Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Όσα παίρνει ο... άνεργος

Διαβάζοντας με ενδιαφέρον όσα προωθούνται στο νέο νόμο για τα blogs και τους «κατά συρροήν συκοφάντες» σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα προσπαθήσω ως δοκιμή να περιγράψω τα τελευταία γεγονότα όσο πιο ήπια μπορώ. Δεν παραθέτω πολλά links και εδώ, για να μην «ενοχοποιήσω»(!) συναδέλφους bloggers-φτουκακα (πλάκα θα έχει...)

Είναι δύσκολο πλέον να παρακολουθήσει κανείς τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σε κάθε επίπεδο. Κάθε μέρα, οι (μονίμως κακές) σημαντικές ειδήσεις είναι τόσες πολλές που θυμίζει το γνωστό γνωμικό: «Το να ψάχνει κανείς πληροφορίες στο Internet είναι σαν να προσπαθεί να πιει νερό από πυροσβεστικό κρουνό». Η πληροφορία είναι εκεί, αρκεί να αντέξεις το χείμαρρο.

Ο νέος νόμος για τα blogs


Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως, αυτή του νομοσχεδίου που προωθεί ο δημοφιλέστατος (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καστανίδης, που τόσο φαίνεται να κόπτεται για Έλληνες και μετανάστες. Στο νόμο που ετοιμάζει προς ψήφιση, blogs και ιστοσελίδες που καταφέρονται συνολικά κατά πολιτικών θα διώκονται ποινικά, είτε πρόκειται για ελληνικούς ή ξένους host servers, είτε για Έλληνες οι αλλοδαπούς(;) αρθρογράφους.

Για να καταδείξουμε πόσο γελοίος και κατάπτυστος είναι ένας τέτοιος νόμος, ειδικά αυτή την έτσι κι αλλιώς οξυμμένη κοινωνικά περίοδο, θα πρέπει όσοι αρθρογραφούν στο δίκτυο να «προσαρμόσουν» κατάλληλα τα κείμενά τους. Προσωπικά υιοθετώ την προσέγγιση του Στέφανου Χίου του Kontra Channel, ο οποίος μετά από κάθε χοντρό μπινελίκι προσθέτει «…με όλο το σεβασμό». Κάνω εγώ την αρχή εδώ, να δούμε πως βγαίνει το αποτέλεσμα.

Η δολοφονία των δύο αστυνομικών


Πριν μερικές μέρες, δύο αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έπεσαν νεκροί από πυρά αγνώστων (και ασύλληπτων) δραστών, ενώ άλλοι δύο βρίσκονται στο νοσοκομείο εκτός κινδύνου. Η σύρραξη έγινε όταν τουλάχιστον 10 μοτοσικλέτες ακολουθούσαν «διακριτικά» (όχι και τόσο από ότι φαίνεται) δράστες που είχαν προηγουμένως κάνει ληστεία. Μόλις είδαν τους αστυνομικούς, απλώς γύρισαν και γάζωσαν με 3 επιθετικά όπλα τύπου AK-47, τα οποία διαπερνούν κάθε μη στρατιωτική θωράκιση. Περιπολικό που κλήθηκε για ενίσχυση, έμεινε στο δρόμο λόγω βλάβης… Στην κηδεία των θυμάτων, οι ελάχιστοι πολιτικοί που παραβρέθηκαν εκεί (ένας εκ των οποίων ο Μητσοτάκουλας – «με όλο το σεβασμό») έφαγαν ΠΟΛΥ χοντρό κράξιμο και αποχώρησαν. Το ίδιο και χειρότερο κράξιμο έφαγε πριν λ΄γες μέρες ο Τσοχατζόπουλος έξω από το σπίτι του από 1500 πολίτες και ο Σημίτης εχθές κάτω από το διαμέρισμά του.

Η Αφρική σε φωτιά


Στο μεταξύ Λιβύη ο Καντάφι, με φρεσκοβαμμένο μαλλί και ύφος μάγκα ταρίφα, λέει ότι δεν του καίγεται καρφί για τις συγκρούσεις και τις σφαγές στη χώρα του. Έδωσε συνέντευξη στην Christian Amanpour και είπε ότι, είτε θα κερδίσει τον πόλεμο, είτε θα πεθάνει πολεμώντας, καθώς και ότι αν επέμβουν ξένες δυνάμεις θα υπάρχουν εκατόμβες νεκρών. Ο δικός μας πρωθυπουργός, πρώην εμπορικός συνεργάτης και «θεσμικός επενδυτής» στα ενεργειακά (βλέπε επίσκεψη στη Λιβύη τον Ιούνιο 2010), τώρα δεν έχει κάνει ούτε μισή δήλωση για τον δικτάτορα, ούτε ως δικός μας πρωθυπουργός, ούτε ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Καλα-τράβα, μαύρη τρύπα και γερμανικές εκλογές


Εδώ στα δικά μας, βγαίνει στην επικαιρότητα το κόστος της στέγης Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Το ακριβές ποσό το κρύβουν επιμελώς, αλλά όπως φαίνεται πρόκειται για τάξη μεγέθους ίση με το κόστος 20 περίπου αεροδρομίων(!) – Ταυτόχρονα, κανείς μα ΚΑΝΕΙΣ λαμογιοπολιτικός («με όλο το σεβασμό») δεν λέει στο δικό μας «ηγέτη» ότι πρέπει επιτέλους, τώρα, εν μέσω εκλογών στη Γερμανία, η κα Μέρκελ να πιεστεί μέχρι κόκκινης κάρτας. Γιατί αλήθεια κανείς δεν θέτει το θέμα της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, χωρίς άλλες θυσίες, ως προϋπόθεση για να σταματήσει το μαρκάρισμα; Γιατί δεν οδηγείται η μαμά Siemens, στα δικαστήρια για τις λαμογιές που έκανε εδώ; Γιατί δεν ζητάμε ανάλογες αποζημιώσεις για τα υποβρύχια, για τα δημόσια έργα, για όποια μαύρη τρύπα καταπίνει δημόσιο χρήμα εδώ και δεκαετίες; Μιλάμε για ζεστό χρήμα, όχι για μαρουλόφυλλα. Αυτό δεν ψάχνουμε;

"Είμαστε ανάμεσα σε δύο τρύπες" (Παπακωνσταντίνου)


Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι είμαστε πλέον «στη μέση του τούνελ» και ότι βλέπει ένα αχνό φως πίσω, ότι και καλά έχουμε κάνει πολύ δρόμο, και ένα αχνό φως μπροστά, ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Είναι φανερό ότι στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει τις ψυχοτροπικές ουσίες («με όλο το σεβασμό»), αλλιώς δεν εξηγείται η τόση ποιητική ευφράδεια τη στιγμή που η χώρα καίγεται ολόκληρη. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ η ανεργία αυξήθηκε σε σχεδόν 690.000 επίσημα καταγεγραμμένους, κατά πάσα πιθανότητα πάνω από 1.300.000 (πάνω από 1 στους 5) συνολικά. Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο (2011+) οι επιχειρήσεις τύπου ΝΠΙΔ (ΑΕ, ΕΠΕ, …) θα φορολογούνται με 20%, τη στιγμή που ο μισθωτός υπάλληλος στις ίδιες επιχειρήσεις φορολογείται με 30% ή 35% ή και παραπάνω αν έχει κάποιο ακίνητο (ανεβαίνουν οι αντικειμενικές αξίες). Όποιος έχει περιουσία σε off-shore ή την έδρα της επιχείρησης σε άλλη χώρα, για παράδειγμα στην Κύπρο, δεν θα πληρώνει μία «…για τη σωτηρία της χώρας». Έτσι απλά.

Ο πόλεμος των οικονομικών εκβιαστών


Η ύφεση της οικονομίας έχει φτάσει σχεδόν το 7%, ενώ οι οίκοι (ανοχής) Fitch και S&P, οι ίδιοι που μας οδήγησαν στο μνημόνιο, τώρα απειλούν απροκάλυπτα με νέες υποβαθμίσεις αν τα πράγματα «δεν πάνε καλά» στις 25 Μαρτίου στις συνομιλίες για τον «διαρκή μηχανισμό στήριξης». Υπόψη ότι ο μηχανισμός αυτός είναι στην ουσία η ενσωμάτωση στο Σύνταγμα(!) κάθε χώρας-μέλους διατάξεων για απαράβατα όρια ελλείμματος και ρήτρες για δικαίωμα παρέμβασης του Eurogroup, χωρίς πλέον κανένα ΔΝΤ ή «έκτακτες» καταστάσεις. Με λίγα λόγια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει λόγο, για παράδειγμα, για το ποσοστό του ΑΕΠ που θα πάει στην Παιδεία ή στην Υγεία στον προϋπολογισμό κάθε χώρας, χωρίς καν την «άδεια» από το εκάστοτε εθνικό κοινοβούλιο. Εννοείται ότι εμείς είμαστε οι πρώτοι που ήδη ψάχνουμε στυλό για να υπογράψουμε («με όλο το σεβασμό»).

Ποια κερδοσκοπία;


Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στην Βόρεια Αφρική υποτίθεται ότι έχουν οδηγήσει το πετρέλαιο στα $110 το βαρέλι, το χρυσό στα $1421 η ουγγιά και τα τρόφιμα σε ιστορικά ρεκόρ παγκοσμίως. Τα spreads για την Ελλάδα παραμένουν στις 900 μονάδες, δηλαδή υψηλότερα ακόμα και από τον περσινό προ-μνημονίου Μάρτιο – υποτίθεται ότι σε ένα χρόνο το πολύ θα έπρεπε να βγούμε στις «αγορές» για δανεισμό, αφού όλα θα είχαν πετύχει, το ΔΝΤ θα έχει πάει σπίτι του και όλα θα τρέχουν και πάλι ρολόι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε «μελέτη» όπου λίγο-πολύ λέει πως η κερδοσκοπία στα CDS είναι «οριακή» και ασήμαντη σε μακροσκοπική κλίμακα. Δηλαδή, η μεθόδευση που έγινε πέρυσι με την Ελλάδα, από την ΕΕ και τους δικούς μας δοσίλογους («με όλο το σεβασμό»), όχι απλά δεν υπήρξε αλλά ούτε καν συνέβαλλε στην κατρακύλα που μας οδήγησε στη μνημονιακή κατοχή. Και το κερασάκι στην τούρτα: η ΕΚΤ δηλώνει ότι η εποχή των χαμηλών επιτοκίων πέρασε και ότι ίσως υπάρξει αύξηση τις επόμενες ημέρες – όποιος έχει δάνειο ή θέλει να πάρει (βλέπε Ελλάδα), θα φτύνει πλέον περισσότερο αίμα στους νόμιμους τοκογλύφους, οι δικές μας τράπεζες εννοείται πως δεν πρόκειται να χάσουν ούτε σεντ.

Όλοι στη μπουζού...


Η Cosmote απέλυσε 120 εργαζόμενους. Έτσι, χωρίς λόγο, και χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν. Πριν λίγες μέρες το ΥΠΟΙΚ ζήτησε περικοπές από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, δηλαδή τις επιχειρήσεις όπου το δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών. Αλλά τώρα σφυρίζει αδιάφορα, λέγοντας ότι «θα ερευνήσει το θέμα» και διαρρέοντας ότι και καλά ο Γερμανός («υποκατάστημα» της Cosmote) κινδυνεύει με λουκέτο. Ως έξτρα δωράκι, το ΥΠΟΙΚ δηλώνει επίσης ότι εξετάζει το κόψιμο του επιδόματος ανεργίας σε όσους «δεν το χρειάζονται», εννοώντας ότι πριν το εγκρίνει ο ΟΑΕΔ θα γίνεται ενδελεχές ψάξιμο του ανέργου για το αν έχει κάτι για ξεπούλημα ή κατάσχεση από κάποια τράπεζα. Ακόμα και αυτός που έχει να πουλήσει κάτι, ένα διαμέρισμα, η κατάσταση της αγοράς και η έλλειψη ρευστού καθιστά αδύνατο ακόμα και το ξεπούλημα. Βέβαια, όποιος κρύβει έστω και ένα ευρώ από ΦΠΑ κινδυνεύει να πάει άμεσα στη μπουζού, στο πιο σκοτεινό κελί της φυλακής, χωρίς δυνατότητα διακανονισμού ή πώλησης, ώστε τελικά το δημόσιο να εισπράξει τα χρεωστούμενα. Αντί να «παγώνει» το αντίστοιχο ΑΦΜ, όπως προτείνουν οι έμποροι και επαγγελματίες, το δημόσιο προτιμά να μπαίνει λουκέτο και να ταΐζει έναν ακόμα οικόσιτο στον Κορυδαλλό. Πραγματικά εξαιρετική ιδέα.

Ένα ΔΝΤ για τα χρεοκοπημένα κόμματα


Τα κόμματα φυσικά είναι υπεράνω κάθε ρύθμισης χρεών. Τα δύο μεγάλα κόμματα χρωστούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ έκαστο, ενώ έχουν βάλει «υποθήκη» στις κρατικές επιχορηγήσεις τους μέχρι το 2015 για να δανειστούν ακόμα περισσότερα από τις τράπεζες. Είναι φυσικό να θεωρούν ότι έχουν εξασφαλισμένα «έσοδα», αφού τα πρόβατα συνεχίζουν να δείχνουν αποβλακωμένα μπροστά στην τι-βι της «στάνης» τους («με όλο το σεβασμό»). Βέβαια, κανείς δεν μας λέει τι θα γίνει αν κάποιο από αυτά διασπαστεί και μείνει εκτός Βουλής σε 4-5 χρόνια ή ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο αν κάποιο αποφασίσει απλώς να αλλάξει βιτρίνα και όνομα – το παλιό κόμμα δεν θα υπάρχει πλέον, άρα την «υποθήκη» του δανεισμού θα τη χρεωθεί αναγκαστικά η Βουλή, δηλαδή ο φορολογούμενος, δηλαδή και πάλι τα «πρόβατα» της «στάνης». Επίσης, δεν επισημαίνει κανείς ότι, ακριβώς λόγω του χαλκά του δανεισμού, τα κόμματα καθίστανται πλέον «ενέχυρα» τα ίδια στις τράπεζες («με όλο το σεβασμό»). Γιατί μια τράπεζα να μην πιέσει, μέσω του χρέους, κάποιο κυβερνών κόμμα για την αποπληρωμή κάποιου δανείου τρίτου – μήπως άκουσε κανείς τι αποφασίστηκε τελικά για την «παραγραφή χρέους» του Μεγάρου Μουσικής; Μάθαμε ποιος θα πληρώσει το φέσι των 95 εκατ. ευρώ; Ποιος άλλος από το Μ@λ@κΑ («με όλο το σεβασμό»).

Ο έτοιμος να κυβερνήσει


Ευτυχώς που υπάρχει ο Καρατζαφέρης. Δηλώνει: «Σώσαμε την Ελλάδα, είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε». Έχει έτοιμες λύσεις, έχει «τη μέθοδο», τη σοφία, τη βούληση. Απλά δεν τον αφήνουν ένα μάτσο λαθρομετανάστες (φταίνε για όλα, έτσι κι αλλιώς, «by default»). Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα βέβαια. Οι βουλευτές του εξωτικού ΛΑΟΣ, φανερά τσαντισμένοι με την κάθετη πτώση των ποσοστών του κόμματος, έχουν βγει πλέον από τα ρούχα τους. Κάθε τόσο, κάποιος ξεφωνίζει όλο οργή κατά αλλόθρησκων, αλλοεθνών, άλλο-κάτι, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι, αφού αυτοί δεν έχουν (ακόμα) κυβερνήσει, δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Το ότι ψήφισαν με τα δύο χέρια το μνημόνιο, είναι συνήθως η σταγόνα που «ξεχειλίζει το ποτήρι», πριν αρχίσουν να σκούζουν σαν γάιδαροι («με όλο το σεβασμό»). Στο κυβερνών κόμμα, μια δήλωση του Βενιζέλου για την «ανάγκη επίλυσης του προβλήματος» των 300 απεργών πείνας ήταν αρκετή για να βγούνε τα μαχαίρια με τον Ραγκούση, στο δρόμο της διαδοχής του νυν πρωθυπουργού μας, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν αντέχει με τίποτα πάνω από 2-3 μέρες στην Ελλάδα.

Σιωπηλό ξεφόρτωμα εμβολίων Η1Ν1


Υποθέτω ότι το κόμμα του πετυχημένου πρώην διαφημιστή έχει άποψη ακόμα και για την εξέλιξη της φετινής «πανδημίας» της γρίπης Η1Ν1. Μέχρι σήμερα έχουμε κάτι παραπάνω από 130 νεκρούς (δυστυχώς), επίπεδο ουσιαστικά το ίδιο με πέρυσι, αλλά με χωρίς καμία ουσιαστικά ειδική πρόβλεψη, ούτε καμπάνια, ούτε πανικό εμβολιασμού. Ο γενικός πληθυσμός έχει αποκτήσει αρκετά καλή φυσική ανοσία, ενώ ο ιός φαίνεται πολύ πιο ακίνδυνος ακόμα και από ιούς που κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες – όπως άλλωστε είχε διαπιστωθεί από πέρυσι. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί ακόμα να ξεφορτωθεί εμβόλια στο μπράτσο πανικόβλητων τηλεορασόπληκτων «ασθενών», οι οποίοι όταν (αν) πλέον το εμβόλιο έχει δημιουργήσει αντισώματα, ο κόσμος θα ετοιμάζεται για τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα.

Χρεοκρατία


Ποιος ο κοινός παρονομαστής σε όλα τα παραπάνω; Σε λίγο κοντά μας, από την ομάδα του The Press Project: debtocracy.gr – Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να καταστραφεί από τη δύναμη του χρέους. Ειδικά όταν μια χώρα την κυβερνούν ματαιόδοξα, υποτελή ανθρωπάκια.
(«με όλο το σεβασμό»…)

5 σχόλια:

Jaga είπε...

"Νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody's" (tvxs.gr, 7/3/2011):

>> http://tinyurl.com/6x9caa5

Jaga είπε...

"Α.Ποδηματά: φόρος- απάντηση στη κρίση" (tvxs.gr, 6/3/2011):

>> http://tinyurl.com/6z5lfpq

"...Τουλάχιστον 200 δις ευρώ υπολογίζεται ότι θα απέφερε ετησίως η φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Συντάκτρια αντίστοιχης έκθεσης την οποία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά κάνει λόγο στο tvxs.gr για μία «προφανή αδικία η οποία πρέπει να αποκατασταθεί», ιδίως εν μέσω της σημερινής οικονομικής κρίσης..."

Jaga είπε...

«Αναδιάρθρωση χρέους χωρίς πτώχευση» (real.gr, 8/3/2011):

>> http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=51885&catID=2

"...Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου είναι κάτι με το οποίο η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει, ειδικά αν αυτή η επιμήκυνση ληφθεί εξίσου υπόψη στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές...
...Η καλύτερη στρατηγική είναι μία αναδιάρθρωση χωρίς πτώχευση..."


Ένας από τους πέντε "σοφούς" της γερμανικής κυβέρνησης λέει αυτό που οποιοσδήποτε Έλληνας μη-οικονομολόγος θεωρεί αυτονόητο - εκτός ίσως από τους παπαγάλους της ενημέρωσης.

Ότι δηλαδή δεν μπορεί μια χώρα να μετατρέπεται σε δουλοπαροικία από την ίδια την κυβέρνησή της, χωρίς να διανοηθεί κανείς να πειράξει στο ελάχιστο τα ληστρικά κέρδη των ΙΔΙΩΤΩΝ ξένων τοκογλύφων που την δάνεισαν παλαιότερα, εν μέσω μιζών και λαμογιών.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δηλώνει "έκπληκτη" για την υποβάθμιση της Ελλάδας κατά δύο κατηγορίες, λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις στο Eurogroup. Ο απόλυτος ορισμός αυτού που λέμε "βαθιά νυχτωμένοι"...

Jaga είπε...

"«Αντισυνταγματική» η κατοχύρωση της λιτότητας" (tvxs.gr, 8/3/2011):

>> http://tinyurl.com/6ftefhk

"...«Δεσμεύει για το μέλλον την πολιτική ευχέρεια του λαού να επιλέγει κάθε φορά διαφορετικό είδος οικονομικής πολιτικής» δηλώνει στο tvxs.gr ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος αναφορικά με την προώθηση της συνταγματικής κατοχύρωσης της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας από το Βερολίνο. Σε αυτό το πλαίσιο, παρατηρεί ότι προσβάλλεται η αρχή του κοινωνικού κράτους, γεγονός το οποίο άλλωστε έχει επισημάνει και το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο στην περίπτωση της Συνθήκης της Λισαβόνας..."

Jaga είπε...

"Το ΕΣΡ ζητά διευκρινήσεις από το EXTRA3 για το κάλεσμα των πολιτών σε διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του Κώστα Σημίτη" (2/3/2011):

>> http://www.zappit.gr/default.php?pname=Article&cat_id=8&art_id=3098

"...Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη, εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού κάλεσε τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις 3/3/2011..."

Το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο Καστανίδης είναι ακόμα πιο παράλογο, επιτρέποντας όχι μόνο διερεύνηση για "προβολή εμπρηστικών μηνυμάτων" αλλά και για "εχθροπάθεια" (πολύ έμπνευση ο νομοθέτης!).

Ανάμεσα στα άλλα, διαβάζω παρακάτω, στην ίδια ανακοίνωση:

"...Δεκτή έγινε η αίτηση θεραπείας που κατέθεσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Σκάι 92,6, νομού Πιερίας και το πρόστιμο των 3.000 ευρώ μετατράπηκε σε σύσταση..."

Δεν ξέρω τι σχέση έχει ο Σκάι Πιερίας με τον Σκάι Αθήνας, πάντως κάποιος γλίτωσε με απλή "σύσταση" ένα τριχίλιαρο. Κάτι που λέει ότι το όνομα και μόνο δούλεψε θετικά...