Παρασκευή, 23 Μαΐου 2008

Μας λέει αλήθεια το ΕΒΕΑ για το κόστος των απεργιών στο κέντρο;

Την περασμένη Δευτέρα (19/5) ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τη ζημιά των επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας από τις διαδηλώσεις. Δεν ξέρω αν το τελικό αποτέλεσμα είναι έμπνευση της ΚΑΠΑ Research ή του ΕΒΕΑ, όμως αν τη διαβάσει κανείς προσεκτικά θα δει ότι τα νούμερα απλά δεν βγαίνουν!

Και εξηγούμαι. Καταρχήν η έρευνα αναφέρει στην αρχή ότι έγινε σε 201 επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο ΕΒΕΑ, ενώ στη συνέχεια έγινε «αναγωγή» στις 5.458 που αποτελούν το σύνολο των επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας. Η μέθοδος αυτή είναι παρόμοια με τα exit polls που εφαρμόζονται στις εκλογικές αναμετρήσεις για την πρόβλεψη του αποτελέσματος, βάσει συγκεκριμένων στατιστικών μοντέλων και εκτιμώμενου σφάλματος. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα στατιστικά και στα σφάλματα πρέπει να αναφέρονται σε δείγμα 201, όχι 5.458, επιχειρήσεων. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι το «διάστημα εμπιστοσύνης» που αναφέρεται 65%. Τυπικά, σε στατιστικές μεθόδους εκτίμησης μέσης τιμής, αυτό δηλαδή που εφαρμόζεται στα exit polls, η τιμή αυτή αναφέρεται στο πόσο «σίγουρη» είναι η εκτίμηση που υπολογίζει η μελέτη, π.χ. το τελικό ποσοστό ενός κόμματος. Το 65% σημαίνει ότι η εκτίμηση της συγκεκριμένης μελέτης είναι λίγο πιο σίγουρη από το να στρίψει κανείς ένα νόμισμα και να πει ισχύει ή δεν ισχύει (50%-50%). Συνήθως η σωστή τιμή «εμπιστοσύνης» καθορίζεται πάνω από 90%, ώστε τα αποτελέσματα να θεωρούνται γενικά αξιόπιστα.

Γιατί όμως η ΚΑΠΑ Research επέλεξε τόσο «άσχημη» τιμή; Γιατί έτσι προκύπτει μικρότερο στατιστικό σφάλμα: 3,49% στις εκτιμήσεις που αναφέρει η μελέτη, αντί για 13,8% που προκύπτει για επίπεδο εμπιστοσύνης 95%. Για όσους αμφιβάλλουν, ας δοκιμάσουν τις ίδιες τιμές στην συνάρτηση CONFIDENCE() στο Excel ή σε κάποιο άλλο παρόμοιο πρόγραμμα. Μάλιστα εγώ βρήκα 5,33% και όχι 3,49% σφάλμα για όσα ποσοστά αναφέρονται κάτω από 5%, αλλά για αυτό η εταιρία υποθέτω έχει κάποια δεδομένα να το επιβεβαιώσει.

Τα παραπάνω, όμως, είναι λεπτομέρειες που ενδιαφέρουν μόνο μαθηματικούς και τρελούς επιστήμονες. Το ζουμί της υπόθεσης είναι παρακάτω:

1. Το 81% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στη μελέτη είναι της τάξης των 1-3 ατόμων, δηλαδή στην ουσία αυτοαπασχολούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για πληρωμένα μεροκάματα που χάνονται αλλά για επιλογή του ιδιοκτήτη του κάθε καταστήματος να λειτουργήσει ή να μην λειτουργήσει την ημέρα που γίνεται κάποια συγκέντρωση στο κέντρο.

2. Στη σελίδα 8 της μελέτης αναφέρεται ότι το μέσο ημερήσιο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, εκτός ενοικίου, είναι περίπου 200 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι την ημέρα που η επιχείρηση δεν λειτουργεί, το κόστος π.χ. της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να αφαιρεθεί, έστω και εν μέρει. Επιπλέον, το υπόλοιπο των λειτουργικών εξόδων, καθώς και του ενοικίου, δεν μπορεί να συνυπολογιστεί ως «απώλεια» τη συγκεκριμένη ημέρα, αφού αυτά πληρώνονται έτσι κι αλλιώς.

3. Στη σελίδα 12 αναφέρεται πως ουσιαστικά μόνο το 46,3% των επιχειρήσεων δεν λειτούργησαν λόγω προβλήματος από την ημέρα της απεργίας-συγκέντρωσης. Άρα, οποιεσδήποτε άλλες εκτιμήσεις για «ζημιά» πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω με βάση το ποσοστό αυτό.

4. Το ίδιο ισχύει και για όσα αναφέρονται στη σελίδα 13, όπου τα ημερομίσθια που πληρώθηκαν χωρίς να εργαστεί το προσωπικό υπολογίζονται σε 403.005 ευρώ. Αν δεν κάνω λάθος, απεργία σημαίνει ακριβώς αυτό το πράγμα, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να πληρώνει (λόγω σύμβασης με τον εργαζόμενο που απεργεί) χωρίς να υπάρχει εργασία. Εκτός αν το ΕΒΕΑ βρήκε νέο τρόπο να ορίζει τι σημαίνει απεργία ή αν θέλει να υπονοήσει ότι αυτό είναι παράνομο, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς.

5. Στη σελίδα 14 αναφέρεται πως η συνολική απώλεια τζίρου (μικτές εισπράξεις) για κάθε ημέρα που το κέντρο κλείνει λόγω απεργίας ή συγκέντρωσης είναι σχεδόν 6 εκατ. ευρώ για τις 5.458 επιχειρήσεις συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο οι επιχειρήσεις του κέντρου εισπράττουν σχεδόν 1.100 ευρώ την ημέρα; Δηλαδή 24.000 ευρώ το μήνα (Σαββατοκύριακα έξω); Ας μας πει το ΕΒΕΑ τι ακριβώς δηλώνουν στην Εφορία οι επιχειρήσεις αυτές, να δούμε αν θα πρέπει να τις πιστέψουμε ή να τις καταγγείλουμε για μαύρο εμπόριο.

6. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΕΒΕΑ, ένα ποσοστό πολύ πάνω του 50% των επιχειρήσεων του κέντρου, ειδικά των μεγαλύτερων, αφορά σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με δικαιοχρησία (franchise). Αυτό σημαίνει ότι η οποιαδήποτε ζημιά μη λειτουργίας μεταφέρεται κατά 70% περίπου στον ιδιοκτήτη της φίρμας και κατά 30% (μέγιστο) στον πραγματικό Έλληνα εργοδότη.

Με βάση τα παραπάνω, οι τελικές εκτιμήσεις της μελέτης του ΕΒΕΑ είναι καταφανέστατα «φουσκωμένες» προς τα πάνω, προφανώς για να δικαιολογήσουν την ευαισθησία του κ. Μίχαλου για τις επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μπορεί εύκολα με έναν πρόχειρο υπολογισμό να δει κανείς πως τα 6 εκατ. ευρώ που αναφέρθηκαν ως ημερήσιο «κόστος» των διαδηλώσεων είναι στην πραγματικότητα (46,3% x 30% = 14%) μόλις και μετά βίας 800.000 ευρώ, μαζί με ενοίκια, πάγια έξοδα, κτλ, για τις επιχειρήσεις που πραγματικά δεν λειτουργούν αναγκαστικά (περίπου 2.500 θέλουν να λειτουργήσουν αλλά δεν μπορούν). Νομίζω πως η Δημοκρατία μας και το δικαίωμα στην απεργία αξίζει πολύ περισσότερο από 200 ή 300 ευρώ απώλεια εσόδων μιας ημέρας.

Όσο για τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας, σχετικά με το κόστος εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας, σπασμένες βιτρίνες, κτλ, καλά θα κάνει το ΕΒΕΑ και ο κ. Μίχαλος να μην τα συνδέει ούτε για πλάκα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, γιατί θα θεωρηθεί ότι κατηγορεί συλλήβδην τις συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις για βανδαλισμούς. Άλλωστε, το διάγραμμα της σελίδα 10 δείχνει ξεκάθαρα ότι 7 στους 10 δεν έκαναν τίποτα πρόσθετο για την ασφάλεια της επιχείρησής τους λόγω των μεμονωμένων επεισοδίων που γίνονται κάποιες φορές στο κέντρο, ενώ μόλις 1 στους 10 περίπου θεωρεί ότι η επιχείρησή του έχει πάθει μικρή ή μεγάλη ζημιά λόγω αυτών των επεισοδίων έστω και μία φορά. Κοινώς, το κοινό που έλαβε μέρος την έρευνα δεν «τσίμπησε» στην παγίδα και απάντησε ειλικρινά.

Περισσότερες πληροφορίες:

*** Ανακοίνωση ΕΒΕΑ για τη έρευνα
*** Πλήρες κείμενο (ΚΑΠΑ Research)
*** Απώλειες τζίρου από τις διαδηλώσεις στην Αθήνα (ΕΘΝΟΣ)
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: