Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

Απάντηση προς G700 blog σχετικά με σχόλια

Επειδή δεν θέλω να μονοπωλήσω ή να καταχραστώ το χώρο του G700 για ένα εκτενές σχόλιο όπως το παρακάτω, παραθέτω παρακάτω το σχόλιο του G700 προς τα δικά μου (προηγούμενα) σχόλια, καθώς και τη δική μου απάντηση.

Δεν πρόκειται για flame, αφού άλλωστε συνεχίζω να παρακολουθώ το G700, παρά τις σοβαρές διαφωνίες μου ως προς το ύφος και το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούν τους τελευταίους μήνες.

Το πλήρες σχετικό άρθρο και όλα τα προηγούμενα σχόλια βρίσκονται αναρτημένα στο G700:
>> http://g700.blogspot.com/2010/05/700.html

Προφανώς δεν τα αντιγράφω όλα εδώ, για λόγους καλής συμπεριφοράς (όποιος ενδιαφέρεται ας τα διαβάσει στην πηγή). Παραθέτω μόνο την απάντηση του G700 προς εμένα, ώστε να γίνει κατανοητή η απάντησή μου στη συνέχεια:

------

(G700, 27/5/2010 10:20am):

jaga, μάλλον δεν κατάλαβες και πολλά πράγματα από τη συνέντευξη. Μήπως να τα γράψουμε δοκιμιακά για να τα καταλάβεις καλύτερα.

"Όπως στρώσαμε θα κάτσουμε" = όπως τα έκανε η μεταπολιτευτική κρεπάλη με λεχρίτες όπως ο Μαντέλης τώρα θα τα λουστούμε

"δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα" = δεδομένου ότι η μόνη εναλλακτική είναι η έξοδος από το ευρώ και η χρεοκοπία και δεδομένου ότι αυτό δεν το έχουμε επιλέξει πες μας κάτι που μπορούμε να κάνουμε εκτός από διαρθρωτικές αλλαγές και περικοπές...

"θέλουμε να βολευτούμε στο δημόσιο" = όχι πάντως το g700 ούτε η ΖΖ κι ας είναι γ500-. Αναφερόμαστε στη γενικότερη νοοτροπία των νέων.

"Οι περισσότεροι το εκλαμβάνουν". Δε γνωρίζουμε αν εσύ το εκλαμβάνεις έτσι. Πάντως οι δημοσιογράφοι που κάνουν τα ρεπορτάζ το εκλαμβάνουν σαν ένα μάτσο πιτσιρίκια κομπάρσους που θα τους γεμίσουν τις σελίδες με γκρίνια. Και φυσικά αυτή την κατάσταση μερικές φορές με κάποια σχόλια που κάνεις δεν βοηθάς να την αντιστρέψουμε.


-----

Μια και απευθύνετε απάντηση-ερώτηση προς εμένα προσωπικά, να απαντήσω και εγώ σε "δοκιμιακά" γιατί μάλλον δεν έχετε πάρει χαμπάρι τι έχει γίνει τους τελευταίους 3-4 μήνες στη χώρα.

Καταρχήν το ύφος και το περιεχόμενο του blog έχει αλλάξει δραματικά από τον Ιανουάριο. Το έχουν επισημάνει πολλοί. Και τα σχόλιά σας το ίδιο. Έχετε γλιστρήσει σε ένα απολογητικό ύφος, γεμάτο εκνευρισμό και υποσυνείδητη ενοχή, λες και πρέπει πάση θυσία να υπερασπιστείτε την πολιτική μιας αποτυχημένη κυβέρνησης, απλά και μόνο για λόγους συσπείρωσης γύρω από τον "ηγέτη" σε δύσκολες ώρες. Διλήμματα του τύπου “είτε είστε μαζί μας, είτε εναντίον μας”, που θέτει κάθε αποτυχημένη κυβέρνηση στους πολίτες της ακριβώς όταν απελπίζεται από το μέγεθος της αποτυχίας της, δεν έχουν καμία θέση ούτε στη δημοκρατία ούτε σε στοιχειωδώς σκεπτόμενους ανθρώπους.

Ως προς τα ερωτήματα-εξηγήσεις:

"...όπως τα έκανε η μεταπολιτευτική κρεπάλη με λεχρίτες όπως ο Μαντέλης τώρα θα τα λουστούμε..."

Είναι από τα πιο ηττοπαθή και απαισιόδοξα σχόλια που έχω διαβάσει. Η σωστή απάντηση είναι: ΔΕΝ δεχόμαστε τέτοια καραγκιοζιλίκια, ούτε χάφτουμε αυτά που μας πλασάρουν τα ΜΜΕ ως αναπόφευκτα ή αναγκαία κακά. Τους δείχνουμε με το δάχτυλο και τους το υπενθυμίζουμε με κάθε ευκαιρία, κατά προτίμηση σε δημόσια "διαβούλευση". Να καταλάβουν ότι πρέπει πλέον να κρύβονται, όπως ακριβώς ο Μαντέλης.

"...δεδομένου ότι η μόνη εναλλακτική είναι η έξοδος από το ευρώ και η χρεοκοπία..."

Πριν το ΔΝΤ λέγατε ότι αυτή ήταν η μόνη διέξοδος, ενώ τελικά η ΕΕ έφτιαξε το δικό της κοινό "ταμείο", αφού φρόντισε πρώτα να αφήσει απ' έξω μόνο την Ελλάδα. Όταν λέγαμε ότι όλοι κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδας, μερικοί (ειδικά στα κανάλια) έλεγαν ότι, όχι, έτσι δουλεύουν οι "αγορές" και ότι εμείς φταίμε για τα spreads. Έτσι και τώρα. Όχι, η χρεωκοπία δεν είναι η μοναδική επιλογή όταν κάνεις σωστή εξωτερική πολιτική και φροντίζεις να εξαργυρώσεις ότι "χρέος" έχουν οι "σύμμαχοι". Ας πούμε, στάση αποπληρωμής μόνο των εξωτερικών αμυντικών εξοπλισμών (προς Γαλλία, Γερμανία). Έχετε υπολογίσει πόσα δις ευρώ είναι αυτά; Πόσες μονάδες κερδίζουμε στο ισοζύγιο;

Γιατί πρέπει να θεωρούμε αυτονόητο ότι ως χώρα οφείλουμε να είμαστε εντάξει με τα οικονομικά μας πρωτίστως προς τους ξένους και όχι προς το κομμάτι του λαού που ψήφισε την παρούσα κυβέρνηση και πίστεψε τις προεκλογικές εξαγγελίες; Θυμίζω τα τρία “δεν” του Παπανδρέου, τα “λεφτά υπάρχουν”, το φτάνει πια” και άλλα τέτοια ωραία σλόγκαν, που μερικούς μήνες αργότερα έγιναν κωμικές καρικατούρες, μετά τις κωλοτούμπες του Παπακωνσταντίνου και όλης της κυβέρνησης συνολικά, σε όλα σχεδόν τα σημαντικά θέματα.

Για τα εσωτερικά, αναφέρω ενδεικτικά: αναδιάρθρωση συστήματος προμηθειών, κατάσχεση και κλείσιμο επιχειρήσεων με μεγάλα χρέη σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, διερεύνηση και καταδίκη όσων εμπλέκονται σε έργα ΤΠΕ δημοσίου τα τελευταία χρόνια. Δείτε αυτό:

>> "Aλητείες με έργα πληρoφoρικής ... θησαυρίζoυν τα λαμογία στις πλάτες μας" (troktiko, 27/5/2010)

Έχετε υπολογίσει πόσο εύκολα σώζονται τα ασφαλιστικά ταμεία για 3-5 χρόνια (τουλάχιστον) απλά και μόνο με τα παραπάνω; Και αυτά δεν έχουν μόνο εισπρακτικό αποτέλεσμα αλλά και αποτρεπτικό για άλλους στο μέλλον. Ασφαλώς η χώρα δεν θα σωθεί με τα 4-5 εκατ. ευρώ του Βοσκόπουλου, αλλά σίγουρα δείχνει κάτι ως προς τις προθέσεις - εφόσον φυσικά συνεχιστεί και δεν μείνει σε αυτό, ως πυροτέχνημα.

"..."θέλουμε να βολευτούμε στο δημόσιο" = όχι πάντως το g700 ούτε η ΖΖ κι ας είναι γ500-. Αναφερόμαστε στη γενικότερη νοοτροπία των νέων..."

Μέρος των οποίων υποθέτω εκπροσωπείτε, έτσι; Είτε θα πρέπει να διαχωρίσετε τη στάση σας από αυτή τη νοοτροπία (που είναι κατά βάση νοοτροπία των γονιών, όχι των νέων), είτε το υιοθετείτε ως θεμιτό ή αναπόφευκτο όταν δεν το σχολιάζετε αρνητικά. Αλλιώς τους βάζετε όλους στο ίδιο τσουβάλι, αυτούς που τα ξύνουν 1-2 ώρες σε κάποια υπηρεσία και πληρώνονται για 8+ και αυτούς που σκίζονται στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, ανασφάλιστοι, κακοπληρωμένοι και “ελαστικοί”.

"...Πάντως οι δημοσιογράφοι που κάνουν τα ρεπορτάζ το εκλαμβάνουν σαν ένα μάτσο πιτσιρίκια κομπάρσους που θα τους γεμίσουν τις σελίδες με γκρίνια. Και φυσικά αυτή την κατάσταση μερικές φορές με κάποια σχόλια που κάνεις δεν βοηθάς να την αντιστρέψουμε..."

Θέλω να πιστεύω ότι το πρώτο μέρος του παραπάνω δεν απευθύνεται ούτε σε εμένα ούτε σε όσους τυχαίνει να κατακρίνουν όσα γράφετε τους τελευταίους μήνες. Δεν είμαι ούτε πιτσιρίκι, ούτε γράφω σχόλια για να κάνω δικτυακή ψυχοθεραπεία. Θέτω ερωτήματα (όπως και άλλοι) που μερικές φορές αποφεύγετε επιμελώς να απαντήσετε ξεκάθαρα εδώ και καιρό.

Για παράδειγμα, δεν έχετε απαντήσει ξεκάθαρα αν συμφωνείτε με το "μνημόνιο συνεργασίας" με το ΔΝΤ. Δεν έχετε απαντήσει αν συμφωνείτε με τον νέο ασφαλιστικό νόμο συνολικά (όχι σε λεπτομέρειες, για συντάξεις χηρείας κτλ). Για το ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται κατασυκοφάντηση των διαδηλώσεων και των απεργιών συνολικά, είτε στο όνομα του οικονομικού αδιεξόδου, είτε στο όνομα της καλής διεθνούς εικόνας και του τουρισμού. Δεν έχετε απαντήσει αν κρίνετε σωστή τη στάση του Λοβέρδου ως υπουργού εργασίας, ειδικά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις.

Αν το πρόβλημα της χώρας είναι αποκλειστικά και μόνο οι υψηλόμισθοι ή οι κομματικά βολεμένοι του Δημοσίου, ώστε να δικαιολογείται η επιεικώς απαράδεκτη στάση του Πάγκαλου να πετάξει έξω τους συμβασιούχους από τα ΚΕΠ απλήρωτους. Σημειώνω το απλήρωτους, γιατί πρόκειται (υποτίθεται) για σοσιαλιστική κυβέρνηση. Και σαφώς αν πράγματι πρόκειται για προεκλογικά βολέματα της προηγούμενης κυβέρνησης, τότε φυσικά και πρέπει να πεταχτούν στο δρόμο - αλλά όχι απλήρωτοι, έτσι από εκδίκηση.

Αν το κράτος θέλει να ακυρώνει προηγούμενες αποφάσεις του και να μην τηρεί (αναγκαστικά) την αρχή της “συνέχειας”, υποτίθεται στο όνομα της δικαιοσύνης και του κοινού αισθήματος, ας ξεκινήσει από την άρση της απαλλαγής του κάθε Μαντέλη, ο οποίος ομολογεί κακούργημα κατά του δημοσίου και φεύγει σαν κύριος από τη Βουλή. Ας ξεκινήσει από τα golden boys της ΕΡΤ, π.χ. Παναγόπουλο και Σπ. Παπαδόπουλο, τους οποίους ακόμα πληρώνει με τεράστια ποσά, “λόγω προηγούμενου συμβολαίου”. Ας ξεκινήσει από την καταγγελία του συμβολαίου του κ. Βουλρούμη στον ΟΤΕ, ο οποίος ακόμα και σήμερα με τις αποφάσεις και τη στάση του ζημιώνει τον οργανισμό (μαζί φυσικά με τις περίφημες εθελούσιες που βύθισαν τα ασφαλιστικά ταμεία). Ας κάνει το ίδιο με τον κ. Χατζηεμμανοήλ του ΟΠΑΠ, ο οποίος συνεχίζει να πληρώνεται πλουσιοπάροχα, παρά τα στοιχεία που έχουν βγει στη δημοσιότητα πει φωτογραφικών διαγωνισμών και αδιαφανών διαδικασιών σχετικά με συμβάσεις με την Ίντραλοτ κατά την περασμένη δεκαετία.

Αυτά, και πολλά πολλά ακόμα που έχουν επισημανθεί εδώ και καιρό. Η μομφή προς τη G700 δεν είναι γιατί δεν ασχολείται αποκλειστικά με αυτά, τα οποία στο κάτω-κάτω ο καθένας τα κρίνει διαφορετικά. Η μορφή είναι ότι αυτά, και άλλα τόσα, μένουν στο απυρόβλητο, λες και δεν έχουν και πολύ σημασία, λες και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτά, και τελικά δικαιώνονται αυτοί που βλέπουν μονίμως ως αυταπόδεικτη λύση την περικοπή συντάξεων “οριζόντια”, την περικοπή φαρμάκων, την περικοπή καθηγητών στα δημόσια σχολεία, την περικοπή κονδυλίων στα Πανεπιστήμια (θυμίζω ότι ακόμα η ΣΕΑΒ δεν έχει πληρώσει, με ευθύνη του ΥΠΕΠΘ εδώ και 1,5 χρόνο, τις συνδρομές περιοδικών της ΙΕΕΕ, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμες).

Αν πάντως θεωρείτε ότι "...μερικές φορές με κάποια σχόλια που κάνεις δεν βοηθάς να την αντιστρέψουμε..." μπορείτε πάντα να με κάνετε ban ή να κάνετε όλα τα comments moderated, ώστε να μη χαλάει η "politically correct" εικόνα του blog. Θυμίζω μόνο παλαιότερα τα σχόλια π.χ. του Κομφούκιου, επιεικώς απαράδεκτα σε ύφος και περιεχόμενο, τα οποία τότε θεωρούσατε εποικοδομητικά και χαριτωμένα. Μπορεί και να είχατε δίκιο τότε. Αν όμως τώρα οι αντίθετες φωνές σας ενοχλούν, γιατί υποτίθεται ότι δίνουν “λάθος εικόνα” στους δημοσιογράφους που διαβάζουν το blog, αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει. Κυρίως ως προς το ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι θέλετε (λανθασμένα κατά τη γνώμη μου) να δείχνετε “καλή εικόνα”.

Σε κάθε περίπτωση καλή συνέχεια (ειλικρινά, όχι ειρωνικά) και στο εξής θα προσπαθήσω να μην σας κάνω τη ζωή δύσκολη.
.

5 σχόλια:

G700 είπε...

Jaga,

δεν μας κάνεις τη ζωή δύσκολη, δύσκολη γίνεται έτσι κι αλλιώς εκ των πραγμάτων.

Το θέμα είναι να αντιληφθεί ο κόσμος τι λέμε και τι προτείνουμε. Όποιος διαβάζοντας το G700 προσπαθεί να δει κάτι απο τα γνωστά συμβατικά μεταπολιτευτικά ιδεολογικά και πολιτικά σχήματα που ασκούν κριτική στην εκάστοτε εξουσία δεν θα το βρει και θα απογοητευτεί. Όποιος για παράδειγμα περιμένει να διαβάσει μια μονόπαντη αριστερή ανάλυση για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τις τράπεζες στο ρόλο των κακών και το ελληνικό κράτος στο ρόλο του καλού, θα απογοητευτεί.

Εμείς τι λέμε εδώ και τρισίμιση χρόνια λειτουργίας του μπλογκ από τον Ιανουάριο του 2007;

1. εξαντληθήκε το μεταπολιτευτικό πρότυπο ανάπτυξης: με το πελατειακό κράτος, τον παρεοκρατικό καπιταλισμό, το διαγενεακά άδικο ασφαλιστικό σύστημα, την αντινεανική αγορά εργασίας, τη μικρή και μεγάλη διαφθορά, τους προσοδοθήρες, τα ελλείμματα και τα χρέη, το οικολογιό έλλειμμα.

2. η σημερινή κρίση χρέους και η όξυνσή της, πέρα από τα επιμέρους λάθη της εκάστοτε κυβέρνησης, οφείλεται σε συστημικούς λόγους. Την κατάρρευση ουσιαστικά αυτού του μοντέλου. Υπ' αυτή την έννοια μπορεί η παγκόσμια κρίση να οφείλεται στην κατάρρευση του άπληστου και ανεξέλεγκτου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, ωστόσο η ελληνική κρίση οφείλεται στα δικά μας εσωτερικά και ιδιαίτερα συσωρευμένα προβλήματα, μικρό τμήμα των οποίων είναι η τοκογλυφική λειτουργία των χρημτοπιστωτικών ιδρυμάτων εσωτερικού και εξωτερικού.

3. Δεδομένου λοιπόν ότι εκλαμβάνουμε το ελληνικό πρόβλημα ως δομικό εσωτερικό πρόβλημα λέμε εδώ και τρισίμιση χρόνια ότι απαιτούνται τομές και αντροπές με όχημα τη διαγενεακή δικαιοσύνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Όπου διαγενεακά άδικο θεωρείται να ευνοείται σκανδαλωδώς η γενιά της ακρίδας (πολυετεχνείου) που συσώρευσε προνόμια πολύ πέρα από τις δυνατότητές της και να αδικούνται οι ηλικιωμένοι, οι νέοι και οι μελλοντικές γενιές καλούμενοι να πληρώσουν τα σπασμένα. Όπου κοινωνικά άδικο θεωρείται ο εργαζόμενος αναξαρτήτου ηλικίας, φύλου, ή είδους εργασίας (μισθωτός-ελευθ.επαγγελαμτίας, επιχειρηματίας) να μην λαμβάνει το μέρισμα της παραγωγικότητάς του και κάποιοι άλλοι αργόμισθοι του δημοσίου, πιράνχας της αγοράς, ραντιέριδες και κρατικοδίαιτοι να πλουτίζουν αμοιβόμενοι πολύ πέρα από τις δυνατότητές τους.

G700 είπε...

5. Το μνημόνιο με το ΔΝΤ εμπεριέχει πάρα πολλά από τα παραπάνω και σ' αυτό το σημείο το επικροτούμε, σε πολλά άλλα όμως δε λέει τίποτα ή τα αγνοεί συνειδητά και είναι γι' αυτό καταστροφικό. Συνεπώς το καλό με το μνημόνιο και το ΔΝΤ είναι ότι επιτέλους αναγκαζόμαστε να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές υπό την εποπτεία κάποιου που ξέρει και δεν πρόκεται να σ' αφήσει να κάνεις τους ακορβατισμύς του Λοβέρδου. Το κακό είναι ότι είμαστε σκληρά ενταγμένοι σε έναν ζουρλομανδύα που τον ενδιαφέρει πάνω απ' όλα η αποπληρωμή των χρεών των δανειστών και δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση. Όλα τα θεωρεί κόστος που πρέπει να περικοπεί. Λάθος. Εδώ λοιπόν χρειάζεται μια έξυπνη κυβέρνηση να αναπτύξει τους κλάδους που αναφέρθηκαν παραπάνω με ίδια μέσα, αναζητώντας κεφάλαι από εναλλακτικές πηγές.

6. Λέμε επίσης εδώ και τρισίμησιη χρόνια ότι εξαντλήθηκε η ΕΕ ως έχει και ότι απαιτείται να γίνει το βήμα προς τη δηοσιονομική ένωση με παρουσία κοινοτικού προϋπολογισμού που θα είναι σε θέση να κάνει σταθεροποίηση. Η κρίση εκτιμήσαμε ότι θα πιέσει τα πράγματα προς τα εκεί. Και τα πίεσε. Τα τρία όχι του Μάαστριχτ α) όχι ελλείμματα, β) όχι διάσωση, γ) όχι νομισματοποίηση του χρέους κατέρρευσαν. Δημιουργήθηκε πακέτο στήριξης ως έπρεπε να είχε συμβεί απο την αρχή. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Υπάρχει μια διαπίστωση ότι το πακέτο είναι διαφορετικό για την Ελλάδα σε σχέση με τους άλλους. Ναι, αλλά σ' αυτό το σημείο, στο βαθμό που η ΟΝΕ ήταν διαχρονικά κολοβή, δεν φταίει η Ελλάδα. Εκεί που φταίμε είναι ότι επί χρόνια δεν κάναμε τίποτα για να μη φτάσουμε σ' αυτό το σημείο. Έτσι δυστυχώς, λειτουργήσαμε σαν καταλύτης, πειραματόζωο για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές εξελίξεις.

7. Τέλος, υπάρχει και μια άλλη οπτική διαγενεακής και κοινωνικής δικαιοσύνης που ακόμα δεν την έχουμε εντάξει στη συζήτηση στο μπλογκ, σκόπιμα. Είναι η αναδιάρθρωση του χρέους η οποία πρέπει να γίνει πριν παρέλθει η τριετία και αφού πρώτα κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι προφανές ότι ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους αποτελεί νομισματικό φαινόμενο, προϊόν τοκογλυφίας και αεριτζίδικων λογιστικών εγγραφών. Ωστόσο ακόμα και αν αποφασίσουμε να χρεοκοππούσαμε συντεταγμένα, τις αλλαγές και την παραγωγική αναδιάρθρωση πρέπει να της κάνουμε πάση θυσία. Τέλος η αναδιάρθρωση θα έχει το μέγιστο αποτέλεσμα αν γίνει συντεταγμένα και για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

G700 είπε...

4.Ποιες είναι αυτές οι ανατροπές; Ενδεικτικά αναφέρουμε

Μικτό Ασφαλιστικό με πυλώνα βασικής σύνταξης και πυλώνα ανταποδοτικής σύνταξης, όπου ο υπολογισμός θα γίνεται είτε αμιγώς κεφαλαιοποιητικά είτε με νοητό κεφαλαιοποιητή. το νέο ασφαλιστικό του Λοβέρδου κινείται δομικά προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο εμπεριέχει μέσα τόσες πολλές εξαιρέσεις για τις ειδικές ομάδες που ουσιαστικά ακυρώνεται η πιο σημαντική αλλαγή στο σύστημα μεταπολιτευτικά. Επίσης διαφωνούμε απόλυτα με το κόψιμο των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων, συμφωνούμε να κοπούν δραστικά οι συντάξεις των χρυσών αλεξιπτοτιστών και των ΔΕΚΟ.
Περικοπή στη σπατάλη του δημοσίου από προμήθειες μέχρι μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων στα όρια της πραγματικής τους παραγωγικότητας Λέμε επίσης για δραστική αναδιοργάνωση του Δημόσιου Τομέα με βάση τις αρχές του new public management. Σήμερα οι ταμειακές περικοπές γίνονται και συμφωνούμε, η δομική αναδιάρθρωση πάει πολύ πιο αργά, αν και υπάρχουν ενδιαφέροντα εγχειρήματα τύπου Καλλικράτης. Πρέπει να τελειώνουμε με το τέρας της γραφειοκρατίας τύπου αρχών 20ου αιώνα. Όσο για τη σπατάλη, πχ στα νοσοκομεία ακόμα περιμένουμε τη Μαριλίζα να πάρει μπρος.
Ενίσχυση των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα σε αντιστοιχία με την αύξηση της παραγωγικότητας που υπήρξε μεγάλη από το 1996 και μετά (μέσος όρος 4% μέχρι το 2006). Δεν έγινε, δεν γίνεται και είναι δύσκολο να γίνει σε συνθήκες ύφεσης.
Ενίσχυση του βασικού μισθού ένταξης στην εργασία και κρατικοποίησή του, στα πρότυπα του βρετανικού minimum wage. Σήμερα γίνεται το αντίθετο.
Άρση των θεσμικών αντικιήτρων στην αγορά εργασίας - flexicurity. Το μόνο που συζητιέται τελικά είναι μόνο η διεύρυνση του ορίου στις απολύσεις και τίποτα άλλο.
New Deal για τη νέα γενιά με ανακατονομή ευκαιριών και πόρων υπέρ των νέων και α) πριμ απασχόλησης, β) ενίσχυση της απόκτησης στέγης, γ) μείωση του ασφαλιστικου βάρους
Άνοιγμα των ελεύθερων επαγγελμάτων. Να σπάσουν οι επαγγελματίες προσοδοθήρες. Το άνοιγμα ξεκίνησε και όπου αυτό γίνεται σωστά πχ καμποτάζ το στηρίζουμε, όπου έχουμε ήξεις αφίξεις, πχ φορτηγατζίδες διαφωνούμε ριζικά Δίκαιο προοδευτικό Φορολογικό σύστημα με διεύρυνση της φορολογητέας ύλης, εισοδηματικό προσδιορισμό φόρου για όλους και κατάργηση των εξαιρέσεων. Έγινε στο νέο φορολογικό και το επικροτούμε. Αυτό με το οποίο διαφωνούμε ριζικά είναι το Capital gains tax που δηλαδή στο κομμάτι χαλρής φορολόγησης του χρηματηστηριακού κεφαλαίου και στο ΦΠΑ
Ανάπτυξη με επένδυση σε τομείς όπως: α) τουρισμός, β) ναυτιλία και περί της ναυτιλίας υποδομές, λιμάνια ναυπηγεια κοκ, γ) τροφιμά, δ) πράσινη οικονομία σε όλο το φάσμα της από ΑΠΕ μέχρι διαχείριση σκουπιδιών και αποβλήτων, ε) πώληση υπηρεσιών παιδείας στη ΝΑ Ευρώπη, στ) πώληση υπηρεσιών υγείας προς όλη την Ευρώπη. Φυσικά σ' αυτό κομμάτι ΔΕΝ γίνονται σημαντικά βήματα. Σα να μην υπάρει κάποιος να το σηκώσει. Εδώ πρέπει να μπει το κράτος και εκκινήσει τη διαδικασία.

Jaga είπε...

Ευχαριστώ το G700 για την εκτενέστατη απάντηση.

Σε αυτά που γράφετε εντοπίζω κάποιες αντιφάσεις (π.χ. τράπεζες, εισαγωγή vs σημ.6) και προσωπικές διαφωνίες (π.χ. "...μονόπαντη αριστερή ανάλυση για την οικονομική κρίση..." - κάθε άλλο!), αλλά στα παραπάνω μπορώ να πω ότι συμφωνώ 90%, ως προς το περιεχόμενο και ως προς το ύφος των επισημάνσεων.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι, γιατί αυτά δεν τα γράφετε στο G700 (blog); Γιατί πρέπει να λέτε μόνο όσα είναι "πολιτικώς ορθά", με δημοσίευση άρθρων που προφανέστατα λένε άλλα πράγματα, με άλλο ύφος;

Ασφαλώς είναι δική σας επιλογή να δημοσιεύετε αυτό που θέλετε, όταν θέλετε. Αλλά όταν επικρίνετε σχόλια σαν αυτά που γράφετε εσείς εδώ, ενώ αντίθετα αφήνετε ασχολίαστε αρλούμπες, όπως:

(parmenides, 28/5/2010):
"...Το έργο των πραγματικά μεγάλων ΗΓΕΤΏΝ (Καποδίστριας,Τρικούπης,Βενιζέλος,Σημίτης ,ΓΑΠ) δεν μπορούσαν να το πρακολουθήσουν οι μάζες των αντιστοίχων περιόδων που έζησαν οι Μεγάλοι..."

τότε εν γένει τις υιοθετείτε, έστω και άθελά σας. Δύο αρνήσεις (σε μερικά) = κατάφαση (στα υπόλοιπα).

Ελπίζω πραγματικά να θυμηθείτε τι γράφατε πριν 12+ μήνες και να επιστρέψετε στο ύφος και στο περιεχόμενο εκείνης της περιόδου, δείγμα του οποίου διακρίνω στα παραπάνω σχόλια (ομολογώ με ευχαρίστηση).

Γιατί όπως σίγουρα ξέρετε, όσα γράφονται στο G700 φτάνουν αργά ή γρήγορα σε όλους όσους πρέπει να τα διαβάσουν, ακόμα και ας μην το λένε δημόσια.

G700 είπε...

Ίσως επειδή τα έχουμε πει και ξαναπεί. Και τα έχουμε στο μυαλό μας σαν νοητή συνέχεια με τρόπο που όποιος δεν έχει παρακολουθήσει από την αρχή ίσως έχει κάποια κενά. Πάντως αυτά λέμε μέσα από την αθρογραφία μας. Δε λέμε κάτι άλλο.

Όσο για τον παρμενίδη δεν είναι μέλος της g700, ούτε g700 ο ίδιος. Είναι ένας σχολιαστής που του αρέσει να παρακολουθεί το blog και έχει τις απόψεις του και τις εμμονές του φυσικά. Πιστεύουμε ότι όπως όλοι οι σχολιαστές προσφέρει στη συζήτηση, πολλές φορές προβοκάροντάς τη θετικά, απλά δεν θέλουμε να μπούμε στο σχολιασμό προσώπων κι έτσι αφήνουμε τα σχόλια όπως αυτό που παράθεσες ασχολίαστα.