Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009

Η οικονομική κρίση με τα μάτια της Χάιντι

Λένε ότι μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Καμιά φορά μερικές λέξεις ισοδυναμούν με αρκετά βιβλία οικονομίας. Το παρακάτω είναι αφιερωμένο σε όλους τους υπουργούς οικονομίας που πιστεύουν ότι ξέρουν τι τους γίνεται μέσα στη σημερινή κρίση. Μου ήρθε μέσω email, με την υποσημείωση ότι δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία (16/3/09), αλλά και εκεί γράφει (σωστά) πως κυκλοφορεί εδώ και καιρό στο δίκτυο.

H ΧΑΪΝΤΙ είναι ιδιοκτήτρια ενός μπαρ στο Βερολίνο. Προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της, αποφασίζει να επιτρέψει στους πιστούς της πελάτες - οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνεργοι αλκοολικοί - να πίνουν όσο θέλουν τώρα και να πληρώνουν αργότερα. Οποτε έχουν και όπως μπορούν. Η ίδια καταγράφει λεπτομερώς όλα τα ποτά που καταναλώνονται σε λογιστικά βιβλία και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, χορηγεί δάνεια στους πελάτες της.

MΑΘΑΙΝΕΤΑΙ πολύ γρήγορα αυτό το «σύστημα της Χάιντι» (που, στα ελληνικά, θα τη λέγαμε Χάιδω!), και πολύς κόσμος αρχίζει να πλημμυρίζει το ωραίο της μπαράκι. Εκμεταλλευόμενη την ελευθερία που νιώθουν οι πελάτες, τώρα που εκείνη τους απάλλαξε από το βάρος της άμεσης πληρωμής, η Χάιντι αυξάνει τις τιμές του κρασιού και της μπύρας, που είναι τα ποτά που καταναλώνονται περισσότερο. Ο όγκος των πωλήσεών της, βεβαίως, αυξάνεται θεαματικά.

ΕΝΑΣ νέος και δυναμικός σύμβουλος πελατών σε μια τοπική τράπεζα, αναγνωρίζει ως μελλοντικά πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης το ποσό που θα προκύψει από την αποπληρωμή της πίστωσης που παίρνουν οι πελάτες και αυξάνει το δανειοληπτικό όριο της Χάιντι. Δεν έχει, ο τραπεζικός σύμβουλος, κανέναν λόγο ανησυχίας, καθ' ότι υπάρχουν ως εγγύηση τα ίδια τα χρέη των αλκοολικών. Στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, ειδικοί τραπεζικοί μετατρέπουν αυτό το περιουσιακό στοιχείο σε τραπεζικά προϊόντα με τις ονομασίες «Πιοτ-ομόλογα», «Αλκ-ομόλογα» και «Εμετ-ομόλογα». Αυτά τα προϊόντα εμπορεύονται κατόπιν στις παγκόσμιες αγορές. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι σημαίνουν αυτές οι... περίεργες ονομασίες των ομολόγων και πώς αυτά είναι εγγυημένα. Ομως, καθώς οι τιμές τους αυξάνονται διαρκώς, μεγαλώνει η ζήτησή τους και γίνονται μπεστ-σέλερ τραπεζικά προϊόντα.

ΜΙΑ μέρα, παρ' όλο που οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν, ένα στέλεχος της τράπεζας, με ειδικότητα σε θέματα «μάνατζμεντ ρίσκου», αποφασίζει και η απόφασή του γίνεται δεκτή, ότι ήρθε καιρός, σιγά-σιγά, η τράπεζα να αρχίσει να απαιτεί την αποπληρωμή των χρεών που συσσωρεύτηκαν από τους πότες στο μπαρ της Χάιντι. Ομως, οι αλκοολικοί άνεργοι αδυνατούν, βεβαίως, να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αφού είναι άνεργοι οι άνθρωποι, κάτι που δεν έκρυψαν ποτέ, ούτε από τη Χάιντι, ούτε από τους τραπεζίτες. Ταυτόχρονα και ως συνέπεια αυτού, η Χάιντι δεν μπορεί να είναι συνεπής προς τις δανειοληπτικές της υποχρεώσεις και κηρύττει χρεωκοπία.

ΤΟ «Ποτ-ομόλογο» και το «Αλκ-ομόλογο» χάνουν το 95% της αξίας τους. Το «Εμετ-ομόλογο» πάει λίγο καλύτερα και πέφτει μόνον κατά 80%. Οι προμηθευτές του μπαρ της Χάιντι είχαν δώσει στην πελάτισσά τους, τον καιρό που όλα ήταν καλά κι ωραία, πολύ ελαστικούς όρους για την αποπληρωμή των χρεών της προς αυτούς, αλλά έχοντας επενδύσει και οι ίδιοι σε αυτά τα τραπεζικά ομόλογα, είναι τώρα μπροστά σε μια νέα, διαφορετική κατάσταση. Ο προμηθευτής των κρασιών χρεωκοπεί και εκείνος που της πουλούσε μπύρες εξαγοράζεται από έναν ανταγωνιστή του. Η τράπεζα, έπειτα από μαραθώνιες και δραματικές διαβουλεύσεις όλων των πολιτικών κομμάτων, σώζεται με γενναία χρηματική ένεση από το κράτος, το οποίο αποφασίζεται να βρεις τους πόρους αυτούς από έναν καινούργιο φόρο, που θα βαραίνει μόνον εκείνους που δεν καταναλώνουν αλκοόλ.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, μια εξήγηση που μπορούμε όλοι να καταλάβουμε...
.

1 σχόλιο:

Jaga είπε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΒΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Έξι προτάσεις για την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου υπέβαλε στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος. Ειδικότερα οι προτάσεις του κ. Μίχαλου είναι:

1) Να υπάρχει δυνατότητα συνδιαλλαγής για όλες τις επιχείρησες που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε παύση πληρωμών.

2) Να απαλειφθεί (ή, εναλλακτικά, να επεκταθεί στα 5 έτη) ο περιορισμός των 2 ετών για τη διάρκεια της συμφωνίας συνδιαλλαγής, εφόσον υπάρχει περιορισμός των απαιτήσεων των πιστωτών.

3) Εφόσον μία επιχείρηση έχει συμφωνήσει με το 60% των πιστωτών της, να προβλέπεται ταχεία επικύρωση, χωρίς τα προβλεπόμενα σήμερα προστάδια.

4) Η συμφωνία συνδιαλλαγής με τη συναίνεση του 60% των πιστωτών (ως ποσού), να δεσμεύει και το υπόλοιπο 40% των πιστωτών.

5) Να διπλασιασθεί (από ένα σε δύο έτη) η περίοδος χάριτος για την καταβολή των απαιτήσεων των πιστωτών.

6) Να διατηρηθεί η ισχύουσα δυνατότητα προσωρινής αναστολής κατασχέσεων και διώξεων για το διάστημα εξέτασης του σχεδίου προς επικύρωση του.

---

Εύγε πρόεδρε, λέγε τέτοια στα λαμόγια που "πτωχεύουν" και θα σε ψηφίσουν πάλι, για πρόεδρο ή βουλευτή.