Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010

Το ίδιο σκηνικό σε κακή επανάληψη, 17 μήνες μετά

Μερικές φορές τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Αυτά που βλέπεις και που συμβαίνουν γύρω σου είναι τόσο έντονα και καταιγιστικά, που θέλεις λίγο χρόνο να τα χωνέψεις.

Σήμερα στη διαδήλωση της γενικής απεργίας μαζεύτηκε σχεδόν 200.000 κόσμος. Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην μεταπολιτευτική ιστορία. Στο Σύνταγμα η Βουλή υπό κανονική πολιορκία, με τόνους χημικών κατά δικαίων και αδίκων.

Την ίδια στιγμή, μέσα στη Βουλή, η συζήτηση για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΠΘ διακόπτεται και ο πρόεδρος ανακοινώνει πως ο υπουργός του επιβεβαίωσε την πληροφορία για τουλάχιστον δύο νεκρούς στο κτίριο της Marfin στη Σταδίου. Λίγο αργότερα, διαπιστώνεται ότι πρόκειται τελικά για έναν άντρα και δυο γυναίκες, εκ των οποίων η μία έγκυος. Τα χημικά είναι τόσο έντονα που τα αισθάνονται και μέσα στο κοινοβούλιο, το οποίο διακόπτει τη συνεδρίαση.

Σχεδόν την ίδια στιγμή, ένα κτίριο του ΥΠΟΙΚ τυλίγεται στις φλόγες στην Αμαλίας. Υπάρχει πληροφορία ότι μέσα σε αυτό φυλάσσονται αρχεία για σημαντικότατες υποθέσεις για φοροδιαφυγή και τελωνειακές υποθέσεις (λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, κτλ). Μετά από σύντομη έρευνα της εισαγγελέως, διαβεβαιώνει ότι στα αρχεία αυτά δεν υπήρχαν σημαντικές ενεργές υποθέσεις – χωρίς όμως να υπάρχει ακόμα διαβεβαίωση για αυτό, ούτε για το πώς μπήκε η φωτιά, από ποιον, πως έφτασε τόσο γρήγορα στον 3ο όροφο, καθώς και το αν μπορούν να ανακτηθούν τα χαμένα δεδομένα από άλλη υπηρεσία.

Σε όλη αυτή τη διάρκεια των γεγονότων, η απεργία της ΕΣΗΕΑ διακόπτεται αργά το μεσημέρι για να μεταδώσει την είδηση για τους θανάτους των υπαλλήλων της τράπεζας. Η κύρια ενημέρωση γίνεται μέσω crowdsourcing, δηλαδή στο Internet μέσω του Twitter και blogs, καθώς επίσης και μέσω μηνυμάτων, φωτογραφιών και βίντεο από κινητά τηλέφωνα, από απλούς ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στα γεγονότα. Στο Twitter, το search tag "#imfgr" επιστρέφει περίπου ένα νέο μήνυμα κάθε 2-3 δευτερόλεπτα, πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε “παραδοσιακή” μετάδοση ειδήσεων.

Αργότερα, θα υπάρξει χρόνος να σκεφτούμε όλοι τις πολλές πτυχές της σημερινής ημέρας, η οποία ακόμη δεν έχει τελειώσει – αργά το απόγευμα προγραμματίζεται νέα συγκέντρωση στο κέντρο με αφορμή τον άδικο θάνατο των τριών υπαλλήλων. Και θα έχουμε όλοι χρόνο να σκεφτούμε το πώς και το γιατί, το ποιος φταίει και το πώς μπορεί να διορθωθεί.

Προς το παρόν, προσοχή στο τι μεταδίδεται στο Internet και στα ΜΜΕ, προσοχή στο τι λέγεται, πως λέγεται και από ποιον.

"...In times like this, your only ally is information..."
.

2 σχόλια:

Jaga είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Jaga είπε...

Το αντίστοιχο post στο blog G700, με σχόλια δικά μου και πολλών άλλων:

>> http://g700.blogspot.com/2010/05/blog-post_06.html