Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Όχι πλέον απλώς #aganaktismenoi

Εχθές όποιος βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας κατάλαβε ένα πράγμα: σίγουρα κάτι συμβαίνει εδώ. Δεν είναι κάτι σαφές, κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο πολιτικής δράσης για την ως δια μαγείας επίλυση της κρίσης. Αλλά όλοι μαθαίνουν το πιο απλό, το πρώτο βήμα. Ότι δηλαδή μπορούν να το κάνουν, απόλυτα ειρηνικά και ακαπέλωτα.

Εικόνες από τη χθεσινή (29/5) συγκέντρωση στο Σύνταγμα και από πόλεις σε όλη την Ελλάδα και Ευρώπη:

"Ξεχείλισε αγανάκτηση το Σύνταγμα" (enet.gr, 29/5/2011):

Πως είναι αλήθεια να σε βρίζουν και να σε μουτζώνουν 100.000 κόσμος και εσύ να δηλώνεις "θα συνεχίσω μόνος, δεν με νοιάζει το πολιτικό κόστος"?


Πηγή >> http://xazoulhs.files.wordpress.com/2011/05/cf80cf81ceb5ceb6ceb1.jpg


Πηγή >> http://www.youtube.com/watch?v=et_qAPnmUoM

Εχθές είχαν την τιμητική τους όλα τα ΜΜΕ, καθώς ο κόσμος τα θεωρεί κατ' εξοχήν υπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση, και όχι άδικα. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που εμφανιζόταν κάμερα στα μπαλκόνια των ξενοδοχείων γύρω από την πλατεία Συντάγματος, τα λέιζερ και η γιούχα έπεφταν βροχή.

"Εντυπωσιακή διαδήλωση «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα" (skai.gr, 29/5/2011)

Σε άλλες συνθήκες, μια λαοθάλασσα κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, απόλυτα ειρηνικό και ακαπέλωτο, θα ήταν πρωτοσέλιδο παντού εδώ και ημέρες. Αλλά στα δικά μας ΜΜΕ παίζει 5λεπτα, με ελάχιστα σχόλια και ακόμα λιγότερες εικόνες.

Δεν είναι τυχαίο που για πρώτη ίσως φορά τα ΜΜΕ μεταδίδουν με απόλυτη βεβαιότητα τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας σχετικά με το πλήθος του κόσμου, κάπου 45.000 εχθές, ενώ όποιος βρέθηκε εκεί από την πρώτη στιγμή καταλάβαινε εύκολα ότι ο όγκος ήταν σίγουρα 100.000. Για κάποιες ώρες, ο σταθμός μετρό στο Σύνταγμα έμοιαζε με εξέδρες γηπέδου σε ντέρμπι, μόνο που τώρα κανείς δεν φώναζε για κάποια ομάδα αλλά απλά χαίρονταν με αυτό που έβλεπε να συμβαίνει.Εξαιρετικά "ενδιαφέρον" επίσης και το γεγονός ότι σήμερα σχεδόν όλες οι εφημερίδες ΔΕΝ έχουν πρώτο θέμα τις χθεσινές πανευρωπαϊκές συγκεντρώσεις "αγανακτισμένων", ΕΚΤΟΣ από τις πιο φανατικές μνημονιακές εφημερίδες, όπως:

"Τα σημερινά πρωτοσέλιδα" (enet.gr, 30/5/2011)

"ΤΑ ΝΕΑ: 'Η μεγάλη γιορτή της διαμαρτυρίας'" (30/5/2011)

"Λαοθάλασσα πολιτών έστειλε χθες το απόγευμα μηνύματα αγανάκτησης από την ασφυκτικά γεμάτη Πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους σε μια ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο".

Το "κράξιμο" δεν έχει γλιτώσει και ο ΣΚΑΪ, του οποίου ενώ το website φιλοξενεί για αρκετές ώρες κάθε βράδυ live streaming από την πλατεία Συντάγματος, αντίθετα στα δελτία ειδήσεων του σταθμού το γεγονός περνά σχεδόν ως μη-είδηση.

Εχθές άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες οργανωμένες ομάδες της "Χρυσής Αυγής", να περιφέρονται μέσα στο πλήθος με σημαίες και εθνικοπατριωτικό τσαμπουκά, αν και ήταν φανερά ξένο σώμα από τη μάζα του κόσμου. Μάλιστα σήμερα μεταδίδεται ότι έγιναν και επιθέσεις εναντίον μεταναστών στο κέντρο, γιατί λέει ήθελαν να "τιμήσουν" την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29/5/1453. Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς θα ήταν περήφανος για τους απογόνους του (γι' αυτό και παραμένει μαρμαρωμένος...)

Είναι φανερό ότι εδώ παίζεται χοντρό παιχνίδι. Είναι πολύ βολικό και (δυστυχώς) εύκολο οι συγκεκριμένες μαζικές εκδηλώσεις να μετατραπούν σε βαλβίδα ασφαλείας που θα ξεθυμάνει προσωρινά την οργή του κόσμου. Ή ακόμα χειρότερα, θα μετατραπεί σε άλλη μια "πορτοκαλί επανάσταση", μια ακίνδυνη δηλαδή "αλλαγή" της πολιτικής εξουσίας χωρίς αλλαγή της ίδιας της πολιτικής.

Το θετικό είναι ότι ο κόσμος φαίνεται εξαιρετικά συνειδητοποιημένος και (κυρίως) πληροφορημένος. Δεν παρακολουθεί πλέον ΜΜΕ, μαθαίνει τι γίνεται από το Internet και από γνωστούς και φίλους που συναντά στο δρόμο. Όλο και περισσότεροι εμπιστεύονται περισσότερο τα hashtags '#greekrevolution' και '#europeanrevolution' για να μάθει τι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρά όλα τα κανάλια μαζί.

Σημασία προς το παρόν δεν έχει η δημιουργία πλάνου δεκαετίας ή η δημιουργία κόμματος. Σημασία έχει ότι απλά συμβαίνει, ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι μπορεί να το κάνει, να συγκεντρωθεί και να φωνάξει, να αναγκάσει την εξουσία να τους ακούσει. Το "αγανακτισμένοι" δεν είναι πλέον αρκετό, όλοι καταλαβαίνουν ότι στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να λέγονται "εξαπατημένοι", "υπερχρεωμένοι" ή κάτι σχετικό.

Όποιος διαφωνεί ή χλευάζει όλο αυτό τον κόσμο που νιώθει την ανάγκη να κατέβει στο δρόμο και να φωνάξει, θα πρέπει να βρει μια πολύ καλή δικαιολογία για να τους πει γιατί να μην κάνουν. Σίγουρα οι περισσότεροι, ακόμα και όσοι είναι στο δρόμο, είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί με αυτό που συμβαίνει, και είναι πολύ λογικό και υγιές αυτό. Αλλά το πιο σημαντικό δεν είναι το "τι" ακριβώς γίνεται αυτές τις μέρες αλλά απλά το ότι συμβαίνει. Το τι γίνεται στη συνέχεια είναι αυτό που λογικά πρέπει να ακολουθήσει, και μάλιστα αρκετά σύντομα.
.

17 σχόλια:

Jaga είπε...

Πως ξεκίνησε η μέρα μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις;

"The Greek "Ultimatum": Bailout (For The Bankers) And (Loss Of) Sovereignty" (30/5/2011):

>> http://www.zerohedge.com/article/greeces-ultimatum-bailout-bankers-or-loss-sovereignty

(FT.com): "...European leaders are negotiating a deal that would lead to unprecedented outside intervention in the Greek economy, including international involvement in tax collection and privatisation of state assets, in exchange for new bail-out loans for Athens..."

Ξανά επιστροφή στη διπλωματία των κανονιοφόρων δηλαδή. Οι παπαγάλοι έχουν πια ξεσαλώσει και λένε πως για να συνεχίσουν να μας δανείζουν θέλουν να εισπράττουν οι ίδιοι τους κρατικούς φόρους.

Συνεχίστε έτσι και την άλλη Κυριακή στο Σύνταγμα αντί για 100.000 κόσμο θα έχουμε τους τριπλάσιους. Αρχίστε από εκεί τις εισπράξεις σας, αν μπορείτε.

Jaga είπε...

Χοντρό κράξιμο από το πρωί στο δίκτυο, σε όλα τα κανάλια, κυρίως MEGA, για τις ξώφαλτσες (μόνο) αναφορές για μόνο 25.000 κόσμο εχθές στο Σύνταγμα. Προφανώς δεν διάβασαν πως η ίδια η Αστυνομία μιλά επίσημα για 45-50 χιλιάδες.

Συνεχίστε και εσείς έτσι, και σύντομα θα είσαστε οι ίδιοι "λεπροί" στη δική σας "Σπιναλόγκα", να διαφημίζετε ματζούνια prime-time για να μη βάλετε λουκέτο.

Jaga είπε...

"Ψήφιση νέου εκλογικού νόμου ζητεί ο Θ. Πάγκαλος" (29/5/2011):

>> http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1982031

"...«Με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο», τονίζει ο κ. Πάγκαλος, «θα πάμε σε ακυβερνησία που σημαίνει πως την επομένη των εκλογών το δημόσιο δεν θα καταβάλει μισθούς και συντάξεις, ενώ η χώρα θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο»..."

Ε τότε να καταργήσουμε εντελώς τι εκλογές. Αφού ούτε λεφτά έχουμε για εκλογές, ούτε τα κόμματα τις θέλουν, η άποψη των ψηφοφόρων και το Σύνταγμα δεν έχει σημασία.

Και μετά παραπονιέται ότι του επιτίθενται επειδή είναι χοντρός...

Jaga είπε...

Δήλωση Παπακωνσταντίνου σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, σχετικά με τις διαδηλώσεις:

"...(εσείς οι πολίτες) Αργήσατε να επιλέξετε..."

ΟΚ, δεκτό, και ακόμα χειρότερα. Τώρα όμως δεν πρέπει ο ίδιος τουλάχιστον, και 4-5 ακόμα από τους 49 νοματαίους της παρούσας κυβέρνησης, να μας αδειάσουν τη γωνιά; Τι περιμένει δηλαδή, να του επιδώσουν ψήφισμα με κλητήρα στο σπίτι του;

Jaga είπε...

Συγκέντρωση 29/5 στο Σύνταγμα:

>> http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cVZ1wC6FZ_U

Από το σταθμό του μετρό, στις χιλιάδες μούντζες μπροστά στη Βουλή και στη "νέα Εκκλησία του Δήμου" αργά το βράδυ στην κεντρική πλατεία.

Jaga είπε...

"Δεκάδες χιλιάδες ζήτησαν πίσω το Σύνταγμά τους" (enet.gr, 30/5/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=279718

Στο μεταξύ, αυτό που γίνεται σήμερα στην επίσημη σελίδα του MEGA στο Facebook είναι άνευ προηγουμένου. Η σελίδα έκλεισε για 1-2 ώρες λόγω απίστευτου κραξίματος από "αγανακτησμένους" με τη μη-κάλυψη των διαδηλώσεων. Επανήλθε τώρα και το κράξιμο συνεχίζεται, με τον moderator να συνεχίζει να σβήνει του σκοτωμού σχόλια.

Jaga είπε...

Σχετικά με τη ΣΔΔ, ορίστε γιατί δεν "παίζει" πουθενά στα κανάλια εδώ και ένα χρόνο. Δεν τα λένε μόνο οι Κασιμάτης, Μπέης, Καζάκης, κτλ:

"Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών: 'Αμετάκλητα και άνευ όρων'" (2/12/2010):

>> http://tinyurl.com/3h3woeh

"...Με το άρθρο 14 παρ. 5 της σύμβασης η Ελλάδα παραιτείται ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ και ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ από τις ασυλίες προστασίας της εθνικής κυριαρχίας...
...Ο κίνδυνος καθίσταται άμεσος, αν συνδυαστεί με τον όρο της Σύμβασης, ότι οι Δανειστές, όλοι μαζί ή με συμφωνία όλων, μπορούν να μεταβιβάσουν σε τρίτη χώρα τα δικαιώματά τους από τη Σύμβαση..."


Υπόψη ότι η ΣΔΔ ουδέποτε έχει περάσει από τη Βουλή, ούτε καν από επιτροπή, ούτε από υπουργικό συμβούλιο. Ο μόνος υπεύθυνος για την εν λόγω υπογραφή είναι ο Παπακωνσταντίνου. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που δεν πρόκειται να κουνηθεί από τη θέση του μέχρι να αλλάξει η παρούσα κυβέρνηση. Γιατί οι δανειστές μας δεν δέχονται να μείνουν ξεκρέμαστοι σε καμία περίπτωση, εκτός αν ο νέος ΥΠΟΙΚ υπογράψει και αυτός ακριβώς την ίδια ΣΔΔ εκ νέου.

Jaga είπε...

Τρεις ακόμα προτάσεις συμπληρωματικά με τα παραπάνω στο άρθρο:

1. Μείωση των βουλευτών του κοινοβουλίου από 300 σε 200 ή 150, εκ των οποίων 20-30% θα εκλέγονται μέσω κλήρου και όχι μέσω ψηφοφορίας (=> δημιουργία μόνιμου ανεξάρτητου παράγοντα).

2. Θέσπιση μέγιστης θητείας 2 εκλογών για κάθε βουλευτή ΚΑΙ υπουργό (αν είναι εξωκοινοβουλευτικός). Κάτι τέτοιο πρότεινε πρόσφατα και ο Δρούτσας(!), για να λάβει τη σφοδρή επίθεση των συναδέλφων του...

Jaga είπε...

Σαν πολύ γρήγορα έσπευσαν να οικειοποιηθούν τους "αγανακτισμένους" οι κυβερνώντες. Ακόμα τα κανάλια λένε ότι δεν έχουν αιτήματα, σήμερα ο Γερουλάνος το πρωί έλεγε πως έχουν δίκιο(!), όλοι λέει θέλουμε το καλό της πατρίδας.

Τουλάχιστον περιμένετε μέχρι να αρχίσει να δουλεύει η παραπληροφόρηση. Ήδη σήμερα η ΥΕΝΕΔ (ΣΚΑΪ) θα αρχίσει να προβάλλει πληροφορίες ράδιο-αρβύλα για τους κατασκηνωμένους, από που παίρνουν ρεύμα, αν χαλάνε το γκαζόν της πλατείας και τα σχετικά.

Η ΕΡΤ και το Me-ga-mou δεν ασχολείται με αυτά, έχει πιο σοβαρά θέματα να προβάλλει, κυρίως εγκαίνια δημοσίων έργων. Αν βάλουν μαυρόασπρο και δούμε κανένα καράφλα με ψαλίδι να κόβει κορδέλες, τότε θα αρχίσουμε να έχουμε dejavu. 40 χρόνια μετά και δεν έχουν βρει ακόμα διαφορετικό σχέδιο προβολής του "κυβερνητικού έργου".

Jaga είπε...

Τα δελτία των 8 πανηγυρίζουν για το νέο "πακέτο" που μας έρχεται, με τις ευλογίες της ΕΕ, ΔΝΤ και Fitch. Ανεπίσημα μιλάνε για 90 δις συνολικά, κάτι που θα καλύψει τις υποχρεώσεις μας μέχρι το τέλος του 2014 (αντί του 2012).

Τελικά αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι ο Χουντίνι. Πριν δύο 24ωρα έλεγαν ότι χωρίς "συναίνεση" η χώρα χρεοκοπεί 16 Ιουλίου. Τώρα, που ΔΕΝ υπήρξε καμία συναίνεση, βρήκαν τρόπο να ανεβάσουν με ασφάλεια το χρέος μας από 157% σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Υποθέτω ότι έχουν βρει τρόπο να ανεβάσουν την "ανάπτυξη" σε αντίστοιχο ρυθμό, δηλαδή σε +30% του ΑΕΠ μέσα σε 2 χρόνια, ώστε το έλλειμμα να γίνει "βιώσιμο", όπως τώρα όλοι λένε με σιγουριά. Αυτό ούτε ο Χουντίνι δεν μπορεί να το κάνει...

Jaga είπε...

Το πλήρες κείμενο της περίφημης Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης (ΣΔΔ) που υπογράφηκε πέρυσι από τον Παπακωνσταντίνου (και μόνο):

>> http://www61.zippyshare.com/v/28499504/file.html

Jaga είπε...

Απόψε η Βουλή είχε βραδινή συνεδρίαση - υποτίθεται "ολομέλεια" αλλά λέμε τώρα.

Αποτέλεσμα: Αρκετοί βουλευτές πολιορκήθηκαν και έμειναν εγκλωβισμένοι στην έξοδο από το Κοινοβούλιο για αρκετή ώρα, μέχρι να τους απεγκλωβίσουν τα ΜΑΤ, ρίχνοντας και μερικές "ψιλές".

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως βουλευτές εθεάθησαν να τρέχουν πανικόβλητοι μέσα στις λάσπες του Εθνικού Κήπου...

Jaga είπε...

Τα πειστήρια της απόδρασης:

>> http://www.youtube.com/watch?v=tvSrQTfbNmk

>> http://www.youtube.com/watch?v=Ceh2eNQ80MM

Ακόμα και ο Λουκάνικος, γνωστός και ως "riot dog", γαβγίζει στις λιμουζίνες που φεύγουν υπό την προστασία των ΜΑΤ.

Jaga είπε...

Κάτι που πολύς κόσμος ψάχνει και ακόμα περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει καν το γεγονός:

"RT: Η απάτη για την χρεωκοπία της Ελλάδας"(?) (YouTube.com, Ιούνιος 2010):

>> http://www.youtube.com/watch?v=OotF0IvbyQ0

Ο Webster Tarpley, ομολογουμένως αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία για κάποιες ακραίες αναλύσεις του αλλά εντούτοις καλός ως δημοσιογράφος, δίνει μια εξαιρετικά πειστική απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα "Γιατί τώρα;" σχετικά με την κρίση του ευρώ και την (σχεδόν;) χρεοκοπία της Ελλάδας.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2010, ο Τζ. Σόρος και αρκετά μεγάλα "κεφάλια" από hedge funds συναντήθηκαν μυστικά σε βίλα στο Μανχάταν. Αργότερα, ειπώθηκε πως ήταν για την αποτροπή της επερχόμενης κρίσης του ευρώ, αλλά τελικά, σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα της WSJ, ίσως να αποφασίστηκε ακριβώς το αντίθετο: την οργανωμένη επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Ελλάδας αμέσως μετά τις εκλογές (Οκτώβριο 2010), τον αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης, και μέσω αυτής την αποσταθεροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου που καταρρέει.

Η πλήρης επιβεβαίωση των παραπάνω ίσως καθυστερήσει αρκετό καιρό ακόμα, αλλά σίγουρα είναι μια καθ' όλα λογικής εξήγησης σε αυτά που παρατηρούμε σήμερα, δηλαδή το "ντόμινο" της κατάρρευσης των οικονομιών στις ασθενείς χώρες του νότου της ΕΕ.

Το πλήρες άρθρο του Webster Tarpley στο παρακάτω link - σημειώστε την ημερομηνία δημοσίευσης: 3/3/2010

>> http://tarpley.net/2010/03/04/financial-warfare-exposed-soros-goldman-sachs-hedge-funds-attack-greece-to-smash-euro/

Jaga είπε...

Σχόλιο στο blog G700 (1/6/2011):

>> http://g700.blogspot.com/2011/06/letter-to-merkel.html

@G700:

Ευτυχώς που δεν αλλάξατε το όνομα σε G592 γιατί θα έπρεπε πάλι να το κατεβάσετε. Είναι επίσημο πλέον, ο μισθός των νέων 18-25 πάει στο -20% του βασικού, δηλαδή στα 474 ευρώ. Και μια απόλυση σε αναστολή, όταν πιάσουν τα 25 έτη και είναι σειρά τους να "ανακυκλωθούν" με νεότερους σκλάβους.

Πάει η G700, πάει και η G592. Ζήτω η G474! Εμπρός στο δρόμο προς την G250!

Jaga είπε...

(το κάνω post με κάθε επιφύλαξη)

"Διέρρευσαν Σχέδια Για Προβοκάτσια Κατά Του Κινήματος «Αγανακτισμένοι»" (1/6/2011):

>> http://asfiktiko.blogspot.com/2011/06/blog-post_3122.html

Jaga είπε...

"Η βουλευτής Μαρία Θεοχάρη μιλά για την περιπέτειά της" (1/6/2011):

>> http://www.madata.gr/epikairotita/politics/109430.html

"...«Μα τον Θεό. Θα τα παρατήσω όλα»..."

Καλά μη βιάζεσαι, η κυβέρνηση σε χρειάζεται να ψηφίσεις ακόμα 3-4 μνημόνια, συγκρατήσου!

"...« Έφυγα μέσα από τον Εθνικό Κήπο μέσα στο σκοτάδι, σαν κυνηγημένη, στραμπούληξα το πόδι μου, όταν πάτησα μία πέτρα...»."

Ε βέβαια, με τα ψηλοτάκουνα που να τρέχεις στις λάσπες. Στο εξής στη βουλή μόνο με αθλητικό παπουτσάκι και φακό.