Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008

Να πως θα φτιάξουμε τη δική μας Microsoft

Στο τελευταίο newsletter του ΣΕΠΕ δημοσιεύεται συνέντευξη του "policy manager" της BSA, ναι αυτής που κυνηγά όποιον έχει παράνομη κόπια εμπορικού λογισμικού. Παράδειγμα του πως μπορούν να νούμερα να μεταφραστούν σε ανέκδοτα.

Στη συνέντευξη, ο κ. Κίμων Ζορμπάς (BSA) αναφέρει:

"...εάν στην Ελλάδα το ποσοστό πειρατείας μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα μπορούσε να δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής κατάρτισης, να συμβάλει στο ΑΕΠ κατά 261 εκατ. ευρώ και να αποφέρει επιπλέον 88 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα..."

Δηλαδή αν αύριο το πρωί πετάξουν μία στις δέκα πειρατικές κόπιες που κυκλοφορούν στα PC στην Ελλάδα (μαζί και σε υπηρεσίες Δημοσίου), αυτομάτως θα υπάρξει ζήτηση για 1.000 software designers, programmers, DB specialists, κτλ. Ξαφνικά θα αποκτήσουμε τη δική μας Microsoft αλά ελληνικά, δεν θα αγοράσουμε ποτέ πια πακέτο Office, antivirus, firewalls, games, τίποτα από όλα αυτά, αφού πλέον μια στρατιά νέων εργαζομένων στις ΤΠΕ θα τα αναπτύσσουν όλα εδώ στην Ελλάδα, από εμάς για εμάς.

Η πλήρης συνέντευξη του κ. Ζορμπά εδώ:

*** "Σημαντικά οφέλη από την πάταξη της πειρατείας για τον κλάδο λογισμικού και την ελληνική οικονομία" (ΣΕΠΕ)

(διάλειμμα για να σκουπίσω τα δάκρυα από τα γέλια)

Επίσης στο ίδιο newsletter:

"Κλιμάκιο αρμόδιο για τις πολιτικές κατά της πειρατείας και της πλαστογραφίας δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κλάδος λογισμικού και εξοπλισμού βρίσκεται στην 5η θέση με τις επενδύσεις στην Έρευνα και την Ανάπτυξη να ξεπερνούν τα 26,5 δις ευρώ."

Και στο καπάκι:

"Το 2007, σχεδόν 6 στους 10 χρήστες χρησιμοποιούσαν παράνομο λογισμικό. Ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την πάταξη της πειρατείας λογισμικού με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό από 63% σε 58%."

Δηλαδή ο πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας στην Ελλάδα (σύμφωνα με το ΕΒΕΑ) βασίζεται σε μόλις 40% νόμιμου εμπορίου/υπηρεσιών; Αν πέσει η πειρατεία, πόσο θα φτάσει η ανάπτυξη του τομέα; +200%; +500%; +10000%;;;

(διάλειμμα πάλι να συνέλθω, οι τύποι έχουν πολύ πλάκα)

"Οι ενέργειες καταστολής και η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση κατά της πειρατείας (επιβολή διοικητικού προστίμου) σαφώς έχουν συμβάλλει στην μείωση του ποσοστού, ωστόσο, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο για βελτίωση της κατάστασης.

Δηλαδή τι περιθώριο; Φυλάκιση; Ξυλοδαρμό και εξορία; Απαγωγή της οικογένειας του "πειρατή" και εκβίαση; Δημόσιο μαστίγωμα;

"Η BSA ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη από μια οικονομία με χαμηλό ποσοστό πειρατείας να εφαρμόσουν ισχυρούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, να αξιοποιήσουν περισσότερους κυβερνητικούς πόρους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να αποτελούν οι ίδιες οι κυβερνήσεις το σωστό παράδειγμα προς μίμηση στην αποκλειστική χρήση νόμιμου λογισμικού και να επενδύσουν στην εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την αξία των πνευματικών δικαιωμάτων και τους κινδύνους του πειρατικού λογισμικού.

Όλα κι όλα, εδώ λέει αλήθεια. Αν το κράτος θέλει να επιβάλλει το Νόμο, ας ξεκινήσει με τις Εφορίες, τα νοσοκομεία, τις Δημόσιες υπηρεσίες, τους Δήμους και τις Νομαρχίες, να βάλει γνήσιες κόπιες των Windows XP, και μετά να πάει να κυνηγήσει τον κάθε ιδιώτη. Τώρα μάλιστα που έκλεισε η συμφωνία-μαμούθ του Δημοσίου με τη Microsoft θα τους έρθει μισοτιμής, μπορεί να πάρουν και δώρο λούτρινα αρκουδάκια για κάθε 100 γνήσιες κόπιες που αγοράζουν.

Βέβαια, θα μου άρεσε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να δω πως ακριβώς θα υλοποιούσαν αυτούς τους "ισχυρούς κατασταλτικούς μηχανισμούς", με υπαλλήλους που το μόνο που ξέρουν να ελέγχουν είναι τα τιμολόγια αγοράς προϊόντων (λογισμικού). Επίσης θα ήθελα πολύ να δω τι ακριβώς θα ελέγξουν σε κάποιον που δουλεύει αποκλειστικά με Linux και OpenOffice (και τα δύο ΤΣΑΜΠΑ), τα οποία το κράτος φρόντισε να θάψει εντελώς και να προτιμήσει να δώσει κάμποσα δις ευρώ για να εξοπλίσει με Windows μέχρι και τα PC σε σχολεία Δημοτικού.

Αυτό που δεν αναφέρει ΚΑΝΕΙΣ, ούτε η επιτροπή της ΕΕ, ούτε το ΕΒΕΑ, ούτε η ΟΠΙ, ούτε φυσικά η BSA, είναι ότι η διασφάλιση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι αυτόματη και υλοποιείται πανεύκολα μέσω κάποιου συμβολαιογράφου, πραγματικού ή "ηλεκτρονικού" (cryptographically secure timestamps). Η εμπορική εκμετάλλευση ενός ηλεκτρονικού προϊόντος, ειδικά όταν πρόκειται για αποκλειστικότητα (πατέντα), είναι αυτό που ενδιαφέρει την BSA και τους λογιστές της ΕΕ.

Φυσικά και πρέπει να πληρώνεται η δουλειά κάποιου που παράγει λογισμικό, μόνο που ο "πελάτης" πρέπει να έχει πληροφόρηση και δυνατότητα εναλλακτικών επιλογών, και μάλιστα με την προτροπή του ίδιου του κράτους. Αν ποτέ η Ελλάδα αποκτήσει τους πόρους, το εξειδικευμένο προσωπικό και (κυρίως) την επιχειρηματική πρόθεση να αναπτύξει εγχώρια αγορά ανάπτυξης λογισμικού, αυτό θα γίνει μέσω ανοικτών προτύπων και ανοικτών συστημάτων, όχι μέσω μιας τυποποιημένης κλειστής και αμιγώς εμπορικής πλατφόρμας μιας συγκεκριμένης εταιρίας.

Παρεπιπτόντως, στο website του ΟΠΙ δημοσιεύονται τα αποτελέσματα και οι απαντήσεις της δημόσιας "διαβούλευσης" που είχαν διεξάγει μέσω on-line ερωτηματολογίων. Έριξα μια ματιά στις απαντήσεις των δισκογραφικών εταιριών (Heaven, EMI, κτλ) και των παρόχων πρόσβασης στο Internet (HOL, κτλ), σχετικά με την πειρατεία μέσω P2P και τους πιθανούς τρόπους ελέγχου. Μιλάμε για το απόλυτο χάος. Σαν να διαβάζεις εξώδικα συζύγων σε διαζύγιο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα:

*** "ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ" (ΟΠΙ)

Για το θέμα της διασφάλισης των πνευματικών δικαιωμάτων (copyright) μέσω cryptographically secure timestamping, δεσμεύομαι να ετοιμάσω ειδικό post με παραδείγματα και εταιρίες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες on-line. Αρκεί να αναφέρω ότι η "πιστοποίηση" ενός προσωπικού ηλεκτρονικού εγγράφου (π.χ. εργασίας, προγράμματος, εικόνας) γίνεται τοπικά μέσω εφαρμογής Java, είναι ισόβια (χωρίς συνδρομή) και κοστίζει λιγότερο από μισό δολάριο. Αυτά, ως απάντηση σε κάθε καλοθελητή που συγχέει σκόπιμα το copyright με το TRIPS.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: