Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2008

"Χρυσό" το νέο web portal του Δήμου Αθηναίων

Επάνω που όλοι μας είχανε πείσει ότι τα λεφτά του Γ' ΚΠΣ από την ΕΕ φτάνουν και περισσεύουν για να κάνουμε τη χώρα μας δεύτερη Silicon Valley, πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι ακόμα και όλο το χρυσάφι του κόσμου δεν είναι αρκετό για την "μαύρη τρύπα" της Ευρώπης. Αν ένα web portal, ενός μόνο Δήμου, κοστίζει 1.000.000 ευρώ, τότε το Δ' ΚΠΣ μόλις που φτάνει για κανένα WiFi σε ένα-δύο αεροδρόμια. Και πολύ μας είναι.

Το weblog "PrezaTV" αναφέρθηκε πριν από δύο ημέρες στο συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας ότι το ακριβές ποσό είναι 942.105 ευρώ και ότι ανάδοχος ήταν η εταιρία Entelia Informatics (το έργο έχει υλοποιηθεί). Επίσης αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη εταιρία ήταν ανάδοχος και σε άλλες "ύποπτες" αναθέσεις έργων Δημοσίου, όπως: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας, Αναπτυξιακή Ευβοίας, Αναπτυξιακή Δήμου Κηφισιάς, Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου, Αστικό ΚΤΕΛ Βέροιας, Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, Ελληνική Εταιρεία Υδρογόνου, κ.ά.

Δυστυχώς δεν πρόκειται για υπερβολή ή φήμες. Στο ίδιο το site του Δήμου Αθηναίων αναφέρονται μια σειρά έργων στα πλαίσια της ΚτΠ, με συγχρηματοδότηση κατά 75% ή 80% από το Γ' ΚΠΣ της ΕΕ, μέσα στα οποία είναι και το web portal. Παρεπιπτόντως, το site φαίνεται να είναι βασισμένο στο πασίγνωστο Drupal CMS, τη δεύτερη ίσως ευρύτατα διαδεδομένη πλατφόρμα μετά το Joomla CMS, δηλαδή μια open-source πλατφόρμα χωρίς κόστος αγοράς ή άδειας χρήσης.

Για όσους αμφισβητούν ότι ένα έργο 1 εκατ. ευρώ μπορεί να στηθεί σε open-source δωρεάν πλατφόρμα, μπείτε στην σελίδα του Δήμου και κάντε View -> Page Source, κάπου στην αρχή θα δείτε κάπου τα παρακάτω:

script type="text/javascript" src="/misc/drupal.js"

Παρόλα αυτά, στις σελίδες δεν παρουσιάζεται πουθενά το copyright notice που επιβάλλει το GNU General Public License, βάσει του οποίου διατίθεται το Drupal. Δηλαδή όχι μόνο χρησιμοποίησαν δωρεάν πλατφόρμα την οποία τροποποίησαν και πούλησαν (νόμιμο κατά το GNU/GPL license), αλλά αφαίρεσαν επιμελώς και τα copyright notices από παντού (παραβίαση άδειας χρήσης).

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε εκ των υστέρων στο site του Δήμου, διεκρινίζεται σε μάλλον απολογητικό τόνο ότι το έργο εγκρίθηκε και υλοποιήθηκε την περίοδο 2003-2006, δηλαδή από την προηγούμενη δημοτική αρχή, και ότι αρχικά βασίστηκε στην εμπορική πλατφόρμα Vignette. Από οτι αναφέρεται παρακάτω, η νέα δημοτική αρχή ανέθεσε στην Δημοτική Επιχείριση Μηχανογράφησης (ΔΑΕΜ) την αναπροσαρμογή και συντήρηση του web portal, με νέο κόστος 45.000 ευρώ για το έτος 2007 και επανέγκριση για άλλα τόσα προσφάτως για το 2008. Η "αναπροσαρμογή" αυτή περιελάμβανε και την μεταφορά στη νέα πλατφόρμα Drupal.

Οι δύο πλατφόρμες δεν έχουν πολύ σημαντικές διαφορές, απλώς το Vignette είναι εμπορική πλατφόρμα, δηλαδή παρέχεται (ίσως) καλύτερο technical support. Παρόλα αυτά, η επιτυχημένη (κατά το Δ.Σ. του Δήμου) συνέχιση του έργου εκ μέρους της ΔΑΕΜ σε Drupal δείχνει ότι η επιλογή του Vignette ήταν μάλλον περιττή. Αυτά με λίγα λόγια σημαίνουν ένα πράγμα: πλήρης αποτυχία του πρώτου έργου, καμία λογοδοσία και υλοποίηση εν συνεχεία ουσιαστικά από την αρχή από την ΔΑΕΜ, με ένα κάπως υψηλό αλλά όχι παράλογο κόστος.

Όπως και να το δει κανείς, όπως και να το αναλύσει, όσο "αναίσθητος" κι αν είναι σχετικά με την κατασπατάληση πόρων από την ΕΕ (θαρρείς και μας τα χαρίζουν), καμία "δημιουργική λογιστική" δεν μπορεί να δικαιολογήσει το ποσό αυτό. Με απλά νούμερα, το συνολικό αυτό ποσό θα ήταν αρκετό να συντηρήσει περίπου 30 συμβασιούχους υπαλλήλους (software developers, administrators) για τα 2 χρόνια που διήρκησε το έργο με έναν αρκετά καλό μισθό της τάξης των 1.200-1.300 ευρώ. Αν πάλι το ποσό αυτό μπορούσε να διατεθεί αποκλειστικά σε αγαθοεργίες, θα ήταν αρκετό για να εξασφαλίσει πλήρες ημερήσιο καθημερινό γεύμα για 2 ολόκληρα χρόνια σε περίπου 90 αστέγους στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο εβδομάδες εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων κόστισαν συνολικά περίπου 1,2 έως 1,5 εκατομμύρια ευρώ (αναλόγως τι μετράς ως "εορταστικό").

Δεν ξέρω ποια μεγάλα μυαλά σχεδίασαν τον γενικό προϋπολογισμό του έργου στο Δήμο, αλλά προφανώς θεώρησαν ότι καλό είναι να κάνεις ένα έργο με το 20% του κονδυλίου και να "αυτοχρηματοδοτήσεις" άλλα πράγματα με το υπόλοιπο 80% της ΕΕ. Η ουσία είναι ότι το συγκεκριμένο, και πολλά άλλα από την λίστα, φαίνεται να έχουν κοστολογηθεί έως και 50 φορές πάνω από το τυπικό τους κόστος με βάση τα πρότυπα της ελληνικής αγοράς. Φαίνεται πως η Δήμος Αθηναίων μοιράζει εδώ και πολύ καιρό δωράκια δεξιά και αριστερά. Το μόνο που λείπει είναι ο παπούλης με τα κόκκινα και τον μεγάλο σάκο.

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά και εις άλλα με υγεία.
.

4 σχόλια:

Harris είπε...

Εχθές το βράδυ (31/1) στην εκπομπή "Ζούγκλα" ακούστηκε, για πρώτη φορά νομίζω, το μαγικό νούμερο με τα έξι μηδενικά για το cityofathens.gr και όπως ήταν φυσικό πέρασε στα ψιλά. Αν σκεφτούμε ότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την ημέρα που η είδηση κυκλοφόρησε στο δίκτυο, καταλαβαίνουν όλοι γιατί οι "έγκριτοι" κατά τα άλλα δημοσιογράφοι των ΜΜΕ δείχνουν τώρα τελευταία τέτοια πρεμούρα με τα blogs. Είναι καθαρά θέμα ανταγωνισμού.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά αν όντως δόθηκαν τόσα χρήματα για την ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων θα θελα πάρα πολύ να μάθω και το όνομα της εταιρείας που έκανε αυτή τη ΓΕΡΗ ΜΠΑΖΑ.

Τρώνε 5-10 εταιρείες το χρήμα όλο από τις ιστοσελίδες του δημοσίου κι οι υπόλοιποι ξυνόμαστε με σελιδούλες 2000-3000€, κι αυτό με γκρίνιες, μηνύσεις για ακάλυπτες επιταγές κτλ.

Ένα επάγγελμα ήταν προτωποριακό και με μέλλον και το χαντακώνουν κι αυτό. ΕΛΕΟΣ!!!!

Jaga είπε...

"Πόσο στοίχισε στο υπ. Παιδείας η ιστοσελίδα meafora.gr του Αρη Σπηλιωτιόπουλου; Ένα εκατομμύριο στοίχισε στη Βουλή" (esos.gr, 24/4/2010):

>> http://tinyurl.com/37b2tok

Σχεδόν 1.200.000 ευρώ για στήσιμο "portal" με ελεύθερο (δωρεάν) λογισμικό.

ΕΥΓΕ!!!

Jaga είπε...

"Ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου παροχής ασύρματης πρόσβασης μέσω wi-fi hot spots" - Κτίριο Βουλής (προκήρυξη Ιούνιος 2008):

>> http://tinyurl.com/3yy7vyk

Καταφανέστατα φωτογραφική διάταξη για εξοπλισμό συγκεκριμένης εταιρίας, με μηδενικές πιθανότητες σοβαρού ελέγχου των παραδοτέων από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Συνολικό κόστος: €1.265.430

Τελικά τίποτα σε αυτή τη χώρα δεν κατασκευάζεται με λιγότερα από 1 εκατ. ευρώ. Για έργα ΤΠΕ μάλιστα, η ταρίφα είναι σταθερή στα 1,2+ εκατ. ευρώ.