Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011

Οι #aganaktismenoi μαθαίνουν το Σύνταγμα στο #Syntagma

Ένα από τα καλά των όσων συμβαίνουν εδώ και τρεις εβδομάδες στο κέντρο της Αθήνας και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας είναι ότι οι πολίτες αρχίζουν επιτέλους να ασχολούνται με την πολιτική και όχι με τους πολιτικούς. Και ειδικά με το Σύνταγμα και τα συνταγματικά τους δικαιώματα, αντί για την μέχρι τώρα κομματική υπακοή και τυφλή πίστη.

Η απίθανη κωλοτούμπα του πρωθυπουργού με τη μη-παραίτηση και τη μη-συνεργασία που τελικά έγινε ανασχηματισμός δεν ήταν απλώς άλλο ένα επικοινωνιακό φιάσκο. Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος για μια πολύ σημαντική δήλωση μετά από σειρά συναντήσεων και οι δημοσιογράφοι έμειναν να περιμένουν, να περιμένουν... και να περιμένουν... και μετά από 6-7 ώρες να βγαίνει μια δήλωση-ανέκδοτο, σχεδόν κοροϊδεύοντάς τους για την υπομονή τους.

Το ένα σενάριο και οι τρεις ερμηνείες

Μετά τις πρώτες πρωινές συναντήσεις του την περασμένη Τετάρτη (15/6), ειδικά με τον πρόεδρος τη δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός φαίνεται να διαπραγματεύτηκε ακόμα και την παραίτηση του ίδιου από τη θέση του και τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης "κοινής αποδοχής", αρκεί να περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (=> μνημόνιο 2.0).

Το κατά πόσο αυτό ήταν αλήθεια ή όχι δεν μπορούμε να το ξέρουμε 100%, μια και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα έχουν εδώ και πολύ καιρό εγκαταλείψει το πραγματικό ρεπορτάζ και απλώς αναμεταδίδουν τις κομματικές δηλώσεις, ερμηνεύοντάς τες όπως θέλουν κατά περίπτωση. Το κατά πόσο η πρόθεση του πρωθυπουργού ήταν γνήσια και ειλικρινής είναι επίσης δύσκολο να το μαντέψουμε, τουλάχιστον όχι πριν εξετάσουμε τα τρία πιθανά ενδεχόμενα:
  1. ειλικρινής πρόταση παραίτησης, "για το καλό της συναίνεσης", η οποία απλώς απέτυχε λόγω ασυμφωνίας με τον κ. Σαμαρά.
  2. προσπάθεια ενδιάμεσου συμβιβασμού, με σκληρό παζάρι με τον Σαμαρά, το οποίο κάπου στο δρόμο απέτυχε.
  3. καμία πραγματική πρόθεση παραίτησης, απλώς επικοινωνιακό παιχνίδι που γύρισε μπούμερανγκ.

Και στις τρεις περιπτώσεις, το αποτέλεσμα ήταν τραγικό επικοινωνιακά. Στην πρώτη περίπτωση, γιατί η δημόσια "σχεδόν-παραίτηση" του πρωθυπουργού εκ των υστέρων ανακλήθηκε, αδυνατίζοντας ακόμα περισσότερο την εικόνα του. Στη δεύτερη, γιατί δείχνει προτεραιότητα του ίδιου (και του Σαμαρά) στο παζάρι και στις προσωπικές φιλοδοξίες παρά σε μια "συγκυβέρνηση σωτηρίας" που υποτίθεται θα σώσει τον τόπο. Και στην τρίτη περίπτωση, γιατί προσθέτει ένα ακόμα ψέμα και ξεκάθαρο δημόσιο εμπαιγμό των θεσμών από μια κυβέρνηση που δεν έχει πια προηγούμενο σε αυτό το επίπεδο.

Τι επιτρέπει το Σύνταγμα

Με τον κίνδυνο της παρερμηνείας, αφού δεν είμαι συνταγματολόγος (ούτε καν δικηγόρος), παραθέτω τα αντίστοιχα άρθρα του Συντάγματος σχετικά με τον ορισμό και την παραίτηση πρωθυπουργού και κυβέρνησης:

Διεξοδική ανάλυση των παραπάνω, ειδικά την περίπτωση πρόωρης προσφυγής σε εκλογές μετά από παραίτηση της κυβέρνησης, υπάρχει στο blog του e-Lawyer από τον περασμένο Νοέμβριο. Με λίγα λόγια, οι διερευνητικές εντολές από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκινούν πάλι από το πρώτο κόμμα πλειοψηφίας, μετά στο δεύτερο, τρίτο, κτλ, και μετά για κυβέρνηση συνεργασίας όλων. Αν καταψηφιστούν δύο κατά σειρά κυβερνήσεις σε ψήφο εμπιστοσύνης, πάμε πάλι για εκλογές.

Ο e-Lawyer καταλήγει ότι (Νοέμβριο 2010):
"...Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι το Μνημόνιο και τα παραρτήματά του αποτελούν την ύλη μιας σειράς δημοσιονομικών αποφάσεων και η διενέργεια δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογών γίνεται ειδικά για αυτό το θέμα, δεν συμβαδίζει με το πνεύμα του Συντάγματος..."

Όμως τώρα, ένα χρόνο μετά, είναι ολοφάνερο πλέον σε όλους ότι το περίφημο μνημόνιο, που αποτελεί απλώς και μόνο παράρτημα της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης (ΣΔΔ), αφορά σε καίρια εθνικά θέματα και εθνική κυριαρχία, κατά ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού, και όχι απλά σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής. Επομένως, η ψήφιση της συνέχειάς του με τη μορφή του "μεσοπρόθεσμου" ασφαλώς και αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας που δικαιολογεί την πρόωρη προσφυγή σε εκλογές.

Το ενδιαφέρον(...) Άρθρο 52

Αυτές τις μέρες οι "αγανακτισμένοι" να επικαλούνται συνεχώς το Άρθρο 120, περί της τήρησης του Συντάγματος από τους πολίτες, ειδικά σε συνθήκες προσπάθειας κατάργησής του με τη βία (δικτατορία). Αλλά εξίσου ενδιαφέρον, ίσως και περισσότερο στις σημερινές συνθήκες (αφού δεν έχουμε κατάλυσή του με τη βία), είναι το παρακάτω:

Άρθρο 52: Ελεύθερη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης

H ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση. Nόμος ορίζει τις ποινικές κυρώσεις κατά των παραβατών της διάταξης αυτής.


Το εξαιρετικό ενδιαφέρον έγκειται σε τρία πράγματα:
  • "ελεύθερη" και "ανόθευτη" έκφραση: Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί και ως δικαίωμα διασφάλισης της ελευθερίας και της δημοκρατικότητας του Τύπου και των ΜΜΕ. Δηλαδή, όταν τα κανάλια παραπληροφορούν, ποδηγετούν ή προβάλλουν εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα (π.χ. εστίαση σε μικρούς θύλακες βίας), ελέγχονται για τη συνταγματικότητά τους.
  • "όλων των λειτουργών" της Πολιτείας: Συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά και τα σώματα ασφαλείας. Με άλλα λόγια, η "ελεύθερη έκφραση της λαϊκής θέλησης προστατεύεται αυτομάτως και από την Αστυνομία, εφόσον χρειαστεί πάνω και πέρα από την κάθε εντολή ανωτέρων.
  • "υποχρέωση" να τη διασφαλίζουν "σε κάθε περίπτωση": Τα παραπάνω δεν είναι απλώς δυνατότητα, αλλά ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, και μάλιστα σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι ανάγκη να πάρει εντολές ο αστυνομικός για να εμποδίσει και να συλλάβει τον κουκουλοφόρο να διασπάσει μια ειρηνική διαδήλωση.

Ας ξέρουμε όλοι δυο-τρία βασικά πράγματα για το Σύνταγμα, την επόμενη φορά που θα βρεθούμε σε καταστάσεις όπως αυτές που ζήσαμε την περασμένη Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας. Αν μη τι άλλο, είναι το μεγάλο κέρδος από αυτά που συμβαίνουν εδώ και τρεις εβδομάδες.
.

10 σχόλια:

Jaga είπε...

"Ολική έκλειψη σοβαρότητας" (16/6/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=284656

"...Το μεσημέρι είπε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά -ερήμην της κυβέρνησής του- ότι είναι διατεθειμένος ακόμα και να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, προκειμένου να τον πείσει για να συναινέσει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και το βράδυ ανακοίνωσε ότι θα κάνει σήμερα ανασχηματισμό και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης... "

Jaga είπε...

"Max Keiser, ομιλία στο Σύνταγμα, 16/6/2011:

>> http://www.youtube.com/watch?v=bM51RC-2iMA

Αφού ανέπνευσε αρκετά από τα δακρυγόνα την προηγούμενη ημέρα, φαίνεται ότι το χάρηκε ιδιαίτερα.

Υποθέτω σύντομα θα δούμε και αποσπάσματα από την επίσκεψή του στην Αθήνα στην εκπομπή του στο κανάλι RT:

>> http://rt.com/programs/keiser-report/

Jaga είπε...

"Μοντέλο η Νορβηγία!" (19/6/2011):

>> http://dimitriskazakis.blogspot.com/2011/06/blog-post_19.html

Ο Δημήτρης Καζάκης σχολιάζει πως ένα κράτος με "τεράστιο" δημόσιο, σύμφωνα με τους Έλληνες παπαγάλους στα ΜΜΕ, παρουσιάζει το δεύτερο μεγαλύτερο κατά κεφαλή ΑΕΠ και ουσιαστικά κανένα οικονομικό πρόβλημα. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων, διαφάνειας και φυσικά λογοδοσίας.

Jaga είπε...

"Γιούνκερ: «Η Ε.Ε. να ξαναδώσει ελπίδα στους Έλληνες»" (19/6/2011):

>> http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111435157

>> http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/06/2011_395125

"...Η Ευρώπη δεν έχει δώσει έως σήμερα την πρέπουσα σημασία στην ανάγκη προσφοράς μιας αισιόδοξης προοπτικής στους Έλληνες, κυρίως δε στους φτωχότερους από αυτούς επισημαίνει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Eurogroup..."

Βρε τι κάνουν οι πλατείες. Χαρακτηριστικό και το παρακάτω απόσπασμα, το οποίο πολλοί δικοί μας "πατριώτες" θα ήθελαν να μην είχε ξεστομίσει ποτέ:

"...Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνει ότι παρά την ιδιαίτερα διαδεδομένη στην κοινή γνώμη εντύπωση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης ξοδεύουν τα λεφτά των φορολογουμένων τους για να ενισχύσουν την Ελλάδα η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. «Προς το παρόν τα κράτη της Ευρωζώνης εισπράττουν τους τόκους που έρχονται από την Ελλάδα», σημειώνει ο πρόεδρος της Eurogroup..."

Jaga είπε...

"Athens protests: Syntagma Square on frontline of European austerity protests" (guardian.co.uk, 20/6/2011):

>> http://www.guardian.co.uk/world/2011/jun/19/athens-protests-syntagma-austerity-protests

"...It's not just that the terms are different, the entire debate is too. Here, the argument concerns how much more austerity the Greek economy, its people and even the government can take – because all three are already at breaking point...

...The lazy accusation to hurl at Greece is that it had a bloated public sector and so was bound to come a cropper. Not so, says Varoufakis: the country has a public sector in line with the rest of Europe (although, nearly everyone I speak to agrees, one that does not work as well), but takes in taxes some 35% below where they should be...Wealthy Greeks have always treated the country's tax system like a church collection plate: what they give is strictly optional..."


Η "σκληρή" γραμμή των Ευρωπαίων αρχίζει να μαλακώνει, τουλάχιστον δημόσια στα ΜΜΕ. Αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί, από ότι φαίνεται θα το κάνουν οι πλατείες.

Jaga είπε...

Σε συνέχεια του παραπάνω, αυτή τη φορά από το TIME:

"Why Greek Tumult Signals the Coming of Europe's Own 'Arab Spring'"
(20/6/2011):

>> http://globalspin.blogs.time.com/2011/06/17/why-greek-tumult-signals-the-coming-of-europes-own-arab-spring/

"...'This movement is very representative of the tensions all European youth is experiencing,' Dominique Reynié... This new generation is more combative in political and democratic terms. The current crisis has set these young people to a boil.'..."

Jaga είπε...

"Ο Π. Οικονόμου και οι «τραμπούκοι» του διαδικτύου…" (20/6/2011):

>> http://www.topontiki.gr/article/18432

Όταν κάποιος εξισώνει τα σχόλια στο δίκτυο (ειδικά όταν τα χώνουν με το δίκιο τους) με τις καρπαζιές που εισέπραξε ο Χατζηδάκης, τότε δύο πράγματα συμβαίνουν: Είτε έχει πρόβλημα συνείδησης, είτε δεν είχε ποτέ συνείδηση.

Jaga είπε...

Το σκηνικό με τους επαγγελματίες μπαχαλάκηδες δεν είναι μόνο Ελληνικό, κάθε άλλο. Στην Ισπανία, την ίδια μέρα (15/6) με τις δικές μας ταραχές στο Σύνταγμα, οι διαδηλωτές εκεί κατάφεραν να απομονώσουν εντελώς τους ομολογουμένως χεσμένους "κουκουλοφόρους", οι οποίοι τελικά αναγκάστηκαν να βγάλουν τις κουκούλες και να περιμένουν τα ΜΑΤ της αστυνομίας να τους απεγκλωβίσουν από εκεί:

>> http://www.youtube.com/watch?v=zuOAXI7OWEc

Τουλάχιστον εδώ το όλο σκηνικό είναι πιο επαγγελματικό. Οι "διαδηλωτές" συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε κλούβες των ΜΑΤ ή σε ασθενοφόρα, δραπετεύοντας έτσι κάθε φορά με ασφάλεια.

Jaga είπε...

Μια είδηση-βόμβα που πέρασε στα πολύ ψιλά (ως αόρατα) των νέων στα ΜΜΕ:

Ο Π. Κουκουλόπουλος, πρόσφατα υπουργοποιηθείς ως υφυπ. εσωτερικών (για να το βουλώσει και αυτός, όπως και ο Π. Οικονόμου), στις 9/6 είχε δηλώσει στον ΑΝΤ1 ότι ο Παπακωνσταντίνου τους ενημέρωσε για απόφαση της κεντρικής ΕΕ σχετικά με τη χρεοκοπία της Ελλάδας, αντί για τώρα, σε 3-4 χρόνια.

>> http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/06/x-3-4.html#more

>> http://www.youtube.com/watch?v=ghoZNWYrZ-0

Δηλαδή, όταν η Ελλάδα θα βρίσκεται στον "τοίχο" των υπερδιπλάσιων δανειακών υποχρεώσεων αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων, γύρω στα 85-87 δις ευρώ το 2015 αντί για 32-35 δις που πληρώνουμε σήμερα, και όταν πιθανόν η Ισπανία να βρίσκεται προ των θυρών του δικού της "μηχανισμού στήριξης", θα καταλήξουμε να πιούμε τελικά το πικρό ποτήρι.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων ακόμα και σήμερα ότι "οι θυσίες του λαού δεν θα πάνε χαμένες", σε 3-4 χρόνια που οι τράπεζες θα έχουν ξεφορτώσει πια για τα καλά το ιδιωτικό χρέος στα κρατικά ταμεία της Ευρωζώνης, θα βαρέσει το μεγάλο κανόνι. Και τότε, όποιος από τους σημερινούς "εθνοσωτήρες" θα βρίσκεται ακόμα στην Ελλάδα, θα τρέχει απεγνωσμένα να βρει ελικόπτερο για να μην τον φάνε ζωντανό.

Jaga είπε...

Ενημερωτικό δελτίο ΕΒΕΑ, Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011:

---

* ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΣΤΑ 10,26 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 5ΜΗΝΟΥ

Στα 10,26 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2011, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Το έλλειμμα είναι πολύ περισσότερο από τον αρχικό στόχο που ήταν τα 9,072 δισ. ευρώ, αλλά και το αντίστοιχο διάστημα του 2010, που έφτανε τα 9,1 δισ. ευρώ. Μειωμένα κατά 1,924 δισ. ευρώ είναι τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, τη στιγμή που οι αντίστοιχες συνολικές δαπάνες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 736 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 18,358 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010 κατά 7,1%.