Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

Οι τέσσερις επιλογές και οι προτάσεις για #aganaktismenoi

Η Ελλάδα συνειδητοποιεί ότι όντως μπορεί να μαζέψει κόσμο στις πλατείες, τα ελληνικά ΜΜΕ καταλαβαίνουν ότι χάνουν την πρωτιά στην ενημέρωση και το μιντιακό πανηγυράκι της σημερινής "αποτυχημένης συναίνεσης" των αρχηγών κομμάτων αναμασιέται στα δελτία των 8.

Οι τέσσερις επιλογές της κυβέρνησης


Το παρακάτω είναι σχόλιο που έκανα στο blog G700 προχθές (25/5), σχετικά με το "αίτημα δημοψηφίσματος" του Δασκαλόπουλου (ΣΕΒ):

---

Όπως γράφω και παραπάνω, το "δημοψήφισμα" που ζητά ο Δασκαλόπουλος είναι για γέλια. Ούτε μπορεί να γίνει πρακτικά, ούτε μπορεί να υλοποιηθούν εξίσου και οι δύο επιλογές, ούτε οι δύο επιλογές είναι σύμφωνες με τους νόμους (έξοδος από την ΕΕ χρειάζεται ανατροπή νομοθεσίας), ούτε είναι "ουδέτερο" όπως απαιτείται.

Αν μιλάει σοβαρά, τότε οι βιομήχανοι έχουν σοβαρό πρόβλημα εκπροσώπησης πλέον. Υποθέτω ότι θα τα γυρίσει και θα πει ότι εννοούσε δημοσκόπηση από εταιρία, όχι δημοψήφισμα με τη συνταγματική έννοια, γιατί ήδη έχει γίνει ρεζίλι.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ξεκάρφωμα, για να βγούνε κάποιο καλοθελητές και να πούνε ορίστε, οι ίδιοι οι βιομήχανοι λένε για δημοψήφισμα αλλά δεν προχωρά. Επομένως σκάστε και κολυμπάτε, βουλώστε το πια με την καραμέλα του δημοψηφίσματος.

Οι επιλογές είναι, κατά σειρά δικής τους προτεραιότητας:
(1) ανασχηματισμός,
(2) συγκυβέρνηση,
(3) εκλογές,
(4) δημοψήφισμα.


Ο ΣΕΒ φρόντισε να ξεπαστρέψει μιντιακά το #4, γιατί δεν υπάρχει σοβαρό αντεπιχείρημα (για δημοψήφισμα ως προς την πολιτική που ακολουθείται). Το εξωτικό ΛΑΟΣ ζήτησε ξεκάθαρα το #2, αλλά έφαγε πόρτα. Προς το παρόν βλέπω #1 χαλαρά, αμέσως μετά την "επανεκκίνηση" το καλοκαίρι, να έχουν κάτι για Σεπτέμβριο στα κανάλια. Εκτός αν κάτσει το #3 (πολύ πιθανό) και όλοι αρχίσουν να τρέχουν...

---

Έκτοτε, ο Δασκαλόπουλος διευκρίνισε ότι όντως ζητάει συνταγματικό δημοψήφισμα (και όντως έγινε ρεζίλι), με τη βοήθεια των δηλώσεων της κας Δαμανάκη περί εξόδου από το ευρώ.

Από τη σημερινή "αποτυχία συναίνεσης" επιβεβαιώνεται η πόρτα που έφαγε σήμερα το ΛΑΟΣ περί συγκυβέρνησης. Άρα οι επιλογές #2 και #4 είναι εκτός πλάνων για την κυβέρνηση.

Και επειδή κανείς μα ΚΑΝΕΙΣ πολιτικός δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή, εκτός ίσως από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, το πιο πιθανό είναι να δούμε έναν "σαρωτικό ανασχηματισμό" στην κυβέρνηση (μπορεί από 49 να γίνουν 80 νοματαίοι). Αλλά αυτό είναι φυσικά προσωρινή λύση.

Αν ανακοινωθούν εκλογές, σημαίνει ότι όντως τελειώνει το χρήμα, οι δανειστές αποτραβιούνται σε αναμονή και αρχίζουν οι στάσεις πληρωμών (στο εσωτερικό και ΜΟΝΟ). Οπότε να ψάχνουμε στον ουρανό για ελικόπτερα και για μεταμφιεσμένους βουλευτές στο δρόμο.


Προτάσεις για #aganaktismenoi


Το παρακάτω κείμενο στάλθηκε εχθές (26/5) στο νεοσυσταθέν real-democracy.gr, σχετικά με τις συγκεκριμένες προτάσεις που πρέπει σιγά-σιγά να καταγραφούν και να προβληθούν ως στόχος των κινητοποιήσεων:

---

Καλημέρα σε όλους και καλή αρχή.

Επειδή ήδη έχουν αρχίσει να λένε περί ματαιότητας των συγκεντρώσεων και της κενότητας του όλου εγχειρήματος, στέλνω μια πρόχειρη λίστα με προτάσεις που θεωρώ ότι είναι λογικές και αυτονόητες. Η λίστα φυσικά δεν είναι πλήρης, ούτε και συμφωνούν όλοι και όλες με αυτή, απλά τα στέλνω εδώ για να αρχίσει η σιγά-σιγά η κουβέντα για συγκεκριμένα πράγματα.

Χρησιμοποιήστε τη όπως θέλετε, αν θέλετε, δημοσιεύστε τη όπου κρίνετε σκόπιμο αν χρειάζεται. Σας τη στέλνω μέσω μηνύματος γιατί βλέπω ότι οι users δεν έχουν ακόμα πρόσβαση post στο forum. Θα την ανεβάσω σύντομα και στο δικό μου blog (http://thezocalo.blogspot.com)

Η φύση του προβλήματος - τρεις βασικοί παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα:

 • δημοσιονομικό έλλειμμα

 • εθνικό χρέος

 • μη λογοδοσία πολιτικής ηγεσίας


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΜΕΣΑ (1-6 μήνες):

 1. Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ), καθορισμός νόμιμου και απεχθούς χρέους, παραγραφή 2ου πριν οποιαδήποτε άλλη διαπραγμάτευση και αποπληρωμή.

 2. Κρατικοποίηση Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), εξυγίανση και έλεγχος του τραπεζικού τομέα (δανειοδότηση, ρευστότητα, αποθεματικά), κρατική εγγύηση 100% όλων των καταθέσεων.

 3. Ένταξη του ΟΔΔΗΧ υπό την ΤτΕ, με πλήρη λογοδοσία και έλεγχο από τη Βουλή, κατάρτιση αναλυτικού πλάνου εθνικού χρέους, κατάθεση στη Βουλή και δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ.

 4. Αναπομπή νόμου μνημονίου + Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης (ΣΔΔ) στη Βουλή, για ψήφιση από 3/5 (μόνο για προσωρινή επικύρωση, μέχρι το δημοψήφισμα), δημοσίευση όλων των πρακτικών στα ΜΜΕ.

 5. Δημοψήφισμα για ναι/όχι στο συγκεκριμένο μνημόνιο/ΣΔΔ (επίσημη επικύρωση ή όχι)

 6. Νέα (συν)κυβέρνηση και δέσμευση προστασίας των παρακάτω:
  * του Συντάγματος στο σύνολό του
  * της δημόσιας περιουσίας + βασικών υποδομών (ενέργεια, υδάτινοι πόροι, έδαφος, ραδιοσυχνοτήτων)
  * των βασικών κοινωνικών υποδομών (εργασία, κοιν. ασφάλιση, παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες)

 7. Ορθολογική μείωση δαπανών, ΕΚΤΟΣ μισθολογικών, στο Δημόσιο.

 8. Άμεση δέσμευση για προστασία μισθών και συντάξεων, κατά πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

 9. Αδιαπραγμάτευτη "κόκκινη γραμμή", σε συγκεκριμένα πράγματα, απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών μας.

 10. Προστασία των θέσεων εργασίας συνολικά:
  * στο δημόσιο: πάγωμα απολύσεων και προσλήψεων βραχυ/μεσο-πρόθεσμα, ήπια αναπροσαρμογή μακροπρόθεσμα (συνταξιοδοτήσεις)
  * ιδιωτικός τομέας: κίνητρα για αποφυγή απολύσεων + νέες προσλήψεις (π.χ. ασφαλιστικές εισφορές)

 11. Πάγωμα ΦΠΑ άμεσα, μείωση σε ορισμένα αγαθά πρώτης προτεραιότητας (τρόφιμα, ΔΕΗ, κτλ).

 12. Πάγωμα τιμολογίων στις ΔΕΚΟ για τουλάχιστον 2-3 χρόνια, με ειδική πρόβλεψη για τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι).

 13. Άμεση επιστροφή φόρων/ΦΠΑ σε επιχειρήσεις κατά πρώτη προτεραιότητα, ενίσχυση ρευστότητας (ΟΧΙ μέσω δανεισμού).


ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ (6-12 μήνες):

 1. Αλλαγή του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική (για τις μεθεπόμενες εκλογές).

 2. Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου παραγραφής στο κλείσιμο κάθε Βουλής (εκλογές).

 3. Πλήρες και ουσιαστικό πόθεν έσχες βουλευτών, βάσει 10ετίας και πραγματικής περιουσιακής κατάστασης, με πλήρη άρση του απορρήτου.

 4. Κρατικοποίηση ΧΑΑ, πλήρης έλεγχος/εξυγίανση της ελληνικής χρηματαγοράς και του κλάδου των ασφαλειών ζωής.

 5. Έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στα ταμεία όλων των κομμάτων, πλήρης κατάργηση οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων, εκδίκαση αποζημιώσεων υπερ δημοσίου σε περιπτώσεις βεβαιωμένων παραβάσεων.

 6. Αναδιοργάνωση φορολογικής νομοθεσίας και μηχανισμών ελέγχου, με στόχευση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων (ποιότητα όχι ποσότητα ελέγχων), κατάργηση δια νόμου κάθε μελλοντικής ιδέας "περαίωσης".

 7. Απαίτηση προστασίας συνόρων + αντιμετώπιση λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα από την ΕΕ, όχι μόνο σε επίπεδο Frontex αλλά κυρίως ανοίγματος των συνόρων εντός ΕΕ (τροποποίηση συνθήκης Λισσαβόνας).


ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ (12-24 μήνες):

 1. Νέα οικονομική στρατηγική χώρας, έμφαση σε υπηρεσίες και γνώση (όχι μόνο τουρισμό, αλλά και "εξαγωγή" τεχνογνωσίας σε τομείς που έχουμε καταρτισμένους επιστήμονες).

 2. Διασφάλιση ΑΟΖ, στρατηγικό σχέδιο εκμετάλλευσης εθνικών πόρων σε βάθος χρόνου, ανεξάρτητης (δια νόμου) από τυχόν σημερινές δεσμεύσεις αποπληρωμής χρεών.

 3. Πλάνο απόσβεσης του εθνικού χρέους σε βάθος χρόνου, με ενδιάμεση παρακολούθηση και επικαιροποίηση κάθε 2 ή 4 χρόνια, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και προσώπων.

 4. Θέσπιση συνταγματικής λογοδοσίας των κομμάτων, ως προς τις προεκλογικές εξαγγελίες, για παράδειγμα μέσω κατάθεσης του προεκλογικού του ςπρογράμματος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ή στο Άρειο Πάγο.

 5. Δυνατότητα αυτόματης αναπομπής ή δημοψηφίσματος, από "αρνητικές" ψήφους ποσοστού βουλευτών στη Βουλή (π.χ. 1/3).

 6. Οργανισμός ("οίκος") οικονομικής αξιολόγησης από την ΕΕ, με πλήρη έλεγχο και λογοδοσία στο Ευρωκοινοβούλιο, συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών (δικαστικών ή άλλων) εναντίον οργανισμών και ιδρυμάτων που αποδεδειγμένα επιδίδονται σε χειραγώγηση της ευρωπαϊκής χρηματαγοράς και σε διασπορά ψευδών ειδήσεων.


Σίγουρα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και λείπουν πολλά ακόμα. Αλλά μια τελική "λίστα αιτημάτων" πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη και να περιλαμβάνει 10 σημεία το πολύ (προς το παρόν).

(...)


Και τώρα τι;...


Όποιος πει ότι ξέρει σίγουρα τι θα συμβεί, απλά δεν λέει την αλήθεια. Πάντως, εν όψει πιθανού κραξίματος του Σαμαρά και της τρομοκρατίας που ξεκινά ανοικτά πλέον στα ΜΜΕ, να θυμίσουμε ότι περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας τον επόμενο μήνα είναι εντελώς απίθανη. Για αργότερα βέβαια δεν ξέρουμε. Το έχουν δηλώσει όλοι, η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι τραπεζίτες. Όλοι εκτός από τους δικούς μας κυβερνώντες, οι οποίοι δηλώνουν ακριβώς το αντίθετο (γιατί άραγε;)

Η κυβέρνηση πάντως ήδη δηλώνει ότι "θα προχωρήσει μόνη της". Όπως είπα, περίπτωση εκλογών επίσης ήταν εντελώς απίθανη. Άρα το πανηγυράκι τελείωσε κατά τα αναμενόμενα. Μόνο ο Καρατζαφύρερ απογοητεύτηκε, γιατί αυτός όντως περίμενε υπουργείο. Φυσικά, είναι σίγουρο ότι ο χρόνος τελειώνει.

Το Eurogroup δηλώνει μόλις τώρα ότι "λυπάται για την αποτυχία των πολιτικών αρχηγών" και πως "πρέπει" (όχι πια "είναι καλό") να υπάρξει "συναίνεση" των πολιτικών δυνάμεων στην εφαρμογή της παρούσας πολιτικής και του μνημονίου 2.0.

Επίσης, τέσσερα βασικά σημεία για ότι επακολουθήσει:
 1. Είναι σαφές πλέον σε όποιον έχει διαβάσει το "Παράρτημα IV" ότι το μνημόνιο του Μαΐου 2010 όχι μόνο δεν απέτυχε αλλά εφαρμόζεται με θρησκευτική ευλάβεια.

 2. Χρεοκοπία θα υπήρχε μόνο αν η κυβέρνηση αποφάσιζε (όπως και έκανε) να πληρώσει κατά πρώτη προτεραιότητα τις εξωτερικές και κατά δεύτερη τις εσωτερικές της υποχρεώσεις. Η αναλυτική λίστα αποπληρωμής ομολόγων μέχρι το 2012 το δείχνει αυτό ξεκάθαρα.

 3. Στόχος του μνημονίου και του δανείου των 110 δις ευρώ εξ' αρχής ήταν η "επιστροφή στις αγορές", όχι η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς, δεν επιτεύχθηκε ούτε καν το πρώτο.

 4. Η ελληνική κοινωνία ακριβώς τώρα αρχίζει να κατανοεί σε βάθος την ελληνική οικονομία. Και καταλαβαίνει ότι ούτε το ξεπούλημα, ούτε οι συνεχείς "οριζόντιες" περικοπές θα έχουν αποτέλεσμα (αποδεικνύεται άλλωστε). Γι' αυτό και αντιδρά.

Όταν μια κυβέρνηση απαιτεί πτώση του βιοτικού επιπέδου κατά 40% μέσα σε 12-18 μήνες, θα πρέπει να είναι έτοιμη για "πόλεμο". Αν μιλάμε γενικά για την εξυγίανση της οικονομίας, τότε να το κουβεντιάσουμε, αλλά σε βάθος χρόνου 1 ή 2 δεκαετιών τουλάχιστον.

Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται είναι απλό: να γυρίσουμε πίσω στα βασικά, τι θεωρούμε δηλαδή αδιαπραγμάτευτο στη δημοκρατία μας, να θέσουμε προτεραιότητες και πραγματικές "κόκκινες γραμμές". Είμαστε μόνοι μας ως χώρα. Κανείς δεν ενδιαφέρεται περισσότερο από εμάς τους ίδιους. Και κανείς δεν πρόκειται να βρει τη λύση για εμάς.

Αλλά τουλάχιστον τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πως να βρεχόμαστε ΜΑΖΙ και πως να μοιραζόμαστε τις "ομπρέλες" μεταξύ μας.


.

10 σχόλια:

Jaga είπε...

Τρομοκρατία δοσο-στέρησης τέλος:

"Θετικές προβλέψεις από Νοβότνι και Μάγερ" (antennaonline.gr, 23/5/2011):

>> http://antennaonline.gr/Economy/Persons/Pages/20115/40ce4d1f-3b18-4430-9c53-e52ed3efdde3.aspx

"Θα δοθεί η 5η δόση του δανείου λέει ο Έβαλντ Νοβότνι της ΕΚΤ" (blog.gr, 24/5/2011):

>> http://www.blog.gr/article.php?id=31696&category_id=2&addcomment=1

Επίσης (από zoomnews.gr, 23-27/5):

>> http://tinyurl.com/3eaznsm

>> http://tinyurl.com/3leydhh

Ο Νοβότνι είναι κορυφαίο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ενώ ο Μάγερ είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. Αν κάποια στιγμή η τρόικα μας κόψει τη χρηματοδότηση, αυτοί είναι από τους πρώτους που θα το υπογράψουν.

Jaga είπε...

"Δεκτή η μήνυση για Έσχατη Προδοσία κατά της Κυβέρνησης" (27/5/2011):

>> http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_3829.html

"...Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, προς μεγάλη έκπληξη όλων μας, ΔΕΝ έβαλε την υπόθεση στο αρχείο αλλά έκανε δεκτή τη μήνυση και ξεκίνησε τη διαδικασία ορίζοντας την προανάκριση..."

Jaga είπε...

Το blog του οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη, ενός από τους πρώτους που ύψωσαν από την πρώτη στιγμή τη φωνή τους ξεκάθαρα εναντίον του μνημονίου και της ΣΔΔ, ενημερώνοντας με κάθε ευκαιρία τον κόσμο για το περιεχόμενό τους:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ (blog):

>> http://dimitriskazakis.blogspot.com/

Jaga είπε...

"ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ" - επίσημα & ανεπίσημα κεντρικά sites ενημέρωσης και συντονισμού:

>> http://www.facebook.com/pages/%CE%91%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%A3%CF%84%CE%BF-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1/210627972310743

>> http://aganaktismenoigr.blogspot.com/

>> http://www.real-democracy.gr/

>> http://aganaktismenoipantou.co.cc/

TWITTER hashtags (κυριότερα):

>> http://twitter.com/#!/search?q=%23greekrevolution

>> http://twitter.com/#!/search?q=%23aganaktismenoi

>> http://twitter.com/#!/search?q=%2325mgr

LIVE coverage - link συνήθως στην πρώτη σελίδα:

>> http://www.zougla.gr

>> http://www.star.gr

>> http://www.skai.gr

Jaga είπε...

"Γιατί το μνημόνιο παραβιάζει το Σύνταγμα;" (zougla.gr, 25/5/2011):

>> http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=317439&cid=21

Εξαιρετικά αναλυτικό κείμενο-άρθρο σχετικά με τα σημεία του μνημονίου που χαρακτηρίζονται ως αντισυνταγματικά από τον Γ. Κασιμάτη.

Jaga είπε...

"Σοφία Σακοράφα: Ο Παπανδρέου υπηρετεί συγκεκριμένο σχέδιο" (Η ΑΥΓΗ, 29/5/2011):

>> http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=619263

"...Η προσφυγή στο ΔΝΤ με μαθηματική ακρίβεια θα μας έφτανε εδώ που φτάσαμε, όπως και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό δεν κατηγορώ απλώς την κυβέρνηση για λάθος πρόβλεψη, για ατυχή επιλογή, αλλά για σχεδιασμένη επιλογή με γνωστές τις συνέπειες και τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής..."

Jaga είπε...

"Από το 2009 ήταν γνωστό το αδιέξοδο - Αποκαλυπτική έκθεση του τότε επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Χοακίν Αλμούνια για την ελληνική οικονομία" (Καθημερινή της Κυριακής, 29/5/2011):

>> http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_29/05/2011_443967

>> http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100007_29/05/2011_443921

"...Από τους πρωταγωνιστές του 2009 μόνο ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έχει μιλήσει δημοσίως για την περίοδο πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση, υποστηρίζοντας, πέρυσι τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον, ότι όλοι ήταν ενήμεροι για τα προβλήματα της Ελλάδας αλλά δεν έκαναν τίποτα.

Η «Κ» ζήτησε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών κ. Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον κ. Γιουνκέρ να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί δεν επέβαλαν το Eurogroup και η Κομισιόν στις ελληνικές κυβερνήσεις τη λήψη αυστηρών διορθωτικών μέτρων λιτότητας και γιατί αποσιώπησαν τη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Γιουνκέρ απάντησε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει το θέμα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις πρωταγωνιστές δεν είχαν απαντήσει μέχρι την ώρα που γράφτηκε το άρθρο..."

Jaga είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Jaga είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Jaga είπε...

Οι παραπάνω προτάσεις στάλθηκαν στους διαχειριστές της σελίδας real-democracy.gr στις 26/5 και αναρτήθηκαν στο forum του site στις 1/6.

>> http://real-democracy.gr/el/comment/2727#comment-2727