Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

Μερικά ερωτήματα για τον νέο προϋπολογισμό

Σήμερα έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες για τον νέο προϋπολογισμό, τον τελευταίο ίσως "κανονικό" και τον πρώτο "χρεωκοπίας". Διερωτάται, λοιπόν, ο απλός πολίτης πως γίνεται ένα ολόκληρο κράτος να μην μπορεί να δει τα αυτονόητα, αυτά που ακόμα και ο πιο μικρός μαγαζάτορας γνωρίζει πολύ καλά για το "μαγαζί" του.

Μερικά ερωτήματα στα οποία δεν έχει απαντήσει κανένας, με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2011:

  1. Γιατί πρέπει να εφαρμοστούν πάλι "άδικα αλλά αναγκαία" μέτρα περικοπών; Γιατί στις ΔΕΚΟ δεν απολύονται ΜΟΝΟ οι χρυσοπληρωμένοι κομματικοί συνδικαλιστές, δηλαδή το 1-2% που έτσι κι αλλιώς είναι κηφήνες και κοστίζουν πολύ;

  2. Τι σόι αναπτυξιακό μέτρο είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και εισιτήρια των ΜΜΜ, όταν είναι αναμφίβολο πως πλήττουν και πάλι ΜΟΝΟ τα πολύ χαμηλά κοινωνικά στρώματα;

  3. Τι έχουν σκοπό να κάνουν για την παραοικονομία; Περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, σε ανύπαρκτες συναλλαγές; Ίσως μια ακόμα περαίωση του χρόνου (ήδη απέτυχε η φετινή);

  4. Θα πάρουν ποτέ αναγκαία και δίκαια μέτρα; Δεν θέλουν ή δεν μπορούν; Θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν στην ανάκαμψη των απαραίτητων ΔΕΚΟ ή θα συνεχίσει ο Ρέππας να βγάζει μέσο όρο μισθών παίρνοντας τον μέγιστο (του 0,1%) και το ελάχιστο (του 99%) και διαιρώντας δύο 2;

  5. Μπορούν να μας δώσουν μια λίστα με απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικές παροχές, τις οποίες θεωρούν απαραίτητες και θα τις διασώσουν πάση θυσία; Έχουν υπόψη τους τίποτα τέτοιο ή απλά το 2013 θα έχουμε ξεχρεώσει τους Γερμανούς και θα ζούμε σε 100% ιδιωτικοποιημένη χώρα;

  6. Έχουν σκοπό να διαπραγματευτούν για χρέη που προέκυψαν από παράνομες ενέργειες; Θα ζητήσουν επιτέλους αποζημίωση π.χ. από τη Siemens για τα χρήματα που έχει μαζέψει όλες αυτές τις δεκαετίες στη χώρα μας μέσω μίζας και μαύρου χρήματος; 'Η απλώς θα συνεχίζουν να πληρώνουν (στην πλάτη όλων μας) ότι τους ζητάνε, χωρίς καμία ερώτηση; Θυμίζω ότι το έλλειμμα του 2010 ήδη λένε ότι θα είναι διψήφιο, πιθανότατα 11%


Σημειώνεται επίσης ότι αυτή τη στιγμή, εν μέσω κρίσης, στο ΥΠΑΜ τρέχουν προγράμματα αγοράς (υποχρεωτικής;) τουλάχιστον 4 νέων φρεγατών και εκσυγχρονισμού 4-6 υποβρυχίων.

Με τις υγείες μας.

8 σχόλια:

Jaga είπε...

Μόλις μεταδόθηκε, στο Mega και στα διεθνή δίκτυα, ότι οι "πράσινοι" στην Ιρλανδία αποσύρουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, οι εκλογές είναι σίγουρες.

Μόνο που η παρούσα, καθ' ομολογία αποτυχημένη κυβέρνηση, θα προλάβει να βάλει και αυτή τη χώρα σε υποθήκη ύψους 90-100 δις ευρώ σε ΔΝΤ-ΕΚΤ, πριν παραιτηθεί.

Η διαφορά εκεί είναι ότι τα ΜΜΕ και οι πολίτες έχουν σε τόσο στενό μαρκάρισμα τους κυβερνώντες, ώστε δεν διανοούνται καν να ξεστομίσουν τις παπάρες που βλέπουμε στα δικά μας κανάλια και εφημερίδες καθημερινά.

Κανείς μας δεν θέλει να δει τα χειρότερα, αλλά πραγματικά θα είναι θαύμα αν του χρόνου τέτοιο καιρό δεν είμαστε σε χειρότερη θέση και, ίσως, χρεοκοπημένοι. Στην καλύτερη περίπτωση θα είμαστε ακριβώς στη σημερινή θέση της Ιρλανδίας: το ίδιο χάλια στα οικονομικά μας και πολύ, μα ΠΟΛΥ πιο τσαντισμένοι.

Jaga είπε...

"Προς πρόωρες εκλογές η Ιρλανδία" (enet.gr, 22/11/2010):

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=226482

Jaga είπε...

Για αυτά που πέρασαν: Δηλώσεις και φούσκες, για τον "κέλτικο τίγρη της οικονομίας" (παρόλο που είναι του Μπογιόπουλου, σε αυτά που γράφει εδώ έχει δίκιο):

"Το ελληνο-ιρλανδικό «θαύμα»":
http://e-parembasis.blogspot.com/2010/11/blog-post_7362.html

Έτσι για να θυμόμαστε ποιοι έλεγαν τι.

Jaga είπε...

Και για αυτά που έρχονται, πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν επίσης ως "άδικα αλλά αναγκαία":

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙV
Ελλάδα: Μνημόνιο Συνεννόησης στις
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
3 Μαΐου 2010

http://sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/fin/sn/Parartima4.pdf

(το 2011 περιγράφεται στις σελίδες 14 και κάτω)

-----
(Σελ.15)
6. Ενέργειες για τον έκτο απολογισμό (να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος
του τρίτου τριμήνου του 2011
):
(...)
- Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με την εφαρμογή του κανονικού συντελεστή για αγαθά και υπηρεσίες που τώρα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, στοχεύοντας την συλλογή τουλάχιστον επιπλέον 300 εκ. ευρώ.
-----

Όσοι βιάζονται να πούνε ότι η αύξηση του ΦΠΑ έχει ήδη γίνει, ας διαβάσουν καλύτερα το κείμενο: προβλέπει μια αύξηση στο τέλος του Β' 3μήνου του 2010 (έσοδα 800 εκατ. ευρώ), μία στο τέλος του Γ' 3μήνου του 2010 (η πρόσφατη, έσοδα 1 δις ευρώ, ελαφρώς καθυστερημένη) και μία ακόμα στο τέλος του Γ' 3μήνου του 2011 (έσοδα 300 εκατ. ευρώ).

Στο 2010 είχαμε δύο αυξήσεις του ΦΠΑ, αλλά μόνο η δεύτερη ήταν "εντός μνημονίου" (Μάιο και μετά). Άρα η τρέχουσα από 1η Ιανουαρίου είναι η 2η και όχι η 3η - πράγμα που σημαίνει ότι έχει υπογραφεί μία ακόμα, σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα.

Υπόψη ότι το συγκεκριμένο κείμενο υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο. Οι υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ακόμα και σήμερα λένε ότι αν όλα πάνε καλά, δεν θα υπάρξει νέα αύξηση ΦΠΑ. Άρα, είτε προδιαγράφουν την αποτυχία των μέτρων, είτε πρόκειται πάλι να αναγγείλουν τη δυσάρεστη έκπληξή τους όταν ανακοινωθεί το τελικό έλλειμμα του 2010.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, το δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ, ήδη από το καλοκαίρι:

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=329358&ct=32&dt=03/05/2010

Jaga είπε...

"...Η έρευνα, η γνώση, η καινοτομία, μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση..."

Φώφη Γεννηματά, σήμερα στα βραβεία Loreal-Unesco σε 3 Ελληνίδες ερευνήτριες.

Μόνο που ξέχασε να πει ότι το εθνικό ποσοστό του ΑΕΠ για την έρευνα ήταν προ κρίσης στο 0,57% ενώ μετά την κρίση τείνει στο μηδέν (δεν πληρώθηκαν καθόλου αρκετοί υποψήφιοι διδάκτορες το 2009 και 2010 σε ερευνητικά ιδρύματα).

Jaga είπε...

Από 1/1 οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας πλέον καταργούνται με σ/ν του θα φέρει η Κατσέλη και πηγαίνουν πλέον στα 740 μικτά. Όποιος ξέρει από αγορά, γνωρίζει πολύ καλά ότι η πρώτη σύμβαση κάτω από το όριο της κλαδικής, θα παρασύρει όλους προς τα κάτω, μέχρι να φτάσουν όλοι στο κατώτατο όριο, λόγω ανταγωνισμού.

Επίσης, ο Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ο κανόνας 1 πρόσληψη ανά 5 "αποχωρήσεις" θα εφαρμοστεί πλέον "οριζόντια" χωρίς καμία εξαίρεση. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και στον κλάδο Υγείας και Παιδείας θα έχουμε δραστική συμπίεση του προσωπικού, ακόμα και εκεί όπου σήμερα υπάρχουν ελλείψεις. Είπε ακόμα ότι ο κανόνας θα εφαρμοστεί και στις μετατάξεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, τελικά, 4 στις 5 "αλλαγές" στο προσωπικό σημαίνει κλωτσιά και δρόμο.

Η γενιά των πρώην 700 ευρώ συνεχώς και διευρύνεται. Οι άνεργοι επίσης θα αυξηθούν σε απίστευτα νούμερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα. Θα χρειαστεί πολύ δάκρυ (Κατσέλη, Λοβέρδος) και πολύ μελάνι για να πείσουν τα πρόβατα ότι και αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία, όταν θα αρχίσουν να λείπουν τα βασικά (το λίπος μας τελείωσε προ πολλού).

daskalos είπε...

Προς το Blog σας
Ένα blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
www.ksipnistere.blogspot.com

www.ksipnistere.gr
Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας... ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.

Θέλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε το ksipnistere βρίσκετε ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα blog της χ

Jaga είπε...

Τελικά η Οικονομία ίσως και να είναι ντετερμινιστική επιστήμη. Όλα βαίνουν βάσει προγράμματος, κατά τα προβλεπόμενα.

Περίπου 11 εβδομάδες μετά το παραπάνω άρθρο, για την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2011, οι μεγαλο-παπαγάλοι συνεχίζουν να λένε "...θα χρεωοκοπήσετε" - απλώς τώρα βάζουν και ένα "...Παρόλα αυτά..." μπροστά, για να δείξουν ότι πλέον ούτε ανθρωποθυσίες δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων στο Σύνταγμα δεν μας σώζουν από τον πάτο της λάσπης όπου κυλιόμαστε εδώ και μήνες:

*** "Η Goldman Sachs προειδοποιεί για πτώχευση και προτρέπει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους" (4/2/2011):

http://tinyurl.com/5twlpz6

http://www.newscode.gr/oikonomia/story/h-goldman-sachs-germanias-protrepei-se-anadiarthrwsh-toy-chreoys-ths-ellada

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/02/2011_376668

*** "Economist: Δεν έχει αποτραπεί η χρεοκοπία" (4/2/2011)

http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17827&subid=2&pubid=110224705

Για όποιον ΑΚΟΜΑ δεν το έχει συνειδητοποιήσει, ας πάει μια βόλτα σε κανένα ψυχολόγο. Το φαινόμενο λέγεται ψυχαναγκαστική συμπεριφορά (άρνηση της πραγματικότητας, λόγω φόβου ή ενοχής).