Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2007

Speeders: Πιάσε με αν μπορείς

Φαίνεται ότι τελικά υπάρχει λύση στο πρωινή κυκλοφοριακό στις μεγάλες πόλεις, αρκεί να είσαι γύρω στα 18, να μην πάσχεις από ιλίγγους και να έχεις γερά γόνατα. Ο όρος speeders έχει καθιερωθεί για αυτούς που νιώθουν πως κανένα εμπόδιο, τοίχος, φράχτης, κάγκελο, δεν είναι αρκετό για να τους σταματήσει καθώς τρέχουν σαν ποτάμι ανάμεσα στο μπετό της πόλης.

Μετά το graffiti, που ήδη θεωρείται ειδική κατηγορία μοντέρνας τέχνης, ένα νέο είδος αθλητικού αγώνα ταχύτητας και επιδεξιότητας αρχίζει να εμφανίζεται στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής. Το παρακάτω video είναι ένα κολάζ από τη δράση των "Speeders", μια γαλλικής ομάδας που θεωρείται από τις καλύτερες.


Όπως είναι φανερό, οι ρίζες του ιδιαίτερου αυτού "αθλήματος" είναι μια μίξη από την ανάγκη φυγής από τους περιορισμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής, μέσω ενός κάπως ελέυθυερου στυλ ασκήσεων εδάφους, αλλά και μια εκλεπτυσμένη μορφή των καθημερινών κυνηγητών στα γκέτο και στις συνοικίες όπου οι κλοπές και τα ναρκωτικά είναι η καθημερινή ρουτίνα. Ότι και αν είναι, όπως και αν το ονομάσει κανείς, είναι σίγουρα ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Βέβαια, δεν διευκρινίζεται πόσο ακριβώς χρόνο παίρνει για να μάθει κανείς αυτή την "τέχνη", ούτε μετά από πόσο καιρό είναι απαραίτητη κάποια εγχείρηση αποκατάστασης συνδέσμων στα γόνατα και στους αστραγάλους. Έχουν ήδη αναφερθεί αρκετοί θάνατοι από "αποτυχημένες" προσπάθειες, γι' αυτό ΜΗΝ το δοκιμάσετε αν δεν είστε ήδη αθλητής της ενόργανης γυμναστικής ή αν δεν έχετε τουλάχιστον ένα νταν στο καράτε.

Πάντως, θα ήθελα πάρα πολύ να δω πως ακριβώς κυνηγούνε οι πεζοί αστυνομικοί στο Μπρονξ ή κάπου αλλού, όταν πρέπει να πιάσουν κάποιον τσαντάκια που πηδάει από μπαλκόνι σε μπαλκόνι σαν τον Spiderman. Ίσως φανεί χρήσιμο και σε εμάς εδώ στην Αθήνα.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: