Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009

Για όσους θα πάνε να ψηφίσουν

Σίγουρα οι εκλογές αποτελούν πάντα ευκαιρία για πανηγυράκι στην Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά πραγματικά οι φανφάρες και η πολιτική μούχλα που κυκλοφορεί στα ΜΜΕ δεν αντέχεται.

Ασφαλώς η αποχή είναι απόλυτο δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός, αρκεί να είναι 100% συνειδητοποιημένη και όχι απλά από αδιαφορία. Όμως αυτή τη φορά, οι εκλογές είναι για το Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που τα κόμματα φαίνεται να αγνοούν ή να αδιαφορούν για αυτό επιδεικτικά.

Για όσους λοιπόν σκέφτονται αν θα πρέπει να πάνε ή όχι για μπάνια, αν αξίζει να καταστρέψουν το τριήμερο για τη δημοκρατική τους "αγγαρεία", να μερικά στοιχεία:

1. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφασίζει πλέον για το 70-80% των διατάξεων, νόμων και οδηγιών προς τη χώρα μας. Ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια σίγουρα, χωρίς δυνατότητα πρόωρων εκλογών όπως συχνά γίνεται με τις αντίστοιχες βουλευτικές στη χώρα μας. Μάλιστα από φέτος η χώρα μας θα έχει 2 λιγότερες έδρες (22 αντί 24), λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ. Άρα, δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση η επιλογή των 22 αυτών ευρωβουλευτών για ολόκληρα 5 χρόνια, ειδικά στη σημερινή οικονομική και οικολογική κρίση.

2. Οι ευρωεκλογές είναι η μοναδική περίπτωση στη χώρα μας όπου ισχύει η απλή αναλογική. Οι έδρες κατανέμονται εντελώς αναλογικά με τα ποσοστά που παίρνει κάθε κόμμα. Μάλιστα, το όριο "εισόδου" ενός κόμματος στην Ευρωβουλή είναι (όπως και στις εθνικές βουλευτικές εκλογές) 3% και όχι 4,54% όπως θα έπρεπε σύμφωνα με την αναλογία 1/22. Αυτό σημαίνει ότι όντως ευνοούνται τα πολύ μικρά κόμματα έναντι των ισχυρών, μια και έτσι τους "κόβουν" έδρες.

3. Λόγω ακριβώς των λίγων εδρών, οποιοδήποτε ποσοστό μεταξύ 3% και 4,54% αντιστοιχεί σε μία έδρα. Για μια δεύτερη έδρα, κάποιο κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 6,82% στις εκλογές, πράγμα που δικαιολογεί άλλωστε τον λυσσαλέο πόλεμο μεταξύ των μικρότερων κομμάτων, τα οποία βρίσκονται μεταξύ 1 και 2 εδρών σύμφωνα με τα ποσοστά τους γύρω στο 6-7%.

4. Για τα δύο πρώτα κόμματα, όπου τα ποσοστά είναι μεταξύ 33% και 37% περίπου, μιλάμε ουσιαστικά για 15 έδρες από κοινού, δηλαδή 7 έδρες στο καθένα συν μία ακόμα για το πρώτο κόμμα. Είναι αρκετά δύσκολο η διαφορά στα εκλογικά ποσοστά να φτάσει τις δύο έδρες διαφορά, οπότε κανένα από τα δύο "μεγάλα" κόμματα δεν έχει πραγματικό άγχος για τις έδρες που τελικά θα πάρει. Σίγουρα πάντως θα έχει πολύ λιγότερες έδρες από ότι στην προηγούμενη ευρωβουλή, τόσο λόγω των ποσοστών των μικρότερων κομμάτων όσο και λόγω της μείωσης των εδρών για την Ελλάδα.

5. Όλα τα παραπάνω υπολογίζονται για τα έγκυρα ψηφοδέλτια, δηλαδή όχι για τα άκυρα αλλά ούτε και για τα λευκά. Επίσης, μια και τα κόμματα με ποσοστά κάτω του 3% δεν υπολογίζονται στην κατανομή εδρών, ουσιαστικά τα τελικά ποσοστά και η κατανομή υπολογίζονται αφού πρώτα αφαιρεθούν τα άκυρα, τα λευκά ΚΑΙ τα ψηφοδέλτια προς τα πολύ μικρά κόμματα. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι αυτές οι τρεις κατηγορίες αποτελούν τις "άχρηστες" ψήφους, άσχετα με το τι λέει ο καθένας.

6. Σύμφωνα με το παραπάνω (5), θα μπορούσε να πει κάποιος ωραία, αφού δεν θέλω να ψηφίσω κανένα από τα 5-6 πρώτα κόμματα, δεν πάω να ψηφίσω κανέναν. Το ίδιο είναι, σωστά; Όχι ακριβώς. Αυτό ισχύει μόνο αν το "πολύ μικρό" κόμμα της προτίμησής του είναι πράγματι πολύ χαμηλά στα ποσοστά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πιάσει το όριο του 3%. Αν όμως το ποσοστό του είναι ας πούμε 2,5% και πάνω, τότε ίσως αυτή η αντιμετώπιση από αρκετούς ψηφοφόρους να του κόψει την ευκαιρία της μιας έδρας. Συγκριτικά, στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, το όριο του 3% είναι πολύ πάνω (σχεδόν x10) από το 0,33% που θα έπρεπε να ισχύει (1/300) αν εφαρμόζαμε το ίδιο εκλογικό σύστημα.

7. Οποιαδήποτε παρότρυνση για προσέλευση όλων την Κυριακή "...στις κάλτσες" αντί για τις κάλπες, πρέπει να θεωρείται εκ του πονηρού, για να μπερδευτούν οι μη ενταγμένοι ψηφοφόροι που δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί τα έτοιμα σταυρωμένα/σφραγισμένα ψηφοδέλτια (όχι κάλτσες) από τα κομματικά γραφεία.

Και τρία θέματα προς ανάγνωση, έτσι για να συμπληρωθεί η δεκάδα:

8. deb8.gr: Σύγκριση προγραμμάτων κομμάτων με μια ματιά:
*** "Συγκρίνουμε προγράμματα" (deb8.gr)

9. Παρουσίες και δραστηριότητα Ελλήνων ευρωβουλευτών
*** "Ενας διαφορετικός απολογισμός για τους ευρωβουλευτές" (Ελευθεροτυπία)
*** "Οι Έλληνες πρωταθλητές της Ευρωβουλής" (AlphaTV)

10. Οι απόψεις των κομμάτων για θεματικές ενότητες:
*** Περιβάλλον και πράσινη ανάπτυξη (Greenpeace/2007)
*** Περιβάλλον και πράσινη ανάπτυξη (WWF/2009)
*** Χρήση ανοικτού λογισμικού στην εκπαίδευση και στο ελληνικό δημόσιο (elkosmas.gr)

Άντε και καλό βόλι συντρόφια...
.

1 σχόλιο:

Jaga είπε...

"Έδρα στην Ευρωβουλή για τους Σουηδούς πειρατές του Διαδικτύου" (in.gr - 7/6/2009):

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1021441&lngDtrID=252