Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Οι Γιατροί του Κόσμου στην Αϊτή

Είναι ελάχιστες οι φορές που κάποιοι λίγοι Έλληνες μας κάνουν περήφανους για κάτι, χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς να βγαίνουν στα κανάλια για λίγα λεπτά δημοσιότητας. Οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην κατεστραμμένη Αϊτή, χωρίς την υποστήριξη του επίσημου ελληνικού κράτους, επειδή έτσι ήθελαν.

Πριν μερικές ημέρες δημοσίευσαν τον μέχρι τώρα οικονομικό απολογισμό της αποστολής: μόλις 72.000 ευρώ συνολικά, τα 57.000 ευρώ εξ' ολοκλήρου για την αποστολή και υποστήριξη των ανθρώπων που πήγαν στην Αϊτή, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται ακόμα εκεί.

Στον απολογισμό υπάρχει μια υποσημείωση:
"...Οι Γιατροί του Κόσμου δεν έχουν λάβει ακόμα καμιά κρατική ή ευρωπαϊκή ενίσχυση και στηρίζονται αποκλειστικά στην γενναιοδωρία των Ελλήνων Πολιτών..."

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού κ. Σπύρου Κουβέλη στις 17/1, μετά την ακύρωση της αρχικής αποστολής του ΥΠΕΞ στην Αϊτή, όταν έλεγε πως λόγω του μεγάλου ταξιδιού και της κατάστασης στο αεροδρόμιο, δεν αξίζει να σταθεί τίποτα παραπάνω πέρα από μερικά χρήματα.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, όταν τελικά βρέθηκε στην Αϊτή αποστολή του ΥΠΕΞ με τον κ. Κουβέλη, δεν επισκέφθηκε καν την ελληνική αποστολή εκεί:

"Γιατροί του Κόσμου - Απολογισμός και έκκληση περαιτέρω υποστήριξης του έργου βοηθείας στην Αϊτή" (12/2/2010):

"...Τέλος, ο πρόεδρος κ. Κανάκης και ο ιδρυτής των Γιατρών του Κόσμου κ. Ρόζεμπεργκ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αϊτή, δεν επισκέφθηκε τον ελληνικό υγειονομικό καταυλισμό..."

Αλλά οι ΓτΚ δεν ήταν τα μοναδικά "θύματα" της προκλητικής αδιαφορίας του επίσημου κράτους προς τους οργανισμούς που θέλησαν να προσφέρουν και να βοηθήσουν άμεσα από την πρώτη στιγμή. Και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης πήρε την υπόσχεση της υποστήριξης από την ελληνική πολιτεία, αλλά τελικά βρέθηκε να περιμένει άδικα στο αεροδρόμιο Μακεδονία το άφαντο αεροπλάνο του ΥΠΕΞ:

"Με χορηγία ιδιώτη στην Αϊτή η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Απών το Υπ. Εξωτερικών":

"...Η ΕΟΔ 2,5 ώρες μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου ήταν σε ετοιμότητα με 70 άτομα» είπε στο Ρ/Θ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ελλάδος, Σάκης Σωτηράκης. Όμως το υπουργείο εξωτερικών, παρότι μας είχε θέσει σε ετοιμότητα, μετέθετε από μέρα σε μέρα την αναχώρησή μας επικαλούμενο πότε την μεγάλη απόσταση και πότε γραφειοκρατικά κωλύματα', σημειώνει ο κ.Σωτηράκης. «Μετά από 5 ημέρες ,αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες, δύο συσκέψεις στην Αθήνα, επιτέλους ενημερωνόμαστε ότι στις 19 Ιανουαρίου αναχωρούμε από το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Εμείς είμασταν εκεί,όμως το αεροσκάφος του ΥΠΕΞ δεν έφθασε ποτέ» υπογραμμίζει ο Σάκης Σωτηράκης. Τότε ενεργοποιήθηκε η Ελενα Αμβροσιάδου, η οποία χρηματοδότησε εν λευκώ την αποστολή. Οι Έλληνες διασώστες αναχώρησαν στις 20 Ιανουαρίου για την Αιτή και έβγαλαν ζωντανό από τα ερείπια έναν 24χρονο..."

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους.

Περισσότερες πληροφορίες και links για τα παραπάνω:

The Zocalo: "Σκηνές αποκάλυψης στην Αϊτή - Απίστευτη δήλωση υφυπουργού" (19/1/2010)

The Zocalo: "Τηλεμαραθώνιος για την Αϊτή" (27/1/2010)

Για τη δράση των ΓτΚ στην Αϊτή, αξίζει να δει κανείς τα παρακάτω τρία βίντεο του Ανδρέα Θωμόπουλου (ΓτΚ):


.

1 σχόλιο:

Jaga είπε...

"Τους βράβευσαν με ακάλυπτες επιταγές..." (skai.gr, 20/7/2010):

>> http://tinyurl.com/2w94o29

"...Επιταγές δίχως αντίκρισμα μοιράστηκαν το Μάρτιο του 2009 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας..."

Τουλάχιστον σε μερικά πράγματα, όπως στην απατεωνιά και στην ξετσιπωσιά, οι πολιτικοί μας παραμένουν παγκόσμιοι πρωταθλητές.