Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2007

Slumming και ταξικός τουρισμός

Είναι σπάνιο πλέον να βλέπεις κάτι αξιόλογο στην TV, ειδικά σε ώρες που δεν είναι στα άγρια χαράματα. Μόλις τελείωσε η 3η εκπομπή του Infowar στο ΣΚΑΪ και μπορώ πλέον να πω ότι οι αρχικές "υποψίες" από τις πρώτες δύο εκπομπές επαληθεύονται με το παραπάνω.

Μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες και πιο καθοριστικές μουσικές της προηγούμενης δεκαετίας, το "Common People" των Pulp, περιγράφει τις νεανικές περιπέτειες του τραγουδιστή με μια ευκατάστατη ελληνίδα, η οποία θέλησε να νιώσει πως ζούνε οι φτωχότεροι των φτωχών στο Λονδίνο. Στην πραγματικότητα περιγράφει αυτό που λίγο αργότερα έγινε γνωστό ως slumming, μια προσωρινή "περιοδεία" πλουσιόπαιδων σε φτωχογειτονιές και περιθωριακά προάστια, όχι για να βοηθήσουν κάποιον αλλά για να διασκεδάσουν βλέποντας για λίγο πως ζούνε οι "απόκληροι" της σύγχρονης αστικής κοινωνίας.

Ανάμεσα στο "Common People" των Pulp και τις σχεδόν τρομοκρατικές φυσιογνωμίες της Θάτσερ και του νεαρού τότε Μπλερ, την περίφημη απεργία των ανθρακορύχων και μιας εποχής που μοιάζει να έχει ήδη ξεχαστεί, το "Street Fighting Man" των Rolling Stones και φυσικά οι Clash (απουσία των Rammones) δείχνουν ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από τότε. Ο λεγόμενος "ταξικός τουρισμός" απλά σήμερα γίνεται από ολόκληρες εταιρίες και ονομάζεται κομψά "κοινωνική ευθύνη" ή "equity funds".

Εξαιρετικό ρεπορτάζ και απίθανο δέσιμο με μουσική που διηγείται ιστορίες ολόκληρες μέσα σε μερικά λεπτά, όσα δεν μπορεί να αραδιάσει κανένα προεκλογικό πανηγυράκι (εντός και εκτός TV). Σε συνεργασία με το Democracynow.org

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το προβάλλει τώρα, Σάββατο 24-11 11 π.μ., σε επανάληψη. Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα εκπομπή για ένα θέμα όμως που αμφιβάλλω κατά πόσο το ξέρουν οι περισσότεροι. Ίσως γιατί δεν πρόκειται, βεβαίως, για μείζον φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας. Είναι ο ταξικός τουρισμός απλώς σύμπτωμα βαθύτερων κοινωνικών αιτίων;

Jaga είπε...

"INFOWAR - PULP Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ 2/2"
>> http://www.greektube.org/content/view/21786/2/

Jaga είπε...

"'Homeless' Prince William spends night on street" (CNN, 23/12/2009):

>> http://tinyurl.com/y8s8zfs