Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Ένα χρόνο μνημόνιο στην Ελλάδα

Κι όμως, πέρασε ένας χρόνος. Από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι μπαίνουμε πλέον και επίσημα στο μνημόνιο ΔΝΤ-ΕΕ, από τη βραδιά ντροπής στο κοινοβούλιο και της κύρωσής του με αντισυνταγματικό τρόπο, από το θάνατο τριών ανθρώπων και ενός αγέννητου μωρού στον εμπρησμό της Marfin στη μεγάλη διαδήλωση της 5 Μαΐου του 2010.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε τα δικά μας ΜΜΕ είχαν σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθούν. Τους πριγκιπικούς γάμους στο Μπάκιγχαμ για παράδειγμα. Κανείς δεν είπε λέξη για την Πρωτομαγιά, για το τι πραγματικά σημαίνει και τι συμβολίζει. Ίσως γιατί ο κόσμος, που σιγοβράζει εδώ και πολύ καιρό, θα καταλάβει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, 125 χρόνια μετά, με τα ίδια θύματα και τους ίδιους θύτες.

Όταν πριν από ένα χρόνο κάποιοι λέγαμε ότι η κρίση οφείλεται στις αγορές και όχι στο βαθύτερο δημοσιονομικό της Ελλάδας, κάποιοι άλλοι λέγανε ότι εθελοτυφλούμε και ότι οι "αγορές ξέρουν καλύτερα". Σήμερα υπάρχουν τρεις χώρες κάτω από σύμφωνο οικονομικής κατοχής από ΔΝΤ-ΕΕ (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), μία χρεοκοπημένη και αφημένη στην τύχη της (Ισλανδία) και μία ακόμα σε δρόμο κατάρρευσης (Ισπανία).

Τώρα που γίνονται κατανοητές πλέον όλες οι λεπτομέρειες τις δικής μας "εσπευσμένης" προσφυγής στο μνημόνιο και (κυρίως) το νομικό προηγούμενο που θέτει η δανειακή σύμβαση, γίνεται σαφές σε όλους (σχεδόν) τι πραγματικά συμβαίνει και τι παιχνίδι παίζεται. Λεπτομέρειες και περιγραφή για τα προφανή, που τώρα πλέον όλοι παραδέχονται, υπάρχουν στο προηγούμενο και σε παλαιότερα άρθρα εδώ στο blog, καθώς και το γιατί οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες.

Οι "αγορές" έχουν ξεσαλώσει πλέον χωρίς κανέναν έλεγχο, τα γυμνά CDS εξακολουθούν να μην καταγράφονται από καμία ρυθμιστική αρχή, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη ψάχνουν τους κερδοσκόπους σε ανώνυμα emails και η αμερικανική FED συνεχίζει να τυπώνει χρήμα σαν μαρουλόφυλλα. Το δολάριο έχει φτάσει τα 1,48 ευρώ βυθίζοντας το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ και διατηρώντας την οικονομία των ΗΠΑ στα ύψη, παρόλο που το Κογκρέσο αναγκάστηκε πρόσφατα να ανεβάσει τον πήχη του εθνικού χρέους των ΗΠΑ κοντά στα 15 τρις δολάρια(!), ώστε να συνεχίσουν να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις. Όταν τυπώνεις δολάρια και έχεις δυσθεώρητο χρέος, αντί να καταφύγεις σε κάποιο ΔΝΤ, απλώς δίνεις δάνειο στον εαυτό σου, από τις γενιές του μέλλοντος.

Ταυτόχρονα, η τιμή του χρυσού έχει φτάσει στα 1520 δολάρια η ουγγιά, σπάζοντας καθημερινά κάθε ιστορικό ρεκόρ και "διαψεύδοντας" τον Τζ. Σόρος, ο οποίος το 2009 έλεγε ότι ο χρυσός είναι η χειρότερη επένδυση σε περίοδο κρίσης. Στο μεταξύ, μέσα σε δύο χρόνια ο ίδιος και τα hedge funds στα οποία συμμετέχει έχουν κερδίσει 100% μέσα σε 20 μήνες.

Το παρόν οικονομικό σύστημα, του δανεισμού αέρα, του fractional reserve system (FRBS) και της μη σύνδεσης του χρήματος με πραγματικές αξίες, απλά έχει φτάσει στο σημείο της κατάρρευσης. Όσο γρηγορότερα αυτό γίνει αντιληπτό, τόσο γρηγορότερα θα σωθούν στο μέλλον χώρες όπως η Ελλάδα.

Το ότι αυτό μεθοδευμένα αποφεύγεται, το ποιοι κερδίζουν από τη σημερινή κατάσταση της διαρκούς παγκόσμιας "κρίσης", δείχνει ποιοι πραγματικά είναι οι υπεύθυνοι. Υπερχρεωμένες χώρες υπήρχαν πάντοτε, όπως και κερδοσκόποι, εδώ και πολλές δεκαετίες. Το ότι μέσα σε 3 χρόνια έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε αναπόφευκτο. Σίγουρα προβλέψιμο πάντως.

Οι Αμερικανοί καθάρισαν τον Μπιν Λάντεν, οι δικοί μας έχουν κάποιο Τσοχατζόπουλο να δείχνουν με το δάχτυλο για κάμποσους μήνες, τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες που θα περάσουν το μνημόνιο 2.0

Οι εφημερίδες, μεταξύ βασιλικών γάμων στο Μπακινχαμ και DVD μαγειρικής, σπεύδουν να πούνε ότι ο κόσμος δείχνει ανοχή στα νέα μέτρα, ότι τελικά λεφτά δεν υπάρχουν και ότι η όποια αντίδραση ισοδυναμεί με εθνική προδοσία. Και κανείς δεν είχε την ευαισθησία να βγει να πει μια λέξη για τα άτομα που κάηκαν πριν ένα χρόνο, στην πρώτη μεγάλη αντι-μνημονιακή διαδήλωση.

Στις επόμενες εκλογές, πολύ σύντομα από ότι φαίνεται, ας ψάξουν να βρούνε ψηφοφόρους στις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Καλώς ή κακώς, τους κανονικούς ψηφοφόρους δεν μπορεί κανένα κόμμα να τους διαγράψει αν δεν συμφωνήσουν με κάποιο νομοσχέδιο. Και κυρίως, γιατί οι απλοί άνθρωποι έχουν πολύ καλύτερη μνήμη από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς.


.

12 σχόλια:

Jaga είπε...

Το αντίστοιχο post στο blog G700 πέρυσι, με σχόλια δικά μου και πολλών άλλων:

>> http://g700.blogspot.com/2010/05/blog-post_06.html

Jaga είπε...

"ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - Το βάρος του πακέτου υπερτριπλασιάστηκε" (enet.gr, 2/5/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=271594

"...Ο υπουργός Οικονομικών έχει γίνει ο υπερυπουργός που υπογράφει τις συμφωνίες με την τρόικα και για τις οποίες απλώς ενημερώνει τη Βουλή.

Ευνοημένες για άλλη μία φορά οι υπαίτιες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι τράπεζες, στα ταμεία των οποίων έχουν φτάσει μέχρι σήμερα κρατικές ενισχύσεις (δάνεια ή εγγυήσεις) συνολικού ύψους 98 δισ. ευρώ.

Και κερδισμένο το ΔΝΤ, η αμοιβή του οποίου ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες που θα μας προσφέρει..."

Jaga είπε...

"Εργαζόμενος στην Ελλάδα του μνημονίου" (tvxs.gr, 1/5/2011):

>> http://tinyurl.com/645bq24

Ανώνυμος είπε...

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση αγοράζει ομόλογα στην κανονική τους τιμη (σκάνδαλο αξίας 2,5 δις - μήπως γι'αυτό έχουν στηρίξει στάση πληρωμών;)

Επίσης, αν ισχύουν αυτά που γράφονται εδώ:
http://22passi.blogspot.com/2011/04/sergio-focardi-father-of-ni-h-cold.html

έσπρωξαν 100-200 μύρια σε μια εταιρία που ασχολείται με την ψυχρή σύντηξη.

"he question of Greece came about because Professor Stremmenos — who was a professor at Bologna, whom we've known for years because he too worked in the field of cold fusion (from a more chemical point of view) — when he learned of these results of mine, of ours, he was extremely interested. He contacted Rossi, and since he had been Ambassador of Greece to Italy and knows all the top Greek officials and therefore has no difficulty talking with the government, he took the initiative to start a venture in Greece, and a contract was drawn up. I do not know the details, but for him it was easy to convince the Greek President, the minister... Consequently Greece has signed a contract with Rossi and can build these devices. I do not know the limitations [of the agreement], do not know the details.

"

Jaga είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο. Σε ότι αφορά την "ψυχρή σύντηξη", έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς πολλοί φιλόδοξοι επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι το έχουν πετύχει, στην πράξη ή έστω στα χαρτιά. Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε, κανένας, δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις επαρκώς τεκμηριωμένες επιστημονικά.

Ειδικά ο παραπάνω, γράφει συγκεκριμένα:
"...I had originally sent it to ArXiv, which is usually open-minded in accepting contributions, they accept everything. They didn’t accept it. And why not? Because I was a heretic -- wasn’t I stating things that cannot exist? They also told me that that was no way to write a paper! What they didn’t know is that, in all this chaos, I have a letter from Physical Review, the most important journal of all, which not only accepted one of my last papers, a few years back, but went so far as mentioning that the reviewers were soliciting acceptance of such an elegant paper...they were actually praising me for it. These other folks tell me that I don’t know how to write a paper?..."

Αξίζει να σημειωθεί ότι το arxiv.org δεν περιλαμβάνει διαδικασία peer-review, δηλαδή αξιολόγηση της κάθε εργασίας επί της ουσίας (αν στέκει ή όχι), παρά μόνο αν είναι σωστά και επιστημονικά γραμμένη. Δηλαδή οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει εκεί ότι θεωρία θέλει. Γι' αυτό και στο arxiv.org μπορεί να βρει κανείς ότι θέλει, από προγνώσεις σεισμών που δεν έγιναν ποτέ, μέχρι εναλλακτικές θεωρίες κβαντομηχανικής και μαύρων τρυπών. Συνεπώς, αν δεν δέχτηκαν να δημοσιεύσουν το συγκεκριμένο άρθρο, πράγματι πρέπει να ήταν εξαιρετικά κακογραμμένο.

Τέλος, όσο αφορά τη "συμφωνία" με την ελληνική κυβέρνηση, αν πράγματι ισχύει, πρόκειται για μία ακόμα αρπαχτή από αετονύχηδες. Δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση, μια και πάντα σε περιόδους κρίσης σε χώρες με ημι-διακυβέρνηση, εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα.

Jaga είπε...

"Greece Considers Exit from Euro Zone" (SPIEGEL, 6/5):

>> http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,761201,00.html

Το κακό δεν είναι με αυτό που λέει το δημοσίευμα, αφού είναι καταφανέστατο περί τίνος πρόκειται, άλλωστε διαψεύδεται ήδη από τους πάντες.

Το κακό είναι ότι το Spiegel δείχνει πως σίγουρα πλέον υπάρχει "βαθύ λαρύγγι" ΜΕΣΑ στην κυβέρνηση ή στο πολύ στενό περιβάλλον υπουργών, προφανώς στο ΥΠΟΙΚ, που τροφοδοτεί τέτοιου είδους "διαρροές".

Αυτή τη φορά δεν μπορούν να μιλήσουν για ανεύθυνους ανώνυμους γιάπηδες που στέλνουν τρομοκρατικά emails. Η διεύθυνση του Spiegel είναι γνωστή, αν θέλουν μπορούν να ρωτήσουν για τις πηγές του.

Και για να μην παρεξηγηθώ: Το δημοσίευμα και η στιγμή που γίνεται, σε συνέχεια διαδοχικών και συστηματικών φημών, έχουν ένα και μόνο στόχο - το πάρτι των τραπεζών στη δευτερογενή αγορά. Αυτό και μόνο.

Το αν συμφέρει ή όχι γενικά η έξοδος του φτωχού νότου της ΕΕ από το ευρώ είναι εντελώς άλλο θέμα που θα πρέπει να το σκεφτούμε κάποια άλλη στιγμή, κατά προτίμηση όταν εμείς θα έχουμε ξεφορτωθεί καταρχήν (με οποιονδήποτε τρόπο) τουλάχιστον τα μισά από τα 450 περίπου δις χρέος που θα έχουμε στο τέλος του "πετυχημένου" μνημονίου.

Jaga είπε...

"Δρούτσας: Δεν μας δίνει κάτι παραπάνω η οριοθέτηση της ΑΟΖ" (enet.gr, 5/5/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=272817

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=272624

Το μοναδικό ίσως πράγμα που θα έπρεπε να "τρέχει" όλο το 24ωρο αυτή η κυβέρνηση, η θεσμοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, τώρα μαθαίνουμε ότι τελικά δεν "παίζει" ούτε τώρα ούτε στο άμεσο μέλλον.

Ο Δρούτσας, ένας μη-βουλευτής, κουρασμένος εκ γενετής και εξ' όψεως μονίμως, είναι ένα ακόμα "στέλεχος" της ανεπάρκειας που μας κυβερνά εδώ και ενάμιση χρόνο.

Jaga είπε...

"Παπανδρέου: Μιλούσα με τον Στρος-Καν, αλλά για να μην προσφύγουμε..." (enet.gr, 6/5/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=273095

Είναι τόσο ανόητη η επιχειρηματολογία (λέμε τώρα) που ακούμε τις τελευταίες ημέρες, από τον George και από όλη την κυβέρνηση, που αποδοκιμάζεται ακόμα και σε κηδείες (βλέπε κηδεία Σάντα, προχθές στην Αθήνα).

Υπάρχει η ανεπιβεβαίωτη (ακόμα) πληροφορία πως ο George θα παραβρεθεί στην επόμενη σύναξη της Bildeberg στο St.Moritz της Ελβετίας στις 9-12 Ιουνίου:

>> http://bilderberg2011.com/

Υποθέτω ότι πάλι θα ακούσουμε κάποια διάψευση σχετικά με το περιεχόμενο των "συνομιλιών" εκεί, οπότε ας κάνουμε μια επανάληψη για να είμαστε προετοιμασμένοι:

"We need global financial governance" - GAP, συνέδριο Economist, Απρίλιος 2010:

>> http://www.youtube.com/watch?v=lBln-RklD8k

Jaga είπε...

Σχετικά με την χθεσινοβραδινή μυστική συνάντηση του "στενού" Eurogroup, το περιεχόμενο του οποίου σήμερα διαψεύδεται μετά βδελυγμίας σε όλα τα ΜΜΕ της Ευρώπης:

Το ότι οι υπόγειες συναντήσεις γίνονται πλέον συστηματικά και δεν αποτελούν είδηση, φαίνεται από τον τρόπο που τα ιταλικά μέσα αναφέρθηκαν σε "συνάντηση ρουτίνας". Αυτό για όποιον ακόμα επιμένει ότι οι δικοί μας δεν συνεννοήθηκαν στα μουλωχτά με ΔΝΤ και ΕΕ τον περασμένο χειμώνα.

Οι "μυστικές" συναντήσεις (αντί για δημόσιες) δίνουν σκόπιμα την λάθος εντύπωση στα ΜΜΕ και το βούτυρο στο ψωμί των "αγορών". Στις διαπραγματεύσεις αυτό λέγεται implicit signaling. Και τα δικά μας χαϊβάνια το δέχονται, αντί να πούνε όχι, εμείς μιλάμε μόνο δημόσια στο εξής, γιατί με τη μυστικοπάθεια κάποιο "δικοί σας" κερδίζουν τρελό χρήμα στην πλάτη μας.

Το ότι κανείς δεν αναζητεί την πηγή της "πληροφόρησης" του Spiegel δείχνει δύο πράγματα και μόνο: είτε φοβούνται να ρωτήσουν, είτε ξέρουν την απάντηση. Ίσως και να βρούνε πάλι κανένα email από broker, να το βγάλουν αν πιεστούν πολύ.

Jaga είπε...

"Οι Έλληνες ζήτησαν έκθεση για πιθανή έξοδο από το ευρώ" (8/5/2011):

>> http://tinyurl.com/4xbfgby

"...Ο Κρίστιαν Ράιερμαν, ο γερμανός δημοσιογράφος του περιοδικού «Der Spiegel» που υπέγραψε το ρεπορτάζ το οποίο αναφέρεται στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που απευθύνθηκε στις γερμανικές και ευρωπαϊκές αρχές ζητώντας τις εκτιμήσεις τους σχετικά με ενδεχόμενη έξοδό μας από το κοινό νόμισμα..."

Σύμφωνα με πληροφορίες τραπεζιτών, οι οποίοι φοβήθηκαν μαζικό bank run στο Σαββατοκύριακο, τελικά διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι γλίτωσαν το "πάρτι" στην αγορά παραγώγων και ειδικά των "γυμνών" CDS, πολλά από τα οποία είχαν ακριβώς ημερομηνία λήξης αυτές τις μέρες.

Jaga είπε...

"Η Ελλάδα ενέχυρο για το νέο δάνειο!" (9/5/2011):

>> http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2011-05-08-23-19-39-2011050836508/

Η επόμενη "μεγάλη επιτυχία" της κυβέρνησης, συνδεδεμένο με το επερχόμενο μνημόνιο 2.0, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Είναι εξαιρετικό το ότι η υποθήκευση πλέον της χώρας μας προβάλλεται ανοικτά ως δανειακός όρος, χωρίς αυτό να προβληματίζει κανέναν από τους κυβερνώντες, λες και πρόκειται για δική τους περιουσία, την οποία διαχειρίζονται όπως θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό απολύτως σε κανέναν.

Επιπλέον, η ηλιθιότητα των εγχώριων ΜΜΕ, ακούσια ή εσκεμμένη, είναι τέτοια που ασχολούνται σοβαρά με τις φήμες για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, αντί να ασχολούνται με τι τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup. Φαίνεται έχουν μπλέξει τα ριάλιτι με την ενημέρωση και έχουν ξεχάσει τον λόγο που υπάρχουν και είναι απαραίτητα σε μια Δημοκρατία.

Jaga είπε...

"O δημοσιογράφος του Spiegel Κρίστιαν Ράιερμαν που μας 'έστειλε' εκτός ευρώ" (8/5/2011):

>> http://e-typos.pblogs.gr/2011/05/o-dhmosiografos-toy-spiegel-kristian-raierman-poy-mas-esteile-ek.html

>> http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=76908&catid=13

"...'Ήταν μία συνάντηση συναγερμού που επιβεβαιώθηκε από πηγές των Βρυξελλών και ανεπίσημα από το γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αυτή η μυστική συνάντηση έλαβε χώρα το Chateau de Vianden στο Λουξεμβούργο'...

...'Υπάρχει ένα έγγραφο από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που συνετάχθη για τον υπουργό Σόιμπλε, το οποίο αναφέρεται στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό το χαρτί το ζήτησε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση και ετοιμάστηκε για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανιάς. Γνωρίζω πως ο κ. Σόιμπλε το έχει ήδη στο χαρτοφύλακά του' δηλώνει..."