Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009

Για την ημέρα κατά του καπνίσματος και τον νέο νόμο

Πριν δέκα ακριβώς χρόνια, μια ταινία με το όνομα "The Insider" (1999) βγήκε στις αίθουσες, κέρδισε την αποδοχή και το σεβασμό του κοινού και έλαβε 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Δυστυχώς, δεν έλαβε τελικά κανένα από τα Όσκαρ, ο κόσμος γρήγορα την ξέχασε με την επόμενη χαζοχαρούμενη κωμωδία και λίγοι κατάλαβαν πραγματικά τι είχαν δει.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, οι καπνοβιομηχανίες στις ΗΠΑ είχαν αρχίσει να βρίσκονται πλέον με την πλάτη στον τοίχο, μετά από μια σειρά καταδικαστικών αποφάσεων για προβλήματα υγείας και θανάτους ασθενών από καρκίνο του πνεύμονα. Στις 14 Απριλίου 1994, οι πρόεδροι των "επτά νάνων" (the seven dwarves), δηλαδή οι επτά μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες στον πλανήτη, ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου δηλώνουν ένας-ένας ότι "...η νικοτίνη δεν είναι εθιστική...":Λίγα χρόνια αργότερα γίνεται γνωστή η ιστορία του Jeffrey Wigand, του πραγματικού "insider" της ταινίας. Η ιστορία βγήκε στον αέρα μέσω της εκπομπής "60 Minutes" του CBS (Lowell Bergman) και έκανε πάταγο, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Στις 15 Μαΐου του 2007, ο Jeffrey Wigand κατέθεσε ενώπιον της αμερικανικής επιτροπής για την τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προστασία των "whistleblowers", των "insiders" που βρίσκονται αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις:Μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 22 Μαΐου 2009, ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της έφεσης των καπνοβιομηχανιών στις ΗΠΑ, σχετικά με την καταδικαστική απόφαση εναντίον τους, ως προς την υποτιθέμενη "άγνοιά" τους για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος και τον εθισμό στη νικοτίνη. Η τελική απόφαση επικυρώνει την αρχική, δηλαδή ότι όχι μόνο οι καπνοβιομηχανίες ήξεραν τα πάντα, αλλά έκαναν ότι μπορούσαν, μέσω ενίσχυσης της περιεκτικότητας και της δραστικότητας της νικοτίνης στα τσιγάρα, ώστε να μεγιστοποιήσουν την εξάρτηση των καπνιστών, και φυσικά τα κέρδη τους.

Αλλά ακόμα και αν είναι έτσι, αν δηλαδή όντως το κάπνισμα δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από τη χρήση οποιασδήποτε άλλης εξαρτησιογόνας ουσίας, τι σημασία έχει αν δεν κάνει κακό στην υγεία;

Δεν χρειάζεται να βασιστεί κανείς μόνο στην απόφαση ενός αμερικανικού δικαστηρίου για να πιστέψει ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία (εκτός από τον εθισμό). Αρκεί αν ρίξει μια ματιά στο παρακάτω βίντεο - τι παραμένει στον πνεύμονα μετά από 400 τσιγάρα:Να και ακόμα ένα, αυτή τη φορά με ένα και μοναδικό τσιγάρο που καίγεται μέσα σε ένα σφραγισμένο σωλήνα:Τι σημαίνουν αυτά για τον πνεύμονα; Οι παρακάτω εικόνες δεν χρειάζονται σχόλια. Η καθαρή είναι η εικόνα ενός υγιούς πνεύμονα, ενώ ο μαύρος είναι χρόνιου καπνιστή:

Τι συμβαίνει στον πνεύμονα όταν κάποιος καπνίζει;Μήπως τελικά το κάπνισμα δεν είναι ούτε απόλαυση, ούτε χαλάρωση, ούτε μαγκιά, αλλά κάτι άλλο;...Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον πιο συνήθη τύπο καρκίνου στην Ευρώπη και στην Αμερική. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η πιο συνήθης αιτία θανάτου, συνδέονται κυρίως με τη διατροφή και το κάπνισμα. Οι άντρες που αντιμετωπίζουν στυτικά προβλήματα, ας σκεφτούν ότι η πίσσα και τα κατάλοιπα που κυκλοφορούν στο αίμα φράσσουν τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία στο σώμα. Οι γυναίκες ας το σκεφτούν ακόμα περισσότερο, μια και η γενετική περιοχή τους περιλαμβάνει 2 με 3 φορές περισσότερα τριχοειδή αγγεία από ότι στους άνδρες.Μέσα σε 1 ώρα από σταμάτημα του καπνίσματος, ο καρδιακός ρυθμός και η πίεση επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα. Μέσα σε 3-4 ώρες το αίμα καθαρίζεται εντελώς από μονοξείδιο του άνθρακα (δηλητηριώδες) και άλλα οξείδια που εισέρχονται στο σώμα από το κάψιμο του καπνού και του χαρτιού περιτυλίγματος. Μέσα σε 6-12 ώρες οι πνεύμονες επανέρχονται σε κανονική λειτουργία και ο οργανισμός οξυγονώνεται πλήρως. Σε 24 ως 48 ώρες εξαφανίζεται εντελώς η νικοτίνη και η φυσική εξάρτηση του οργανισμού από αυτή.

Σε μία εβδομάδα το σώμα είναι γενικά σε φυσιολογική κατάσταση, εκτός φυσικά από τη χρόνια φθορά και τα προβλήματα που πιθανόν έχουν συσσωρευθεί μετά από χρόνια αδιάκοπου καπνίσματος. Κάποιος που έχει κόψει 5 χρόνια το κάπνισμα έχει 50% λιγότερες πιθανότητες καρδιακού προβλήματος (λόγω καπνίσματος) από ότι θα είχε αν συνέχιζε να καπνίζει.

Όπως θα έλεγε και ο Κλιντ Ίστγουντ...

"...Do you feel lucky today punk?..."


.

1 σχόλιο:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ως πνευμονολόγος δεν θα τα έγραφα καλύτερα! Συγχαρητήρια, και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη ανάρτηση!