Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2007

Επιστολή-καταγγελία προς εταιρίες τηλεφωνίας

Αρχίζω και πιστεύω όλο και περισσότερο ότι τελικά ίσως διάλεξα λάθος επάγγελμα. Με το μπάχαλο που επικρατεί όπου και να κοιτάξεις, ίσως θα μπορούσα να βγάλω εύκολα το ψωμί μου αποκλειστικά και μόνο από αγωγές και μηνύσεις: Κατά της ΔΕΗ, για συνεχείς διακοπές ρεύματος και καταστροφή εξοπλισμού, κατά του Δήμου, για τις λακούβες στους δρόμους, κατά των τραπεζών, για παράνομες κρατήσεις, παντού. Δεν είναι παράξενο που κανείς δεν συμπαθεί τους δικηγόρους, εκτός αν πρόκειται για συνήγορο υπεράσπισης.

Σε προηγούμενο post είχα αναρτήσει ένα πρότυπο επιστολής προς υποψήφιους βουλευτές ως απάντηση στον χείμαρο των διαφημιστικών φυλλαδίων και τηλεφωνημάτων λίγο πριν τις περασμένες εκλογές. Επειδή διαπίστωσα ότι φάνηκε χρήσιμη σε πολύ κόσμο, να άλλη μια επιστολή-απάντηση που μπορείτε να στείλετε σε εταιρίες που προσπαθούν απεγνωσμένα να σας τραβήξουν (από τα μαλλιά) στην εποχή του broadband Internet και της τηλεφωνίας VoIP.

Το κείμενο είναι αρκετά μεγάλο αλλά πιστεύω περιλαμβάνει μια σύνοψη την σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας με συγκεκριμένες αναφορές, οι οποίες συνήθως είναι χρήσιμες σε παρόμοιες επιστολές. Αν είστε τυχεροί και σας περάσουν για δικηγόρο, τουλάχιστον θα σταματήσουν να σας ενοχλούν. Αν πάλι κάποιος το κυνηγήσει περισσότερο και καταφέρει κάτι σε αποζημίωση, είμαι σίγουρος ότι θα επικοινωνήσει μαζί μου για τη μοιρασιά!

Πάντως εμένα συνεχίζουν να με παίρνουν τηλέφωνο...


>>>>>>>>>>>>>>


From: ...............

Sent: ...............
To: .................
Cc: .................
Subject: Prow8hsh proiontwn Internet kai thlefwniasΑθήνα, 10/12/2007


Προς:

......................., Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών


Kοιν:

Α.Δ.Α.Ε.
Α.Π.Π.Δ.
ΙΝ.ΚΑ.
ΟΤΕ, Τμήμα Συνδρομών
Συνήγορος του Πολίτη (προς Ε.Ε.Τ.Τ.)
Κύριοι,


Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι εδώ και μερικούς μήνες συνεχίζω να λαμβάνω αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα από τηλεφωνικό κέντρο της εταιρίας σας, το περιεχόμενο των οποίων έχει σκοπό να προωθήσει τα νέα προϊόντα τηλεφωνίας και Internet.

Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Φεβρουάριο (2007) έχω λάβει τηλεφωνήματα καθαρά διαφημιστικού περιεχομένου, πολλά από τα οποία έχουν μαγνητοφωνηθεί. Πριν από 10 περίπου ημέρες με πήρε τηλέφωνο κάποια κοπέλα, η οποία όχι μόνο δεν είχε την στοιχειώδη ευγένεια να το κλείσει όταν κατάλαβε ότι προφανώς ενοχλούσε, αλλά συνέχισε να καυχιέται ότι αυτή είναι η δουλειά της και ότι ο προϊστάμενός της είναι τόσο "σκληρός" που δεν μπορεί κανένας να του κάνει καταγγελία. Σήμερα μου τηλεφώνησε κάποια άλλη κοπέλα με το όνομα Καραμπά, η οποία επίσης αρνήθηκε να μου δώσει το όνομα του προϊσταμένου της, παρόλο που της το ζήτησα επισταμένως.

Σε ερώτησή μου σχετικά με το που βρήκαν τα στοιχεία της προσωπικής (επαγγελματικής) σύνδεσης ΟΤΕ, που έχει καταχωρηθεί ως απόρρητος (μη ανακοινώσιμος) αριθμός, μου απάντησαν πολύ απλά ότι συνεργάζονται με την εταιρία ".................", η οποία τους παρείχε τα δεδομένα αυτά καταφανέστατα παράνομα, όχι μόνο για εμένα αλλά για τον "μισό ελληνικό πληθυσμό" όπως χαρακτηριστικά μου είπαν. Όλα τα παραπάνω έχουν καταγραφεί από το τηλεφωνικό κέντρο του γραφείου μου.

Θα πρέπει να σας πληροφορήσω ΠΑΛΙ ότι ουδέποτε έδωσα την άδεια ή τα στοιχεία μου στην εταιρία σας ή σε άλλη συνεργαζόμενη εταιρία, ο ίδιος ή μέσω τρίτων. Επιπλέον, γνωρίζω πως ουδέποτε στο παρελθόν είχα καμία προσωπική ή τηλεφωνική επαφή με υπάλληλο της εταιρίας σας, στην οποία να παραχώρησα ο ίδιος ή μέσω τρίτων στοιχεία που αφορούν το όνομα, το τηλέφωνό μου ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που αφορά στο πρόσωπό μου, ή να παραχώρησα ρητά και κατηγορηματικά το δικαίωμα απόκτησης και χρήσης τους μέσω τρίτων.

Για την τυπική νομική κατοχύρωση και επάρκεια των παραπάνω αποδεικτικών στοιχείων από πλευράς μου, έχει ήδη ζητηθεί από τον ΟΤΕ αναλυτική αναφορά εισερχόμενων κλήσεων στο διάστημα αυτό, όπου φαίνονται καθαρά οι ημερομηνίες και τα τηλέφωνα των συνεργατών σας. Σας υπενθυμίζω επίσης ότι, ακόμη και αν δεν είναι οι ίδιοι υπάλληλοι της εταιρίας σας, θεωρείστε εκ του νόμου ηθικοί αυτουργοί εφόσον ενεργούν προς όφελος της εταιρίας σας επί πληρωμή.

Πριν μου αποστείλετε οποιαδήποτε απάντηση, λάβετε υπόψη σας τα εξής:

1. Από τον περασμένο Ιούνιο ισχύει ο αναθεωρημένος νόμος Ν.3471/06 (ΦΕΚ 133Α'/28-6-2006), ο οποίος τροποποιεί και επεκτείνει τα άρθρα και τις διατάξεις του προηγούμενου Ν2472/97 περί Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ο νέος νόμος απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά κάθε είδους επικοινωνία (ηλεκτρονική, τηλεφωνική, ταχυδρομική) με σκοπό καθαρά διαφημιστικό ή ενημερωτικό (προώθηση νέων προϊόντων). Επιπλέον διευκρινίζει ότι οι ονομαστικοί κατάλογοι συνδρομητών τηλεφωνίας (σταθερής ή κινητής) πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τον σκοπό που έχουν δημιουργηθεί, δηλαδή για την αναζήτηση συγκεκριμένου προσώπου για προσωπική επικοινωνία, δηλαδή σε καμία περίπτωση συνδεδεμένη άμεσα ή έμμεσα με επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε είδους ή εταιρίας.

2. Η διάταξη που προβλέπει την υποβολή αιτήματος προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σχετικά με την επιθυμία μη επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων από τρίτους, έχει καθολική ισχύ, δηλαδή απαγορεύει εξ' ορισμού την τήρησή τους σε αρχείο. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το αίτημά μου για διαγραφή των δικών μου στοιχείων από τα αρχεία αποκλειστικά της δικής σας εταιρίας, δικαίωμα το οποίο απορρέει από τις υπάρχουσες διατάξεις ανεξάρτητα από την καταχώρηση ή μη στο αντίστοιχο μητρώο της ΑΠΠΔ.

3. Ουδέποτε υπήρξα πελάτης της εταιρίας σας. Επιπλέον, οι αριθμοί τόσο της σταθερής όσο και της κινητής τηλεφωνικής μου σύνδεσης, οι οποίοι είναι επαγγελματικοί και αυστηρά προσωπικοί, έχουν χαρακτηριστεί ως "μη ανακοινώσιμοι", δηλαδή δεν περιλαμβάνονται στους ονομαστικούς καταλόγους της εταιρίας ΟΤΕ. Συνεπώς, εφόσον τους έχω παραχωρήσει εγώ προσωπικά στην εταιρία σας προς αρχειοθέτηση, η κατοχή και μόνο των συγκεκριμένων δεδομένων από εσάς αποτελεί παράνομη πράξη και υποδηλώνει παραχώρηση από τρίτους ή από μια εκ των δύο προαναφερομένων εταιριών, χωρίς την ρητή έγκρισή μου.

4. Σύμφωνα με το άρθρο 24, παράγραφος 3 του Ν. 2472/97 περί Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και γνωρίζοντας ότι ουδέποτε παραχώρησα ο ίδιος τα στοιχεία αυτά ή το δικαίωμα χρήσης τους από οποιαδήποτε διεύθυνση της εταιρίας σας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είστε παράνομοι και διατηρώ κάθε δικαίωμα νομικής προσφυγής για την απαγόρευση παρόμοιων πρακτικών, καθώς επίσης και για τη διεκδίκηση ηθικής και υλικής αποζημίωσης από την εταιρία σας και προσωπικά από υπαλλήλους οι οποίοι εν γνώσει του συμμετέχουν σε παρόμοιες παράνομες ενέργειες.

Επειδή γνωρίζω ότι η πρώτη απάντηση των υπαλλήλων σας στους παραπάνω ισχυρισμούς είναι ότι η κλήση τηλεφωνικών αριθμών γίνεται τυχαία και δεν συνοδεύονται από άλλα προσωπικά στοιχεία, δηλαδή δεν έχετε ούτε είχατε ποτέ στην κατοχή σας ονομαστικό τηλεφωνικό κατάλογο ο οποίος περιλαμβάνει το νούμερο της δικής μου σταθερής (απόρρητης) σύνδεσης, οι εξηγήσεις περί του τρόπου λειτουργίας του συστήματος που χρησιμοποιείτε δεν ευσταθούν ούτε στο τεχνικό ούτε στο νομικό τους κομμάτι.

Συγκεκριμένα, γνωρίζω λεπτομερώς τον τρόπο υλοποίησης και προγραμματισμού παρόμοιων τηλεφωνικών συστημάτων αυτόματης κλήσης, όπως επίσης γνωρίζω τους νομικούς περιορισμούς που επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι μέθοδοι αυτόματης κλήσης μέσω λίστας τυχαίων τηλεφωνικών αριθμών (random number/lists generation) επιτρέπεται ΜΟΝΟ στην περίπτωση δημοσκοπήσεων και ΜΟΝΟ όταν υπάρχει άμεση ανταπόκριση, ενώ με την έναρξη της συνομιλίας ο ερωτώμενος πρέπει να μπορεί να διατυπώσει ρητά την επιθυμία του να συνεχίσει ή όχι την συνομιλία. Το παραπάνω ισχύει για μία μόνο φορά, ενώ δικαιολογείται από το νόμο μόνο στην περίπτωση κλήσης από το πολιτικό γραφείο υποψήφιου βουλευτή και ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η επαναλαμβανόμενη κλήση των ίδιων αριθμών ακόμη και στην παραπάνω περίπτωση, μια και κάτι τέτοιο παραβιάζει τον νόμο Ν.2225/1994 περί "Προστασίας της ελευθερίας της ανταπόκρισης και επικοινωνίας", δηλαδή θεωρείται παρενόχληση και κατάχρηση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου του ΟΤΕ. Εξάλλου, από τον Ιούνιο του 2006 (ΦΕΚ.133Α/28-6-06) και την επικύρωση του Ν.3471/2006, παρόμοιες ενέργειες, ιδιαίτερα όταν το περιεχόμενο είναι διαφημιστικό με την ευρύτερη έννοια, θεωρούνται ισοδύναμες με μη αιτηθείσα επικοινωνία (παρόμοια με την περίπτωση "spamming" στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο), η οποία επίσης τιμωρείται πλέον από τον νόμο.

Επισημαίνω επίσης εκ των προτέρων ότι ο πιθανός ισχυρισμός σας περί μη ύπαρξης των προσωπικών στοιχείων μου στο σχετικό αρχείο της Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) έχει χαρακτήρα "καθολικό" και "απαγορευτικό", και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αιτίαση για το αντίθετο. Η διάταξη που προβλέπει την υποβολή αιτήματος προς την ΑΠΠΔ για την ένταξή μου στο σχετικό μητρώο δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με το αίτημά μου για μη-ηθελημένη επικοινωνία εκ μέρους π.χ. της δικής σας αποκλειστικά εταιρίας ή πελάτη σας, δικαίωμα το οποίο απορρέει από τις υπάρχουσες διατάξεις ανεξάρτητα από την καταχώρηση ή μη στο αντίστοιχο μητρώο της ΑΠΠΔ. Άλλωστε, η μη καταχώρηση στο συγκεκριμένο μητρώο ΔΕΝ αποτελεί άμεσης ή έμμεσης δήλωσης της πρόθεσης για το αντίθετο, δηλαδή δήλωση πρόθεσης αποδοχής οποιασδήποτε μορφής ανταπόκρισης/επικοινωνίας με οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο (Ν.2225/1994).

Με βάση τα παραπάνω, και σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 12 του Ν. 2472/97, απαιτώ να πληροφορηθώ τον ακριβή τρόπο και χρόνο κατά τον οποίο τα αντίστοιχα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (όνομα, επώνυμο, τηλέφωνο) που αφορούν στο πρόσωπό μου βρέθηκαν στην κατοχή του αντίστοιχου τμήματος της εταιρίας σας. Σε διαφορετική περίπτωση διατηρώ κάθε νόμιμο δικαίωμα προσφυγής σε ένδικα μέσα για την απόκτηση των πληροφοριών αυτών.

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 2472/97, σας ενημερώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι σας απαγορεύω οποιαδήποτε περαιτέρω συνέχιση τήρησης, χρήσης ή μεταβίβασης των προαναφερόμενων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν το πρόσωπό μου, σχετιζόμενη με οποιαδήποτε ενέργεια της εταιρίας σας, σήμερα ή στο μέλλον.

Αντίγραφο της παρούσας επιστολής, καθώς και όλων των σχετικών στοιχείων, έχουν ήδη λάβει το ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών), ο Συνήγορος του Πολίτη (προς ΕΕΤΤ), η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), καθώς και το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών του ΟΤΕ, εταιρία από την οποία με κάποιο τρόπο διέρρευσαν ή παραχωρήθηκαν χωρίς την έγκρισή μου στοιχεία που αφορούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για εμένα.

Το λιγότερο που απαιτώ ως ηθική αποζημίωση από την εταιρία σας είναι έγγραφη ενημέρωση και απολογία, και φυσικά άμεση διακοπή ανάλογων πρακτικών υπό οποιαδήποτε μορφή στο μέλλον. Σε περίπτωση που δεν λάβω επαρκή ενημέρωση σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα εντός των επόμενων 30 εργάσιμων ημερών, είμαι αναγκασμένος να προσφύγω στα αρμόδια δικαστικά όργανα για την κατάθεση αγωγής και επιπλέον τη διεκδίκηση χρηματικής αποζημίωσης, για παρενόχληση και διαφυγόντα κέρδη λόγω απασχόλησης επαγγελματικής τηλεφωνικής σύνδεσης, το ποσό της οποίας όπως γνωρίζετε μπορεί να ξεκινά από αρκετές χιλιάδες ευρώ.Με τιμή,

................Υ.Γ.: Το τηλέφωνο του γραφείου μου είναι ................. Εφόσον δεν πρόκειται για κάποιο φαξ-απάντηση στα παραπάνω ή για επικοινωνία του νομικού σας συμβούλου, οποιοδήποτε άλλο τηλεφώνημα από την εταιρία σας θα το εκλάβω επίσης ως παρενόχληση.Δεν υπάρχουν σχόλια: