Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008

Παγκόσμια ξεφτίλα

Όνειρο ήταν και πέρασε. Δηλώσεις επί δηλώσεων για μαχαίρια, κόκαλα, φώτα που λα λάμψουν και όλη η γνωστή κιτς φρασεολογία. Για όσους δεν το έμαθαν (προφανώς γιατί τώρα ασχολούμαστε με DVD), από τις 17 του μήνα η υπόθεση των υποκλοπών ή αλλιώς Vodafone-Gate βρίσκεται και επίσημα στο "αρχείο" του εισαγγελέα.

Ίσως μερικοί να θέλουν να ξεχαστεί κάπου εκεί μέσα στο "αρχείο", όπως και τόσα άλλα που έχουν γίνει στο παρελθόν στη "μπανανία" της Ευρώπης. Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Όχι μόνο αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων, αλλά επρόκειτο για τα τηλέφωνα υπουργών, υφυπουργών, επιτελών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Και σε όλα αυτά, προστέθηκε και μια ανεξιχνίαστη "αυτοκτονία" του μοναδικού ίσως ανθρώπου που μπορούσε να δώσει απαντήσεις.

Όλοι θα θυμούνται την καθ' όλα επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης από τρεις υποργούς σε ειδική συνέντευξη τύπου, με πίνακα, γραφήματα, κανονικό πανηγυράκι (μόνο σάμαλι δεν μοιράσανε στους δημοσιογράφους). Στη συνέχεια ανέλαβαν τα κανάλια, οι εφημερίδες, οι δημοσιογράφοι-εκδότες-σχολιαστές, όλοι όσοι μυρίστηκαν όπως πάντα πελάτες και έτρεξαν να απλώσουν τον πάγκο τους και να πουλήσουν ομπρέλες τη στιγμή που αρχίζει η μπόρα.

Έκτοτε άρχισαν τα δύσκολα, δηλαδή ποιος θα αναλάβει να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Εκεί υπήρξε επίσης ένας χαμός και ένα ατελείωτο πινγκ-πονγκ της υπόθεσης μεταξύ υπουργών, Υπουργείων, ΕΥΠ, ΑΔΑΕ και εισαγγελέων. Το πραγματικό πρόβλημα φυσικά ήταν ότι κανένας δεν ήθελε να κρατήσει την καυτή πατάτα, η οποία όσο περνούσε ο καιρός τόσο πιο "καυτή" γινόταν.

Όταν τελικά η ΑΔΑΕ "χρεώθηκε" (εν μέρει ηθελημένα) το βαρύ αυτό φορτίο, άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα περίεργες λεπτομέρειες για την υπόθεση. Όπως για παράδειγμα ότι η Vodafone απενεργοποίησε το ύποπτο λογισμικό και κατέστρεψε όλα τα αρχεία καταγραφής *πριν* ενημερώσει οποιονδήποτε. Όπως επίσης ότι το λογισμικό αυτό προέρχεται εν μέρει από την "μαμά" Ericsson και βρίσκεται εγκατεστημένο από την αρχή αλλά ανενεργό, αφού χρησιμοποιείται μόνο μετά από εισαγγελική παρέμβαση για παρακολούθηση (είπαμε, αυτά σε άλλες χώρες).

Θα πει κάποιος, που είναι το περίεργο; Αυτά δεν συμβαίνουν πάντα, τώρα θα μάθουμε; Μήπως αποκαλύφθηκε ποτέ ο πραγματικός υπεύθυνος κάποιου μεγάλου σκανδάλου στη χώρα μας; (άντε, ας πούμε ο Κοσκωτάς...) Ναι, έτσι είναι, μόνο που στην περίπτωση αυτή έχουμε τρία "ειδικά" bonus τα οποία μας κολακεύουν ιδιαίτερα σαν χώρα και σαν πολίτες:

1. Δεν βρέθηκε ποτέ ένοχος. Όχι ο πραγματικός, οποιοσδήποτε ένοχος. Η ΑΔΑΕ ανακάλυψε ότι η καταστροφή των στοιχείων εκ μέρους της Vodafone ήταν τόσο "επιμελής" ώστε δεν μπορούσε να αποκαλυφθεί ποτέ η πραγματική έκταση της υπόθεσης. Με πολύ κόπο αποκαλύφθηκε ότι κάποιες από τις εξερχόμενες κλήσεις του συστήματος υποκλοπής κατευθύνονταν στο Langley της Virginia, αλλά τότε έπεσε η πραγματική βουβαμάρα και το "λουκέτο" στην υπόθεση - όλοι ξέρουν ποια (αμερικανική) υπηρεσία εδρεύει εκεί.

2. Η εταιρία που ήταν υπεύθυνη για το απίστευτο αυτό μπάχαλο, η Vodafone, τιμωρήθηκε μόνο με χρηματικό πρόστιμο (μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ίσως και με ευκολίες πληρωμής) και την ίδια χρονιά τιμήθηκε ως πρώτη στον τομέα εταιρικής ευθύνης.

3. Το κλείσιμο της υπόθεσης κατά αυτό τον τρόπο αποτελεί την πιο επίσημη και αδιάψευστη απόδειξη-ομολογία για ένα κράτος ότι, αν και γνωρίζει την σοβαρότητα του θέματος, αδυνατεί να το φτάσει μέχρι το τέλος. Είτε λόγω πολιτικού τακτ, είτε λόγω τεχνικής-επιστημονικής ανεπάρκειας, το συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί να επιβάλει τον Νόμο στη συγκεκριμένη περίπτωση και κατά συνέπεια δεν μπορέι να διασφαλίσει ότι κάτι ανάλογο δεν θα επαναληφθεί.

Εχθές άκουσα τον δικηγόρο της κατηγορούμενης στην υπόθεση Ζαχόπουλου να λέει πως, όταν η πελάτισά του πήγε στην εφημερίδα "Το Πρώτο Θέμα" και έδειξε το περιβόητο DVD στον Θέμο Αναστασιάδη, αυτός με κάποιο τρόπο, με κάποιον απροσδιόριστο μηχανισμό (μάλλον μαγικό) κατάφερε να αντιγράψει το DVD καθώς αυτό έπαιζε στον Η/Υ. Δεν ξέρω αν ο εν λόγω δημοσιογράφος-εκδότης-παρουσιαστής-επενδυτής-κτλ έχει γνώσεις embedded software και live video streaming, αλλά αν έχει στην κατοχή του τέτοιο μηχάνημα να μας το πει να πάρουμε και εμείς μερικά.

Λέτε σε 1-2 χρόνια να μπει και αυτή η υπόθεση στο "αρχείο" λόγω "τεχνικής ανεπάρκειας";...
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: