Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Πάμε για εκλογές

Λόγω εργασίας είχα την ευκαιρία(!) να βρεθώ εκτός Ελλάδας για κάμποσες ημέρες, να επιστρέψω για 48 ώρες και να ξαναφύγω, πίσω σε μια χώρα χωρίς Internet και χωρίς αυτά που εμείς εδώ θεωρούμε αυτονόητα. Πέτυχα όμως την κατάλληλη στιγμή: η τρόικα και το ΔΝΤ μόλις ανακοίνωσε ότι περνάμε στη δεύτερη φάση, αυτή του ξεπουλήματος.

Ήρθαν λοιπόν οι αφέντες του τόπου, είδαν, δήλωσαν, και έφυγαν χασκογελώντας. Και εμείς εδώ μείναμε με τα "ενημερωτικά" δελτία της πλάκας, να τους κατηγορούν για αλαζονεία και θράσος, αλλά μόνο τώρα, αφού έχουν φύγει. Και το μόνο που είναι σίγουρο πλέον, τόσο αναπόφευκτο που ήδη ετοιμάζουν τον τρόπο που θα το πλασάρουν στα κανάλια, είναι ότι πάμε για εκλογές, τελευταία Κυριακή του Μαρτίου ή την πρώτη Κυριακή του Απριλίου.

Η επίσκεψη της τρόικας και τα 50 δις


Τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση δήλωνε ότι θα μπορούσε να βρει περίπου 3 δις ευρώ, ίσως και 7 αν ζοριστεί πολύ(!), από αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2013. Εχθές μάθαμε ότι "πρέπει" να βρούμε 50 δις, μέχρι το 2015. Και όλοι, υποτίθεται, έμειναν με το στόμα ανοικτό. Λες και δεν ξέρουμε ότι ο τοκογλύφος πρώτα δανείζει και μετά στέλνει τους μπράβους να τρίψουν το λαιμό αυτού που τους χρωστάει.

Είμαστε πλέον και επίσημα στη 2η φάση του τυφλοσούρτη που έχει το ΔΝΤ για την "εξυγίανση" χωρών. Πρώτα έδωσαν τη χαριστική βολή στην οικονομία του κράτους, βάζοντας ένα απίστευτο φέσι για πολλές δεκαετίες. Ταυτόχρονα επέβαλλαν "αναγκαία" μέτρα στο σύνολο του πληθυσμού (πλην ολίγων), ξεζουμίζοντας εντελώς την αγοραστική δύναμη και καταστρέφοντας κάθε δυνατότητα ανάκαμψης "εκ των έσω".

Έτσι, θεμελιώθηκε η αίσθηση του "δεν πάει άλλο", ότι "δεν υπάρχει σάλιο" όπως έλεγε και ο Λοβέρδος - ακριβώς ότι χρειάζεται για να στραφούμε αλλού για την αποπληρωμή. Να πούμε αμέσως ναι σε κάθε άλλη παράλογη απαίτηση, όπως π.χ. το ξεπούλημα βασικών κρατικών υποδομών όσο-όσο, όχι προσωρινά αλλά μόνιμα.

Σε ένα από τα οικονομικά "θαύματα" του ΔΝΤ (από τη δεκαετία του '80), στη Γουατεμάλα, υπάρχει ραγδαία οικονομική ανάπτυξη και άφθονες επενδύσεις από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, 1 στα 3 παιδιά είναι υποσιτισμένα και η κάθε οικογένεια πληρώνει σχεδόν το 1/4 του μηνιαίου εισοδήματός της για την αγορά πόσιμου νερού από την ιδιωτική εταιρία ύδρευσης της χώρας. Όποιος αναρωτιέται ποιο είναι το μέλλον της Ελλάδας μετά από 20 χρόνια μνημονίου και ΔΝΤ, εκεί πρέπει να κοιτάξει.

"Υπέροχη Μακροοικονομία" (ΕΞΑΝΤΑΣ)

Η "θρασεία" τρόικα και η "αντίδραση" της κυβέρνησης


Δεν πρόλαβα να δω ακριβώς τι έγινε εχθές στην Ελλάδα, αλλά από όσα διαβάζω σήμερα σε εφημερίδες και στο δίκτυο, φαίνεται ότι παίχτηκε απίστευτη παράσταση. Μεταμεσονύκτια κιόλας, με τον Πεταλωτή να βγάζει "οργισμένη" (λέει) ανακοίνωση της κυβέρνησης για το ύφος των τροϊκανών.

Η συνέντευξη τύπου της τρόικας έγινε κατά τις 3μμ, μετά από αναβολή την Πέμπτη, χωρίς την παρουσία της κυβέρνησης (τι περίεργο...). Εκεί απάντησαν σε όλα με ειρωνικά και υποτιμητικά σχόλια, λες προγραμματισμένοι να προκαλέσουν την οργή όλων, και μετά να φύγουν πριν δοθεί η "ευκαιρία" στην κυβέρνηση να απαντήσει. Και κατά τις 2πμ το βράδυ, αφού είχαν φύγει από τη χώρα, ο Πεταλωτής βγήκε και "τους τα έψαλλε" για τα καλά, με οδηγίες από τον "οργισμένο" πρωθυπουργό.

"Τρόικα: Θύμωσε μέχρι και η ...κυβέρνηση" (enet.gr, 12/2/2011)


Προς τι η όλη βαβούρα; Δύο κυρίως λόγοι:
  1. Άλλοθι για την κυβέρνηση, για ότι ακολουθήσει και για την επερχόμενη αποτυχία.

  2. Για να δείξει το ΔΝΤ στις "αγορές" και στους Γερμανούς ότι είναι εδώ για να μείνει.

Η κυβέρνηση αποκτά ένα επικοινωνιακό χαρτί για να περιφέρει στα κανάλια τις επόμενες εβδομάδες, δείχνοντας με το δάχτυλο το "κακό ΔΝΤ", κερδίζοντας τη συμπάθεια των προβάτων. Και το ΔΝΤ βάζει δευτέρα και πατάει γκάζι, για να περάσουν όσο μπορούν περισσότερες "μεταρρυθμίσεις" μέχρι τις αναπόφευκτες πλέον εκλογές.

Οι επερχόμενες εκλογές


Γιατί οι εκλογές είναι πλέον αναπόφευκτες; Τρεις λόγοι:
  1. Τα "μέτρα" δεν προχωράνε. Είναι πλέον φανερό σε ΟΛΟΥΣ, ακόμα και στους πιο σκληροπυρηνικούς κυβερνητικούς και στο ίδιο το ΔΝΤ. Μόνο που οι τροικανοί το ήξεραν, από την αρχή. Το ζήτημα δεν ήταν ποτέ η αποπληρωμή του χρέους. Το ζητούμενο είναι η μονιμοποίησή του, ως μηχανισμού ελέγχου της χώρας.

  2. Κλείνοντας ένα χρόνο από το μνημόνιο (Μάιος 2010), η αίσθηση της ευθύνης και της λογοδοσίας δεν έχει ακόμα παγιωθεί στη συνείδηση του λαού, σε επίπεδο αιτίου-αιτιατού, με την παρούσα κυβέρνηση. Όλοι σχεδόν βρίσκονται ακόμα στην κατάσταση τυ αρχικού "σοκ" (το "δέος" δεν έχει έρθει ακόμα).

  3. Τον Απρίλιο εκπνέει η τελευταία ευκαιρία για τα κόμματα να πάνε σε εκλογές με λίστα και όχι με σταυρό, δηλαδή να καταρτίσουν αμιγώς σκληροπυρηνικά και "συμπαγή" ψηφοδέλτια με βουλευτές-στρατιωτάκια. Δεν υπάρχει πιο επιτακτική ανάγκη από αυτό, περιόδους αντιδράσεων και "ανταρτών" βουλευτών.

Μα καλά, θα σκεφτεί κάποιος. Είναι λογικό να πάνε σε εκλογές τώρα, που όλος ο κόσμος είναι στα κάγκελα και καταριέται ολημερίς την τρόικα και το ΔΝΤ που έφερε αυτή η κυβέρνηση;

Εδώ ακριβώς έρχεται το χθεσινό "σκετσάκι" με τη συνέντευξη της τρόικας. Από εχθές αρχίζει να οικοδομείται η εικόνα της "κακής τρόικας" και της "περήφανης κυβέρνησης", με τη βοήθεια των οργουελικών καναλιών εννοείται, τα οποία υποθέτω σήμερα θα δίνουν τα εύσημα στην κυβέρνηση για την πυγμή που δείχνει. Έμαθα μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός μας έκανε και παράπονα στον ίδιο τον Στρος Καν, ο οποίος του είπε πως έχει δίκιο και υποσχέθηκε να "τραβήξει το αυτάκι" στα υπαλληλάκια του.

"Πολιτική «θύελλα» για τις απαιτήσεις της τρόικας" (skai.gr, 12/2/2011)

Έχουμε 6-7 εβδομάδες καιρό μπροστά μας για να δούμε αυτή τη "μεταστροφή κλίματος". Η τρόικα θα γίνεται όλο και πιο προκλητική στις απαιτήσεις και στις δηλώσεις της, η κυβέρνηση όλο και πιο δυσαρεστημένη, ο κυρίαρχος λαός (πρόβατα) όλο και πιο φιλικός προς τους "περήφανους" κυβερνώντες.

Και λίγο πριν την επέτειο του ενός χρόνου με ΔΝΤ στη χώρα, πριν ακόμα ο κατά κανόνα απληροφόρητος ψηφοφόρος συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί σε αυτούς τους 12 μήνες και ποιον πρέπει να "πάρει με τις πέτρες" (όπως είχε πει ο πρωθυπουργός), θα έχουμε άλλη μια ηρωική απόδραση μέσω της κάλπης, όπως με όλους σχεδόν τους προηγούμενους "καταλληλότερους".

Μόνο που μόλις περάσει το "σοκ" έρχεται το "δέος". Και όποιος από δαύτους μείνει στην Ελλάδα, τροικανογλύφτες, δημοσιοκάφρους, υπαλληλάκους διεθνών τοκογλύφων, θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει θέση για όλους στο διεθνές τζετ-σετ. Αυτοί θα μείνουν εδώ, και τότε δεν τους σώζει τίποτα.

Ελπίζω να έχουν το στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης και να αλλάξουν τροπάριο. Ο στρατός στην Αίγυπτο το συνειδητοποίησε αυτό από την αρχή, γι' αυτό και ουδέποτε εναντιώθηκε στους διαδηλωτές. Τώρα που ο Μουμπάρακ είναι πλέον παρελθόν, οι στρατιώτες ποζάρουν με παιδάκια πάνω στα άρματα, πανηγυρίζοντας μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο.

"Αίγυπτος: Η πρώτη μέρα χωρίς τον Μουμπάρακ" (enet.gr, 12/2/2011)

.

7 σχόλια:

Jaga είπε...

Η κυβέρνηση παίζει τη δεύτερη πράξη του παραπάνω "έργου":

"Απαγορευτικό στην πώληση δημόσιας γης μετά τις αντιδράσεις" (enet.gr, 15/2/2011):
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=251668

Άλλος ένας άχρηστος νόμος, αφού όλοι γνωρίζουν πως το μνημόνιο απαγορεύει έτσι κι αλλιώς τη διαπραγμάτευση πώλησης ή την υποθήκευση οποιασδήποτε δημόσιας περιουσίας, έτσι ώστε ΔΝΤ και ΕΕ να έχουν πάντα το πρώτο χέρι σε οποιαδήποτε "εκποίηση" αν δεν μπορούμε να τους ξεχρεώσουμε.

Ίσως, από την άλλη, αυτός είναι και ο στόχος του νόμου, δηλαδή να δείξουν ότι, αφού δεν επιτρέπεται να τα αγοράσει κανένας άλλος, ας τα δώσουμε σε αυτούς. Στο σκάκι, αυτό λέγεται "κάρφωμα", ακινητοποίηση κάποιου πιονιού υπό την απειλή ματ.

Jaga είπε...

Στο μεταξύ, ο "εισπράκτορας" Ρέππας αποφάσισε ότι τελικά είναι καλύτερα να αυξήσει τα πρόστιμα παρά τα δικαστήρια και τις συλλήψεις:

"Υποχώρηση Ρέππα: Πταίσμα η μη ακύρωση εισιτηρίων" (enet.gr, 15/2/2011):
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=251757

Βέβαια για τα διόδια επιμένει να λέει ότι η μη πληρωμή είναι παραβίαση του ΚΟΚ (τι ακριβώς;), ρίχνοντας το μπαλάκι στην "διακριτική ευχέρεια" του οργάνου της τάξης(!) για το αν θα αφαιρέσει και δίπλωμα, πινακίδες, το σκάλπ του οδηγού, κτλ.

Jaga είπε...

"Το ΔΝΤ άναψε το πράσινο φως για εκλογές την Άνοιξη;" (antinews.gr, 14/2/2011):

>> http://www.antinews.gr/2011/02/14/85456/

Jaga είπε...

Για την "αξιοποίηση" της δημόσιας περιουσίας, ορίστε τι είχαν πει οι δύο Παπα-τζήδες πριν μερικούς μήνες στο εξωτερικό σε ξένα κανάλια, κεθώς και πριν κάμποσο καιρό σε εποχή διακυβέρνησης του προηγούμενου καταλληλότερου.

Τα πειστήρια από το αρχείο του Γ. Τράγκα, μέσω Contra channel:

>> http://www.youtube.com/watch?v=I2ZLMuwQ64M

Jaga είπε...

"«Βόμβα» Στρος-Καν για Ελλάδα" (kathimerini.gr, 20/2/2011):

>> http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100072_20/02/2011_433401

"...Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+ που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα...

...Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους ομολόγους του, για να εισπράξει την κατηγορηματική τους άρνηση. Αντ’ αυτού, του ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στο περιθώριο της συνόδου ήταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Οπως τόνισε στις Βρυξέλλες, δεν ετίθετο ζήτημα προσφυγής στο ΔΝΤ...


Αυτό το άρθρο είναι ίσως η πιο σημαντική δημόσια απόδειξη που έχει βγει στον μετα-μνημονίου Τύπο στην Ελλάδα. Κανονικά θα πρέπει να το δίνουν μαζί με τα ψηφοδέλτια, στις επόμενες εκλογές.

Jaga είπε...

"Κ. Παπούλιας: Επιτακτική ανάγκη η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας" (enet.gr, 20/2/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=253292

"...«Η ελληνική δημόσια περιουσία είναι σε μεγάλο βαθμό ακατάγραπτη και σε εγκληματικό βαθμό καταπατημένη. Η αξιοποίησή της, όπως και εκείνη των ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, είναι επιτακτική ανάγκη», δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας..."

Άλλο ένα σκαλί παρακάτω για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αποδεικνύει όλο και περισσότερο πόσο αθεράπευτα κομματικός παραμένει.

Jaga είπε...

"Προς ανασχηματισμό η κυβέρνηση μέσω Βρυξελλών" (tvxs.gr, 13/3/2011):

>> http://tinyurl.com/6ark427

"...Αμέσως μετά την 25 Μαρτίου, ημέρα που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της ευρωζώνης, αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης, Γιώργος Παπανδρέου. Τα επεισόδια μεταξύ υπουργών πληθαίνουν, όπως και οι κυβερνητικές ρωγμές, και ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να αναζητά και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα για να στελεχώσουν την νέα κυβέρνηση..."

Δεν ξέρω αν τελικά αποφύγουμε τις εκλογές, πάντως η κυβέρνηση δείχνει να κλείνεται όλο και περισσότερο στο καβούκι της, κατηγορώντας τους πάντες και τα πάντα για υστεροβουλία εναντίον της.

Ο δημιουργός του Road Runner show (καρτούν), είχε γράψει για το απελπισμένο κογιότ:

"...Φανατικός είναι αυτός που εντείνει τις προσπάθειές του, όταν έχει ξεχάσει εντελώς το σκοπό για τον οποίο αγωνίζεται..."