Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Σκηνές αποκάλυψης στην Αϊτή - Απίστευτη δήλωση υφυπουργού

Θέλω να τα παραθέσω ακριβώς όπως δημοσιεύτηκαν, χωρίς σχόλια, γιατί θα αναγκαστώ να γράψω κάτι που θα με αναγκάσει αύριο να ψάχνω για δικηγόρο.

"Ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Σ. Κουβέλης για τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή" (Το ΒΗΜΑ on-line, 13/1/2010):

«Η Ελλάδα παρακολουθεί με βαθιά λύπη και έκδηλη ανησυχία την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός στην Αϊτή.

Σε σύσκεψη σήμερα στο γραφείο του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σ. Κουβέλη εξετάστηκαν οι δυνατότητες παροχής βοήθειας και αποφασίστηκε η αποστολή οικονομικής ενίσχυσης μέσω ειδικευμένων οργανισμών του ΟΗΕ που ήδη δραστηριοποιούνται στην Αϊτή. Η μεγάλη απόσταση και οι χρόνιες δυσκολίες στη χώρα είναι αποτρεπτικές στο να αποστείλουμε απ' ευθείας ανθρωπιστική βοήθεια και συνεργεία από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έδειξε το ενδιαφέρον της πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες με την απόφαση άμεσης χορήγησης βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής μέσω του παγκόσμιου προγράμματος τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών καθώς και μέσω της Unicef.

Τέλος ο Υφυπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με την Πρεσβεία μας στο Καράκας προκειμένου να διερευνηθεί αν μεταξύ των πληγέντων κατοίκων υπάρχουν Έλληνες και έδωσε εντολή, εάν αυτό συμβαίνει, να διευκολυνθεί η μετάβαση τους σε ασφαλές σημείο με τη συνδρομή υπαλλήλων της Πρεσβείας, στην Αϊτή.»


----------

Σπύρος Κουβέλης - Προσωπική ιστοσελίδα (ενημέρωση: 15/1/2010, υπάρχει ακόμα σήμερα: 19/1/2010):

Ενημέρωση για την ανακοίνωση ΥΠΕΞ σχετικά με τελευταίες εξελίξεις σε Αϊτή και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας (15/1/2010):

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανταποκρινόμενο στην ανάγκη άμεσης βοήθειας προς τον λαό της Αϊτής αποστέλλει την Τρίτη το πρωϊ 19 Ιανουαρίου ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απ’ ευθείας πτήση Μπόινγκ 747. Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.

Αμέσως μετά το σεισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης κατόρθωσε ύστερα από επίμονες προσπάθειες να εξασφαλίσει τη χορηγία αεροσκάφους από την εταιρεία HellenicImperialAirways, η οποία θα προσφέρει περισσότερο και από το 50% του κόστους μετάβασης.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την προσπάθεια αρωγής που καταβάλλει το ΥΠΕΞ για λογαριασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ο ίδιος υπερθεμάτισε ζητώντας να συντονιστεί η προσπάθεια από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε η χώρα μας να προσφέρει ουσιαστική και έγκαιρη βοήθεια προς την Αϊτή.

Η αποστολή αποτελείται από 25 περίπου υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες –αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού. Κατά την επιστροφή του θα μεταφερθούν στην Αθήνα επίσης πολίτες ευρωπαϊκών κρατών που χρήζουν επαναπατρισμού.


Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε: « Η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας».

Τα Υπουργεία Προστασίας του πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.

Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.

Τέλος ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ


----------

Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ, κ. Σ. Κουβέλη, στο ρ/σ «ΒΗΜΑ FM 99,5» (17/01/2010):

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσαμε νωρίτερα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, το Σπύρο Κουβέλη, ο οποίος συντονίζει τις προσπάθειες για την αποστολή βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Αϊτής και τον ρωτήσαμε καταρχάς σε τί συνίσταται ακριβώς η βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτά που κάναμε είναι τα εξής: Την πρώτη μέρα, με το που ενημερωθήκαμε για τον τρομερό σεισμό και το πόσο μεγάλη ήταν η καταστροφή, αξιολογήσαμε τη δυνατότητα να στείλουμε κάποια βοήθεια αμέσως με C130.

Είδαμε ότι αυτό δεν έχει νόημα να γίνει, γιατί θα έφτανε μετά από 25 τουλάχιστον ώρες, γιατί πρέπει να σταματήσει πολλές φορές για ανεφοδιασμό διότι είναι τεράστια η απόσταση. Είναι με ένα τζετ πτήση 12 ωρών, αλλά ένα C130 θέλει σχεδόν το διπλάσιο χρόνο, άρα θα έφτανε πολύ αργά η βοήθεια για να είναι χρήσιμη στους ανθρώπους που ήταν θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Επιλέξαμε λοιπόν στις πρώτες ώρες να δώσουμε οικονομική στήριξη σε Διεθνείς Οργανισμούς που μπορούσαν να παρέχουν άμεση φαρμακευτική και διατροφική βοήθεια στους ανθρώπους που δοκιμάζονται εκεί.......


----------

Όπως έγραψα και παραπάνω, δεν χρειάζεται σχόλιο. Το σχόλιο του υφυπουργού, ότι θα είναι "...πολύ αργά..." για τους πληγέντες αν οι δικοί μας της ΕΜΑΚ πάνε στην Αϊτή, είναι ντροπή και προσβολή κυρίως για αυτούς. Οι Γιατροί του Κόσμου ήδη είναι σε σειρά αναμονής (για λήψη άδειας προσγείωσης) για τη δική τους αποστολή στο Πορτ-ο-Πρενς, που εννοείται ότι δεν σκέπτονται αν θα φτάσουν νωρίς ή αργά ή μετά από 25 ώρες πτήσης - αρκεί και μόνο το ότι θα φτάσουν.

Σημείωση: Μερικές ώρες μετά τη χθεσινή δήλωση ακύρωσης της αποστολής του ΥΠΕΞ, στην Αϊτή ανασύρθηκε ζωντανή μια ακόμη νεαρή γυναίκα από τα συντρίμμια...
.

1 σχόλιο:

Jaga είπε...

"Τους βράβευσαν με ακάλυπτες επιταγές..." (skai.gr, 20/7/2010):

>> http://tinyurl.com/2w94o29

"...Επιταγές δίχως αντίκρισμα μοιράστηκαν το Μάρτιο του 2009 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας..."

Τουλάχιστον σε μερικά πράγματα, όπως στην απατεωνιά και στην ξετσιπωσιά, οι πολιτικοί μας παραμένουν παγκόσμιοι πρωταθλητές.