Κυριακή, 10 Μαΐου 2009

Internet - MME: 2-0

Προχθές η μάχη μεταξύ Internet και "παραδοσιακών" ΜΜΕ πήρε νέα τροπή. Μέσα σε 24 ώρες κερδήθηκαν όχι μία αλλά δύο νίκες, η μία στο δικό μας Κοινοβούλιο και η άλλη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Νίκη 1η: Διατήρηση υπάρχουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για προστασία του Internet

Από το TVXS.gr (7/5/2009):

"...Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε διάταξη που απαγορεύει τους περιορισμούς στη πρόσβαση των πολιτών στο Internet χωρίς προηγούμενη απόφαση των δικαστικών Αρχών. Aπέφυγαν, ωστόσο, να λάβουν οριστική απόφαση σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα για τη διαδικτυακή ζωή των Ευρωπαίων χρηστών του ίντερνετ, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, μεταθέτοντας την ευθύνη στους συναδέλφους τους στα εθνικά κοινοβούλια.

Με 407 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 171 αποχές, η Ολομέλεια ενέκρινε εκ νέου τροπολογία υπέρ της ελευθερίας πρόσβασης στο διαδίκτυο και κατά των περιορισμών που θα μπορούσαν να επιβάλουν οι πάροχοι υπηρεσιών στο Ιντερνέτ.

Σύμφωνα με ψηφισθέν κείμενο, οι πάροχοι υπηρεσιών στο Ιντερνετ «δεν μπορούν να επιβάλλουν κανέναν περιορισμό επί των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των τελικών χρηστών, χωρίς να προηγηθεί δικαστική απόφαση εκτός από περιπτώσεις όπου απειλείται η ασφάλεια των πολιτών και στις οποίες τα προς λήψη μέτρα θα είναι αντίστοιχα»..."


Πλήρες άρθρο >>>

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Διακοπή του Ιντερνετ με δικαστική απόφαση" (7/5/2009):
Πλήρες άρθρο >>>


Νίκη 2η: Απόσυρση τροπολογίας για το 2% "μαύρων" ταμείων για τα ΜΜΕ

Από το SKAI.gr (6/5/2009):

"...Αποσύρθηκε η τροπολογία που δίνει την δυνατότητα στους εκδότες να διαθέτουν το 2% του τζίρου τους, χωρίς παραστατικά...

Μιλώντας επί του θέματος στο ΣΚΑΪ, ο προεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς Κώστας Μπακούρης, δήλωσε ότι η ρύθμιση διευκολύνει τη διαφθορά, αφού δεν λογοδοτεί κανείς για τον τρόπο διάθεσης αυτών των χρημάτων.

Παράλληλα, έκανε λόγο για άκρως απογοητευτικό κράτος, σημειώνοντας ότι μετά απο αυτό η χώρα μας θα κατέβει ακόμα πιο κάτω στη λίστα των πλέον διαφθαρμένων..."


Πλήρες άρθρο >>>

Τρομερή αίσθηση και καθοριστικό παράγοντα (όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος) έπαιξε η κίνηση του site 100myria.gr που "τρομοκράτησε" όσους σκέφτηκαν να υπερψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία. Η μέθοδος είναι απλούστατη: ανακοίνωσε ότι θα μάθει και θα αναρτήσει τα ονόματα όλων των βουλευτών που θα ψήφιζαν υπέρ, ώστε να είναι γνωστά μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και να ξέρουν οι ψηφοφόροι τους ποιους ακριβώς ψηφίζουν ως βουλευτές. Η "τρομοκράτηση" έπιασε, οι βουλευτές μαζεύτηκαν και άλλη μια (ν)τροπολογία πήγε στον κουβά για ανακύκλωση. Μάλλον έχουν καπαρώσει ήδη το φετινό βραβείο καλύτερου πολιτικού blog/site της χρονιάς.

Από τους καναλάρχες και τους μεγαλοδημοσιογράφους, ουσιαστικά μόνο ο ΣΚΑΪ (τηλεόραση και ραδιόφωνο), το TVXS και η εφημερίδα Καθημερινή ασχολήθηκαν και πρόβαλλαν σοβαρά και επισταμένως το συγκεκριμένο θέμα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Οι υπόλοιποι απλά το έκαναν γαργάρα.

Μάλιστα το MEGA στο δελτίο των 20:00 στις 9/5 φρόντισε να προβάλλει την απόσυρση ως απαράδεκτη και αδικαιολόγητη (χωρίς αντίλογο φυσικά), λέγοντας πως είναι αδύνατο να ζητάνε αποδείξεις πληρωμών οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες. Αλήθεια, πόσους τέτοιους δημοσιογράφους διαθέτει, με εξαίρεση π.χ. τον Σωτήρη Δανέζη, και πόσα χρήματα τους δίνει για τις αποστολές τους;

Η ΕΣΗΕΑ φρόντισε να εκδώσει ανακοίνωση "υπεράσπισης" της συγκεκριμένης (ν)τροπολογίας, επικαλούμενη τους πάντες και τα πάντα ως δικαιολογία, από την οικονομική κρίσης μέχρι τον αέναο πόλεμο των Ελ με τους Νεφελίμ:

"Η ανακοίνωση της ΕΙΗΕΑ για το 2%" (mediablog, 9/5/2009):

"...Η οικονομική κατάσταση των εφημερίδων διεθνώς είναι πολύ κακή. Αυτό δεν θα ενδιέφερε κανέναν, αν ο Τύπος δεν ήταν ο μόνος ελεγκτής της εξουσίας στα δημοκρατικά πολιτεύματα...

Τέλος, όσον αφορά το δήθεν αφορολόγητο αυτού του 2%, παρατηρούμε ότι κατ’ αρχήν φόρος οφείλεται όταν υπάρχουν κέρδη. Ο Ελληνικός Τύπος δυστυχώς όχι μόνο δεν έχει κέρδη στη συντριπτική του πλειοψηφία, αλλά αντιθέτως έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, εξ αιτίας των οποίων απειλούνται μέχρι και θέσεις εργασίας..."


Το παραμύθι του κ. Μίχαλου (ΕΒΕΑ) φαίνεται ότι θα γίνει το νέο best-seller στο HRM (human resource management) την επόμενη δεκαετία στην Ελλάδα. Κολλάει παντού και πάντα.

Πλήρες άρθρο >>>

Ορίστε ένα ακόμα δείγμα επιχειρηματολογίας τύπου "δώστε και σώστε", αυτή τη φορά από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής (10/5/2009):

"...Είναι πασίγνωστον ότι η συλλογή πληροφοριών προϋποθέτει έξοδα και πληρωμές σε βοηθούς και περιστασιακούς συνεργάτες - φαντασθείτε τον απεσταλμένο μιας εφημερίδας στη Βαγδάτη ή στο Αφγανιστάν σήμερα, στο Βιετνάμ και στο Κονγκό χθες, να ζητεί αποδείξεις για τα εκεί έξοδά του... Πώς θα καλυφθούν τα έξοδα;..."

Πλήρες άρθρο >>>

Ειδικά στο παραπάνω, θα έλεγα ότι αν πράγματι τα ελληνικά ΜΜΕ είχαν μόνιμους απεσταλμένους το Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία, στη Γάζα, στο Νταρφούρ, τότε να κάναμε και εμείς το καθήκον μας και να αγοράζαμε κανένα φύλλο παραπάνω, μπας και τα έφερναν βόλτα καλύτερα στα οικονομικά τους. Τη στιγμή που οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ομολογούν ότι δεν τα βγάζουν πέρα, αυτό σημαίνει ότι για να μπορούν να επιβιώνουν κάτι άλλο συμβαίνει. Αν πάλι δεν μπορούν, ας γίνουν ΜΚΟ και μη κερδοσκοπική εταιρία όπως το Democracy Now!, το οποίο κάνει απείρως καλύτερη και πιο ποιοτική δημοσιογραφία από την πλειοψηφία των ελληνικών, αμιγώς κομματικών, εφημερίδων.

Φυσικά, όταν μιλάμε για "μαύρα" έξοδα, πρέπει να αναφέρουμε παράλληλα και τα "μαύρα" έσοδα των καναλιών από τα δελτία ειδήσεων, τα οποία προβάλλουν όλο και περισσότερο τώρα τελευταία διάφορα προϊόντα εταιριών ως "ειδήσεις", από γάλατα μέχρι πιστωτικές κάρτες συγκεκριμένων τραπεζών. Αυτά δηλώνονται πουθενά ή γίνονται απλά από την καλή τους την καρδιά, χωρίς να πάρουν ευρώ; Αν είναι έτσι, να πάω και εγώ να μου διαφημίσουν το μηχανάκι που πουλάω...

Δελτίο ειδήσεων ΣΚΑΪ τηλεόραση (6/5/2009):
(vidcast) >>>

Άρθρο στο TVXS.gr (6/5/2009):
Πλήρες άρθρο >>>

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Απεσύρθη η τροπολογία για το 2% στα ΜΜΕ" (7/5/2009):
Πλήρες άρθρο >>>

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Το πολιτικό έλλειμμα του «2%»" (9/5/2009):
Πλήρες άρθρο >>>

Zougla.gr: "Μεγάλη «ήττα» των εκδοτών, που χάνουν το δικαίωμα στα «μαύρα»" (6/5/2009):
Πλήρες άρθρο >>>
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: