Τρίτη, 13 Μαΐου 2008

Τέλος εποχής για "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" και "Θεματική Βραδιά" στη ΝΕΤ

Εχθές Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι οι εκπομπές "Θεματική Βραδιά" και "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" κόβονται από τη ΝΕΤ. Τα μοναδικά ίσως εναπομείναντα δείγματα (μαζί με την εκπομπή "Εξάντας" του Γιώργου Αυγερόπουλου) ουσιαστικών δημοσιογραφικών εκπομπών στα κρατικά κανάλια, εξοβελίζονται γιατί όπως φαίνεται δεν ταίριαζαν στην αισθητική του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ κ. Γόντικα και στα χοροπηδάδικα που έχουν γίνει μόδα σε όλα τα κανάλια.

Ο "πατέρας" των δύο εκπομπών Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος έχει βραβευθεί αμέτρητες φορές στο παρελθόν για αυτές ακριβώς τις εκπομπές, δημοσιεύει την επιστολή που έστειλε στον κ. Γόντικα στις 9 Μαΐου, ζητώντας του να διεκπεραιωθεί το ζήτημα της βίζας για την Κίνα, όπου επρόκειτο να γυριστεί μια επόμενη εκπομπή. Επίσης, αναφέρεται ότι σε συνάντηση του δημοσιογράφου με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της ΕΡΤ κ. Παναγόπουλο πληροφορήθηκε ότι οι εκπομπές κόβονται γιατί απλά "...δεν του αρέσουν".

Το θέμα δεν είναι φυσικά που και πότε θα αρχίσουν να προβάλλονται και πάλι οι εκπομπές στου Στ. Κούλογλου, γιατί αυτό είναι σίγουρο πως θα γίνει αργά ή γρήγορα. Όπως και ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή του, κατάφερε να έχει 16 λεπτά διαφήμισης για κάθε ώρα, παρά το ότι οι εκπομπές κάθε άλλο παρά προστατεύτηκαν από τους υπεύθυνους προγράμματος. Ειδικά τις ημέρες των εκλογών και σε περιόδους με έντονη αθλητική δράση, δεν ήταν γνωστό αν θα προβάλλονταν η εκπομπή κανονικά την Πέμπτη στην ώρα της ή αν θα γινόταν αντικατάσταση την τελευταία στιγμή, κάτι που είχε γίνει αμέτρητες φορές, χωρίς κανένα σεβασμό προς τους τηλεθεατές του καναλιού και ούτε καν μια ανακοίνωση.

Προσωπικά πιστεύω ότι το περιεχόμενο και η αισθητική των εκπομπών του Στ. Κούλογλου ταιριάζει πολύ καλύτερα σε ένα κανάλι όπως το ΣΚΑΪ, αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πάντως ο ίδιος και οι εκπομπές του έχουν σταθερό και πιστό κοινό, οπότε η διακοπή αυτή είναι μάλλον προσωρινή.

Συγχαρητήρια και πάλι στην ΕΡΤ και τους κηφήνες που συντηρεί, την αισθητική των εκπομπών που έχουν γίνει σιγά-σιγά όλες τσίρκο και φυσικά τον άψογο τρόπο που βρίσκει πάντα να ξοδεύει άπειρα λεφτά από τον κρατικό κορβανά σε ανούσιες εκδηλώσεις όπως για το φετινό διαγωνισμό Eurovision.
.

2 σχόλια:

Harris είπε...

Επιτέλους η ΕΣΗΕΑ, έστω και αργά, αποφάσισε να αντιδράσει (Ανακοίνωση 15-5-2008, http://www.esiea.gr/gr/2arxeio/2008/05/10.htm):

>>>>>

Η ΕΣΗΕΑ ΖΗΤΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ
ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

15 Μαΐου 2008

Επιδίωξη των επιχειρήσεων ενημέρωσης και της κυβερνητικής εξουσίας αποτελεί ο ασφυκτικός έλεγχος της ενημέρωσης.

Τα ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά, αναπαράγουν και προωθούν ιδεολογικά και επικοινωνιακά πρότυπα, υπονομεύοντας το δικαίωμα στην ενημέρωση, ενώ, ταυτόχρονα, επιτείνουν τα σημερινά κοινωνικά αδιέξοδα.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρηματικοί όμιλοι, κέντρα εξουσίας και δίκτυα ενημέρωσης επιδίδονται με όρους εμπορευματοποίησης σε χειραγώγηση της ενημέρωσης με στόχο το μοίρασμα του πλούτου και τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η δημόσια καταγγελία του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου σήμερα και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για λογοκρισία από την ΕΡΤ στην εκπομπή του, αναδεικνύει συμπεριφορές, που εκτός από τη διοίκηση της ΕΡΤ, εμπλέκουν και την Κυβέρνηση. Ο υπουργός Επικρατείας και η διοίκηση της ΕΡΤ, οφείλουν να δώσουν για την απαράδεκτη αυτή στάση τους αμέσως εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό, ενόψει, μάλιστα, και της συζήτησης σχετικών επερωτήσεων στο Κοινοβούλιο.
Στη περίπτωση της υπόθεσης Κούλογλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης ζητεί να ανακληθεί η απόφαση και να συνεχιστεί η μετάδοση, χωρίς καμία περικοπή, των ρεπορτάζ του συναδέλφου.

Τελευταία ενημέρωση: 05/15/2008
webmaster@esiea.gr

Harris είπε...

Σήμερα Παρασκευή 16 Μαΐου συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του Φ. Κουβέλη (ΣΥΝ), σχετικά με τη διακοπή των δύο εκπομπών του Στ. Κούλογλου:

>>>>>

(922/13.5.2008) Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φωτίου Κουβέλη προς τον Υπουργό Επικρατείας, σχετικά με τη διακοπή των εκπομπών «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» και «Θεματική βραδιά» του Στέλιου Κούλογλου:

«Οι τηλεοπτικές εκπομπές «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» και «Θεματική Βραδιά» του δημοσιογράφου και συγγραφέα Στέλιου Κούλογλου, οι οποίες συμπληρώνουν 13 χρόνια ζωής στην κρατική τηλεόραση, αποτελούν όαση στο σύγχρονο τηλεοπτικό τοπίο, καλλιεργώντας την έγκυρη δημοσιογραφική έρευνα που αποκαλύπτει αθέατες πλευρές της πραγματικότητας, με θέματα κοινωνικού, εθνικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως ο Πόλεμος στον Κόλπο, το Τσέρνομπιλ, το Ιράκ, η Τσετσενία κ.ά.
Επισημαίνεται ότι ο Στέλιος Κούλογλου έχει βραβευθεί με έξι τηλεοπτικά βραβεία και η εργασία του είναι αναγνωρισμένη και καταξιωμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ωστόσο, το περιεχόμενο των ανωτέρω εκπομπών φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί τη διοίκηση της ΕΡΤ, αφού ματαιώθηκε η προγραμματισμένη προβολή του ντοκυμανταίρ «Επιβιώνοντας στην Ελλάδα με 700 ευρώ», καθώς και η προγραμματισμένη έρευνα στην Κίνα για το ντοκυμανταίρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» και ανακοινώθηκε στο δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν επιθυμεί την ανανέωση της συνεργασίας τους για την επόμενη τηλεοπτική χρονιά.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο αρμόδιο Υπουργός:
-Ποιοι λόγοι οδήγησαν στη διακοπή της συνεργασίας του δημοσιογράφου και συγγραφέα Στέλιου Κούλογλου με τη δημόσια τηλεόραση;
-Θεωρεί ότι η απομάκρυνση ενός τέτοιου δημιουργού υπηρετεί την οφειλόμενη στους πολίτες ποιότητα της δημόσιας τηλεόρασης;»

<<<<<

Στην ερώτηση του κ. Κουβέλη απάντησε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος. Τα πλήρη πρακτικά βρίσκονται στο site της Βουλής:

http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=syne080516.txt