Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2007

Υποβρύχιο Παπανικολής στους Νέους Φακέλους

Εξαιρετικό το ρεπορτάζ της εκπομπής "Νέοι Φάκελοι" στο κανάλι ΣΚΑΪ απόψε το βράδυ στις 11:00'. Χωρίς πολλά λόγια και κυρίως με σχόλια από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του θέματος, από την γνωστή δημοσιογραφική ομάδα.

Για όσους δεν παρακολουθούν το θέμα, από το 2000 περίπου μέχρι σήμερα, η κατάσταση είναι μια από τα ίδια. Η σύμβαση κατασκευής 4 νέων υποβρυχίων στην γερμανική εταιρία HDW ήταν όχι μόνο πρωτοποριακή λόγω των νέων τεχνολογιών (κυψέλες καυσίμων O2/H2 για αναερόβια πρόωση), αλλά και πανάκριβη: Το ελληνικό κράτος δέχτηκε να προπληρώσει το 80% (!) του συνολικού κόστους των 2 δις ευρώ ως προκαταβολή (!!!), σε ένα έργο τόσο υψηλού ρίσκου. Όταν το 2003 περίπου το ελληνικό κλιμάκιο του Π.Ν. πήγε στην Γερμανία για τις τελικές δοκιμές και την παραλαβή του πρώτου υποβρυχίου ("Παπανικολής"), διαπίστωσε ότι λίγο έως πολύ επρόκειτο για "αρπαχτή" της γερμανικής εταιρίας. Το υποβρύχιο παρουσίασε τόσο απρόσμενα κακή συμπεριφορά, που τελικά η παραλαβή του δεν έγινε ποτέ.

Στο μεταξύ, η γερμανική HDW είχε εξαγοράσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου κατασκευάζονταν ήδη, βάσει της αρχικής συμφωνίας, τα υπόλοιπα 3 υποβρύχια της παραγγελίας. Όταν το 2004 η HDW μαζί με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εξαγοράστηκαν από άλλο γερμανικό κολοσσό, ο νέος "ιδιοκτήτης" αποφάσισε με την εκπνοή της ημερομηνίας παραλαβής να απολύσει 12 Έλληνες εργάτες, τα πράγματα έμπλεξαν ακόμη περισσότερο.

Σήμερα το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί πλέον θέμα "τιμής" (στην κυριολεξία) και για τις δύο πλευρές. Οι Γερμανοί θέλουν να ξεφορτωθούν άρον-άρον τον "κουβά" τους και η ελληνική πλευρά να σώσει, αν μπορεί, το υπόλοιπο 20% της προβλεπόμενης αμοιβής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετασκευάζονται 3 ακόμη παλαιότερα υποβρύχια του Π.Ν., σύμβαση η οποία έχει καθυστερήσει τόσο πολύ που πλέον όταν βγούνε πάλι στην θάλασσα θα είναι στο όριο της επιχειρησιακής τους ζωής.

Έτσι γίνονται οι δουλειές στο Ellada. Και εις ανώτερα.

7 σχόλια:

Jaga είπε...

"Επιλύεται η διαφορά μεταξύ δημοσίου και Τhyssenkrupp - Με την παραλαβή του υποβρυχίου Παπανικολής και τη ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων του ιδίου τύπου" (skai.gr, 12/3/2010):

>> http://tinyurl.com/yc7qlhv

Μετά τους Κινέζους, οι Άραβες βάλανε πόδι για τα καλά στην Ελλάδα.

Jaga είπε...

Τάσος Τέλλογλου live @skaigr Πρώτη Γραμμή για τις μίζες των υποβρυχίων:

http://bit.ly/zWA8e

Jaga είπε...

"Οριστικοποιήθηκε η μεταβίβαση των μετοχών στην Abu Dhabi Mar" (skai.gr, 16/9/29010):

>> http://tinyurl.com/2u54o8l


"Πράσινο φως στη μεταβίβαση των Ναυπηγείων" (skai.gr, 17/9/2010):

>> http://tinyurl.com/33o3asn

Jaga είπε...

"Εμπλοκή στην πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά" (13/10/2010):

>> http://tinyurl.com/2wy7byj

Η "εμπλοκή" όπως αναφέρεται ευγενικά αφορά στα πρόστιμα που εκκρεμούν κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τα ναυπηγεία, όπως επεσήμανε σε επιστολή του ο επίτροπος κ. Αλμούνια (όλο μπροστά μας τον βρίσκουμε).

Επίσης, προτείνεται η εξαγορά από τρίτη εταιρία, θυγατρική της Abu Dhabi Mar, για την οποία όμως δεν έχει γίνει αξιολόγηση.

Jaga είπε...

"Παραδόθηκε ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120) - Aπούσα η πολιτική ηγεσία" (2/11/2010):

>> http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=15235&Itemid=51

Jaga είπε...

Σήμερα (20/12) έφτασε στο Ν/Σ το υποβρύχιο "Παπανικολής", σε κακά χάλια, με ξηλωμένες λαμαρίνες στον πυργίσκο και ξεφλουδισμένο χρώμα, υποτίθεται λόγω κακοκαιρίας στη Βόρεια Θάλασσα.

Ήδη γίνονται ανεπίσημες διαβουλεύσεις για μεταπώληση του υποβρυχίου, το οποίο όπως φαίνεται θα περάσει στην ιστορία ως το πρώτο (και μοναδικό;) που δεν μπήκε ποτέ σε υπηρεσία, αλλά πληρώθηκε κανονικά. Εύγε!

Jaga είπε...

"«Υποβρύχιες» προμήθειες 230 εκατ. ευρώ:
Τιμολόγια-μαϊμούδες κάλυπταν τις «μαύρες πληρωμές» για τα γερμανικά υποβρύχια. Τα πρόσωπα-κλειδιά και τα 3 κέντρα εκταμίευσης"

(Τάσος Tέλλογλου - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/2/2011)

>> http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100040_13/02/2011_432543