Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2009

Η πιο μαύρη μέρα (μέχρι τώρα) στη Γάζα -- updated

Εχθές, ημέρα "φανέρωσης Θεού" για τους χριστιανούς, ήταν η πιο αιματοβαμμένη (μέχρι στιγμής) ημέρα των μαχών στη Γάζα: το Ισραήλ καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου βομβάρδισε σχολείο του ΟΗΕ σκοτώνοντας πάνω από 40 Παλαιστινίους που είχαν καταφύγει εκεί, οι περισσότεροι παιδιά και γυναίκες.

Μιλώντας εχθές στο CNN, εκπρόσωπος των οργανώσεων του ΟΗΕ στην Γάζα έλεγε πως "...Εμείς διαβεβαιώσαμε όλο αυτό τον κόσμο ότι θα είναι ασφαλής στο σχολείο, τους πείσαμε να έρθουν σε εμάς και μετά από λίγο τους βομβάρδισαν...Δεν έχω λόγια να εκφράσω αυτό που νιώθω..."

"Gaza's darkest day: 40 die as Israel bombs 'safe haven' UN school" (Dailymail.co.uk)Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ πραγματοποιεί παρόμοιες ενέργειες. Στον πόλεμο με την Χεζμπολάχ στο Λίβανο το καλοκαίρι του 2006, αεροπλάνα είχαν βομβαρδίσει παρατηρητήριο του ΟΗΕ (τη θέση του οποίου γνώριζαν χρόνια) σκοτώνοντας 4 άτομα. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο ΟΗΕ είχε κατηγορήσει ευθέως το Ισραήλ για "ανήθικη" χρήση όπλων διασποράς (cluster bombs), τα οποία έχουν απαγορευθεί εδώ και χρόνια λόγω μη διάκρισης μεταξύ στρατιωτικών στόχων και αμάχων.

Στη χθεσινή επίθεση, η εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού (IDF) απάντησε ότι ήξεραν πως στο σχολείο βρίσκονταν άμαχοι, ότι πιθανόν να χρησιμοποιούνταν ως "ανθρώπινη ασπίδα" από τους μαχητές της Χαμάς, αλλά δεν έχουν να απολογηθούν για τίποτα. "Το αίμα τους στα χέρια της Χαμάς" ήταν η κυνική απάντηση, αφήνοντας κόκκαλο τους ξένους δημοσιογράφους.

Αλήθεια, τι σημαίνει "ανθρώπινη ασπίδα" για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις; Όταν ο στόχος είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένος με τους αμάχους, όταν δηλαδή υπάρχει η επιλογή είτε να βομβαρδιστούν και οι δύο είτε κανένας, η ψυχρή στρατιωτική σχεδίαση λειτουργεί με βάση το "τελικό κέρδος":

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΕΡΔΟΥΣ:
Β.ΟΛΟΥΣ Β.ΚΑΝΕΝΑΝ
στόχος Α(+) Β(-)
άμαχοι Γ(-) Δ(+)


Στον παραπάνω πίνακα, το "Β.ΟΛΟΥΣ" αντιστοιχεί στον βομβαρδισμό και των δύο, δηλαδή των στόχων μαζί με τους αμάχους με "κέρδος" = Α-Γ, ενώ το "Β.ΚΑΝΕΝΑΝ" αντιστοιχεί στην απόφαση μη βομβαρδισμού και επιβίωσης τόσο των αμάχων όσο και του στόχου, με "κέρδος" = Δ-Β. Άρα για τον "ψυχρό" στρατιωτικό διοικητή, η απόφαση να εγκρίνει ή όχι την επίθεση είναι απλά ζήτημα του κατά πόσο ισχύει το παρακάτω:

A-Γ >= Δ-Β
Α >= (Γ+Δ)-Β
"kill.target" >= "civ.value"(x2) - "target.alive"


Τα παραπάνω πρακτικά μεταφράζονται ως εξής: αν το κέρδος από την καταστροφή του στόχου είναι "μεγαλύτερο" από ότι το *διπλάσιο* (περίπου) της "αξίας" της ζηώς των αμάχων μείον το κόστος του να αφήσει μαζί με αυτούς και τον στόχο "ζωντανό", τότε ο στρατιωτικός διοικητής αποφασίζει την επιλογή του βομβαρδισμού. Αυτό διδάσκει η ψυχρή στρατιωτική λογική, αυτό λέει η θεωρία απόφασης (game theory), αυτό δυστυχώς έχουμε δει σε όλους τους πολέμους, μεγάλους και μικρούς.

Μόνο που αυτή η λογική έχει ένα θεμελιώδες ηθικό σφάλμα: όταν οι άμαχοι σκοτώνονται όχι ως "αυτοθυσία" (εις γνώση τους και με δική τους απόφαση) αλλά ως "θυσία" (χωρίς γνώση τους και συνήθως από την αντίπαλη πλευρά), τότε δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης του "κέρδους" της αξίας της ζωής τους σε σχέση με οποιονδήποτε στρατιωτικό στόχο. Αυτό λέει ο ΟΗΕ, αυτό λέει η Συνθήκη της Γενεύης, αυτό λέει η στοιχειώδης ανθρώπινη ηθική και ο πολιτισμός μας. Όσοι το ξεχνούν αυτό είναι απλά δολοφόνοι και ασυγχώρητοι, όσο και αν επικαλούνται "προσπάθεια" για "περιορισμό" των "παράπλευρων απωλειών".

Αν στη θέση του "στόχου" βάλει κανείς από τη μια τις 5-6 ρουκέτες που *ίσως* εκτόξευσε η Χαμάς από το σχολείο του ΟΗΕ και από την άλλη τα 40 νεκρά γυναικόπαιδα, τότε βλέπει κανείς με έκπληξη ότι για τον ισραηλινό στρατό η επιχειρησιακή αξία κάθε 1 ρουκέτας ισοδυναμεί με 7 περίπου γυναικόπαιδα. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι από τις εκατοντάδες ρουκέτες που έχει εκτοξεύσει η Χαμάς έχουν σκοτωθεί λιγότεροι από 10 Ισραηλινοί πολίτες και πως τόσο αυτοί όσο και οι Παλαιστίνιοι φοβούνται το ίδιο όταν κάποια βόμβα σκάει δίπλα τους, τότε για κάθε νεκρό 1 Ισραηλινό πολίτη αντιστοιχούν περίπου 20-30 ρουκέτες και 150-200 νεκροί Παλαιστίνιοι.

Κάπου εκεί είναι και η πραγματική αναλογία νεκρών μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι είναι δικαιολογημένοι οι μεν ή δεν. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι από επιβεβαιωμένες πηγές, το 25% των νεκρών είναι "άμαχοι", που στην πραγματικότητα είναι μόνο γυναικόπαιδα, καθώς όλοι οι ενήλικοι άντρες θεωρούνται "εν δυνάμει μαχητές". Αυτό αυτούς τους άντρες, η Χαμάς υποστηρίζει ότι μόλις το 15% είναι μέλη της, και μάλιστα οι περισσότερες απώλειες ήταν τις πρώτες ώρες της πρώτης ημέρας των βομβαρδισμών, πριν δηλαδή καταφύγουν στα οχυρωμένα τούνελ.

Συμπέρασμα: Από τους 650 περίπου νεκρούς Παλαιστινίους μέχρι σήμερα, το 25% είναι γυναικόπαιδα, το 64% άμαχοι άντρες και μόλις το 11% (70-72 άτομα) ήταν πράγματι μέλη της Χαμάς. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι νεκροί Ισραηλινοί πολίτες από επιθέσεις της Χαμάς τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς και οι 5 στρατιώτες του IDF (4 από αυτούς μάλλον από φίλια πυρά). Όπως και αν το σκεφτεί κανείς, η αναλογία "στόχων" προς "αμάχους" είναι περίπου 1 προς 9. Κάποιοι φαίνεται πως έχουν ξεχάσει τη διαφορά μεταξύ "νόμιμων στόχων" και "συλλογικής τιμωρίας" (Συνθήκη της Γενεύης, ΟΗΕ).

Με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Γάζα, ένα είναι βέβαιο: το Ισραήλ έχει πλέον εξαντλήσει κάθε απόθεμα διεθνούς συμπάθειας που είχε εξ' ορισμού μετά το Ολοκαύτωμα και τις εκκαθαρίσεις του Β' Π.Π. Στο εξής, δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται, έμμεσα ή άμεσα, καμία διεθνή ανοχή στις πράξεις του.

---
ΠΡΟΣΘΗΚΗ (16-01-2009):

Τις τελευταίες ημέρες έχω προσθέσει πολλά comments και links με τις εξελίξεις που έχουν στο μεταξύ μεσολαβήσει. Από ότι φαίνεται ο παραπάνω υπολογισμός περί του "κόστους" χτυπήματος των αμάχων που περιγράφω στο άρθρο ήταν μάλλον συντηρητικός.

Στην εκπομπή "Το κουτί της Πανδώρας" του Κ. Βαξεβάνη (Alpha, 13/1), μίλησαν μεταξύ άλλων ο υπαρχηγός της Χαμάς και ένα πρώην στέλεχος της Φατάχ συνεργάτης του Αραφάτ. Το συμπέρασμα ήταν ότι το Ισραήλ, υπό την πίεση των ΜΜΕ και της εγχώριας κοινής γνώμης εν όψει μάλιστα εκλογών, δεν αντέχει άλλη μια αποτυχία ή έστω καθυστέρηση της νίκης, ειδικά μετά το Λίβανο πριν δύο χρόνια.

Οι σημερινές επιχειρήσεις γίνονται με διαφορετικό δόγμα. Ο πόλεμος σε αστική περιοχή είναι έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολος γιατί απαιτεί κυρίως πεζικό που είναι ευάλωτο σε ανταρτοπόλεμο και παγίδες. Έτσι, το Ισραήλ αποφασίζει να ρίξει τον πήχη της ανθρωπιστικής του ευαισθησίας και βομβαρδίζει στόχους ΜΑΖΙ με αμάχους. Αν βγει από την εξίσωση η αξία του αμάχου, το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τις ελάχιστες απώλειες. Δεν είναι τυχαίο που μετά από τρεις εβδομάδες πολέμου, ο στρατός δεν έχει ακόμα διασχίσει παρά λίγα χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος της Γάζας, όταν δηλαδή δεν υπάρχει τίποτα πέρα από πτώματα και ερείπια.

Αυτό λέγεται συλλογική τιμωρία και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση κάθε διεθνούς κανονισμού, ανεξάρτητα από τα άλλα ξεκάθαρα και επαναλαμβανόμενα "ατυχήματα" όπως η βομβαρδισμός παρατηρητηρίων (2006) και σχολείων του ΟΗΕ, κονβόι του Ερυθρού Σταυρού, κτλ. Μάλιστα, από τη συμπεριφορά του Ιστραήλ, πολλοί λένε ότι είναι ξεκάθαρο πως στοχεύει ηθελημένα τον ΟΗΕ, τον Ερυθρό Σταυρό, τις αποθήκες με ανθρωπιστική βοήθεια, κτλ, ώστε να κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις και την αποφασιστικότητά του απέναντι σε αυτή τη μικρή λωρίδα γης που έχει μετατραπεί σε "αποθήκη ενοχλητικών γειτόνων".Παρατήρηση: μετά τις βόμβες φωσφόρου, τις οποίες χρησιμοποιούν "με ιδιαίτερη προσοχή, για την προστασία των αμάχων", τώρα επιβεβαιώνεται πως χρησιμοποιούν και βόμβες τύπου DIME, οι οποίες προκαλούν πρωτοφανή τραύματα σύμφωνα με τις μαρτυρίες. Φαίνεται ότι ο IDF και η Γάζα είναι το σημερινό πεδίο δοκιμών νέων όπλων, όπως το Ιράκ το 1991 και το 2003.

Συνεχής ροή εξελίξεων και καθημερινή ενημέρωση των γεγονότων στο TVXS:
*** "Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, λεπτό προς λεπτό"
.

12 σχόλια:

Jaga είπε...

Μέσα σε 10 ημέρες βομβαρδισμών, η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε από τα 39 στα 48 δολάρια το βαρέλι:

*** "Gaza conflict drives oil price above US$48 a barrel"

Με το που θα φτάσει τα 60 μάλλον θα σταματήσουν, το καλοκαίρι πάλι η συνέχεια (ανάλογα με τις τιμές τότε).

Jaga είπε...

GAZA CITY, Gaza (CNN) -- Israeli forces fired on a U.N. aid convoy Thursday in Gaza, killing two aid workers, during a three-hour truce that Israel set up to allow humanitarian aid to reach civilians, U.N. Secretary-General Ban Ki-moon said. Palestinians distribute U.N. food aid Thursday in a refugee camp in southern Gaza.

Palestinians distribute U.N. food aid Thursday in a refugee camp in southern Gaza.

"Since the conflict began 13 days ago, four UNRWA local staff have been killed," according to a statement from Ban's representative referring to the U.N. Relief and Works Agency.

"The U.N. is in close touch with the Israeli authorities about a full investigation of this and other incidents, and about the need for urgent measures to avoid them in the future."

As a result of Thursday's fatal attack on its aid convoy, the U.N. relief agency will suspend activities in Gaza until the Israeli military can guarantee the safety of its staff, said the agency's chief spokesman, Chris Gunness, in Jerusalem.

The humanitarian agency provides food and relief supplies to about 80 percent of Gaza's 1.5 million people. At least 50 trucks carrying humanitarian goods and diesel fuel crossed into Gaza on Thursday. Video Images emerge of Israeli troops in Gaza »

A spokeswoman for the Israeli military said it is not aware of the attack near the Erez Crossing but said Hamas militants sometimes have targeted U.N. aid trucks to take food.

The Red Cross said Thursday that Israeli forces also fired on one of its convoys in Gaza but no one was hurt.
(...)

Full story here (CNN).

Jaga είπε...

Palestinian Toll Passes 700; Around One-Third Children.

School Bombing Toll Reaches 46 as Israel Retracts Claim of Militant Fire.

UNRWA spokesperson Chris Gunness: "I’ve been authorized to say that the Israeli army, in private briefings with diplomats, is admitting that the firing that came out of Jabalya yesterday, the militant fire, was not from within the UNRWA school compound, it was from outside the UNRWA school compound..."

ALSO: Red Cross Condemns Israel for Blocking Access to Bombing Site.

Full stories here

Jaga είπε...

"UN: Israel evacuated 110 Gazans into building - and bombed it" (full story)

"UN: Israel bombed building it evacuated Palestinians to" (full story)

Jaga είπε...

"ΟΗΕ: στους 758 έφτασαν οι νεκροί" (TVXS)

Το 41% των 758 νεκρών και το 50% από τους τουλάχιστον 3.100 τραυματίες είναι γυναικόπαιδα.

Jaga είπε...

- "Death Toll in Gaza Approaches 900"

- "Israel Criticized for Using White Phosphorus in Gaza"

- "Israel Admits Error in Bombing of UN School"

- "Bush Rejected Israeli Request to Prepare for Iran Attack"

Full stories in Democracy Now (DN!)

Jaga είπε...

"White Phosphorous and Dense Inert Metal Explosives: Is Israel Using Banned and Experimental Munitions in Gaza?"
(vidcast from Democracy Now!, 15 minutes)

Jaga είπε...

Νέο χτύπημα IDF εναντίον προσωπικού του ΟΗΕ:

"Israel hits UN refugee agency in Gaza" (Guardian)

"U.N. compound ablaze in Gaza fighting" (CNN)

Jaga είπε...

Democracy Now! - Headlines for January 15, 2009:

* "Israel Shells Crowded Hospital, UN Compound"

* "UN: White Phosphorus Used in Attack; Fire Will Destroy Stockpile of Gaza Aid"

* "Israeli Shelling Hits Media Building"

* "Thousands Flee Homes as Toll Passes 1,000"

* "Israeli Rights Groups Call for War Crimes Investigation"

* "Second Free Gaza Ship Abandons Aid Mission Following Israeli Threat"

* "Greece Refuses to Host US Weapons Shipment to Israel"

>> Full stories

Jaga είπε...

"Israel accused of war crimes over 12-hour assault on Gaza village" (guardian.co.uk, 18-01-2009):

Israel stands accused of perpetrating a series of war crimes during a sustained 12-hour assault on a village in southern Gaza last week in which 14 people died.

In testimony collected from residents of the village of Khuza'a by the Observer, it is claimed that Israeli soldiers entering the village:

- attempted to bulldoze houses with civilians inside;

- killed civilians trying to escape under the protection of white flags;

- opened fire on an ambulance attempting to reach the wounded;

- used indiscriminate force in a civilian area and fired white phosphorus shells.

If the allegations are upheld, all the incidents would constitute breaches of the Geneva conventions.

Full story >>

------

"Israel declares Gaza ceasefire but Hamas still defiant" (telegraph.co.uk, 17-01-2009):

'The campaign has proven Israel's power and strengthened its deterrence,' Ehud Olmert said

Full story >>

Jaga είπε...

Μετά το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας με τους δεκάδες νεκρούς, ο Ισραηλινός στρατός χτύπησε ΠΑΛΙ σχολείο με πυροβολικό ξημερώματα Σαββάτου, λίγες ώρες πριν την μονομερή κατάπαυση πυρός.

"Israel shells UN school in Gaza" (Al-Jazeera):

Συνεντεύξεις και videos για τα δύο χτυπήματα:

6/1/08:
"Gaza: Israeli Attack on School Needs Full UN Investigation"

UN: "Israel knew they were bombing a school"

17/1/09:
UN calls for war crime investigation on Gaza Massacres

Jaga είπε...

Israel bombs Gaza cemetery:

>> YouTube video

Media Lens

>> Al-Jazeera