Παρασκευή, 1 Μαΐου 2009

Η πρώτη Πρωτομαγιά - The Haymarket affair

Επειδή σήμερα τα πολλά λόγια είναι περιττά, αρκούν μερικές φωτογραφίες για να θυμόμαστε τι πραγματικά σημαίνει Πρωτομαγιά. Αφιερωμένο στους πετυχημένους οικονομολόγους, πολιτικούς και εργατοπατέρες των ημερών μας.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από το άρθρο στη Wikipedia σχετικά με την Ημέρα των Εργατών, όπως καθιερώθηκε μετά το Μάιο του 1886. Αφορμή ήταν τα αιματηρά επεισόδια που έγιναν σε μαζική διαδήλωση στη Νέα Υόρκη, το Ντιτρόιτ και σε πολλές άλλες πόλεις στις ΗΠΑ, με κύριο αίτημα τη θεσμοθέτηση του 8ώρου εργασίας.


Χαλκογραφία του 1886, η πιο διαδεδομένη εικόνα του "Haymarket affair". Δείχνει τον Fielden να μιλά, τη βόμβα (που ξεκίνησε το μακελειό) να εκρήγνυται και τα επεισόδια να ξεκινούν.Στις 4 Μαΐου τοπικές οργανώσεις τύπωσαν και μοίρασαν φυλλάδια (αρχική έκδοση) που καλούσαν σε διαδηλώσεις.Για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω αιματηρών επεισοδίων, από τα τελικά φυλλάδια αφαιρέθηκε η φράση "Workingmen Arm Yourselves and Appear in Full Force!"Haymarket Martyrs' Monument (Forest Park, Illinois). Ζωγραφισμένο με γκράφιτι, πάνω και κάτω από την πλάκα, το μήνυμα "First they took your life. Now they exploit your memory."


*** Πλήρες άρθρο στη Wikipedia:
"Haymarket affair"

*** Σχετικό άρθρο (The Zocalo, 26/9/2008):
"Το φαινόμενο του κραχ κάθε 50 χρόνια"
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: