Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2007

Παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού

Στις 5 Δεκεμβρίου άλλη μια παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού πέρασε και έφυγε χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Ούτε δηλώσεις, ούτε αφιερώματα στην TV, ούτε καμία σοβαρή αναφορά στα ΜΜΕ, ούτε οι πολιτικές φαμφάρες που ακούγονται συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις. Δυστυχώς ότι δεν παρουσιάζεται στην τηλεόραση, απλά δεν υπάρχει.

Εντάξει, δεν είναι εύκολο για τον καθένα να τα παρατήσει όλα και να πάει σε αποστολή στην Αφρική με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ή να αφιερώσει ώρες από τις λίγες που απομένουν καθημερινά μεταξύ δουλειάς και ύπνου σε κάποια ΜΚΟ. Όμως, η τεχνολογία δεν μας αφήνει πλέον κανένα περιθώριο για δικαιολογίες: το e-Volunteering είναι εδώ!

Στο blog ReliefWeb (καμία σχέση με την αντίστοιχη οργάνωση) διατηρείται μια μόνιμη σελίδα που περιλαμβάνει λίστα με όλα τα σημαντικότερα e-Volunteering portals στο Internet. Τα περισσότερα από αυτά είναι search engines ή καλύτερα "project matchers". Τι κάνουν; Πολύ απλά, προσφέρουν κατηγοριοποιημένους καταλόγους e-projects στα οποία μπορεί να συμμετέχει ο καθένας, ανάλογα με τις γνώσεις του, την επαγγελματική του εμπειρία και φυσικά τον διαθέσιμο χρόνο του.

Τι ακριβώς περιλαμβάνεται σε αυτά τα e-projects; Με λίγα λόγια, τα πάντα. Από ανάγκες συγγραφής και επιμέλειας εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά σε κάποια αναπτυσσόμενη χώρα, δημιουργία κάποιου website για ένα σχολείο ή μια κοινότητα στην άλλη άκρη του κόσμου, μέχρι απλή μετάφραση κειμένου και αναζήτηση νέου υλικού στο Internet. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει τον τομέα ενδιαφέροντος και τον επαγγελματικό τομέα όπου πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει, διαβάζει για τις λεπτομέρειες των e-projects που ταιριάζουν με αυτά τα κριτήρια και στη συνέχεια επιλέγει να συμμετάσχει, χωρίς να φύγει από την καρέκλα του γραφείου του. Τα e-projects μπορεί να διαρκέσουν έως και χρόνια, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία τους αφορά σε άμεσες ανάγκες και μικρές σχετικά εργασίες που μπορούν να ολοκληρωθούν από έναν ή περισσότερους e-volunteers μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Φυσικά, το να κάθεται κάποιος πίσω από την οθόνη διαβάζοντας ή γράφοντας γιατα δεινά του κόσμου δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να τον αλλάξει. Όμως, οι καιροί αλλάζουν και για να γίνουν μερικά πράγματα χρειάζεται, όχι η φυσική παρουσία και η σωματική εργασία, αλλά μόνο η δύναμη των δακτύλων και η θέληση να βοηθήσεις.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: