Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009

Η Κίνα και πάλι στο στόχαστρο των Καναδών για διαδικτυακή κατασκοπεία

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Ο Δαλάι Λάμα υποπτεύεται ότι παρακολουθούν τους υπολογιστές των συνεργατών του, ζητά από μια καναδική εταιρία λογισμικού να τους ελέγξει και αυτοί ανακαλύπτουν ότι όντως παρακολουθούνται από αυτό που ονομάζουν "GhostNet" εδώ και χρόνια οι δυτικές χώρες, εννοώντας φυσικά (και πάλι) την κακή Κίνα.

Μέσα σε 24 ώρες η είδηση έχει κάνει το γύρο του κόσμου, έχουν βγει ταυτόχρονα στη δημοσιότητα "ανεξάρτητες" μελέτες που το αποδεικνύουν, όλοι το δέχονται σαν σωστή είδηση, χωρίς καμία σκέψη για αμφισβήτηση.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους:

-- "Εντοπίστηκε δίκτυο κατασκοπείας" (skai.gr, 29/3/2009):

"...Σύμφωνα με την έρευνα, το λογισμικό παρακολούθησης είχε παρεισφρήσει σε περίπου 1.295 υπολογιστές σε 103 διαφορετικές χώρες, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένων πρεσβειών, εδρών κυβερνήσεων και αντιπροσωπειών του Δαλάι Λάμα στην Ινδία, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη..."

Μήπως όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα; Μήπως η ίδια η "είδηση" αποτελεί ακριβώς μέρος αυτού που σήμερα ονομάζεται Information Warfare (IW), δηλαδή τον έλεγχο της υποδομής και του περιεχομένου των πληροφοριών;

Πράγματα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια στη σειρά παρόμοιων "ειδήσεων" που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και κορυφώθηκαν από το 2006 και μετά.

-- "Embassy Refutes the So-called Economic Espionage Accusation" (18/4/2006)

-- "Canada's espionage accusation against China baseless" (21/4/2006)

Η Κίνα όντως διαθέτει πλέον ενεργές ομάδες IW (information warfare) στο στρατό της, αλλά φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να διαθέτει όλη αυτή την υποδομή για να κατασκοπεύει σχολεία στο Θιβέτ και να ψαρεύει λίστες μεταναστών:

-- "Wide Cyber Attack Is Linked to China" (The Wall Street Journal)

-- "China's global cyber-espionage network GhostNet penetrates 103 countries" (telegraph.co.uk)

"...Mr Nagaraja traveled to Dharamsala last September and discovered that the Tibetan computer system had been breached from inside China. The Tibetan computers contained highly sensitive details about refugees and schools, both of which are possible targets for Chinese reprisals..."

Επίσης δεν καταλαβαίνω πως γίνεται μια 10μηνη έρευνα από το Munk Centre for International Studies (Toronto, Canada) να δημοσιεύεται ταυτόχρονα με άλλες δύο παρόμοιες έρευνες, από δυτικές πηγές φυσικά.

-- "Information Warfare Monitor report: Tracking GhostNet" (pdf)

-- "A report by researchers at Cambridge University: The snooping dragon" (pdf)

Στις δημοσιεύσεις της πρόσφατης είδησης υπάρχουν επίσης σχόλια σχετικά με τη δυνατότητα ενεργοποίησης webcam και μικροφώνου από worms/trojans. Αυτό είναι το μόνο απόλυτα πιστευτό αλλά και απόλυτα παραπλανητικό, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τους απλούς πολίτες, ακόμα και στην Κίνα. Είναι απλά θέμα σωστής διάθεσης πόρων των αντίστοιχων υπηρεσιών και επίσης αναξιοπιστίας του όλου σχεδίου (τι γίνεται αν ο "ύποπτος" αφήνει το laptop στην τσάντα;...)

Με λίγα λόγια, το όλο θέμα, όπως παρουσιάζεται από προχθές στα ΜΜΕ, μοιάζει εντελώς ερασιτεχνικό, εντελώς εκτός πραγματικότητας και σίγουρα περισσότερο Big Brother παρά IW.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι στις ΗΠΑ παρόμοιες (πραγματικές) προσπάθειες ευρείας παρακολούθησης επικοινωνιών στο εσωτερικό της χώρας από την NSA πέρασε στα ψιλά και ο νέος πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να σκαλίσει το θέμα. Αντίθετα, διατηρεί ακόμα το ανάλογο διάταγμα του Μπους σε ισχύ, ενώ το FBI συνεχίζει να εξελίσσει τα δικά του συστήματα τύπου Carnivore για την παρακολούθηση emails, MSN, Skype, social networks, P2P networks, κτλ.

Στη Σουηδία πέρασε πέρυσι νέος νόμος για την πλήρη παρακολούθηση πολιτών κατά βούληση από τις κρατικές υπηρεσίες "για λόγους εθνικής ασφάλειας", χωρίς την ανάγκη πλέον εισαγγελέα.

-- "Sweden approves wiretapping law" (BBC News)

Όσο για την Αγγλία, εκεί τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Μετά το πύκνωμα των καμερών στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και τον υποχρεωτικό έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων στο δρόμο από την τροχαία, τώρα έρχονται και οι αντίστοιχοι νόμοι για το Internet

-- "UK Libel Law Is a Global Threat To Web Free Speech" (slashdot.org)

Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφερθώ στην πραγματική αποστολή της NSA και του ECHELON που τόσος θόρυβος έχει γίνει. Αρκεί να βάλει κάποιος στο Google τη λέξη "echelon" και μαζί "Boeing", "Thompson", "Airbus", "Raytheon". Όποιος δεν ξέρει, θα εκπλαγεί όταν μάθει με τι ασχολούνταν οι μεγάλοι λευκοί κλωβοί τη δεκαετία του '80 και του '90.

Στο IW, οι μεγαλύτερες μάχες δίνονται και κερδίζονται ή χάνονται χωρίς κανείς να μαθαίνει πραγματικά τι συμβαίνει. Η πραγματική διάκριση μεταξύ intruders δεν είναι white hat, black hat ή grey hat, είναι μεταξύ ερασιτέχνη και επαγγελματία. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά τσιχλόφουσκα για τα κανάλια.

Καλύτερα οι Καναδοί να ασχοληθούν με τους εγκληματίες που κάθε χρόνο τέτοια εποχή δολοφονούν μωρά φώκιες με ρόπαλα και τσεκούρια, αντί να σκίζονται τόσο πολύ για τα δικαιώματα και την ελευθερία στο Internet (ποτέ εναντίον δυτικών χωρών εννοείται). Η Greenpeace έχει να ασχοληθεί με το θέμα από το 2005. Τυχαίο;...
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: