Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008

Απεργία, ΓΣΕΕ και Μπομπ Σφουγγαράκης

Μέσα στη δίνη των σκανδάλων,των DVD, των εκδοτών-δημοσιογράφων-παρουσιαστών που τρώγονται σαν κατίνες καθημερινά, την Τετάρτη η ΓΣΕΕ οργανώνει για άλλη μια φορά πανελλαδική απεργία. Δεν λέω, καλά κάνει με όλο αυτό το μπάχαλο και τα "μαύρα σύννεφα" που έρχονται για το ασφαλιστικό, αλλά δεν μπορώ παρά να θυμηθώ ένα απίθανο επεισόδιο του Μπομπ Σφουγγαράκη που είχα δει μαζί με τα ανιψάκια μου.

Το επεισόδιο λέγεται "Squid on Strike" και είχε ως θέμα την απεργία που οργάνωσαν στον Τραγανό Κάβουρα. Μετά από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών διαμαρτυρίας με πλακάτ και ντουντούκες έξω από το μαγαζί, ο Μπομπ αποφασίζει να κάνει βίδες το μαγαζί γιατί έτσι νομίζει ότι επιτάσσει το "δίκιο του εργάτη". Όταν το αφεντικό έρχεται και βλέπει την καταστροφή, έτοιμος να δαγκώσει το λαρύγγι του πρώην υπαλλήλου, ο Μπομπ συγκρατώντας με δυσκολία τη χαρά του λέει "...Ναι κύριε Καβούρη...Έεερχεται...". Όταν ακούει "...Για να μου ξεπληρώσετε τη ζημιά θα δουλεύετε στον Τραγανό Κάβουρα για ΠΑΝΤΑ...", ο Μπομπ ξεσπάει "...ΖΖΖΗΤΩΩΩΩ...Η απεργία ΠΕΤΥΧΕ!!!!..."

Η παραπάνω ιστοριούλα μοιάζει διασκεδαστική αλλά είναι τραγικά ρεαλιστική σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Οποιοσδήποτε υπάλληλος άκουγε το αφεντικό του να του λέει πως είναι "καταδικασμένος" να δουλεύει για αυτόν για πάντα, δηλαδή ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τον απολύσει, να μεταφερθεί σε άλλη χώρα των Βαλκανίων ή απλά ένα πρωί να βάλει λουκέτο και να τον αφήσει απλήρωτο, θα πέταγε από τη χαρά του. Ίσως ακούγεται σκληρό, αλλά αυτό είναι το "κατόρθωμα" των κυβερνήσεων στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια και της συναίνεσης της ΓΣΕΕ και όλων των εργατικών συνδικάτων προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπορεί όλοι σήμερα να ασχολούνται με το ασφαλιστικό και την επιβίωση των ταμείων, αλλά το γεγονός είναι ότι ΣΗΜΕΡΑ το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τα εργασιακά δικαιώματα έχουν γυρίσει μισό αιώνα πίσω. Δεν μιλάμε για μελλοντική αποτυχία ή υποβάθμιση υπηρεσιών, μιλάμε για ταμεία που *σήμερα* ξεπουλάνε ακίνητη περιουσία για να πληρώσουν συντάξεις και για κρατικά νοσοκομεία που χρυσοπληρώνουν παυσίπονα αλλά ξεχνάνε να αγοράσουν γάζες για τους ασθενείς. Την τελευταία δεκαετία οι αλλοδαποί εργαζόμενοι έφτασαν το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας, όμως τα ασφαλιστικά έσοδα μειώθηκαν αντί να αυξηθούν, προφανώς λόγω "ευέλικτης" ή εντελώς ανασφάλιστης εργασίας. Το 60% των ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου πεθαίνουν στο ασθενοφόρο προτού ή αμέσως μόλις φτάσουν σε κάποιο νοσοκομείο, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ και γιατροί μέσα σε αυτά.

Αυτά για τις "φυσιολογικές" καταστάσεις όπου κάποιος δεν είναι μεν δημόσιος υπάλληλος αλλά τουλάχιστον έχει μια σχετικά σταθερή δουλειά και δεν περιμένει δυσάρεστες "εκπλήξεις". Η πραγματική ζούγκλα βρίσκεται στον "ευέλικτο" ιδιωτικό τομέα των τετραώρων, των απλήρωτων υπερωριών, των ανασφάλιστων αλλοδαπών και των εργατικών ατυχημάτων. Εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους και επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να οργανώνονται διαδικτυακά από μόνοι τους, αφού κανείς άλλος δεν φαίνεται ικανός να τους βοηθήσει:

* Εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια
* Εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα
* Εργαζόμενοι στο εμπόριο
* Νοικιασμένοι εργαζόμενοι
* Υπάλληλοι βιβλίου-χαρτιού
* Εργαζόμενοι στην επαγγελματική κατάρτιση

Είναι σχεδόν κωμικό ότι το ΕΣΡ κατάφερε να επιβάλλει πρόστιμο στο κανάλι που πρόβαλλε επεισόδια του Μπομπ Σφουγγαράκη για υπερβολική λέει βία (1, 2, 3, 4), ενώ στην Αμερική ανάλογες ποινές έχουν επιβληθεί στην εταιρία για έμμεση προβολή ομοφυλοφιλικών μηνυμάτων από τη σειρά. Δεν ξέρω για το δεύτερο, πάντως για το πρώτο είμαι σίγουρος ότι έχουν άδικο. Αν οι εργατοπατέρες των προηγούμενων δεκαετιών είχαν περάσει από ανάλογο "φροντιστήριο" ίσως σήμερα να είμαστε όλοι χαρούμενοι, δουλεύοντας όλο το 24ωρο χωρίς αμοιβή και με μια μεταλλική μπάλα στο πόδι. Έτσι, σήμερα δεν θα είχαμε ούτε απεργίες, ούτε ασφαλιστικά προβλήματα, ούτε παράπονο φυσικά.
.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

KAPOIA LINKS POY DINEIS EINAI LATHOS H ANENERGA.
(PAREPIPTONTOS OI YPALLHLOI BIBLIOY XARTOU DEN EXOYN BLOG AKOMA EINAI KAPOIAS ALLHS OMADAS)