Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2008

"Yes We Can"

Εδώ και 24 ώρες η Αμερική έχει νέο πρόεδρος, σε αναμονή μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του νέου έτους. Για πρώτη φορά ίσως, οι Αμερικανοί ψήφισαν στα σοβαρά, αποφάσισαν να συμμετάσχουν και να στείλουν σπίτι τους αυτούς που τόσο ταλαιπώρησαν ολόκληρο τον πλανήτη τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Κανείς, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα, δεν έχει αυταπάτες ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν δια μαγείας και ξαφνικά οι ΗΠΑ από σερίφης του πλανήτη θα γίνουν προστάτης των αδυνάτων, το μακρύ χέρι της δικαιοσύνης και η "γη της ελευθερίας" όπως λέει και ο εθνικός τους ύμνος.

Όμως, όταν βλέπεις τους τόσο "ψυχρούς" σε ότι αφορά τα πολιτικά Αμερικανούς να βγαίνουν από τα σπίτια τους κατά χιλιάδες, να γεμίζουν τους δρόμους του Σικάγο και της Νέας Υόρκης κατά χιλιάδες για να πανηγυρίσουν λες και είναι στην Ελλάδα σε νύχτα εκλογών, όταν βλέπεις τους μαύρους δημοσιογράφους στο CNN να κλαίνε από συγκίνηση, τότε μάλλον κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει.

Για τους Αμερικανούς, η εκλογή του Ομπάμα είναι πολύ πιο σοβαρό γεγονός από οποιαδήποτε άλλη εκλογή προέδρου στην (σύντομη) ιστορία των ΗΠΑ ως θεσμοθετημένο κράτος. Είναι η "απόδειξη" ότι οποιοσδήποτε, ειδικά μη-λευκός, μπορεί να φτάσει στο ανώτατο αξίωμα, ότι υπάρχει δυνατότητα για κάτι πραγματικά διαφορετικό, ότι το ο καθένας μπορεί με την ψήφο του να κάνει τη διαφορά και ότι σύνθημα "Yes We Can" του Ομπάμα για "αλλαγή" είναι πραγματικότητα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα βασίστηκε κυρίως στο Internet, μαζεύοντας εκατομμύρια μικρές δωρεές αντί για λίγους χορηγούς με τεράστια ποσά. Αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και δείχνει πως αυτό είναι η τακτική του μέλλοντος για τους πολιτικούς, καθώς εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως το συνολικό ποσό και γενικά η υποστήριξη και δημοτικότητά του ήταν πολλαπλάσια έναντι των αντιπάλων του (στις προκριματικές και στην τελική του εκλογή).

Άσχετα με το αν σε 1-2 χρόνια οι ελπίδες αυτές των Αμερικανών θα έχουν δικαιωθεί ή θα έχουν καταρρεύσει, όπως πολλές στο παρελθόν, το σίγουρο είναι ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος βρέθηκε στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή, για να τους δώσει ελπίδα.

Ολόκληρη η ομιλία του Ομπάμα στο Grant Park του Σικάγο, ξημερώματα Τετάρτης (5/11/2008):


.

2 σχόλια:

Jaga είπε...

"«Επ' αόριστον κράτηση» στο Γκουαντάναμο και επανέναρξη των στρατοδικείων" (tvxs.gr, 8/3/2011):

>> http://tinyurl.com/6cxvbae

"...ακυρώνεται η ισχύουσα αναστολή για υποβολή νέων κατηγορητηρίων ενώπιον των (έκτακτων) στρατοδικείων. Σημειώνεται ότι η αυτή η αναστολή, ήταν από τα πρώτα μέτρα του προέδρου Ομπάμα, αφότου την 20η Ιανουαρίου του '09 ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του..."

Όνειρο ήταν και πάει, και για τους Αμερικανούς, όπως και για εμάς εδώ. Αντί για το "λεφτά υπάρχουν" που τελικά έγινε "δεν υπάρχει σάλιο", στις ΗΠΑ η ατάκα ήταν "yes we can" που τελικά έγινε "but no, we can't".

Στις ΗΠΑ οι ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Ομπάμα ως "σοσιαλιστή". Στη Β. Αφρική, ο Μουμπάρακ και ακόμα και ο Καντάφι είναι και αυτοί "σοσιαλιστές". Εμείς εδώ έχουμε ως πρωθυπουργό τον πρόεδρό τους, στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Τυχαίο;...

Jaga είπε...

Δυόμισι χρόνια μετά, το σκηνικό επαναλαμβάνεται με απίστευτα ειρωνικό τρόπο:

Ο Μισισιπής και πάλι πλημμυρίζει, τα χαμόσπιτα και πάλι πλέουν "ακυβέρνητα" στην κυριολεξία.

"Mississippi floods force evacuations near Memphis" (6/5/2011):

>> http://www.reuters.com/article/2011/05/06/uk-mississippi-floods-force-evacuations-idUSLNE74500U20110506

Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί παραδέχονται πλέον ανοικτά ότι εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον άοπλο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Ομπάμα λέει ότι "αποδόθηκε δικαιοσύνη" και πως όποιος έχει δεύτερες σκέψεις πρέπει να πάει να κοιταχτεί σε γιατρό:

"Obama raises pressure on Pakistan, demands inquiry into Osama hiding" (9/5/2011):

>> http://nation.com.pk/pakistan-news-newspaper-daily-english-online/Politics/09-May-2011/Obama-raises-pressure-on-Pakistan-demands-inquiry-into-Osama-hiding

"Obama Pressures Pakistan Over Bin Laden" (9/5/2011):

>> http://news.sky.com/skynews/Home/World-News/US-President-Barack-Obama-Rejects-Critics-Of-The-Osama-Bin-Laden-Kill-Mission-Against-Al-Qaeda/Article/201105215988045?lpos=World_News_Carousel_Region_0&lid=ARTICLE_15988045_US_President_Barack_Obama_Rejects_Critics_Of_The_Osama_Bin_Laden_Kill_Mission_Against_Al_Qaeda

Το μόνο που τους λείπει τώρα είναι να φορέσουν να εξάσφαιρα και τα καπέλα των γελαδάρηδων και να ξαμοληθούν και πάλι για να κυνηγήσουν Ινδιάνους.