Δευτέρα, 12 Μαΐου 2008

Έχουμε τα καύσιμα που μας αξίζουν

Αύριο λήγει η απεργία των βυτιοφορέων και υποτίθεται ότι λήγει η κατάσταση "πολέμου" που είχαμε τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα. Ελπίζετε ότι η τιμή της βενζίνης θα πέσει στα προηγούμενά της επίπεδα; Χάσατε!

Το παρακάτω κειμενάκι είναι από την Ελευθεροτυπία σε ανύποπτο χρόνο (16 Μαρτίου 2008):

>>>>>>>>>>

Η καθημερινή υπόμνηση από εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, ότι το πετρέλαιο έπιασε τα 110$ το βαρέλι ή τα 150$, σημαίνει απλά για τον πολίτη, ότι μπορεί να περιμένει φυσιολογικά να πάει στα 400 ευρώ το λίτρο η βενζίνη ή στα 200 ευρώ το κιλό τα λάχανα. Αμ, δε.

Οι τιμές του πετρελαίου που διατυμπανίζονται, είναι αυτές που αγοράζει η αμερικάνικη αγορά. Η Ευρώπη αγοράζει σε τιμές μπρεντ, που

α. είναι φθηνότερο κατά 5-6$

β. έχει την ίδια τιμή για τους Ευρωπαίους μ' αυτήν που είχε πριν 6 μήνες!

Πώς γίνεται αυτό; Απλό: κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου σε δολάρια, η Ευρώπη αυξάνει την τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αποτέλεσμα; Η Ευρώπη δεν πληρώνει αυξημένη τιμή στο πετρέλαιο. Τι σημαίνει αυτό;

Οτι κανένας δεν μπορεί να αυξήσει την τιμή της βενζίνης, του αερίου, της ντομάτας, του τραμ, της θειάς μου της Κοντίλως, με το πρόσχημα ότι ακρίβυνε το πετρέλαιο. Μπορεί όμως να την αυξήσει με το πρόσχημα ότι οι πολίτες, βομβαρδισμένοι από τη μπουρδολογία ότι αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, είναι έτοιμοι να χάψουν και να πληρώσουν κάθε ανατίμηση αγόγγυστα.

Αυτή είναι η προσφορά των ΜΜΕ στην καθημερινή ζωή του τόπου, όταν ο εντυπωσιασμός υπερισχύει της αλήθειας. Δηλαδή, όταν η βλακεία είναι σημαντικότερη της σοβαρότητας.

Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης tetradis@enet.gr

<<<<<<<<<<

Με λίγα λόγια, η Ευρώπη αγοράζει πετρέλαιο με τιμή προ 6μήνου (περίπου) και επιπλέον τα τελευταία χρόνια το ευρώ είναι πιο σταθερό από το αμερικανικό δολάριο. Δηλαδή, τι πιο λογικό από το να έχουμε φθηνότερη βενζίνη κάθε φορά που διολισθαίνει το δολάριο;

Αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε 18 μήνες (κάτι σαν τον νόμο του Moore για την επεξεργαστική ισχύ), χωρίς να έχει διπλασιαστεί αντίστοιχα η ζήτηση, ούτε φυσικά να έχει υπο-διπλασιαστεί η παραγωγή ή οι τιμές από τις χώρες του OPEC. Άρα, κατά κοινή ομολογία της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ και του ΟΗΕ (για την απότομη έλλειψη τροφίμων λόγω υποτίθεται ακριβών καυσίμων), η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά σε κερδοσκοπία.

Ήταν δυνατό η Ελλάδα να μείνει πίσω στη ρουφιανιά και στην κουτοπονηριά; Όχι φυσικά. Στην Κρήτη εντοπίστηκε κάποιος πονηρός που πούλαγε βενζίνη, και μάλιστα νοθευμένη, σε τιμή διπλάσια από την ανώτερη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όταν οι αρμόδιοι ελεγκτές τον έπιασαν στα πράσα, αυτός όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά έβαλε τους αλλοδαπούς εργαζομένους του να τους ξαποστείλουν κλωτσηδόν και καρπαζηδόν.

Σήμερα ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων βγήκε και είπε ότι αυτές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά δεν εξήγησε τι ακριβώς θα κάνει για αυτό. Ούτε φυσικά γιατί στα ελληνικά πρατήρια η τιμή της βενζίνης αυξάνεται αυτόματα και σε υπερδιπλάσιο ποσοστό από την ημερήσια αύξηση του πετρελαίου στο χρηματιστήριο, λες και είναι τα ίδια τα πρατήρια μετοχές που παίζονται στη Wall Street. Και όλα αυτά, γιατί άλλο ένα καρτέλ (με κρατική χορηγία) 1300 βυτιοφόρων αποφάσισε να διατηρήσει μόνο 200 από αυτά ενεργά για μερικές ημέρες.

Αλλά θα πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια και στην ωριμότητα συμπεριφορά του μέσου Έλληνα πολίτη. Δεν φτάνει που τα αυτοκίνητα έχουν γίνει πλέον περισσότερα (σε αναλογία 1,2 προς 1) από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου στην Αττική, τώρα φάνηκε πόσο μας κόβει και πόσο κάφροι είμαστε σε κατάσταση ανάγκης. Οι πρατηριούχοι εκμεταλλεύονται τη βλακεία του κόσμου και ο κόσμος ανταποδίδει τη χάρη αυτή επιδεικνύοντας ακόμα μεγαλύτερη βλακεία. Εχθές και προχθές η Τροχαία ρύθμιζε την κυκλοφορία έξω από τα πρατήρια, ενώ οδηγοί πλακώνονταν στις κλωτσιές στην Ποσειδώνος μετά από 2-3 ώρες στην ουρά.

Πάντως το "πείραμα" έπιασε. Μερικές κραυγές απελπισίας στα κανάλια και οι "ράμπο" των ελεγκτών κατάφεραν να εκτοξεύσουν στα ύψη τις τιμές και την αισχροκέρδεια για άλλη μια φορά. Δεν αποκλείεται τον άλλο μήνα να έχουμε ουρές στα σούπερ-μάρκετ λόγω έλλειψης σε μπάμιες ή πάνες ή μπύρες (αυτό είναι σοβαρό).
.

2 σχόλια:

Harris είπε...

Δείτε και αυτό:

"Διπλάσια αύξηση τιμών βενζίνης στην Ελλάδα σε σύγκριση με Ε.Ε."

http://www.greektechforum.com/forums/showthread.php?p=30650#post30650

Jaga είπε...

«Ελληνικές εξαγωγές» ακριβού πετρελαίου σε χώρες όπου πωλείται...πάμφθηνα (kathimerini.gr, 20/6/2010):

>> http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100016_20/06/2010_405226

"...Tο 2009 για παράδειγμα που η προ φόρων τιμή στην Eλλάδα ήταν 44,4 λεπτά το λίτρο και στη Bουλγαρία 38,5 ευρώ το λίτρο, ελληνική εταιρεία εμπορίας εμφάνισε εξαγωγές προς τη γειτονική χώρα περίπου 35 εκατ. λίτρων. H εταιρεία όπως η «K» αποκάλυψε προσφάτως προμήθευε με καύσιμα 52 εταιρείες στη Bουλγαρία, εκ των οποίων οι 32 είχαν σταματήσει να δραστηριοποιούνται και οι 20 δεν υπήρχαν καν..."

"Λαθρεμπόριο καυσίμων εντός και εκτός συνόρων" (kathimerini.gr, 20/6/2010):

>> http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100011_20/06/2010_405238