Σάββατο, 25 Απριλίου 2009

e-Πολεοδομία: οσμή τρίτου "χρυσού" web portal

Μετά τα "χρυσά" web portals του Δήμου Αθηναίων και της Βουλής, φαίνεται ότι έχουμε και τρίτο υποψήφιο για το πιο ακριβοπληρωμένο έργο WWW που δεν λειτούργησε ποτέ. Λέγεται "e-Πολεοδομία" (από ονόματα καλά πάμε).

Για το "χρυσό" website του Δήμου Αθηναίων έχω γράψει παλαιότερα στο post "Χρυσό το νέο website του Δήμου Αθηναίων" (7/1/2008), ενώ για το νέο website της Βουλής έχω γράψει αρκετά σχόλια με links στο TVXS:
* "Δέκα εκατ. ευρώ καλούμαστε να πληρώσουμε για το κανάλι της Βουλής" (TVXS.gr, 23/3/2009)
* "Χλιδάτα συστήματα πληροφορικής... ειδικά για τη Βουλή" (TVXS.gr, 27/3/2009)

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η χώρα μας έχει από το 2007 (υποτίθεται) ηλεκτρονική υπηρεσία e-Πολεοδομία, τουλάχιστον σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή":

* "Ηρθε η e-πολεοδομία" (Καθημερινή, 27/7/2007):

"H Ηλεκτρονική Πολεοδομία αποκτά «σάρκα και οστά» και στη χώρα μας. Βασική φιλοσοφία του εν λόγω εγχειρήματος, που σε αυτό το στάδιο είναι προϋπολογισμού 5.070.224 ευρώ και εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», είναι η ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και η άμεση ενημέρωση των ενδιαφερομένων (μηχανικών και πολιτών) για την υπόθεσή τους, με την ανάπτυξη και τη λειτουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος, σε όλες τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες ανά την επικράτεια..."

Δεν λέω, καλό σαν ιδέα, αλλά με τόσα χρήματα φτιάχνεις από την αρχή μια νέα Πολεοδομία, όχι απλά τη μηχανογράφησή της. Το θέμα δεν είναι όμως αυτό. Έπεσα κατά τύχη σε κάποια σχετικά δημοσιεύματα σε blogs, τα οποία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι:

* "Η Ηλεκτρονική Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει και 'πράσινες' άκρες" (Στάθης Χαϊκάλης, 11/3/2009):

* "Μια απάντηση στον Στάθη Χαϊκάλη" (blog "e-Πολεοδομία Ηλεκτρονικά Σκουπίδια", 24/4/2009)

Τα παραπάνω posts έχουν σαφώς πολιτικό χαρακτήρα (γι' αυτό και τα παραθέτω μαζί), αλλά είναι ενδιαφέροντα ως κυρίως ως προς τις πληροφορίες που αποκαλύπτουν, αν φυσικά ισχύουν.

Πάντως, ρίχνοντας μια ματιά στα δύο "επίσημα" web portals του έργου διαπιστώνει κανείς εύκολα, από την εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα και πληρότητά τους, ότι δυστυχώς πρόκειται (και πάλι) για ένα τριπλό έργο ΤΠΕ που έχει μείνει στα χαρτιά, ενώ φυσικά πολλά από τα χρήματα έχουν ήδη εισπραχθεί:

* "e-Πολεοδομία" (επίσημο site ΥΠΕΧΩΔΕ)

* "eΠολεοδομία" (CyberStream, σύμβουλος τεχνικής υποστήριξης έργου)

Στο επίσημο site της e-Πολεοδομίας, εκτός από τη γνωστή απαράδεκτη τάση των κρατικών websites να γεμίζουν με αρχεία pdf και μηδενικό interactive περιεχόμενο, εδώ πολλές σελίδες είναι εντελώς κενές (π.χ. "Για τον Πολίτη -> Επικοινωνία").

Στο site της Cyberstream αναφέρονται:

"ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΚΥΡΙ'ΩΣ ΕΡΓΟΥ" (ανορθόγραφα στον τόνο)
Υπεγράφη η Σύμβαση μεταξύ της ΚτΠ Α.Ε. & της ένωσης εταιριών Singular Integrator & Unisystems, για την αναδοχή του Κυρίως Έργου στα πλαίσια του συνολικού έργου eΠολεοδομία.

"ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ"
Υπεγράφη η σχετική Σύμβαση μεταξύ της ΚτΠ Α.Ε. και της ένωσης εταιριών CyberStream & Pantec, για την παροχή υπηρεσιών Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης (ΣΤΥ) στα πλαίσια του συνολικού έργου eΠολεοδομία.

Άρα έχουμε από τη μία πλευρά το ΥΠΕΧΩΔΕ (Πολεοδομία) και την ΚτΠ Α.Ε. και από την άλλη τις εταιρίες Singular/Unisys (υλοποίηση) και Cyberstream/Pantec (τεχνική υποστήριξη).

Στο site του ΥΠΕΧΩΔΕ το έργο e-Πολεοδομία δεν υπάρχει ούτε καν στα προτεινόμενα links. Στο site της ΚτΠ Α.Ε. δεν υπάρχει ούτε search ούτε προτεινόμενα links, οπότε πρέπει να είναι κανείς μάντης για να βρει κάτι σχετικό εκεί μέσα.

Τέλος, για την Singular Integrator, μιλάμε για τη SingularLogic S.A. φυσικά. Κοιτάζοντας τη λίστα με τα έργα στα οποία έχει εμπλακεί σε δημόσια και τοπική αυτοδιοίκηση, διαβάζω:

* "Τοπική αυτοδιοίκηση - Ενδεικτικά Έργα":

* "Ηλεκτρονική Πολεοδομία Ι & ΙΙ"

...και ακριβώς από πάνω:

* "Portal Δήμου Αθηναίων"

Βρε περίεργες συμπτώσεις. Πως γίνεται συνέχεια το ίδιο σκηνικό; Πάντα τα μεγάλα έργα ΤΠΕ να τα αναλαμβάνουν οι ίδιες λίγο-πολύ εταιρίες, παρά την ανικανότητα που έχουν δείξει στο παρελθόν στην επιτυχή ολοκλήρωση άλλων έργων, αλλά πάλι να δίνονται σε αυτές νέα έργα, με τα ίδια και πάλι αποτελέσματα;

Σε λίγο θα αρχίσουν να μοιράζουν κουπόνια δωροεπιταγών από το ΕΣΠΑ 2007-2013: όποια εταιρία παίρνει δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από εκεί, δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο παρά να πάει ταμείο για να εισπράξει...
.

2 σχόλια:

Jaga είπε...

"Πόσο στοίχισε στο υπ. Παιδείας η ιστοσελίδα meafora.gr του Αρη Σπηλιωτιόπουλου; Ένα εκατομμύριο στοίχισε στη Βουλή" (esos.gr, 24/4/2010):

>> http://tinyurl.com/37b2tok

Σχεδόν 1.200.000 ευρώ για στήσιμο "portal" με ελεύθερο (δωρεάν) λογισμικό.

ΕΥΓΕ!!!

Jaga είπε...

"Ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου παροχής ασύρματης πρόσβασης μέσω wi-fi hot spots" - Κτίριο Βουλής (προκήρυξη Ιούνιος 2008):

>> http://tinyurl.com/3yy7vyk

Καταφανέστατα φωτογραφική διάταξη για εξοπλισμό συγκεκριμένης εταιρίας, με μηδενικές πιθανότητες σοβαρού ελέγχου των παραδοτέων από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Συνολικό κόστος: €1.265.430

Τελικά τίποτα σε αυτή τη χώρα δεν κατασκευάζεται με λιγότερα από 1 εκατ. ευρώ. Για έργα ΤΠΕ μάλιστα, η ταρίφα είναι σταθερή στα 1,2+ εκατ. ευρώ.