Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2008

Τελευταία φαίνεται να έχουμε υπερβολικά πολλές ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον και στα προβλήματα του πλανήτη μας. Σήμερα, όμως, είναι όντως μια ξεχωριστή μέρα, η γνήσια Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2008.

Δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια να είμαστε αισιόδοξοι. Τα πράγματα φαίνεται να χειροτερεύουν αντί να βελτιώνονται. Αλλά σήμερα είναι η ημέρα που όλοι πρέπει να είναι πιο αισιόδοξοι και πιο θετικοί για το μέλλον του πλανήτη μας. Είμαστε οι μόνοι κάτοικοί του που ευθυνόμαστε απόλυτα για τη σημερινή περιβαλλοντική κατάσταση και οι μοναδικοί που μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τη διορθώσουμε όσο είναι καιρός, ξεκινώντας από σήμερα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ή "WED" (World Environment Day) ξεκινά πίσω στο 1974, την πρώτη WED, με το σύνθημα "Μόνο μία Γη". Η Wikipedia έχει μια εκτενή λίστα των προηγούμενων WEDs και τις πόλεις που φιλοξένησαν τις σημαντικότερες δραστηριότητες. Φέτος, η WED θα φιλοξενηθεί από το Wellington, στη Νέα Ζηλανδία. Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) έχει ειδική σελίδα αφιερωμένη στην φετινή WED και και τις σημαντικότερες δραστηριότητες στο Wellington. Φέτος το σύνθημα είναι "Εκπομπές CO2 - Διώξτε τη συνήθεια".

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το CO2 σαν δηλητήριο, ένα αναγκαίο κακό μιας οικονομίας και ενός πολιτισμού που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το CO2 είναι ένα από τα πιο "φυσικά" αέρια της ατμόσφαιρας, δεδομένου ότι είναι ένα από τα κύριο υποπροϊόντα της καύσης οργανικών μορίων όπως η γλυκόζη και η ζάχαρη. Είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη των φυτών και όλων των "πράσινων" ειδών ζωής που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της γης και των ωκεανών μας. Τότε γιατί είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για εμάς με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις σοβαρές αλλαγές στον καιρό;

Στην πραγματικότητα, το CO2 μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν εγκαθίσταται ψηλά στην ατμόσφαιρα και δεν μπορεί να "ανακυκλωθεί" με φυσικό τρόπο από τα φυτά και τα δάση. Το θέμα είναι ότι θα μπορούσαμε να είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα αν η βροχή στα δάση του Αμαζονίου και την Ινδονησίας ήταν στην ίδια έκταση σήμερα, όπως ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα, ανεξάρτητα από την ανεξήγητη εμμονή μας στο πετρέλαιο το κύρια πηγή ενέργειας. Τότε, πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα φυτά για την καταπολέμηση των εκπομπών του CO2;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει ήδη μελετηθεί εκτενώς από τη NASA και την ESA στα μελλοντικά σχέδια για teraforming του Άρη (μετατροπή της ατμόσφαιράς του σε παρόμοια με αυτή της Γης μέσα σε 200+ χρόνια): ονομάζεται φύκη (algae). Είναι μία από τις απλούστερες "πράσινες" μορφές ζωής, άφθονη τόσο στην ξηρά όσο και (κυρίως) στη θάλασσα, ικανή για υψηλής απόδοσης μετατροπή του CO2 σε άνθρακα και καθαρό οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης. Η φωτοσύνθεση συμβαίνει παντού υπάρχει ένα πράσινο φυτό, όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν συμβαίνει αρκετά γρήγορα ώστε να συμβαδίζει με τις καθημερινές εκπομπές μας σε CO2.

Πρόσφατα, δύο ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Αριζόνα (ΗΠΑ), η APS και η Greenfuel, κατόρθωσαν να κατασκευάσουν έναν "πράσινο" αντιδραστήρα ενέργειας για τη δέσμευση και μετατροπή των εκπομπών CO2 σε ενέργεια, χρησιμοποιώντας σωλήνες seaweeds (ένα είδος φύκια). Το CO2 ελευθερώνεται σε σωλήνες νερού γεμάτο φύκη, δεσμεύεται μέσω φωτοσύνθεσης και το τελικό αποτέλεσμα είναι βιοκαύσιμα (που λαμβάνονται ως πετρέλαιο από τα φύκια που καλλιεργούνται σε τύρφη), αιθανόλη (μέσω διαδικασίας απόσταξης) και υποπροϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τροφή για τα βοοειδή. Τα ίδια τα φύκη μπορούν αποξηρανθούν εντελώς και να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη, ως υποκατάστατα του άνθρακα και του λιγνίτη. Έτσι, στην ουσία, εκπομπές CO2 συν ηλιακή ενέργεια μετατρέπονται σε νέο καύσιμο με βάση τον άνθρακα, το οποίο με τη σειρά του μετατρέπεται εκ νέου σε εκπομπές CO2 μέσω της καύσης τους, και ούτω καθεξής.

Το καλύτερο στοιχείο σχετικά με αυτή την τεχνολογία είναι ότι έχει ήδη δοκιμαστεί στη μονάδα παραγωγής APS-Greenfuel στην Αριζόνα με μεγάλη επιτυχία. Στις 21 Φεβρουαριου, η APS ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα νέο έργο μεγάλης κλίμακας με την τεχνολογία αυτή και από το έτος 2011, ένας σταθμός ισχύος 280 μεγαβάτ θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει 70.000 σπίτια στην Αριζόνα. Αυτό αποδεικνύει ότι μερικές φορές η λύση είναι τόσο απλή και τόσο προφανής που το μόνο που χρειάζεται είναι μία καλή ιδέα για να γίνει πραγματικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

* SOLANA project (APS)
* Algae bioreactor system
* "Algae could be fuel of the future"
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: