Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

"Κολλημένος" με το ΔΝΤ από την αρχή

Η κυβέρνηση και οι τροϊκανοί δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν καλύτερη συγκυρία για την σημερινή αποκάλυψη της "Καθημερινής της Κυριακής", παρά μετά από ένα ακόμα ντέρμπυ αιωνίων με ξύλο, επεισόδια και τυφλές διαιτησίες. Ο μέσος Έλληνας ενδιαφέρεται περισσότερο για ένα ανύπαρκτο οφσάιντ παρά για το πρέπει να βρει την Τετάρτη στο δρόμο στην πανελλαδική απεργία.

Όχι πως έγινε κατά λάθος φυσικά. Ο Ντομινίκ (Στρος Καν) ετοιμάζεται για πρόεδρος της Γαλλίας το 2012 και ξέρει τι λέει, πως το λέει, που το λέει και κυρίως πότε. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η δήλωσή του δημοσιεύεται εντέχνως με "πλάγιο" τρόπο, δηλαδή όχι κατευθείαν σε συνέντευξη τύπου αλλά στα πλαίσια ντοκιμαντέρ του CANAL+ που θα προβληθεί σε 3 εβδομάδες. Ούτε είναι τυχαίο πως γίνεται μια εβδομάδα μετά το μπάχαλο που δημιούργησαν εδώ στην Ελλάδα οι υπάλληλοί του, θέλοντας να τραβήξουν το αυτί της κυβέρνησης, υποτίθεται γιατί είναι δυσαρεστημένοι με την εφαρμογή του μνημονίου.

Η αποκάλυψη Στρος-Καν


Αλλά τι ακριβώς είπε; Το άρθρο της "Καθημερινής της Κυριακής" είναι ίσως η μεγαλύτερη είδηση-αποκάλυψη στην μετά-μνημονίου εποχή στα ελληνικά ΜΜΕ:

"«Βόμβα» Στρος-Καν για Ελλάδα" (kathimerini.gr, 20/2/2011):

"...Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+ που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα...

...Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους ομολόγους του, για να εισπράξει την κατηγορηματική τους άρνηση. Αντ’ αυτού, του ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στο περιθώριο της συνόδου ήταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Οπως τόνισε στις Βρυξέλλες, δεν ετίθετο ζήτημα προσφυγής στο ΔΝΤ..."


Κανονικά θα πρέπει να το δίνουν μαζί με τα ψηφοδέλτια, στις επόμενες εκλογές, οι οποίες φαίνεται πως είναι πλέον μόνο θέμα χρόνου.


Για όσους έσπευσαν να πούνε ότι ο Στρος-Καν δεν είναι και τόσο αξιόπιστος (ίσως και να έχουν δίκιο), προφανώς δεν πρόλαβαν να διαβάσουν την επίσημη δήλωση της κυβέρνησης σήμερα, δια στόματος Πεταλωτή:

"...«η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας το οποίο αποκαλύφθηκε μετά τις εκλογές του 2009, αφού η Ν.Δ. το απέκρυπτε επιμελώς.

Με λεπτούς χειρισμούς, με ψυχραιμία και περίσσια αποφασιστικότητα, καταφέραμε σε εποχές πολύ δύσκολες για τη χώρα μας, να δημιουργηθεί η γνωστή λύση του τριμερούς μηχανισμού δανεισμού και στήριξης μας και η υπαγωγή μας σε αυτόν..."


Δηλαδή, όχι μόνο δεν διαψεύδει τις δηλώσεις Στρος-Καν (αυτό έλλειπε, να την "πούνε" και στο μεγάλο αφεντικό), αλλά είναι περήφανοι κιόλας για τους "λεπτούς χειρισμούς" τους.

Το συμπέρασμα


Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, τώρα πολλά από τα "ανεξήγητα" πράγματα που έκανε (ή δεν έκανε) αυτή η κυβέρνηση εκείνη την περίοδο γίνονται πλέον ξεκάθαρα και λογικά:

 1. Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να αντιδράσει, από το Δεκέμβριο 2099 μέχρι τον Μάρτιο 2010;

  Γιατί ο πρωθυπουργός μας, που ήδη είχε βάλει πλώρη για το ΔΝΤ από την πρώτη στιγμή, είχε λάβει σαφέστατη άρνηση από το Eurogroup όταν τους το πρότεινε, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, στη Σύνοδο Κορυφής στις 11 Δεκεμβρίου 2009. Έτσι, αποφάσισε συνειδητά να βάλει τη χώρα σε τροχιά καθόδου, ή απλώς να μείνει αδρανής όταν οι περίφημες "αγορές" άρχισαν να ακονίζουν τα νύχια τους.

 2. Γιατί αυτό λογικά είναι "συνειδητή" επιλογή και όχι απλά λάθος;

  Γιατί ταυτόχρονα, όπως έχει πλέον αποδειχθεί από την αιτιολόγηση των Τόμπρα-Νούλα στη μήνυση κατά των κερδοσκόπων, η δική μας ΤτΕ αύξησε το χρονικό περιθώριο τζογαρίσματος σε ελληνικά ομόλογα, από 3 σε 10 ημέρες, ακριβώς την περίοδο που οι κερδοσκόποι έριχναν ότι είχαν και (κυρίως) δεν είχαν στην χρεωκοπία της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, αντί να θωρακίσει την ελληνική οικονομία, διευκόλυνε συγκεκριμένους χρηματιστηριακούς οίκους στο να κάνουν ότι ξέρουν καλύτερα: να χειραγωγούν τις "αγορές". Και αυτό δεν είναι λάθος, είναι απλώς παράλογη κίνηση, για την κεντρική τράπεζα μιας χώρας σε κρίση.

 3. Γιατί οι Ευρωπαίοι συμπεριφέρθηκαν τόσο "σκληρά" προς την Ελλάδα, μετά τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης;

  Μόλις έγινε ξεκάθαρο πως η Ελλάδα κατασπαρασσόταν από τους κερδοσκόπους σε καθημερινή βάση και πως δεν υπήρχε περίπτωση να βρει δανεικά με "κανονικό" τρόπο, οι Ευρωπαίοι "εταίροι" μας όντως έκαναν αυτό που αρχικά είχαν αρνηθεί: Να συνεργαστούν με το ΔΝΤ και να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα όσο χρειαζόταν και ΠΟΛΥ πολύ παραπάνω, επιβάλλοντας ταυτόχρονα το πιο στενό δημοσιονομικό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί ποτέ σε ευρωπαϊκή χώρα. Και αυτό, όχι γιατί ήταν απαραίτητο, αλλά για να μας τιμωρήσουν, να παραδειγματίσουν κάθε άλλη "χώρα του νότου" και ταυτόχρονα να πάρουν πίσω στο ακέραιο και με υψηλό κέρδος από πάνω οτιδήποτε τους χρωστάμε, από ομόλογα, αγορές όπλων, αναπτυξιακά πακέτα στήριξης (Γ'ΚΠΣ, ΕΣΠΑ) που έγιναν βίλες και κότερα, και φυσικά όσα έδωσαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα και κόμματα για μίζες. Γιατί όταν κάποιος σε "εξαπατά", πάντα ζητάς τα λεφτά σου πίσω.

 4. Γιατί η ψήφιση του μνημονίου πέρασε τόσο βιαστικά από τη Βουλή εκείνο το βράδυ;

  Γιατί οι κυβερνώντες ήξεραν πως αν υπήρχε χρόνος να διαβάσουν προσεκτικά οι βουλευτές του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος τι ακριβώς επρόκειτο να ψηφίσουν, δεν πρόκειται να περνούσε με τίποτα, τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα (η "κομματική πειθαρχία" πάντα έχει τον πρώτο λόγο). Οι τρεις που όντως το διάβασαν, Σακοράφα, Οικονόμου και Δημαράς, αρνήθηκαν να ψηφίσουν καθαρά υπέρ και, ως παραδειγματισμό, διαγράφηκαν αυτομάτως.

 5. Υπήρχε άλλος τρόπος χρηματοδότησης των όποιων (λίγων) ΑΜΕΣΩΝ αναγκών της Ελλάδας εκείνη την περίοδο, πέραν του ΔΝΤ και του μνημονίου της τρόικας;

  Κι όμως, φαίνεται πως υπήρχε:

  "China buys Greek when no one else will" (CNN Money, 18/6/2009)

  "Greece is tapping China's deep pockets to help rebuild its economy" (Washington Post, 9/6/2009)

  Τα παραπάνω δημοσιεύματα έγιναν φυσικά για τις "επενδύσεις" των Κινέζων στον ΟΛΠ εκείνη την περίοδο, αλλά κανείς δεν ξεχνά πως αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα διαβουλεύσεων, ΜΕΤΑ την ψήφιση του μνημονίου στη Βουλή, όταν έγινε πλέον σαφές πως δεν υπήρχε χώρος για τους Κινέζους στην εξαγορά Ελληνικού χρέους ως "επένδυση". Μάλιστα, η Ρωσία είχε τότε σπεύσει να "συμβουλεύσει" την Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, όταν κατάλαβε ότι, αφού δεν είχε ίδια κονδύλια να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα ΧΩΡΙΣ τη συνδρομή των Κινέζων, τότε καλύτερα να τους κρατήσει εκτός ΕΕ. Άλλωστε, για τη Ρωσία η ΕΕ είναι ο καλύτερος πελάτης της στα ενεργειακά θέματα. Η Κίνα ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε ανταγωνιστής.

Ένα πολύ σύντομο και περιεκτικό ιστορικό της προσφυγής μας στο ΔΝΤ πρόβαλλε απόψε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, ενώ το δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής" και οι αποκαλύψεις Στρος-Καν έπαιξαν πρώτο θέμα:

>> Δελτίο ειδήσεων ΣΚΑΪ τηλεόραση, 20/2/2011

Το τελευταίο φύλλο συκής έπεσε, ο βασιλιάς είναι γυμνός. Το μόνο που απομένει είναι κάποιος να του το πει. Και τότε, έκπληκτος και οργισμένος, θα παίξει το τελευταίο του χαρτί: ΕΚΛΟΓΕΣ, κι όποιος αντέξει (αυτός θα φύγει στα ξένα έτσι κι αλλιώς).ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21/2/2011 (A)


Ο Μιχάλης Ιγνατίου, μιλώντας στην τηλεόραση, δήλωσε πως οι δικές του πληροφορίες (ανταποκριτής στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια) ήταν πως η προσφυγή στο ΔΝΤ είχε "κλειδώσει" από τις 15 Ιανουαρίου του 2010 με κάθε λεπτομέρεια.

Είπε επίσης πως μετά την κατηγορηματική άρνηση του Παπακωνσταντίνου σχετικά με το θέμα, οι ανταποκριτές διερωτήθηκαν μήπως οι πληροφορίες τους όντως ήταν λάθος, από διπλωμάτες και ανώτατα στελέχη και των δύο πλευρών. Αλλά φυσικά επιβεβαιώθηκαν πολύ σύντομα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διερωτηθεί κανείς σήμερα, μόλις λίγες ημέρες πριν την πανελλαδική απεργία της Τετάρτης, γιατί ο "σοσιαλιστής" Στρος Καν στέλνει την κυβέρνηση της τρόικας στη σέντρα.

Μήπως γιατί αυτό ακριβώς είναι το επόμενο βήμα της "κλιμάκωσης" της "διαμάχης" του "εξοργισμένου" πρωθυπουργού με την τρόικα, στο δρόμο προς τις εκλογές;ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21/2/2011 (B)


Σε συνέχεια του ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο δημοσιογράφος που είναι απεσταλμένος στο ΔΝΤ και ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες διευκρίνισε επιπλέον το εξής (ΣΚΑΪ ραδιόφωνο):

Ο πρωθυπουργός μας ζήτησε τη συνδρομή του ΔΝΤ κατά προτεραιότητα και χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων.

Η διευκρίνιση αυτή, εφόσον επίσης δεν διαψευστεί (όχι από την κυβέρνηση αλλά από γεγονότα) ή αν επιβεβαιωθεί από τρίτους, ξεδιαλύνει και τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με τα "γιατί" και τα "πως" της παράδοσης της Ελλάδας στο ΔΝΤ και στην τρόικα.

Δεν έχει πλέον καμία σημασία τι λέει ή τι θα κάνει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση. Η ουσία είναι ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέμματα συνειδητά, όχι μόνο πριν τις εκλογές αλλά και μετά από αυτές. Και η διακυβέρνηση με ψέμματα σημαίνει πάντα δύο πράγματα και μόνο: είτε δεν μπορεί να πει την αλήθεια στο λαό που τον ψήφισε (γιατί;), είτε δεν θέλει.

Δεν ξέρω τι από τα δύο είναι χειρότερο. Ένας ηγέτης που ψεύδεται συνεχώς, "για το καλό του λαού" και "γιατί αυτός ξέρει καλύτερα από το λαό", ή αυτός που το κάνει συνειδητά και συστηματικά, αγνοώντας εντελώς το λαό. Και στις δύο περιπτώσεις, ο "ηγέτης" αυτός είναι ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟΣ.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21/2/2011 (Γ)


"Φ. Σαχινίδης ΔΝΤ: Επιλογή μας από την αρχή!":

>> http://www.alphafm.gr/?p=1349

>> http://tinyurl.com/64wet5a

>> http://www.antinews.gr/2010/05/10/44848/

Μια από τις πρώτες ψύχραιμες φωνές, ο Γ. Δελαστίκ, το είχε αναλύσει ήδη από τις 10 Μαΐου 2010, αμέσως μετά την "παράδοσή" μας στο ΔΝΤ:

"Θα επιβιώσει άραγε το ευρώ;"

Ο Σαχινίδης είχε πει:

"...Οταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", είπε και χαρακτήρισε το ΔΝΤ ως "πρώτη επιλογή και μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου και μετά..."

Το θέμα μάλλον έχει κλείσει. Δεν έχει πλέον και τόση σημασία αν η κυβέρνηση ήξερε αλλά δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να πει την αλήθεια.

Το θέμα είναι μέχρι πότε τα τσιράκια στα ΜΜΕ θα συνεχίζουν να βρίσκουν απίθανες "αιτιολογήσεις" για κατά συνείδηση ψεύτες, απατεώνες, αδίστακτους, άπληστους πολιτικούς, οι οποίοι εδώ και πολύ καιρό έχουν διαχωρίσει τη δική τους τύχη από την τύχη του λαού και της χώρας τους.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21/2/2011 (Δ)


Και βέβαια, για ιστορικούς λόγους, η περίφημη ομιλία του πρωθυπουργού στο Ζάππειο στις 13 Ιανουαρίου 2010 γαι τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ:

"Δεν τίθεται θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ" (Πρώτο Θέμα, 14/1/2010)

"...«Δεν υπάρχει ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ...Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ ούτε να προσφύγουμε στο ΔΝΤ. Δεν το έχουμε ανάγκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός..."

Και το video της συγκεκριμένης δήλωσης, για τις επόμενες γενιές:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22/2/2011 (E)


Τυπικά, το παρακάτω βίντεο δεν έχει άμεση σχέση με το θέμα του παραπάνω άρθρου, αλλά είναι φανερό πως η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει πλέον από τον έλεγχο των κυβερνώντων, ειδικά μετά την παραπάνω αποκάλυψη.

Η εκδήλωση είναι από το Βερολίνο εχθές, όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός εν όψει της σημερινής συνάντησης με την Α. Μέρκελ. Οι Έλληνες φοιτητές φωνάζουν:

"...Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, και ληστεύει το λαό..."


.

5 σχόλια:

Jaga είπε...

Δύο κείμενα του εξαιρετικού οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη, από τον περασμένο Μάιο (2010), όπου λέει ακριβώς αυτά που τώρα ψελλίζει η αποτυχημένη κυβέρνηση του μνημονίου:

"Δ. Καζάκης: Διευκρινιστικές Απαντήσεις για την Αναδιάρθρωση του Χρέους" (blog CYNICAL, 13/5/2010):

>> http://e-cynical.blogspot.com/2010/05/blog-post_13.html

"Δημήτρης Καζάκης: Όχι στην κατάργηση της δημοκρατίας, το πλιάτσικο και την αφρικανοποίηση" (e-dromos.gr, 21/5/2010):

>> http://tinyurl.com/38m56m6

Αξίζει να διαβάσει κανείς ειδικά το πρώτο άρθρο, όπου ο Καζάκης εξηγεί τι σημαίνει άρνηση πληρωμής χρέους, τι επιπτώσεις έχει εντός Ελλάδας και όλα αυτά που, εκ των υστέρων, αποδεικνύονται απόλυτα σωστά, πέρα από κάθε επίπλαστη τρομολαγνεία και καταστροφολογία από τα ΜΜΕ.

Επισήμανση: ο Καζάκης αποκάλυψε σε ανύποπτη στιγμή ότι το πραγματικό "κεφάλαιο" στο εθνικό χρέος, και μάλιστα προ μνημονίου, είναι περίπου το 5% (!!!), ενώ το υπόλοιπο 95% είναι πανωτόκια. Αυτό είναι πέρα από κάθε έννοια τοκογλυφίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς το ίδιο "μοντέλο" συμβαίνει και στα διόδια των εθνικών οδών, όπου οι εργολάβοι συνεχίζουν να εισπράττουν...

Jaga είπε...

Τα πρακτικά της "ώρας του πρωθυπουργού" από τη Βουλή σήμερα 25-2-2011:

>> http://tinyurl.com/6yspage

Παρόλο που ο Τσίπρας είναι μόνο για κανένα "δεν πληρώνω" στα διόδια και για υπερευαίσθητους αριστεριστές, σήμερα πραγματικά ο πρωθυπουργός απάντησε άλλα αντί άλλων, όταν ρωτήθηκε για την αποκάλυψη των δηλώσεων του Στρος-Καν. Από κάτω δεν ήταν ούτε 10 βουλευτές για να χειροκροτήσουν.

Τώρα ο πρωθυπουργός διαβάζει δηλώσεις του από 11 Δεκεμβρίου 2009, όπου λέει ότι συζητούσαν με το ΔΝΤ "όλα τα δυνατά σενάρια" και για "θέματα τεχνικής φύσεως". Δηλαδή επιμένει ακόμα ότι ΔΕΝ ζήτησε ο ίδιος, πριν από την κατρακύλα των επόμενων μηνών, χρήματα από το ΔΝΤ.

Όμορφα "χωριά", όμορφα καίγονται...

Jaga είπε...

Για του λόγου το αληθές, να και μια χρήσιμη πρόσφατη δημοσκόπηση:

"Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Realnews" (28/2/2011):

>> http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=49820&catID=1

Το 67% (2 στους 3) Έλληνες είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ο πρωθυπουργός αποπροσανατόλισε τον ελληνικό λαό, ενώ παρασκηνιακά είχε συνειδητά επιλέξει από πολύ νωρίς την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Τώρα λείπει μόνο ο Πάγκαλος, να πει ότι εκτός από κοπρίτες, οι Έλληνες είναι και ανίδεοι.

Jaga είπε...

Επιτέλους βγήκε στη δημοσιότητα, στην εκπομπή Αλ ΤΣαντίρι του Λάκη Λαζόπουλου (3/5/2011), το κομμένο απόσπασμα από την επίμαχη γαλλική εκπομπή με τη συνέντευξη του Στρος-Καν.

Το video από την εκπομπή του Λαζόπουλου, καθώς και σχόλια για το περιεχόμενο και (κυρίως) γιατί κόπηκε όταν προβλήθηκε στη Γαλλία, στα παρακάτω:

"Το δωράκι του Λάκη Λαζόπουλου στο Γιώργο Παπανδρέου . Lazopoulos-Papandreou":

>> http://rodosblog-xrisostomos.blogspot.com/2011/05/lazopoulos-papandreou.html

"Όχι, δεν έχουμε χούντα" (pitsirikos):

>> http://tinyurl.com/5wourw4

Με λίγα λόγια, το πρώτο όνομα του ΔΝΤ λέει επίσημα πως ο πρωθυπουργός μας είχε ζητήσει την χρηματοδότηση από το ταμείο, εκτός και πέρα από την πιθανή συμμετοχή της ΕΕ, την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι αγωνιζόταν να κάνει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της από μόνη της, απορρίπτοντας δημόσια κατηγορηματικά τις αιτιάσεις για όλα τα παραπάνω.

Εκ των υστέρων, αποκαλύπτεται ότι μεταξύ ανικανότητας και δολιότητας, μάλλον αποδεικνύεται (δυστυχώς) το δεύτερο. Και αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να το αμφισβητήσει πλέον κανείς, μόνο να το αποκρύψει, προσωρινά.

Jaga είπε...

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ σχετικά με τις συγκεκριμένες "κομμένες" δηλώσεις του Στρος-Καν:

"ΔΝΤ: Για τεχνικά ζητήματα οι συνομιλίες Στρος Καν – Παπανδρέου":

>> http://www.skai.gr/news/politics/article/168579/dd-gia-tehnika-zitimata-oi-sunomilies-stros-kan-papandreou-/

"Πολιτική αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Στρος Καν":

>> http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/05/2011_389543

Ο εκπρόσωπος του Νο.1 του ΔΝΤ λέει ότι η Ελλάδα ζήτησε τότε μόνο "τεχνική βοήθεια" και όχι χρήματα από το ταμείο. Το κατά πόσο αυτό είναι αλήθεια ή όχι μπορεί να το κρίνει από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου (βλ. παραπάνω post). Δεν διαψεύδει όμως σε καμία περίπτωση το "υπόγεια" που λέει ο Στρος-Καν. Και εκεί είναι κυρίως το πρόβλημα.

Όσο για τον Πεταλωτή, αφού προσπάθησε να πείσει για τη λάθος μετάφραση, στη συνέχεια ξεστόμισε πάλι το ίδιο παραμύθι, περί κινδύνου μη πληρωμής μισθών και συντάξεων κτλ. Δηλαδή, ούτε αυτός αμφισβήτησε σε καμία περίπτωση το "υπόγεια".

Όσο για το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων, για το αν πράγματι ο GAP είπε "θέλουμε τη βοήθειά σας, όχι τα λεφτά σας", αυτό από μόνο του καταρρίπτει την αιτίαση των "υπόγειων" διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, τη στιγμή που όπως λένε ήδη από το Δεκέμβριο του 2009 είχαν ανακοινώσει τα περί "τεχνικής βοήθειας". Άρα σε αυτές τις "υπόγειες" επαφές συζητούσαν προφανώς άλλα πράγματα.

Δυστυχώς, τα σήματα των πρεσβειών των ΗΠΑ που διέρρευσαν μέσω Wikileaks δεν καλύπτουν την συγκεκριμένη, πολύ πρόσφατη περίοδο (εκτός αν είναι από τα λογοκριμένα "ευαίσθητα" θέματα). Πάντως στην κυβέρνηση έχουν τόσο μεγάλο πανικό που ήδη δεν μπορούν να διατυπώσουν ένα πειστικό, στοιχειωδώς λογικό, ανεπιχείρημα.