Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2008

Χρόνια πολλά στα "βλήματα"...

Στις 10 του μηνός, την Τετάρτη δηλαδή, ανεβαίνει επίσημα ο γενικός διακόπτης στον Large Hadron Collider (LHC) στο CERN. Πολλά μικρά σωματίδια-βλήματα θα αρχίσουν να χτυπάνε τα κεφάλια τους με απίστευτες ταχύτητες. Μακάρι να μπορούσε να γίνει το ίδιο και στη χώρα μας, όχι με σωματίδια, με τα κεφάλια μερικών...

ΔΕΥΤΕΡΑ
Η σεζόν μάλλον δεν ξεκινά καλά. Μέχρι να καταλάβει ο κόσμος πόσα λεφτά του έμειναν από τις διακοπές και πόσο ανέβηκαν τα κολοκυθάκια όσο έλειπε, σκάει το απίστευτο μπάχαλο με την ψηφοφορία-κωμωδία στη Βουλή. Στην καλύτερη περίπτωση, αν δηλαδή όλα έγιναν σωστά και μεθοδικά, προκύπτει ότι οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν μπορούνε ούτε να βάλουν ένα Χ μέσα σε ένα τετραγωνάκι χωρίς να κάνουν λάθος. Αν ήταν μαθητές σε δημοτικό σχολείο θα ήταν ήδη όρθιοι στη γωνία τιμωρία, αφού θα έγραφαν 100 φορές το όνομά τους σωστά στο τετράδιο.

ΤΡΙΤΗ
Σχεδόν ταυτόχρονα σκάνε και οι ανακοινώσεις με τα νέα φορολογικά μέτρα. Ξαφνικά κάποιος που έχει αυτοκίνητο ή σκάφος θεωρείται πλούσιος, ενώ μέχρι τον Αύγουστο ήταν ταλαίπωρος μεσοαστός. Ξαφνικά όποιος δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000 θεωρείται αυτομάτως φοροφυγάς και (το καλύτερο) όποιος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, όχι μόνο θεωρείται φοροφυγάς αλλά και πλεονέκτης, αφού εισπράττει χρήματα από (άκουσον άκουσον) παραπάνω από έναν "πελάτη". Αν φυσικά βρει κάποιον ΒΛΑΚΑ εργοδότη να του δώσει βεβαίωση ότι τον απασχολεί αποκλειστικά, κάτι που είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία όταν μιλάμε για ελεύθερους επαγγελματίες, τότε η Εφορία επιβραβεύει τον ΒΛΑΚΑ εργοδότη με μπόνους 1.050 ευρώ που πάνε κατευθείαν στην τσέπη του "υπαλλήλου" του - ίσως μάλιστα να βγούνε μαζί κάποιο βράδυ και να τα πιούνε σε τεκίλες.

ΤΕΤΑΡΤΗ
Ο άλλος "μάγος" της οικονομίας, ο κ. Βουλγαράκης, δήλωσε πριν μερικές μέρες ότι, για να μην στερήσει τίποτα από τα παιδιά του, θεώρησε καλό να μειώσει το φόρο που του αναλογεί. Πως; Είναι απλό. Ξαφνικά βρέθηκε με μια εταιρία (τι ατυχία) από τα πεθερικά του. Αντί να την κρατήσει ή απλά να την πουλήσει, άνοιξε μια άλλη εταιρία "στα ανοικτά" (off-shore), η οποία εξαγόρασε την δική του εταιρία εδώ στην Ελλάδα. Τι καλά, εισροή ξένου ρευστού, όλοι χαρούμενοι. Μόνο που έτσι ξεφορτώθηκε την εγχώρια εταιρία χωρίς να πληρώσει μία. Ε, δεν μπορούσε να ασχολείται και με την off-shore, αποφάσισε να τη "σκοτώσει" και αυτή, πάλι με εισροή ρευστού στην πατρίδα. Απλά "εξαργύρωσε" όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας αγοράζοντας κάμποσα οικόπεδα. Έτσι βρέθηκε να έχει εταιρία off-shore, χωρίς συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία απλά διαχειρίζεται τα νέα του οικόπεδα. Το μόνο που πληρώνει είναι το πάγιο του Internet όταν μπαίνει να δει τους τόκους των λογαριασμών του στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, έλαβα στο σπίτι μου ένα τηλεφώνημα από την ΔΟΥ όπου έχει λάβει τη δήλωση εισοδήματός μου. Μια κυρία με ενημέρωσε ότι μου είχε τηλεφωνήσει πάλι, μία φορά, πριν φύγει λέει σε άδεια στις αρχές Ιουλίου (!), οπότε σχεδόν μου τα έψαλε που με "...ψάχνανε όλο το καλοκαίρι". Τέλος πάντων, μου είπε ότι μέσα στο φάκελο είχα ξεχάσει να βάλω κάτι βεβαιώσεις αποδοχών και (το καλύτερο) τις αποδείξεις δωρεών που έκανα σε ΜΚΟ (ΑctionAid, κτλ). Αυτό δεν μου το έχουν ζητήσει ΠΟΤΕ, ούτε και προβλέπεται για ποσά κάτω των 500 ευρώ (εγώ είχα δηλώσει νομίζω 380).

ΠΕΜΠΤΗ
Πηγαίνω στη ΔΟΥ με όλα τα έγγραφα και τις αποδείξεις και ζητάω να δω την κυρία που μου τα ζήτησε. "Α, είναι σε άδεια, εγώ δεν ξέρω τίποτα". Καλά, ακόμα δεν γύρισε, έφυγε πάλι; Ρωτάω σε ποιον μπορώ να τα καταθέσω, δεν τα δεχότανε *κανένας* με τίποτα. Ρωτάω ποια είναι η αρμόδια υπηρεσία/γραμματεία για συμπληρωματικά στοιχεία στις δηλώσεις εισοδήματος και παίρνω την απάντηση "...Δεν υπάρχει κανένας. Άλλη φορά να σημειώνετε το όνομα αυτού που σας τηλεφώνησε". Και αυτό έκανα. Αφού τους απείλησα ότι θα φέρω τα κανάλια (κλασική ατάκα), δέχτηκαν να τα κρατήσουν "χαριστικά" και χωρίς να τα πολυακουμπάνε, λες και είχανε σκατά, και εγώ φυσικά σημείωσα τα ονόματα ΟΛΩΝ όσων βρίσκονταν στο δωμάτιο, να τους καλέσω ως μάρτυρες ότι πράγματι τα κατέθεσα, όταν χαθούνε και πάλι μέσα σε κανένα συρτάρι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Και μέσα σε όλα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι το ρεύμα πλέον είναι χρηματιστηριακό αγαθό: η τιμή του ανεβαίνει και πέφτει ανάλογα με το εισόδημα που έχει ο καθένας. Για όσους η ΔΕΗ (ιδιωτική εταιρία, μονοπώλιο, 7 εκατ. πελάτες) θεωρεί ότι είναι "φτωχοί", τους πουλάει το ρεύμα φθηνότερα. Στους υπόλοιπους, προβλέπεται αύξηση +28% μέχρι και το τέλος του 2009. Ότι γίνεται δηλαδή με τους μπράβους που πουλάνε προστασία: το "κουστούμι" βγαίνει ανάλογα με τα έσοδα του μαγαζιού, ποσοστό επί των εσόδων δηλαδή. Ε, άμα στο μεταξύ γίνει και καμία διακοπή ξαφνικά και καεί και κανένα PC ή κανένα ψυγείο, τι να κάνουμε, αυτά έχει το νυχτοκάματο. Μόνο που η ΔΕΗ είναι υποτίθεται ημι-ιδιωτική, άρα δεν πρέπει να έχει πληροφόρηση για το εισόδημα του καθενός αν ο ίδιος ο πελάτης δεν δώσει την έγκρισή του, ενώ ταυτόχρονα το κράτος ομολογεί, νμέσω των νέων φορολογικών μέτρων, ότι τα εισοδήματα που δηλώνονται (ειδικά τα χαμηλά) είναι εντελώς εικονικά και πως όλοι κλέβουν την Εφορία. Συμπέρασμα; Τώρα μου έρχεται... Θα το βρω... Μήπως να πάρω τη βοήθεια του κοινού;...

ΣΑΒΒΑΤΟ
Μόλις άκουσα ότι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία όπλων (νομίζω) τα έχωσαν κανονικά στην Πετραλιά γιατί λέει τους καταργεί τον χαρακτηρισμό ως "βαρέα και ανθυγιεινά". Το καλύτερο είναι ότι ήταν οι μόνοι που ανέφεραν το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο αποχαρακτηρισμός πολλών επαγγελμάτων γίνεται με διαδικασία εντελώς κουκουρούκου, χωρίς καμία μελέτη επικινδυνότητας, συνθηκών εργασίας, τυχόν τοξικών ή βιολογικών κινδύνων στο χώρο εργασίας, κτλ. Ότι ελέγχει δηλαδή ένας απλός ασφαλιστής όταν έρχεται να σου κάνει ασφάλιση.

ΚΥΡΙΑΚΗ
Άλλη ερώτηση...
Έχω απατήσει σε αυτή...
Πάλι τα ίδια θα λέμε...
Άλλη ερώτηση...
Με συγχωρείτε αλλά επαναλαμβάνετε τα ίδια...
Είπαμε, άλλη ερώτηση...
....

ΔΕΥΤΕΡΑ (πάλι, γαμώτο!)
Σήμερα άκουσα στην εκπομπή του Πιτσιρίκου στον ΣΚΑΪ (ραδιόφωνο) ότι λέει η Μ. Ζαχαρέα, όταν έφυγε *οικειοθελώς* από τον ALPHA, ο κ. Κοντομηνάς της έδωσε σε φακελάκι 380.000 ευρώ, έτσι για να μην στεναχωριέται τώρα που θα καθόταν σπίτι να πλένει πιάτα. Άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία στην Ελλάδα, να παίρνει κάποιος μπόνους όταν παραιτείται.


Αν η Ελλάδα "έτρεχε" με Windows, κάπου τώρα θα είχανε σκάσει οι μπλε οθόνες. Όχι απλά κόλλημα στον kernel, ΚΑΘΟΛΙΚΟ κόλλημα του σύμπαντος ολόκληρου. Κάπου εδώ θα βλαστημούσες για άλλη μια φορά την τύχη σου που έμπλεξες με την ίδια "εταιρία" (company = "συντροφιά", μεταφράζεται και με την πολιτική έννοια...) και θα άνοιγες το πορτάκι του tower για να πατήσεις το διακόπτη reset....

Όπως θα έλεγε και ο "πεταχτούλης" (κατά το ΕΣΡ) Μπομπ Σφουγγαράκης:

"...Είμαι έτοιμος...Είμαι έτοιμος...Είμαι ΕΤΟΙΜΟΟΟΟΟΟΟΣΣΣΣ!!!!..."
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: