Σάββατο, 14 Ιουνίου 2008

Το τέλειο σουτ, στον τέλειο τελικό - 10 χρόνια μετά

Σε λίγο η εθνική μας στο ποδόσφαιρο τα παίζει όλα για όλα εναντίον της Ρωσίας στο Euro 2008, σε έναν όμιλο dejavu του προ τετραετίας επικού σερί στην Πορτογαλία. Σήμερα, κατά σύμπτωση, είναι η επέτειος των δέκα χρόνων ενός από τους πιο θρυλικούς τελικούς στην ιστορία του NBA.

Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1980 είχαν λίγες ευκαιρίες να παρακολουθήσουν τελικούς playoffs του NBA, μια και η καλή μας η ΕΡΤ φρόντισε να μας τα στερήσει για πολλά χρόνια μετά τα πρώτα πρωταθλήματα των Chicago Bulls του Michael Jordan στις αρχές της δεκαετίας του '90. Έτσι, όταν το 1998 οι Bulls έπαιζαν απέναντι στους Utah Jazz στο έκτο παιχνίδι, η μόνη πρόσβαση στο ζωντανό παιχνίδι ήταν μέσω Internet από το website του NBA.com, με σύνδεση dial-up και την εξωπραγματική ταχύτητα των 33kbps (περίπου 400 φορές πιο αργή από μια μέση σημερινή ADSL). Φυσικά ούτε λόγος για video streaming, η "μετάδοση" γινόταν με friezed frames (καρέ εικόνας) και text feed με τις αλλαγές του σκορ.

Θυμάμαι ακόμα την αγωνία των τελευταίων λεπτών, όταν ο κόμβος του NBA.com είχε αρχίσει να ρετάρει και η ενημέρωση του αποτελέσματος γινόταν κάθε δύο επιθέσεις. Στην τελευταία επίθεση, οι Bulls ήταν πίσω ένα πόντο και είχαν την τελευταία επίθεση. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη φορά που οι Jazz βρίσκονταν ένα παιχνίδι πίσω από το να αποχαιρετίσουν το πρωτάθλημα και τώρα, μέσα στην έδρα τους, ήταν αποφασισμένοι να μην το χάσουν πάλι. Δυστυχώς για τους (εξαιρετικούς) Στοκτον και Μαλόουν, έτυχε εκείνα τα χρόνια ο Jordan να παίζει ακόμα μπάσκετ, για τελευταία φορά όπως είχε δηλώσει πριν το παιχνίδι.

Δεν είναι εύκολο να γράψει κανείς με δυο λόγια τη στόφα του παίκτη που ανέβασε το μπάσκετ σε άλλο επίπεδο παγκοσμίως. Όσοι δεν πρόλαβαν να τον δούνε, έστω και στην τηλεόραση, εκείνα τα χρόνια, έχουν χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της αθλητικής ιστορίας. Εκείνο το βράδυ, ο "Mike" των Bulls έπαιζε για να αποδείξει ότι λίγο πριν πατήσει τα σαράντα μπορούσε ακόμα να βάζει χαλαρά 40 πόντους και να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή.
Για την ιστορία: η τελευταία επίθεση έγινε φυσικά από τον ίδιο, κατάφερε να σκοράρει "σχετικά εύκολα" όπως είπε αργότερα ο ίδιος, 5.8 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Στην επίθεση που ακολούθησε από τους Jazz ο Στοκτον πιέστηκε και αστόχησε στο σουτ της απελπισίας και ο Jordan έμεινε για πάντα χαραγμένος στην ιστορία του NBA να πανηγυρίζει ένα ακόμη πρωτάθλημα, με ένα ακόμη (σχεδόν) δικό του buzzer-beater, στο τελευταίο ίσως σουτ της μπασκετικής του καριέρας.


Στην τελευταία επίθεση των Bulls, το website του NBA.com υπερφορτώθηκε τόσο πολύ που σταμάτησε η μετάδοση ακριβώς τη στιγμή του σουτ. Για αρκετά λεπτά η εικόνα είχε παγώσει ακριβώς τη στιγμή που η μπάλα βρισκόταν στον αέρα. Όλοι όμως ήξεραν ότι σε μια τόσο απίστευτη καριέρα σαν παραμύθι, δεν μπορούσε να έρθει κανένα άλλο κλείσιμο παρά ένα κινηματογραφικό φινάλε. Η επόμενη ενημέρωση του feed ήταν με τους παίκτες των Bulls να πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά και ο Jordan να σηκώνει πεισμωμένα τα χέρια του δείχνοντας τα έξι πρωταθλήματα που είχαν μόλις κατακτήσει.


Αργότερα, ο Jordan ασχολήθηκε με το γκολφ, έκανε διακοπές, ξαναγύρισε στο NBA και κατάφερε να πάει χέρι-χέρι τους Wizards, μια από τις πιο αδύναμες ομάδες του NBA, στα playoffs, ως παίκτης και πρόεδρος της ομάδας. Αλλά ουσιαστικά η αυλαία της απίστευτης καριέρας του ήταν για πολλούς εκείνο το τέλειο σουτ-πρωτάθλημα για τους Bulls.

Ευχαριστούμε Michael :-)

Περισσότερες πληροφορίες:

*** Michael Jordan's final shot 98 (YouTube)
*** Michael Jordan - "What is Love?" (YouTube)
*** "The 60 Greatest Playoff Moments: Jordan Jolts Jazz in Game 6" (NBA.com)
*** "1998 NBA Finals" (Wikipedia)
*** Top 10 shots - Nba Finals 1998 (YouTube)
*** 1998 NBA Finals - Utah Jazz Vs. Chicago Bulls - Game 6 (YouTube)
*** Michael Jordan - short bio (NBA.com)
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: