Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Τηλεμαραθώνιος για την Αϊτή

Μια πολύ σημαντική προσπάθεια για την Αϊτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη Δευτέρα. Ο τηλεμαραθώνιος αλληλεγγύης που διοργάνωσε ο σταθμός ΣΚΑΪ με τη UNICEF, με συμμετοχή πολλών ΜΜΕ και καλλιτεχνών, έχει ήδη συγκεντρώσει ήδη πάνω από 1,9 εκατ. ευρώ - ποσό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά όταν προστεθούν και όλα τα επιπλέον ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις πρόσθετες εισφορές.

Άκουσα πολλούς φίλους να λένε πως, εντάξει, να δώσουμε όλοι από ένα ευρώ όπως λένε από το πρωί. Αλλά τι σημασία σε τόση δυστυχία, σε εκατομμύρια άστεγους και πεινασμένους; Θα έχουν νερό και τρόφιμα για 2-3 ημέρες ακόμα, αλλά μετά τι;

Επειδή κανένας πιστεύω δεν είναι αδιάφορος, απλώς βλέπει τα πράγματα από τη δική μας (μόνο) σκοπιά, καλό είναι να θυμόμαστε και να θυμίζουμε στους άλλους ότι αυτό δεν είναι η σωστή οπτική. Όταν κάποιος βρίσκει στο δρόμο κάποιον να κείτεται αβοήθητος, η πρώτη αντίδραση είναι να σκεφτεί "τι θα μου συμβεί αν σταματήσω να βοηθήσω;" - Όμως, η σωστή σκέψη είναι "τι θα συμβεί σε αυτόν αν δεν σταματήσω;"

Η παρακάτω είναι μια πολύ μικρή ιστορία “The Star Thrower” του Loren Eiseley. Καλό είναι να το διαβάσουν όλοι, κάποια στιγμή, ώστε να καταλάβουν όλοι πόσο σημαντικό ήταν έστω και το ένα ευρώ που έδωσαν, έστω για μια ακόμα μέρα επιβίωσης στην Αϊτή:

---
Once upon a time, there was a wise man who used to go to the ocean to do his writing. He had a habit of walking on the beach before he began his work. One day, as he was walking along the shore, he looked down the beach and saw a human figure moving like a dancer. He smiled to himself at the thought of someone who would dance to the day, and so, he walked faster to catch up.

As he got closer, he noticed that the figure was that of a young man, and that what he was doing was not dancing at all. The young man was reaching down to the shore, picking up small objects, and throwing them into the ocean. He came closer still and called out “Good morning! May I ask what it is that you are doing?”

The young man paused, looked up, and replied “Throwing starfish into the ocean.”

“I must ask, then, why are you throwing starfish into the ocean?” To this, the young man replied, “The sun is up and the tide is going out. If I don’t throw them in, they’ll die.”

Upon hearing this, the wise man commented, “But, young man, do you not realize that there are miles and miles of beach and there are starfish all along every mile? You can’t possibly make a difference!”

At this, the young man bent down, picked up yet another starfish, and threw it into the ocean. As it met the water, he said, “It made a difference for that one...”
---

Και πάλι συγχαρητήρια στους διοργανωτές και καλή συνέχεια.
.

6 σχόλια:

Jaga είπε...

Μετά το σεισμό, η διεθνής ντροπή συνεχίζεται:

* "Αϊτή, μια διεθνής ντροπή" (Στ.Κούλογλου, inews.gr, 24/1/2010):
>> http://www.inews.gr/29/aiti-mia-diethnis-ntropi-tou-skouloglou.htm

* "ΗΠΑ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε δάνειο 102 εκατ. δολαρίων στην Αϊτή" (kerdos.gr, 28/1/2010):
>> http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1176411&nt=103

* "ΔΝΤ: Ενεκρίθη δάνειο 102 εκατ. δολ. στην Αϊτή" (naftemporiki.gr, 28/1/2010):
>> http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1770953

Ορίστε πόσο συμπάσχει η επίσημη διεθνής οικονομική κοινότητα με το δράμα των Αϊτινών:

"...Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι η χορήγηση του ποσού θα δώσει στην Αϊτή «πόρους σε μετρητά που χρειαζόταν επειγόντως», ώστε να κάνει εισαγωγές ειδών που χρειάζεται για να παράσχει βοήθεια στους σεισμοπαθείς.

Το ΔΝΤ, όπως και άλλοι πιστωτές της Αϊτής, δέχθηκαν φραστικά πυρά για το γεγονός ότι προσφέρουν στη χώρα αυτή δάνεια αντί για δωρεές και αρνούνται να παραγράψουν τα χρέη της. Το ΔΝΤ απάντησε με το επιχείρημα ότι η Αϊτή θα αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο σε 5,5 χρόνια...

...«Πέρα από την ανθρώπινη τραγωδία, η καταστροφή αυτή αποτελεί μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για την οικονομία της χώρας, μετά από αρκετά χρόνια προόδου στην προσπάθεια επίτευξης μακροοικονομικής σταθερότητας, επανέναρξης της ανάπτυξης και εφαρμογής θεμελιωδών δομικών μεταρρυθμίσεων», είπε ο Στρος-Καν...


Φυσικά, η Αϊτή είναι από τις φτωχότερες (ίσως η φτωχότερη) χώρα, ο καλύτερος "πελάτης" των ΗΠΑ στην εισαγωγή ρυζιού, επί πολλές δεκαετίες "κυβερνώμενη" από δικτάτορες και συμμορίες, με τη στήριξη των "πολιτισμένων" δυτικών χωρών...

Jaga είπε...

Με χορηγία ιδιώτη στην Αϊτή η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Απών το Υπ. Εξωτερικών:

>> http://www.rthess.gr/articles_det.asp?artid=295

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=125115

>> http://www.salonicanews.com/2010/02/blog-post_4775.html

"...'Η ΕΟΔ 2,5 ώρες μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου ήταν σε ετοιμότητα με 70 άτομα» είπε στο Ρ/Θ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ελλάδος, Σάκης Σωτηράκης. Όμως το υπουργείο εξωτερικών, παρότι μας είχε θέσει σε ετοιμότητα, μετέθετε από μέρα σε μέρα την αναχώρησή μας επικαλούμενο πότε την μεγάλη απόσταση και πότε γραφειοκρατικά κωλύματα', σημειώνει ο κ.Σωτηράκης. «Μετά από 5 ημέρες ,αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες, δύο συσκέψεις στην Αθήνα, επιτέλους ενημερωνόμαστε ότι στις 19 Ιανουαρίου
αναχωρούμε από το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Εμείς είμασταν εκεί,όμως το αεροσκάφος του ΥΠΕΞ δεν έφθασε ποτέ»
υπογραμμίζει ο Σάκης Σωτηράκης.
Τότε ενεργοποιήθηκε η Ελενα Αμβροσιάδου, η οποία χρηματοδότησε εν λευκώ την αποστολή. Οι Έλληνες διασώστες αναχώρησαν στις 20 Ιανουαρίου για την Αιτή και έβγαλαν ζωντανό από τα ερείπια έναν 24χρονο..."


Σκέφτομαι πόσο περήφανα πρέπει να είναι τα ανθρωπάκια στου ΥΠΕΞ, εξ' αιτίας των οποίων τώρα δεν θα ζούσε ο 24χρονος. Συγχαρητήρια...

Jaga είπε...

* "Haiti earthquake survivor Evan Muncie trapped under rubble for 27 days" (TIMES online, 10/2/2010):

>> http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article7021168.ece

* "Haiti man rescued after 27 days in quake rubble" (Guardian, 10/2/2010):

>> http://www.guardian.co.uk/world/2010/feb/09/haiti-man-rescued-27-days-rubble


Υπόψη ότι στην τραγική δήλωσή του στις 13/1, μόλις ένα 24ωρο μετά τον καταστροφικό σεισμό, ο υφυπουργός εξωτερικών Σ. Κουβέλης είχε δηλώσει ότι η ελληνική βοήθεια δεν στάλθηκε τότε γιατί:
"...Είδαμε ότι αυτό δεν έχει νόημα να γίνει, γιατί θα έφτανε μετά από 25 τουλάχιστον ώρες.... άρα θα έφτανε πολύ αργά η βοήθεια για να είναι χρήσιμη στους ανθρώπους που ήταν θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια..."

>> http://thezocalo.blogspot.com/2010/01/blog-post.html

Έπεσε έξω μόλις 4 ολόκληρες εβδομάδες στο πόσο πείσμα και αποφασιστικότητα έχει κάποιος να ζήσει, όταν όλοι (σχεδόν) το έχουν ξεγράψει.

Jaga είπε...

"Γιατροί του Κόσμου - Απολογισμός και έκκληση περαιτέρω υποστήριξης του έργου βοηθείας στην Αϊτή" (12/2/2010):

>> http://apenantioxthi.blogspot.com/2010/02/blog-post_11.html

"...Τέλος, ο πρόεδρος κ. Κανάκης και ο ιδρυτής των Γιατρών του Κόσμου κ. Ρόζεμπεργκ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αϊτή, δεν επισκέφθηκε τον ελληνικό υγειονομικό καταυλισμό..."

Τελικά αυτός ο υπουργός πάει για ρούμπο. Πολύ επιτυχία η επιλογή του...

Jaga είπε...

Γιατροί του Κόσμου
"Αϊτή - Οικονομικός απολογισμός"
(11/2/2010):

>> http://www.mdmgreece.gr/haiti-oikonomika.html

"...Οι Γιατροί του Κόσμου δεν έχουν λάβει ακόμα καμιά κρατική ή ευρωπαϊκή ενίσχυση και στηρίζονται αποκλειστικά στην γενναιοδωρία των Ελλήνων Πολιτών..."

Και η ντροπή συνεχίζεται. Αν το επίσημο κράτος αδιαφορεί για τα 72.000 ευρώ των συνολικών εξόδων της αποστολής, τότε δεν αξίζει να μας σώσει καμία ΕΕ από το οικονομικό μας πρόβλημα ως χώρα.

Jaga είπε...

"Τους βράβευσαν με ακάλυπτες επιταγές..." (skai.gr, 20/7/2010):

>> http://tinyurl.com/2w94o29

"...Επιταγές δίχως αντίκρισμα μοιράστηκαν το Μάρτιο του 2009 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας..."

Τουλάχιστον σε μερικά πράγματα, όπως στην απατεωνιά και στην ξετσιπωσιά, οι πολιτικοί μας παραμένουν παγκόσμιοι πρωταθλητές.