Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΘ 2010: Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

"...You take the blue pill...
The story ends, you wake up in your bed
and you believe...whatever you want to believe...

...You take the red pill...
You stay in Wonderland...
And I show you how deep
the rabbit hole goes..."


The Matrix (1999)

Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κάποιος με λίγα λόγια την παρουσία του πρωθυπουργού και του πολυπληθέστατου υπουργικού συμβουλίου στη φετινή ΔΕΘ.

Βέβαια είναι λίγο δύσκολο να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα, εδώ, και ποια είναι η σωστή επιλογή. Το "μπλε χάπι" σε κρατά σε λήθαργο, ξυπνάς και συνεχίζεις να ονειρεύεσαι, ότι όλα πάνε προς το καλύτερο, ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Το "κόκκινο χάπι" σου δείχνει την αλήθεια, το πόσο βαθιά είμαστε χωμένοι στην "τρύπα", ότι ακόμα δεν έχουμε πιάσει πάτο και ότι τα χειρότερα έρχονται.

Down down the rabbit hole...

Πολλοί έχουν επισημάνει πως η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει με ασθενή υπό την επήρεια βαριάς νάρκωσης, κάτω από το νυστέρι ενός πιωμένου χειρουργού. Από τη μια ξέρει τι του συμβαίνει, προσπαθεί να κρατήσει τα λογικά του, να αντιδράσει, αλλά οι δυνάμεις του των εγκαταλείπουν καθώς πέφτει σε λήθαργο. Από την άλλη σκέφτεται να αφεθεί, να δεχτεί αυτό που του συμβαίνει, να εμπιστευτεί το μεθυσμένο γιατρό και να ελπίσει πως όταν να ξυπνήσει όλα θα είναι καλύτερα.

Το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο. Το ίδιο ακριβώς είναι χρησιμοποιήσει και ένας δικτάτορας, όχι πολλές δεκαετίες πριν, όταν έλεγε πως ο ασθενής πρέπει να δεθεί στο χειρουργικό κρεβάτι για να μην αυτοτραυματιστεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Και, τι περίεργο, αυτό δεν απέχει και πολύ από ότι συμβαίνει στη χώρα εδώ και μερικούς μήνες.

Η ομιλία του πρωθυπουργού και στη συνέχεια η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ ήταν κάθε άλλο παρά σαφής. Το αντίθετο. Αλλά το μήνυμα που έδωσε ήταν σαφέστατο: δεν υπάρχει τίποτα πέρα από όσα προβλέπονται στο "μνημόνιο" της τρόικας. Και οποιαδήποτε κριτική ή προσπάθεια εξορθολογισμού της όποιας πολιτικής βρίσκει απέναντι τον τοίχο του δογματικού σχεδόν "επιχειρήματος" που λέει "...ή αυτό ή τίποτα...". Σαν να λέμε είτε τρώμε τις σάρκες μας είτε μένουμε νηστικοί.


Η επί της ουσίας κριτική της παρουσίας της κυβέρνησης στη ΔΕΘ είναι περιττή. Από την ομαδική "εκδρομή" των υπουργών στη Θεσσαλονίκη, λες και ήταν μαθητές σε 5ημερη, το υπουργικό συμβούλιο σε αποθήκη(!), τη μεταφορά των υπουργών από το πιο ακριβό ξενοδοχείο των Βαλκανίων με πούλμαν(!) αντί για τα ήδη παρκαρισμένα δίπλα υπουργικά αυτοκίνητα, τη χολιγουντιανή παραγωγή-παρουσία του πρωθυπουργού στην ομιλία του, μέχρι την αστεία σε περιεχόμενο και ουσία συνέντευξη τύπου, όλα δείχνουν ότι είμαστε ακόμα βαθιά μέσα στο rabbit hole και σκεφτόμαστε αν θα πρέπει να ξυπνήσουμε ή να απολαύσουμε την πτώση.

Η συνέντευξη τύπου

Γενική ιδέα: "...Όλα πάνε τέλεια, περίφημα, δεν έχει υπάρξει πιο επιτυχημένη κυβέρνηση..."

Ειδικότερα: "...Εεεεμμ...Περιμένετε νεότερα...Προς το παρόν αυτά..."

Δεν είναι καινούργιο επιχείρημα. Για οτιδήποτε κακό, φταίνε οι άλλοι. Εμείς βρεθήκαμε με το λαιμό μέσα στο βούρκο και κάνουμε ότι μπορούμε. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Είτε αυτό, είτε ο όλεθρος.

Αυτά με λίγα λόγια ήταν η κεντρική γραμμή. Με μια χαριτωμένη προσθήκη, αυτή περί "πατριωτικού καθήκοντος" της κυβέρνησης, να κάνει αυτά που θέλει και όλοι οι υπόλοιποι να τη στηρίξουν. Με λίγα λόγια, όποιος αντιδρά στη μνημονιακή πολιτική είναι ουσιαστικά μη πατριώτης, ανθέλληνας, προδότης. Έτσι απλά. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα, απλή και κατανοητή, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία τι εννοεί.

Χαρακτηριστική είναι η συνολική παρουσία-απουσία των ΜΜΕ στη συνέντευξη τύπου. Όλες οι ερωτήσεις προσεγμένες, ευγενικές, σχεδόν φιλοσοφικές, με ρητορικό χαρακτήρα, σαν να συνοδεύονταν από μια λίστα επιλογών, multiple-choice answers, σαν τα δελτία υποβολής στις πολιτικές δημοσκοπήσεις των καναλιών. Οι δύο πρώτες ερωτήσεις, κλασικά, από τα πιο φιλοκυβερνητικά μέσα: Η πρώτη από τον κ. Παπαχρήστο (ΤΑ ΝΕΑ), ο οποίος ρώτησε για το περσινό "λεφτά υπάρχουν", και η δεύτερη από τον κ. Χασαπόπουλο (MEGA), ο οποίος ρώτησε για τον ανασχηματισμό. Ο κ. Παπαχρήστος έδωσε το κατάλληλο άλλοθι, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση "στριμώγματος" για το ίδιο θέμα σε επόμενη ερώτηση. Ο κ. Χασαπόπουλος, που η απερίγραπτη χαρά του που μιλούσε στον ηγέτη τον έκανε να χασκογελά και να χάνει τα λόγια του σαν μαθητούδι, πρόσφερε απλόχερα τη δυνατότητα μιας ακόμα φιλοσοφικής αρλούμπας περί της "νέας δομής" της κυβέρνησης. Πάλι καλά που δεν τον ρώτησαν ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα.

Σε ερώτηση του κ. Σιδέρη (ΣΚΑΪ), σχετικά με την άρνηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος προτού η χώρα μπει σε κηδεμονία υπό ΔΝΤ-ΕΕ όπως έγινε σε άλλες χώρες, ο πρωθυπουργός απάντησε ευθαρσώς ότι "...η προτίμηση του λαού είναι προφανής..." - εννοώντας φυσικά ότι μεταξύ κηδευονευόμενης δανειοδότησης και αυτοκυριαρχούμενης χρεωκοπίας, η πλειοψηφία του λαού θα επέλεγε το πρώτο. Μόνο που ξέχασε να πει ότι τρεις βουλευτές του κόμματος που "τόλμησαν" να ψηφίσουν "παρών" στη Βουλή, διαγράφηκαν πριν ακόμα καταμετρηθεί το τελικό αποτέλεσμα. Πάλι καλά που πρόκειται για χρήματα και όχι για κανονικό πόλεμο, γιατί μπορεί να "προτιμούσαμε" την απόλυτη συνεργασία με τον κατοχικό στρατό, για καθαρά πρακτικούς λόγους βέβαια.

Για το περίφημο "λεφτά υπάρχουν", ο πρωθυπουργός συνέχισε και φέτος στην ίδια ρότα, με την παραλλαγή ότι, ναι, λεφτά ακόμα υπάρχουν, απλώς είναι (ανείσπρακτα) στη φοροδιαφυγή. Το τέλειο επιχείρημα για μια κυβέρνηση που κλείνει ένα χρόνο διακυβέρνησης, που έχει ήδη επιβάλλει το πιο ανελέητο φορολογικό σύστημα για τους μικρομεσαίους και που έχει ήδη περικόψει το 20% των εισοδημάτων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Σε επόμενη ερώτηση, σχετικά με το έλλειμμα στην είσπραξη οφειλών το 2010 που φτάνει τα 3,5-3,7 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός είπε με απίστευτη ειλικρίνεια: "...Το ποσό αυτό είναι στα 1,5 δισ. ευρώ. Αυτή την ενημέρωση έχω. Έχετε εσείς άλλη ενημέρωση;..." (ρωτώντας τον δημοσιογράφο, με μια δόση άγχους για την πιθανή καταφατική απάντηση απάντηση).

>> (enet.gr, 12/9/2010): "Χρήματα υπάρχουν μόνο για εξοπλισμούς"

Για την άρνηση μεγαλοστελεχών να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις εκλογές του Νοεμβρίου, είπε ότι "...διάλεξα υποψηφίους με όρεξη και ικανότητα..." - πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχικές του επιλογές είτε δεν είχαν όρεξη είτε ικανότητα, αφού τελικά αρνήθηκαν. Εκτός και αν οι τελικές αυτές επιλογές έγιναν επίτηδες με μειωμένη όρεξη ή ικανότητα, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να τα "χώσει" άνετα στους υπουργούς που αρνήθηκαν, στην πολύ πιθανή περίπτωση εκλογικής ήττας του κόμματος. Φαίνεται ότι οι νέα αρμάδα συμβούλων στο γραφείο του πρωθυπουργού άρχισε να εργάζεται εντατικά στην κατασκευή contingency plans, ομολογουμένως με επιτυχία.

Βραβείο πιο εύστοχης ερώτησης, στον δημοσιογράφο της Real News (βλέπε Χατζηνικολάου): Θα πάει ο πρωθυπουργός μας, σε μερικούς μόλις μήνες, ειδικός επίτροπος-απεσταλμένος, μεγαλοστέλεχος δηλαδή, σε κάποιον διεθνή οργανισμό όπως ο ΟΗΕ; Μα τι ήπιες το Σάββατο βρε αδερφέ; Για δουλειά σε έστειλαν στη Θεσσαλονίκη, όχι για να γίνεις στούφα μέχρι το πρωί στη συνέντευξη τύπου...

Αποκορύφωμα βέβαια, η ερώτηση-παρέμβαση του δημοσιογράφου κ. Κανελλάκη (Extra3), ο οποίος έκλεισε τη συνέντευξη τύπου με ένα χαρούμενο τόνο. Η φράση "...μπορείτε ως ηγέτης να μας οδηγήσετε;..." επαναλήφθηκε ξανά και ξανά, σε ρυθμό βραζιλιάνικου πολιτικού θρίλερ, μέχρι που ο εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής του είπε με νόημα να συντομεύει. Η απάντηση βέβαια δεν έχει σημασία. Ένας ηγέτης ξέρει να απαντά.

Τι άλλο ακούσαμε

(Για το περίφημο "παπούτσι" του ακτινολόγου):
"...Τέτοια γεγονότα που έγιναν και παλαιότερα, που ήταν η εξαίρεση, προβλήθηκαν διεθνώς, με αρνητικό αντίκτυπο..." (εννοώντας προφανώς τις απεργίες των 250.000 κόσμου στο Σύνταγμα)

ΕΡ: "Πότε θα βγούμε από τα μέτρα του μνημονίου;"
ΑΠ: "Το 2013 είναι η χρονιά εξόδου από το μνημόνιο" και επίσης"...Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να άρουμε τα μέτρα"
>> (JP Morgan, 11/9/2010): "JP MORGAΝ: ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΝΟ2 ΕΩΣ 2020 ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΑΛΛΙΩΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!"

ΕΡ: "Αναπτυξιακά μέτρα θα ακούσουμε από εσάς σήμερα;"
ΑΠ: "Ναι φυσικά. Χαμηλώνουμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις, στα κέρδη που επανεπενδύονται."
ΕΡ: "Τι σημαίνει αυτό;"
ΑΠ: "Δεν ξέρω. Δεν έχω άλλη ενημέρωση προς το παρόν."
ΕΡ: "Αυτό είναι όλο;"
ΑΠ: "Περιμένετε μερικούς μήνες ακόμα, μέχρι να αποφασίσουμε ποιος θα κάνει τι στα υπουργεία, και τα ξαναλέμε..."

"...Είναι άλλο να βραβεύεις τους δέκα πρώτους σε ένα μαραθώνιο και άλλο να βραβεύεις όποιον τερματίζει μέσα σε 5 ώρες..."
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, μάλλον σκέφτονται να καταργήσουν εντελώς (το έχει πει και η Διαμαντοπούλου) τις βάσεις εισαγωγής και να "βραβεύουν" με μια θέση εισακτέου όλους όσοι παραδώσουν τη (λευκή) κόλλα τους εντός του 3ωρου της εξέτασης. Μαχαιριά στο κατεστημένο των αιώνιων φοιτητών. Εκπληκτική σκέψη και αντίληψη.

"...Δεν υπάρχει θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων..."
Επισημαίνεται με bold για όσους αμφέβαλλαν. Όχι για το τι θα γίνει τελικά, αλλά για τα μισόλογα των κυβερνώντων, περί "τεράστιου δημόσιου τομέα", περί "αργόμισθων", περί "βολεμένων", και άλλα τέτοια όμορφα συνθήματα.

"Εμείς θα στηρίζαμε μια κυβέρνηση ΝΔ για την αποφυγή της χρεωκοπίας"
Και αυτό με bold, για να ξέρουμε τι λέμε και τι ακούμε. Το ΔΝΤ δεν ήταν το φως στο τούνελ, ήταν ο κοινός παρονομαστής της σημερινής social-liberal πολιτικής που έχει ρημάξει τον τόπο. Από την πλευρά της, η ΝΔ έχει δηλώσει πως αν χρειάζονταν επιπλέον ψήφοι στη Βουλή για την αποδοχή του μνημονίου, αντίστοιχα θα τους έδινε στο ΠΑΣΟΚ απλόχερα. Δεδομένου ότι και το ΛΑΟΣ ψήφισε το μνημόνιο στη Βουλή, συμπεραίνουμε ότι τελικά το 70% των βουλευτών ήταν υπέρ και το 99,999% του λαού κατά του μνημονίου. Τρανή απόδειξη της δημοκρατικότητας και της αντιπροσωπευτικότητας του σημερινού εκλογικού μας νόμου - που σύντομα θα γίνει ακόμα πιο "αποτελεσματικός", σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον κ. Ραγκούση.

"Οι υπεράκτιες εταιρίες και τράπεζες κλέβουν τα λεφτά του λαού, καθημερινά..."
Άρα, η νομιμοποίηση υπεράκτιων κεφαλαίων, με την εισαγωγή τους στην Ελλάδα και την αστεία φορολόγησή τους με μονοψήφιο ποσοστό, αποτελεί μερίδιο του κράτους επί παράνομων κεφαλαίων. Σαν να λέμε καταδικάζουμε το εμπόριο ναρκωτικών, εκτός αν εισπράττουμε ως κράτος το "χαρτόσημο" κατά τη δήλωσή τους.

ΕΡ: "Ποιες είναι οι νέες αρμοδιότητες του αντιπροέδρου και των υπουργών;"
ΑΠ: "Οι αρμοδιότητες του κ. Πάγκαλου παραμένουν ως έχουν. Για τους υπουργούς, αυτές θα οριστούν σύντομα"
Σαν να λέμε stay tunned, συνεχίζουμε μετά τις διαφημίσεις.

Τι ΔΕΝ ακούσαμε

Η λίστα είναι ατελείωτη. Αλλά τα πιο σημαντικά είναι γνωστά:

Δεν ακούσαμε τίποτα για την αδράνεια της κυβέρνησης τους πρώτους 6 μήνες, όταν τα κοράκια των διεθνών hedge funds είχαν πέσει με τα μούτρα πάνω μας και ο πρωθυπουργός μας περιόδευε τον κόσμο διατυμπανίζοντας πόσο αναξιόπιστοι και καταχρεωμένοι είμαστε. Και βέβαια το άλλοθι ότι δεν γνώριζαν την πραγματική κατάσταση το διαψεύδει χωρίς καμία αμφιβολία ο ίδιος ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Προβόπουλος.

Δεν ακούσαμε τίποτα για το αν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει αυτά που έχει κατά καιρούς καταγγείλει ο Κον Πετίτ στο ευρωκοινοβούλιο, ότι ακόμα και τον Αύγουστο που μας πέρασε υπήρξαν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ, για αγορά οπλικών συστημάτων από Γαλλία και Γερμανία, τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και υπό αυστηρότατη οικονομική (και όχι μόνο) επιτήρηση.

Δεν ακούσαμε το "γιατί", την αιτιολόγηση, μέτρων που καταφανέστατα δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με τα δημοσιονομικά του κράτους, όπως την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών, των συνθηκών και αποζημιώσεων απόλυσης, του ασφαλιστικού συνολικότερα (όχι μόνο σε ταμειακό επίπεδο). Την επιχειρηματολογία δηλαδή ότι τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν να κάνουν ακριβώς με την απόσβεση του εθνικού χρέους και όχι με τη συνολική αναθεώρηση του κοινωνικού κράτους προς το πολύ χειρότερο, γυρίζοντάς μας συνολικά πίσω σε σε μεταπολεμικές περιόδους.

Δεν ακούσαμε τίποτα για τα νέα 25 δις ευρώ ως εγγυοδοσία προς τις ελληνικές τράπεζες, εν μέσω οικονομικής κρίσης (υπό τις ευλογίες του ΔΝΤ φυσικά), όταν όλοι διαλαλούν πόσο ισχυρές είναι και όταν όλοι πλέον ξέρουμε που ακριβώς πήγαν τα προηγούμενα 28 δις ευρώ επί Αλογοσκούφη.

Δεν ακούσαμε τίποτα για την επιδρομή Ισραηλινών στην αρμάδα του στολίσκου "Ship to Gaza", λίγο πριν το καλοκαίρι, σε διεθνή ύδατα, με εν ψυχρώ δολοφονία ακτιβιστών, με παράνομη φυλάκιση Ελλήνων, με κατάσχεση και μεταπώληση(!) του εξοπλισμού τους. Αντίθετα, μόλις λίγες εβδομάδες πριν, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και δέχτηκε τη "φιλοφρόνηση" αμέσως μετά, με επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Νετανιάχου στην Αθήνα, μέσα στο κατακαλόκαιρο, όταν η πόλη (και οι τηλεοράσεις) ήταν ακόμη άδεια.

Το Συμπέρασμα

1. "Είναι δύσκολο να είσαι πράσινος" (Kermit the frog)

2. "Propaganda is persuading people to make up their minds, while withholding some of the facts from them" (Harold Evans)

3. "Μια μέρα καθόμουν και σκεφτόμουν σχεδόν απελπισμένος. Ένα χέρι ακούμπησε στον ώμο μου και μια φωνή είπε με βεβαιότητα: ‘Ευθύμησε, γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα'. Ευθύμησα, λοιπόν, και τα πράγματα στ’ αλήθεια έγιναν χειρότερα..." (anonymous)


Και του χρόνου με υγεία (και το ΔΝΤ στη γωνία...)
.

16 σχόλια:

Jaga είπε...

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (11/9/2010):

>> http://www.primeminister.gr/2010/09/11/2925

Jaga είπε...

Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου βρέθηκε στο Όσλο, όπου άκουσε τον επικεφαλή του ΔΝΤ να του λέει πως είμαστε "ασθενείς" και πως πρέπει να ακούσουμε το "γιατρό" μας.

http://www.skai.gr/news/finance/article/151790/dysvastahtes-synepeies-sti-ergasia-apo-tin-oikonomiki-krisi-/

http://www.skai.gr/news/politics/article/151785/provivazetai-i-elliniki-oikonomia/

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Strauss-Kahn (ΔΝΤ) μιλά για "ασθενή" που χρειάζεται να πάρει το "φάρμακό" του σαν καλός ασθενής:

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=156186

http://www.vancouversun.com/business/just%20facts%20twitter%20talk/1237270/head+says+Greeks+need+swallow+bitter+medicine+paper/2956953/story.html?id=2956953

Κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει...

Jaga είπε...

Στο μεταξύ, ο υπουργός οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που έδωσε εχθές (13/9) στο Alter, ομολόγησε ευθαρσώς ότι η ΕΕ δεν υπήρχε περίπτωση αν αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει την περασμένη άνοιξη, γιατί τότε θα διαλυόταν το κοινό νόμισμα.

...Τότε γιατί δεν δανειστήκαμε ΜΟΝΟ από την ΕΕ και έπρεπε να βάλουμε τη χώρα στις "χειροπέδες" του ΔΝΤ; Γιατί έπρεπε να βάλουμε την Ελλάδα σε υποθήκη (στην κυριολεξία) για μόλις μερικές δεκάδες δις επιπλέον που έδωσε το ΔΝΤ ως μέρος των 110 δις;

Jaga είπε...

Μετά τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός σε roadtrip:

"Άλλα έλεγε στην ΔΕΘ και άλλα στο Όσλο ο Γ.Παπανδρέου" (15/9)
* http://diogenis-press.blogspot.com/2010/09/blog-post_2124.html

"«Η Ελλάδα και η Ευρώπη θα βγουν πιο δυνατές»...«Υποφέρουμε, αλλά αλλάζουμε»" (16/9)
* http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4594526

...και ο ΥΠΟΙΚ σε road show:

"Παπακωνσταντίνου στο Παρίσι
«Θα κυνηγήσουμε ανελέητα τη φοροδιαφυγή»" (16/9)
* http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=354829&dt=16/09/2010

"ΥΠΟΙΚ: Αναγνωρίζεται η πρόοδος της Ελλάδας στο εξωτερικό" (16/9)
* http://www.express.gr/news/finance/351467oz_20100916351467.php3

Κανονικός περιφερόμενος θίασος, χαρίζει απλόχερα το γέλιο...

Jaga είπε...

"ΔΝΤ: Δεν ήταν προτεραιότητα το χρέος!" (enet.gr, 17/9/2010):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=203921

Σε έμμεση παραδοχή λάθος προτεραιοτήτων που είχε θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν ανέλαβε «τη σωτηρία της Ελλάδος», προχώρησε ο εκπρόσωπός του στην τρόικα Πολ Τόμσεν....

...Παραδέχτηκε μάλιστα ότι 'το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν τόσο το δημόσιο χρέος αλλά οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας'. Οπως ανέφερε στους θεσμικούς επενδυτές στο Σίτι του Λονδίνου, πιο σημαντική από τη μείωση του ελλείμματος ήταν η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας, η αναμόρφωση του πλαισίου για τις ξένες και εγχώριες επενδύσεις καθώς και η φορολογική εναρμόνιση.

Δεν τους απασχολούν οι αγορές...


Αφού δεν τα λένε οι δικοί μας, τα λένε αυτοί που μας δάνεισαν.

stefanos maximos είπε...

ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ FACEBOOK Ή ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ:ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΡΙΑ

http://internet-gr.blogspot.com/2010/09/facebook.html

Εσυ τι πιστευεις;

Jaga είπε...

Δεν πέρασε μια εβδομάδα από την ομιλία στη ΔΕΘ και ο πρωθυπουργός μας πήγε στις ΗΠΑ για "εξετάσεις".

Για επανάληψη, ορίστε οι δηλώσεις και οι θέσεις του για την ανάγκη "παγκόσμιας διακυβέρνησης":

"Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 16-9-2010":
http://www.youtube.com/watch?v=fvnVCdkszgs

"Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 19/9/2010"
http://www.youtube.com/watch?v=L9eF-F6RNkU

Jaga είπε...

Η Wall Street Journal αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να άφηνε σε καμία περίπτωση την Ελλάδα να πτωχεύσει:

"On the Secret Committee to Save the Euro, a Dangerous Divide" (WSJ, 24/9/2010):
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703467004575464113605731560.html

Συνεπώς, κάθε φορά που στο εξής αναμασά κάποιος το επιχείρημα "ΔΝΤ ή πτώχευση", ας ρίξει μια ματιά στο άρθρο πριν ανοίξει το στόμα του για τους "συμμάχους" μας στην ΕΕ.

Jaga είπε...

«Εξομολόγηση» του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για την ελληνική οικονομία και τον Γ.Παπανδρέου (6/10/2010):

>> http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231061804

>> http://www.zoomnews.gr/?p=53696

Τα προσχήματα τελείωσαν, οι μάσκες πέφτουν...

forever είπε...

I'm appreciate your writing skill.Please keep on working hard.^^

Jaga είπε...

"Έντονες οι αντιδράσεις μετά την ομολογία Γιούνκερ" (skai.gr, 9/10/2010):

>> http://www.skai.gr/news/finance/article/153735/edones-oi-adidraseis-meta-tin-omologia-gioynker/

>> http://www.skai.gr/news/finance/article/153695/omologia-gioynker-gia-ellada/

"...Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν από το 2008 ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να μη θίγουν οι εξαγωγές στη χώρα μας από τη Γαλλία και τη Γερμανία..."

Οι ξένοι έχουν πάρει χαμπάρι ότι η σημερινή πολιτική δεν οδηγεί πουθενά και έχουν αρχίσει να κόβουν τους δεσμούς, δημιουργώντας τα δικά τους προσωπικά πολιτικά άλλοθι. Μόνο εμείς είμαστε ακόμα χαζοχαρούμενα αισιόδοξοι.

Jaga είπε...

Και παρόλα αυτά, η κυβέρνηση μιλά για "στήριξη" και "ανοχή" της κοινωνίας (9/10/2010):

http://www.express.gr/news/finance/364242oz_20101009364242.php3

"...Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως διαπιστώνεται «μεταρρυθμιστική κόπωση» στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει κερδίσει χρόνο και έχει τη λαϊκή στήριξη ώστε να προχωρήσει σε «οδυνηρές», αλλά «απαραίτητες» κινήσεις..."

Κατά τα άλλα, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε ένα μήνα από σήμερα "δεν πρέπει" να γίνουν βήμα έκφρασης αντι-μνημονιακής τάσης από τους πολίτες.

daskalos είπε...

Ένα blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
www.ksipnistere.blogspot.com

www.ksipnistere.gr
Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας... ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.

Θέλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε το ksipnistere βρίσκετε ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα blog της χώρας

Jaga είπε...

Ο κύριος συνεχίζει να "χτίζει" το άλλοθι των Ευρωπαίων, "ομολογώντας" ότι πρώην πρωθυπουργός (ποιος άραγε;) του είχε πει ότι "...κυβερνάω μια διεφθαρμένη χώρα..." (10/10/2010):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=212123

>> http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4598400

>> http://tinyurl.com/2wswhm4

Είναι προφανές ότι η δήλωση αφορά είτε στον κ. Σημίτη είτε στον κ. Καραμανλή. Εννοείται ότι εδώ ο καθένας "μαντεύει" όποιον από τους δύο τον βολεύει.

Jaga είπε...

"Στον Γ. Παπανδρέου αποδίδεται η επίμαχη δήλωση «…κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα…»!" (10/10):

>> http://www.antikry.com/2010/10/blog-post_3767.html

>> http://www.zoomnews.gr/?p=54488

>> http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=13158&catId=1

Πλήρες κείμενο, από την εφημερίδα Irish Times:

>> http://www.irishtimes.com/newspaper/finance/2010/1009/1224280699632.html

"...Mr Jüncker said he knows the Greek economy well and saw the crisis coming. “I could not go public with the knowledge,” he said. “Three or four years ago, I knew that one of the main Greek characteristics is corruption . . . Now the Greek prime minister is saying, ‘I am governing a country of corruption’. The Greek crisis could have been avoided if Greece had behaved in a totally different way starting decades ago,” Mr Jüncker said. “It was clear that this problem would occur. We knew it would, because we were discussing it among the Germans, the French and myself..."

Το μυστήριο λύθηκε, με το χειρότερο φυσικά σενάριο, όπως πάντα.

Jaga είπε...

"Ναόμι Κλάιν: Η Ελλάδα αντιστέκεται στις τεχνικές του σοκ" (20/10/2010):

>> http://tinyurl.com/3xagvgd

>> http://tinyurl.com/34bfkhj

Σχόλιο που είχα κάνει στο blog G700 πριν πάνω από 6 μήνες (8/2/2010), πριν ακόμα μπούμε στο ΔΝΤ:

"Γιατί η κρίση μας κάνει καλό;" (G700, 7/2):
http://g700.blogspot.com/2010/02/blog-post_07.html

----------
Και κάτι άλλο σχετικό: "The Shock Doctrine" της Naomi Klein. Το έγραψε για τους νέους "παγκόσμιους" πολέμους, με όπλα ή χρέη κρατών, και το ότι σήμερα είναι η καλύτερη μέθοδος επιβολής πολιτικών με την ελάχιστη (εγχώρια) αντίδραση:

>> http://www.naomiklein.org/shock-doctrine/the-book
----------

Η παρούσα κυβέρνηση εφαρμόζει το εγχειρίδιο κατά γράμμα. Αν κρίνουμε από τις ανύπαρκτες αντιδράσεις του κόσμου, φαίνεται να δουλεύει τέλεια προς το παρόν.