Κυριακή, 14 Ιουνίου 2009

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια χωρίς πρόσβαση σε διεθνή περιοδικά

Δεν πρόκειται για την πρώτη και δυστυχώς ούτε την τελευταία ξεφτίλα μας ως κράτος. Σίγουρα είναι από τις μεγαλύτερες υποψηφιότητες, όχι μόνο για φέτος αλλά εδώ και δεκαετίες.

Το ελληνικό κράτος, αυτό που υπόσχεται από την εποχή του Νώε για 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία, το κράτος που υποτίθεται έχει καλωδιώσει με broadband και την τελευταία στάνη και τώρα οι υπουργοί υπόσχονται "οπτική ίνα σε κάθε σπίτι", η χώρα που διαθέτει το 0,7% του ΑΕΠ στην έρευνα, κατάφερε να ξεπεράσει και πάλι τον εαυτό της.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο (2008) δεν έχουν ανανεωθεί οι συνδρομές σχεδόν όλων των επιστημονικών περιοδικών στις βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας. Πρόκειται για την ηλεκτρονική πρόσβαση σε χιλιάδες διεθνή περιοδικά ερευνητικού περιεχομένου, τα οποία αποτελούν το κυριότερο και πολλές φορές το μοναδικό εργαλείο έρευνας για το σύνολο των πανεπιστημιακών, από τον καθηγητή διεθνούς κύρους μέχρι τον κάθε πρωτοετή φοιτητή.

Κάποιες από τις συνδρομές (Εlsevier, Springer, Wiley) έχουν εξοφληθεί με σημαντική καθυστέρηση μέχρι το τέλος του έτους (2009), με έκτακτη χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΠΕΑΕΚ-ΙΙ (υποτίθεται αναπτυξιακά). Όμως η πιο σημαντική που καλύπτει περιοδικά της ΙΕΕΕ δεν έχει πληρωθεί ακόμα, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί πλήρως εδώ και κάμποσο καιρό. Δηλαδή, όχι μόνο το ελληνικό κράτος έβαλε κανονικό "φέσι" στους εκδότες για μήνες, αλλά και όσα τελικά πλήρωσε είναι από έκτακτα κονδύλια ερευνητικών προγραμμάτων (όχι από πάγιο προϋπολογισμό), τα οποία κανονικά θα έπρεπε να πάνε σε πληρωμές έκτακτου προσωπικού, αγορά εξοπλισμού κτλ.

Πρόκειται για παγκόσμια ξεφτίλα, ντροπή και κατάντια του ελληνικού κράτους, που φέρεται σαν τον τελευταίο απατεωνίσκο της παγκόσμιας γειτονιάς, φεσώνοντας τους πάντες και ξεκλέβοντας χρήματα από τα αναπτυξιακά κονδύλια για να βουλώσει προσωρινά μερικά χρέη.

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΠΘ και άλλα υπουργεία σπαταλούν πολλαπλάσια των χρημάτων που χρειάζονται για τις συνδρομές αυτές, σε ημερίδες παρουσίασης αναπτυξιακών προγραμμάτων, τις προοπτικές "απορρόφησης" του ΕΣΠΑ (ε ρε μάσα που θα πέσει...), την ευρυζωνικότητα, κτλ κτλ κτλ.

Η πρόθεση του υπουργείου, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), είναι τα έξοδα των συνδρομών για τα περιοδικά να καλυφθούν στο εξής από κονδύλια του ΕΣΠΑ, δηλαδή από αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕ, αντί από τον πάγιο προϋπολογισμό του ΥΠΕΠΘ. Με άλλα λόγια, ας φάμε ότι φάμε από την ΕΕ μέχρι το 2013 και μετά βλέπουμε - το πολύ πολύ να κλείσουμε όλες τις βιβλιοθήκες στα Πανεπιστήμια.

Η πλήρης ανακοίνωση του ΣΕΑΒ και οι λεπτομέρειες του λυπηρού "ιστορικού" είναι αναρτημένες στο επίσημο site (HEAL-link). Παραθέτω το κείμενο της βασικής ανακοίνωσης παρακάτω, γιατί προς το παρόν δεν βρίσκεται σε μόνιμο σύνδεσμο και ίσως μεταφερθεί αλλού τις επόμενες ημέρες:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>


"Διακοπή πρόσβασης στην IEEE"

Επειδή ευλόγως έχει δημιουργηθεί αναστάτωση στην ακαδημαϊκή κοινότητα από τη διακοπή πρόσβασης στις εκδόσεις της ΙΕΕΕ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) επιθυμεί να κάνει ορισμένες διευκρινίσεις επί του θέματος.

Οι συμβάσεις του ΣΕΑΒ με τους περισσότερους από τους εκδότες/παρόχους ηλεκτρονικών περιοδικών έληξαν την 31η Δεκεμβρίου 2008. Μόνο οι συμβάσεις με τους εκδοτικούς οίκους Elsevier, Springer και Wiley έχουν ανανεωθεί και πληρωθεί μέχρι το τέλος του 2009 από έκτακτα κονδύλια του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ. Παρά τις πολύμηνες (από τον Φεβρουάριο του 2008) προσπάθειες του ΣΕΑΒ για την ένταξη των έργων των Βιβλιοθηκών στο ΕΣΠΑ, δεδομένης της άρνησης των Κοινοτικών να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, μόλις πριν το Πάσχα αποφασίστηκε η ένταξη της χρηματοδότησης των συνδρομών του ΣΕΑΒ στο ΕΣΠΑ. Οι εκδότες, αφού εξάντλησαν όλα τα περιθώρια καλής θέλησης και κατανόησης του προβλήματος του ΣΕΑΒ, έχουν αρχίσει πλέον να θέτουν ανελαστικά χρονικά περιθώρια για να υπογραφούν οι συμβάσεις ανανέωσης. Έτσι η ΙΕΕΕ διέκοψε ήδη την πρόσβαση και επίκειται η διακοπή της πρόσβασης στους τίτλους της American Chemical Society, στην Electronic Collection Online (ECO) και στις βάσεις δεδομένων της First Search. Πιθανότατα θα ακολουθήσει και η διακοπή τoυ Thesaurus Linguae Graecae μέσα στον Ιούνιο.

Αυτή τη στιγμή, ο Αντιπρύτανης του ΕΜΠ (ως επισπεύδοντος Ιδρύματος) έχει υπογράψει την αποδοχή των όρων ένταξης, με την επιφύλαξη ότι το ΕΜΠ δεν μπορεί να αναλάβει να καλύψει το κόστος του Φ.Π.Α. Το κείμενο αυτό έχει δοθεί στο νομικό σύμβουλο του ΕΣΠΑ για έλεγχο, πριν αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για ένταξη στο Π.Δ.Ε. και έκδοση της σχετικής Σ.Α.Ε. Οι διαδικασίες αυτές είναι συνήθως χρονοβόρες, αλλά απαραίτητες για να μπορέσουν να εκταμιευθούν οι πόροι. Όπως είναι αντιληπτό, επειδή πρόκειται για τεράστια ποσά, κανείς δεν διακινδυνεύει να υπογράψει την ανανέωση των συμβάσεων, που ούτως ή άλλως πρέπει να περάσουν και από προσυμβατικό έλεγχο από τους νομικούς συμβούλους του ΕΣΠΑ, πριν οριστικοποιηθεί τελεσίδικα η χρηματοδότηση. Δυστυχώς μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για τη χρονική στιγμή που θα συμβεί αυτό. Ελπίζουμε πως θα είναι εντός του Ιουλίου.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι από το 2003 έως το 2008 η χρηματοδότηση των συμβάσεων του ΣΕΑΒ είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥπΕΠΘ, αλλά το Υπουργείο επέλεξε για την επόμενη περίοδο να τις εντάξει στο ΕΣΠΑ. επίσης, οφείλουμε να δηλώσουμε ότι ο ΣΕΑΒ ήταν έτοιμος με προτάσεις απόλυτα σύμφωνες με την λογική του ΕΣΠΑ από τον Μάρτιο του 2006.

Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στην ηγεσία του ΥπΕΠΘ οδήγησαν και σε αλλαγές του προγραμματισμού, χωρίς να ενημερωθεί ο ΣΕΑΒ εγκαίρως. Έκτοτε ο ΣΕΑΒ επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου για να μπορέσει να πείσει το ΥπΕΠΘ και την Ειδική Γραμματεία του ΕΣΠΑ για την επιλεξιμότητα των δράσεων που είχε σχεδιάσει, με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ Σ.Ε.Α.Β. (04-06-2009)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) διαπιστώνει ότι:

1. Η μη ένταξη των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΥπΕΠΘ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, και
2. η μη ρύθμιση των χρόνιων θεσμικών προβλημάτων τους (οργανισμοί, προσωπικό, κ.λπ.)

ανακόπτει τη μέχρι σήμερα ανοδική πορεία τους και στερεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα ένα από τα βασικότερα εργαλεία έρευνας και διδασκαλίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω διαπιστώσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, μετά από έκτατη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

1. Καλεί το ΥπΕΠΘ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο για την ένταξη των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», όσο και την εξεύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης για το έκτακτο προσωπικό τους.
2. Καλεί την Ακαδημαϊκή κοινότητα να συμπαρασταθεί έμπρακτα στις κινητοποιήσεις των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και των εργαζομένων σε αυτές.
3. Στηρίζει την κινητοποίηση της Παρασκευής, 22 Μαΐου 2009, που διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και υποστηρίζεται από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλους φορείς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Α.Β.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

.

12 σχόλια:

Jaga είπε...

>> "Αντιδράσεις για τη συγχώνευση εθνικών ερευνητικών κέντρων" (TVXS, 17/6/2009):
http://www.tvxs.gr/v14382

>> Συλλογή υπογραφών από το ΕΙΕ κατά της ρύθμισης για τη συγχώνευση ερευνητικών κέντρων:
http://www.eie.gr/petition-gr_sign.asp

Jaga είπε...

Ανακοίνωση ΣΕΑΒ, 14-09-2009:

O Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link), σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής του, πληροφορεί την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα για τα ακόλουθα:

1. Παρά την ολοκλήρωση της ένταξης του έργου της οριζόντιας δράσης των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών «Έρευνα και καινοτομία στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες», το ΥπΕΠΘ δεν θα προχωρήσει προς το παρόν στην υλοποίηση του Υποέργου που αφορά στην πληρωμή των συνδρομών των ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών λόγω της μη ολοκλήρωσης ακόμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά στην επιλεξιμότητα της εν λόγω δαπάνης.
2. Με βάση την παραπάνω εξέλιξη, ο Σ.Ε.Α.Β. προχώρησε σε συντονισμένες παρεμβάσεις προς την πολιτεία, με στόχο την κατ’ αρχήν πληρωμή των εν λόγω συνδρομών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παρά, όμως, τις προφορικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι η λύση αυτή θα προχωρήσει, καμία δυστυχώς ενέργεια εκ μέρους τους δεν έγινε προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε προβλέπεται να γίνει πριν τις εθνικές εκλογές.
3. Κατόπιν των ανωτέρω δεν καθίσταται δυνατή η υπογραφή των συμβάσεων με τους εκδότες/παρόχους ηλεκτρονικής πληροφόρησης, άρα και η αποκατάσταση της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά.

Ο Σ.Ε.Α.Β. θα σας κρατά ενήμερους για κάθε νεώτερη εξέλιξη.

Jaga είπε...

Ανακοίνωση ΣΕΑΒ, 14-01.2010:

Εξελίξεις σχετικά με τις ανανεώσεις των ηλεκτρονικών πηγών του Σ.Ε.Α.Β.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και δια Βίου Μάθησης για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητή κ. Β. Παπάζογλου, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2010 έχουν προβλεφθεί κονδύλια για την πληρωμή των συνδρομών των ηλεκτρονικών περιοδικών για τα έτη 2009 και 2010. Η πληρωμή θα γίνει από εθνικούς πόρους και τα ποσά εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης έχει προβλεφθεί και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και των συνδρομών για τα έτη 2011 και 2012.

Επειδή οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και αναμένεται η πληρωμή να πραγματοποιηθεί, με τις καλύτερες προϋποθέσεις, μετά το Μάρτιο του 2010, σας ενημερώνουμε ότι με την έναρξη του νέου έτους υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν κι άλλα προβλήματα πρόσβασης στους εκδότες. Το Υπουργείο και η Επιτροπή Περιοδικών του Σ.Ε.Α.Β. καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για επιτάχυνση των διαδικασιών προς όφελος όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Jaga είπε...

Ανακοίνωση ΣΕΑΒ 26-02-2010:

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Όπως ήδη γνωρίζετε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την πληρωμή των συνδρομών ηλεκτρονικών περιοδικών για τα έτη 2009 και 2010, διότι οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, παρά τις προσπάθειες του Σ.Ε.Α.Β (HEAL-Link) και τις υποσχέσεις του ΥΠΕΠΘ δεν εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, ούτε υπήρξε πρόβλεψη για την κάλυψη του κόστους των συνδρομών στις ηλεκτρονικές πηγές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως συνέβαινε ανελλιπώς από το 2003. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι εκδότες, παρότι δεν είχαν υπογραφεί συμβάσεις, παρείχαν πρόσβαση στις πηγές τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009.

Σύμφωνα με ενημέρωσή μας από τον κ. Βασίλη Παπάζογλου, Ειδικό Γραμματέα για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τα κονδύλια που απαιτούνται για τις συνδρομές του 2009 και του 2010 έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2010 και έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μετά από τις εξελίξεις αυτές, έγιναν από το Σ.Ε.Α.Β (HEAL-Link) προς το Υπουργείο Παιδείας όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση σχετικής ΣΑΕ.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν σχετικά οι εκδότες των περιοδικών, αλλά επειδή ήδη μας έχει παραχωρηθεί πρόσβαση για δεύτερο χρόνο χωρίς συμβάσεις και φυσικά χωρίς πληρωμή των οφειλών, τα μηνύματα που δεχόμαστε δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για το μέλλον της ενημέρωσης από επιστημονικές πηγές. Οι εκδότες δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν την παροχή της πρόσβασης, εφόσον μάλιστα δεν διαφαίνεται ακόμη δυνατότητα καθορισμού συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τις πληρωμές.

Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει τραγική κατάληξη για ένα εγχείρημα που σχεδιάστηκε με φιλόδοξους στόχους, τους οποίους όχι μόνο επέτυχε αλλά ξεπέρασε κιόλας και για την οποία δεν ευθύνεται ο Σ.Ε.Α.Β (HEAL-Link). Μια τέτοια κατάληξη θα είναι μη αναστρέψιμη, με οδυνηρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα της χώρας μας.

Δεδομένης και της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας είναι αδύνατο να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν τα ιδρύματα με ίδια χρηματοδότηση στις οικονομικές υποχρεώσεις που απαιτεί το ευρύτατο φάσμα επιστημονικής πληροφόρησης που σήμερα παρέχεται μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. (Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να δείτε εδώ).

Κατόπιν τούτου το Δ. Σ. του Σ.Ε.Α.Β (HEAL-Link) θεωρεί ότι έχει την υποχρέωση να ενημερώσει την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα για τις εξελίξεις και να προειδοποιήσει ότι είναι πιθανή η διακοπή, στο άμεσο μέλλον, της πρόσβασης σε όλες τις ηλεκτρονικές πηγές που παρέχει ο Σ.Ε.Α.Β (HEAL-Link).

Ήδη ο εκδοτικός οίκος Elsevier ανακοίνωσε ότι προτίθεται μετά το τέλος Φεβρουαρίου 2010 να διακόψει στα μέλη του Σ.Ε.Α.Β. την πρόσβαση στη βάση ScienceDirect, η οποία περιλαμβάνει όλα τα ηλεκτρονικά του περιοδικά, και στην βιβλιογραφική βάση Scopus.

Jaga είπε...

*** "Παραιτήθηκε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου" (skai.gr, 2/3/2010):

http://bit.ly/cSHNhI

"Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου Ανδρέας Τρούμπης.

Αφορμή η απόφαση διεθνών εκδοτικών οίκων επιστημονικών περιοδικών να
κόψουν την πρόσβαση των ελληνικών πανεπιστημίων αλλά και ερευνητικών κέντρων σε 12.000 τίτλους.

Η Ελλάδα δεν είχε εξοφλήσει τις συνδρομές της τα έτη 2009 - 2010, ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ.Τρούμπης τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι διοικήσεις των ιδρυμάτων τα τελευταία τρία χρόνια χτυπούσαν καμπανάκι κινδύνου χωρίς την ανταπόκριση της πολιτείας."

Jaga είπε...

*** "Ανοίγει το παράθυρο στις ηλεκτρονικές πηγές" (skai.gr, 2/3/2010):

http://bit.ly/anShhX

"Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για το θέμα της πρόσβασης των ΑΕΙ σε Επιστημονικές Ηλεκτρονικές Πηγές.

Χρειάστηκε η παραίτηση ενός πρύτανη, οι αντιδράσεις σύσσωμου του ακαδημαϊκού κόσμου και βέβαια η δημοσιότητα προκειμένου να δοθεί έστω και καθυστερημένα λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα.

Το ελληνικό δημόσιο εδώ και τρία χρόνια χρωστάει 33 εκατομμύρια ευρώ στους διεθνείς επιστημονικούς οίκους με αποτέλεσμα αυτοί τη Δευτέρα να μπλοκάρουν την πρόσβαση στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Μετά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις επιστημονικές ηλεκτρονικές πηγές...."

Jaga είπε...

"Θετικές εξελίξεις στο θέμα της πρόσβασης στις ηλεκτρονικές πηγές του ΣΕΑΒ":

>> http://www.heal-link.gr/dt_elec_journals.pdf

Jaga είπε...

"Αποκατάσταση πρόσβασης στην IEEE" (ΣΕΑΒ, 7/7/2010):

>> http://www.heal-link.gr/journals/newsl.jsp?n_Id=75

"Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η πρόσβαση στα περιοδικά και τα πρακτικά συνεδρίων της IEEE έχει αποκατασταθεί."

Jaga είπε...

"ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για διακοπή πρόσβασης στους Elsevier και Wiley" (1/10/2010):

>> http://www.heal-link.gr/journals/newsl.jsp?n_Id=78

Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι λόγω καθυστερήσεων στην υπογραφή των συμβάσεων του Συνδέσμου με τους εκδοτικούς οίκους για τα έτη 2010-2012, οι Elsevier και Wiley μας ενημέρωσαν ότι θα διακόψουν την πρόσβαση στα τεύχη του 2010 από τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.

Η καθυστέρηση της υπογραφής των νέων συμβάσεων οφείλεται στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

O Wiley θα διακόψει την πρόσβαση και στα τεύχη του 2009 των περιοδικών του Blackwell επειδή και η πληρωμή του 2009 έχει καθυστερήσει για γραφειοκρατικούς λόγους.

Jaga είπε...

Επίσημη ανακοίνωση της Elsevier (sciencedirect.com) για τη διακοπή της πρόσβασης του ΣΕΑΒ από 24/9:

---

We are alerting all registered users in Greece that your organization does not hold an active agreement for full-text access to articles on ScienceDirect published in 2010 and forward. The Hellenic Academic Libraries Link (HEAL-Link) and Elsevier secured agreement earlier this year. Unfortunately, in spite of the best efforts of both parties, we have experienced continued and repeated delays from the Greek Court of Assessors in signing and activating the HEAL-Link agreement. The agreed September 24 deadline to deliver signed documents to Elsevier has now passed.

It is therefore with great regret that, pending some action by the Ministry, we must now withdraw from HEAL-Link. The termination procedures were initiated as of the September 24th deadline and, as a consequence, researchers at your institution will lose full-text access to all articles on ScienceDirect published in 2010 and forward.

As a gesture of good will, in hopes of a timely reinstatement of access, Elsevier is keeping all HEAL-Link accounts active, allowing continued access to the backfiles on ScienceDirect through 2009. In addition, we are extending access to Scopus, the world's largest abstract and citation database. You may wish to lend your support by writing to the administration of your university, and urging them to request the Ministry to accept the agreement found between HEAL-Link and Elsevier. Until an institutional subscription is reinstated, individual access to 2010 articles are available by credit card payment.

We sincerely regret this situation, as does HEAL-Link. Our past relationship with HEAL-Link achieved the mission to help all academic and research institutions in Greece acquire and share digital resources and dramatically increase the country's scientific output. It is my sincere hope to ensure that Greece's researchers and scientists continue to have the access to Elsevier resources that will continue to enable them to advance their work and increase their productivity.

With sincere regards,

Elsevier

Claudio Colaiacomo
Regional Manager Europe South
-----

Jaga είπε...

Σύμφωνα με πρόσφατες (27 και 29 Οκτωβρίου 2010) ανακοινώσεις του ΣΕΑΒ/Heal-link, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση στα τεύχη του 2010 των περιοδικών των εκδοτικών οίκων Elsevier και Wiley και στα τεύχη του 2009-2010 των περιοδικών του οίκου BlackWell.

>> http://www.heal-link.gr/journals/newsl.jsp?n_Id=80

Jaga είπε...

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΑΒ / HEAL-Link, έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές πηγές του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, εκτός των:

ALPSP
OCLC FirstSearch
Project MUSE
TLG