Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009

Μανιφέστο διαδικτυακής δημοσιογραφίας από γερμανούς bloggers

Λες και το είχαν σχεδιάσει να συμπέσει με την προκήρυξη των δικών μας βουλευτικών εκλογών και το πανηγυράκι που έχει στηθεί στα ΜΜΕ, όπως πάντα.

Οι Γερμανοί bloggers, αρχικά 15, δημοσίευσαν στις 7/9/09 ένα "δημοσιογραφικό μανιφέστο" για το πως πρέπει να διακινείται η πληροφορία στο διαδίκτυο και πως τα παραδοσιακά ΜΜΕ πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτούς τους νέους όρους δημοσιογραφικού "ανταγωνισμού".

Ολόκληρο το μανιφέστο περιλαμβάνει 17 σημεία, εκ των οποίων τα περισσότερα αναφέρονται το πως λειτουργεί σήμερα στο διαδίκτυο το λεγόμενο citizen journalism, δηλαδή η δημοσιογραφία από τον καθένα και όχι αποκλειστικά και μόνο από τους επαγγελματίες δημοσιογράφους, κυρίως μέσω του social networking (blogs, wikis, ...)

Για κάποιον που τώρα γνωρίζει το Internet ("ιντερ-νΈτ", όπως συνηθίζουν να το λένε), αυτά που αναφέρονται στο κείμενο των bloggers ίσως φαίνεται κάτι πολύ καινούργιο και έξω από όσα έχουν συνηθίσει να διαβάζουν στις εφημερίδες και να βλέπουν στα δελτία των 8. Σίγουρα δεν θα το δούνε με καλό μάτι οι αραχνιασμένοι δημοσιογράφοι με υπέρμετρο θαυμασμό για τα όσα λένε και γράφουν (σύνδρομο "τι-είπα-τώρα-ο-ρήτορας"). Αλλά σε γενικές γραμμές αποτελείται ουσιαστικά από κοινοτυπίες, πράγματα γνωστά και αυτονόητα για όσους είναι ήδη μέσα στο διαδίκτυο, πολύ περοσσότερο για αυτούς που έχουν παρακολουθήσει στενά την εξέλιξή του από το '93 (ξεκίνημα WWW) μέχρι σήμερα.

Αυτό που σίγουρα θα έπρεπε να αναφέρει είναι ότι το Internet δεν είναι (δυστυχώς) αυτονόητο και διαθέσιμο σε όλους, τουλάχιστον όχι όσο το ραδιοφωνάκι, η εφημερίδα, η τηλεόραση, ούτε καν το κινητό τηλέφωνο. Σήμερα, πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει περίπου 1 στους 4 παγκοσμίως, ενώ στην Αφρική μόλις 1 στους 20. Άρα, το πιο σημαντικό ζήτημα, πριν από οτιδήποτε έχει να κάνει με το περιεχόμενο του μέσου, είναι η ίδια η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό. Αν το διαδίκτυο δεν γίνει αρκετά φθηνό, πολύ εύκολα προσβάσιμο και το ίδιο αξιόπιστο (ως πηγή) με το ραδιοφωνάκι, δυστυχώς οποιαδήποτε κουβέντα θα περιορίζεται μέσα στο "τυχερό" 1/4 του πλανήτη.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

- Internet Manifesto (full), 7/9/2009
- TVXS, 15/9/2009
- "German bloggers’ Internet Manifesto on journalism’s future makes waves", 9/9/2009
.

2 σχόλια:

greekbox είπε...

Παρατηρώ ότι ενώ το μανιφέστο μιλά για διαδραστικότητα και ειδικά στο άρθρο 3 για κοινωνική επικοινωνία και διάλογο, το λινκ που έχει στο site του για την ελληνική μετάφραση του μανιφέστο, βρίσκεται σε ιστοσελίδα που δεν έχει την δυνατότητα να σχολιάσεις.
Αυτό και μόνο έρχεται σε πλήρη ασυμβατότητα με το περιεχόμενο του μανιφέστο.
Μήπως θα έπρεπε να φιλοξενήσουν την ελληνική μετάφραση αλλού?

Jaga είπε...

Σωστή η παρατήρηση, εχθές προσπαθούσα για αρκετές ώρες να κάνω post ένα μικρό σχόλιο (link) για το δικό μου post εδώ, αλλά δεν δούλευε με τίποτα. Τελικά σήμερα κατάφερα να το κάνω, μάλλον είχαν πρόβλημα traffic στον server τους.

Για την μετάφραση που αναφέρεις, συνηθίζω να διαβάζω τα πρωτότυπα κείμενα (ή έστω στα αγγλικά), ακριβώς για αυτό το λόγο. Μην έχουμε και πολλές απαιτήσεις, η "ελληνική μετάφραση" που έχουν στο site σε παραπέμπει στο news247.gr οπότε ίσως να μην ξέρουν καν τι γράφει η ελληνική έκδοση (ως προς το δικό τους αρχικό κείμενο).