Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Άρνηση της Βουλής για σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του εθνικού χρέους

Την Πέμπτη 26 Μαΐου έγινε συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής (με δύο ολόκληρους μήνες καθυστέρηση) η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση επιτροπής «για το εθνικό θέμα του δημόσιου χρέους». Ελάχιστα blogs και εννοείται κανένα από τα μεγάλα ΜΜΕ δεν ανέφεραν το τι ειπώθηκε εκεί. Επειδή ακριβώς αυτό είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών που πλημμυρίζουν τις πλατείες και τους δρόμους αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα, αξίζει να δούμε τα κυριότερα σημεία των ομιλητών από όλα τα κόμματα.


Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Εισηγητής: ΣΥΡΙΖΑ (9 Μαρτίου 2011), για τη σύσταση επιτροπής «για το εθνικό θέμα του δημόσιου χρέους»

Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ):
...Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε δύο κεντρικής σημασίας ζητήματα: Το ένα είναι ακριβώς αυτή η δημοκρατική υποχρέωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου να εξηγήσει ή τουλάχιστον να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ανάδειξης των αιτιών του χρέους.
...Δεν έχουν εξηγηθεί οι μηχανισμοί που το παρήγαγαν. Δεν έχουν εξηγηθεί στοιχεία που αφορούν το πόσα πραγματικά χρωστάμε, σε ποιους, πότε, πώς και για ποιους σκοπούς. Δεν έχει εξηγηθεί το ποιοι επωφελήθηκαν.
...Επίσης αναγκαίο είναι να μάθουμε ποιοι κερδοσκοπούν με τα CDS αυτή τη στιγμή. Ποιοι μπορούν να κερδοσκοπήσουν ή ποιοι μπορούν να έχουν αυτές τις περιουσίες, με τις οποίες παίζουν στην Ελβετία και με διάφορες καταθέσεις στο εξωτερικό; Μια τέτοια επιτροπή αυτή τη στιγμή είναι η μόνη από την πλευρά της θεσμικής λειτουργίας, που μπορεί να τα αναλάβει αυτά.

Ε. Κουτμερίδης (ΠΑΣΟΚ):
...Με τα σημερινά δεδομένα, έως το 2015, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποπληρώσει περίπου 205 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και χρειάζονται άμεσα αποφάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς αποφασίζουμε μονομερώς και λέμε πως αυτό το χρέος το κρίνουμε επαχθές και παράνομο, οπότε το διαγράφουμε και δεν το πληρώνουμε.
...Το δημόσιο χρέος τέτοιου μεγέθους μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο μόνο μέσω ενός επιθετικού ή, αν θέλετε, επαναστατικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και προσαρμογής, ώστε να σταματήσει η τροφοδότησή του από τα ελλείμματα που παράγονται στους προϋπολογισμούς του δημόσιου τομέα.
...Πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε με δανεικά και να δανειζόμαστε, για να ξεπληρώσουμε τα δάνειά μας. Χρειάζονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, πρωτογενή πλεονάσματα, αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μικρότερο και ευέλικτο κράτος.
...Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί πλήρως τους διεθνείς οικονομικούς κανόνες, αγνοεί πλήρως τις διεθνείς οικονομικές συμβάσεις. Αγνοεί τη βαρύτητα που έχει για το κύρος της χώρας μας και του έθνους η έγερση υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η χώρα με τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αγνοεί πλήρως τη δημόσια διαπόμπευση και τη γενική κατακραυγή της χώρας μας και όλων των Ελλήνων πολιτών. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εισάγει μεθόδους και ήθη στο παγκόσμιο δημοσιονομικό σύστημα που ανήκουν σε τριτοκοσμικές χώρες και σε μεσαιωνικές εποχές.

Κ. Τασούλας (ΝΔ):
...Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες τις και οφείλουν και όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί η μόνη περίπτωση που θα μας δικαιώσει σήμερα είναι αν βγάλουμε τη χώρα από την κρίση κι όχι για να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει, τάχα, ένα κυρίαρχο σύστημα –σε ελεύθερη χώρα;- το οποίο πρέπει να τιμωρηθεί, επειδή οδήγησε τη χώρα σκόπιμα στη χρεοκοπία.
...Και εμείς πρέπει να το ψάξουμε, για να διακηρύξουμε παγκοσμίως ότι ένα μέρος του χρέους της χώρας είναι παράνομο και δεν πρέπει να το πληρώσουμε. Διότι μπορεί να είναι συμπαθέστατη αυτή η άποψη και δείχνει κι έναν «τσαμπουκά» ότι δεν πρέπει να πληρώσουμε το χρέος, αλλά, επαναλαμβάνω, κάθε τι έχει και την επικαιρότητά του και τη σκοπιμότητά του και την αποδοτικότητά του και την ορθότητά του.
...Κι αυτή η πρόταση την οποία σήμερα συζητάμε, δεν έχει τίποτε απ’ όλα αυτά, γι’ αυτό και τοποθετηθήκαμε έτσι. Έχοντας άποψη το χρέος, έχοντας άποψη τα αίτια του χρέους, θέλοντας να ερευνηθεί το χρέος, τοποθετηθήκαμε έτσι ως Νέα Δημοκρατία γι’ αυτή την πρόταση που εκπέμπει αυτό το λάθος μήνυμα σήμερα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ):
...Έτσι, λοιπόν, ο λαός δεν φταίει για τη δημιουργία του χρέους, όπως δεν φταίει και για την καπιταλιστική κρίση. Από αυτήν την άποψη, η λογική που λέει να διερευνήσουμε κατά πόσο υπάρχει ένα χρέος επαχθές, παράνομο και οτιδήποτε άλλο, είναι μια αποπροσανατολιστική λογική.
...Γιατί τι σημαίνει; Το υπόλοιπο χρέος το οποίο δεν είναι επαχθές, είναι νόμιμο; Και δικαιολογείται, όσο και αν είναι αυτό το ποσοστό, ο λαός να καταβάλει μέσα από τη φορολογία, μέσα από τη μείωση των μισθών και των συντάξεών του, να αποπληρώσει αυτό το δημόσιο χρέος, το οποίο δημιουργήθηκε πάλι και πάντα για τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών;
...Εμείς λέμε: όχι. Ούτε νόμιμο, ούτε παράνομο, ούτε επαχθές. Το δημόσιο χρέος είναι χρέος αντιλαϊκό και δεν πρέπει ο λαός να το αναγνωρίσει. Δεν πρέπει ο λαός να δεχθεί να πληρώσει «δεκάρα τσακιστή» από το δημόσιο χρέος, ανεξάρτητα τι επιθετικό προσδιορισμό βάζετε.

Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ):
...Τι να αμφισβητήσουμε ακριβώς απ’ αυτό; Δεν έχω καταλάβει τι να αμφισβητήσουμε απ’ αυτό και σε ποια βάση. Το τι χρήση αυτών των χρημάτων έκανε το ελληνικό δημόσιο, δεν περιέχεται στις δανειακές συμβάσεις, για να μπορέσει να αμφισβητηθεί.
...Υπάρχει κανένα τέτοιο δάνειο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη χρήση των χρημάτων, που έκανε το ελληνικό δημόσιο; Άρα, τι να αμφισβητήσουμε; Πού να το αμφισβητήσουμε; Τι νόημα έχει αυτή η συζήτηση;
...η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να αθροιστεί στη συνολική θωπεία μίας αντιλήψεως που υπάρχει στον ελληνικό λαό, ότι για κάποιο λόγο, η Ελλάδα έχει έναν εύκολο δρόμο από αυτό το πρόβλημα στο οποίο βρίσκεται και ο εύκολος δρόμος, η εύκολη απάντηση, η εύκολη λύση, που προέρχεται κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μην πληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει ως προς τους τρίτους, η ιδεολογία του μπαταχτσή. Αυτή, λοιπόν, είναι η απάντηση που θέλουν να δώσουμε.
...Αυτό, λοιπόν, είναι εκείνο το οποίο ουσιαστικά πρέπει να γίνει σήμερα; Τότε να ρωτήσω κάτι: Τι νόημα έχει αυτή η επιτροπή; Για να μας δώσει και ηθικό επιχείρημα; Ο μπαταχτσής έχει απλά πράγματα που λέει: «Δεν πληρώνω. Δεν πληρώνω, γιατί δεν έχω. Δεν πληρώνω, γιατί δε θέλω. Δεν πληρώνω, γιατί δε μ’ αρέσει. Δεν πληρώνω, γιατί μ’ αδίκησε η “κενωνία”».
...Για κάποιο λόγοι οι μπαταχτσήδες δεν πληρώνουν. Τι να την κάνουμε την επιτροπή; Αν αυτό είναι το οποίο σε τελευταία ανάλυση επιζητείτε, ας γυρίσουμε να πούμε: «Όχι. Πόσα είναι; Τριακόσια τριάντα, τριακόσια σαράντα; Δεν τα πληρώνουμε».
...Αυτό είναι όλο και όλο που πρέπει να γίνει. Αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πειραχθεί το μισθολογικό, να πειραχθεί το μισθολογικό. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν οργανισμοί, θα κλείσουν οργανισμοί. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επανεξεταστούν τα προνοιακά ώστε να εξορθολογιστούν και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις να βρουν πραγματικές αντιστοιχίσεις, θα γίνει αυτό. Καταστρέφεται αυτός ο τόπος γιατί δεν τολμάει η Κυβέρνηση να κάνει αυτό.

Σπ. Μαργέλης (ΠΑΣΟΚ):
...Σ’ αυτό το κλίμα νομίζω ότι είναι χρήσιμη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να δούμε πώς διαμορφώθηκε όλα αυτά τα χρόνια το δημόσιο χρέος, πώς εξελίχθηκε, ποιες δαπάνες έγιναν και γιατί έγιναν, γιατί το ελληνικό κράτος δεν μπόρεσε διαχρονικά να εισπράξει τους φόρους από μεγάλες κατηγορίες συμπολιτών μας, γιατί φτάσαμε τελικά εδώ που φτάσαμε. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να το δούμε.
...Όμως, στο τρίτο σκέλος δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Δεν μπορεί καμμία υπεύθυνη και σοβαρή χώρα να μην αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Είναι το χειρότερο μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε στο εσωτερικό, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, όταν πούμε ότι κάνουμε στάση πληρωμών, ότι αποφασίζουμε να χρεωκοπήσουμε, ότι αποφασίζουμε να περικόψουμε και να πληρώσουμε λιγότερες από τις υποχρεώσεις που οφείλουμε στον κόσμο, διότι εμείς μπορεί να διαχειριστήκαμε με κακό τρόπο τα δάνεια που πήραμε, αλλά είναι δική μας η ευθύνη και δεν μπορούμε να διατυμπανίσουμε στον κόσμο με τη λειτουργία μας ότι είμαστε ένα ανίκανο διαχειριστικά κράτος και μία αδύναμη χώρα.

Κ. Χατζηδάκης (ΝΔ):
...Θέλω να σκεφτούν κάτι όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ας υποθέσουμε ότι αυτή η πρόταση γίνεται δεκτή. Τι θα συμβεί την επόμενη μέρα; Δεν είναι να λέμε απλώς κάποια πράγματα ευχάριστα. Τι θα συμβεί την επόμενη μέρα;
...Θα οδηγηθούμε ή όχι σε μία στάση πληρωμών; Πού θα οδηγήσει αυτή η στάση πληρωμών; Τι θα πούμε στους δημοσίους υπαλλήλους, όταν δεν θα έχουμε να τους πληρώσουμε; Τι θα πούμε στους Έλληνες πολίτες, αν υποχρεωθούν να αγοράζουν καύσιμα με δελτίο;

Α. Παπαθανάση (ΠΑΣΟΚ):
...Η πρόταση του Συνασπισμού που συζητάμε σήμερα για την δημοκρατική υποχρέωση είναι σωστή. Έχουμε δημοκρατική υποχρέωση να μιλήσουμε και για το χρέος και για τις ευθύνες του χρέους, πώς δημιουργήθηκε, ποιοι το δημιούργησαν. Είναι όντως σωστό να πούμε ότι είναι εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
...Είναι όμως επικίνδυνο να μπαίνουν σενάρια και να μπαίνουν φρασεολογίες της λογικής ότι δε θα πληρώσουμε μέρος του χρέους. Είναι ευθύνη δική μας ότι δεν θα γυρίσουμε τη χώρα δεκαετίες πίσω ούτε θα την οδηγήσουμε σε απομόνωση.

Α. Τσιπρας (ΣΥΡΙΖΑ):
...Τι θα έπρεπε να μάθουμε δηλαδή; Τι ζητάμε εμείς να μάθουμε; Να μάθουμε πώς δημιουργήθηκε το χρέος, ποιο μέρος του είναι νόμιμο, πώς μπήκαμε και γιατί σε αυτό το μηχανισμό στήριξης και με ποιους όρους μπήκαμε που μας έχουν δέσει χειροπόδαρα.
...Ποια είναι αυτή η περιβόητη δανειακή σύμβαση αυτού του μηχανισμού; Γιατί δεν τη φέρνετε τόσο καιρό στη Βουλή για ψήφιση; Με ποιο δικαίωμα πήρατε μία απόφαση που «μας δένει τα χέρια» και δεν μας επιτρέπει τώρα –έστω και τώρα- να αναζητήσουμε αλλού δυνατότητες δανεισμού και να έχουμε υποθηκεύσει και την ασυλία του δημοσίου;
...Και για να ξεκαθαρίσω κάτι: Εμείς δεν λέμε να γίνει μία επιτροπή να δούμε ποιο κομμάτι του χρέους είναι νόμιμο και ποιο παράνομο, για να ξεμπερδεύουμε με το παράνομο και να φορτώσουμε στις πλάτες του ελληνικού λαού το νόμιμο. Όχι, δεν λέμε αυτό. Εμείς λέμε ότι η αλήθεια είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαμόρφωση της συνείδησης του ελληνικού λαού για να παλέψει απέναντι σε όλους όσους θέλουν την υποδούλωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
...Και λέμε κάτι πολύ απλό: Από τη σύγχρονη διεθνή οικονομική εμπειρία έχει αποδειχθεί ότι καμμία χώρα, κανένα κράτος, καμμία οικονομία που έφτασε να έχει ένα χρέος μη διαχειρίσιμο –πάνω από το 160% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος- δεν μπόρεσε τελικά και δεν επεδίωξε να το αντιμετωπίσει με λογιστικό, αλλά με πολιτικό τρόπο.
...Πριν από ενάμιση μήνα περίπου ο εισαγγελέας εκινήθη για να εξετάσει έναν ατυχή τορναδόρο από την Κρήτη, ο οποίος σε ένα e-mail μίλησε για έξοδο από το ευρώ. Άραγε πού είναι ο εισαγγελέας τώρα για να εξετάσει την κ. Δαμανάκη, την Επίτροπο, η οποία ως μεγάφωνο της διεθνούς κερδοσκοπίας, που παίζει παιχνίδια με το ευρώ, έθεσε ζήτημα εξόδου; Εσείς, όχι απλώς δεν την καταδικάσατε, δεν την αποδοκιμάσατε, αλλά χαμογελάτε και «κλείνετε το μάτι» στον κ. Δασκαλόπουλο.

Φ. Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ):
...Όμως, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατατίθεται, δεν αποσκοπεί σ' αυτήν την υποχρέωση που έχουμε απέναντι σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Να περιγράψουμε ή να καταγράψουμε δηλαδή τι συμβαίνει και να δούμε ο καθένας, με βάση τις δικές του αξιακές αφετηρίες, ποιες είναι οι προτάσεις που καταθέτει προς αξιολόγηση εδώ στην Αίθουσα και απέναντι σε όλους τους Έλληνες πολίτες και μετά να αξιολογήσουν οι Έλληνες πολίτες τι ακριβώς λέει καθένας από εμάς.
...Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αντιλαμβάνομαι από τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του, έχει πάρει έναν άλλο δρόμο που λέει το εξής, ότι «εμείς θεωρούμε πως αυτό το χρέος δεν είναι χρέος όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά κάποιων επιτήδειων, οι οποίοι υφάρπαξαν για ίδιον όφελος το προϊόν του δανεισμού».
...Δηλαδή, τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Το μεν ενεργητικό της χώρας, λέει, ανήκει σε όλους μας, ενώ το παθητικό της χώρας, οι υποχρεώσεις της χώρας, αυτές ανήκουν σε κάποιους. Μα, αυτή είναι η λογική του «τζαμπατζή»!
...Κατά τη δική μου άποψη, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά υποβάθμιση των διαδικασιών που προβλέπει το Σύνταγμα, αλλά και ο Κανονισμός της Βουλής, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και στην υλοποίηση του δανειακού προγράμματος, όπως αυτός κατατίθεται.
...Τώρα ως προς την ουσία του ζητήματος και της πρότασης εμείς δεν φοβόμαστε καμμία συζήτηση. Γι’ αυτό και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, με την οποία ζητεί να γίνει μια συζήτηση για όλα τα ζητήματα, έτσι ώστε πραγματικά οι Έλληνες πολίτες να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς φτάσαμε εδώ, για το πώς υπογράφτηκαν οι δανειακές συμβάσεις και για όλα τα ζητήματα τα οποία πραγματικά πρέπει να έχει υπεύθυνη ενημέρωση...
- (ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ): Δεν ήρθαν για επικύρωση ποτέ μέσα από τη Βουλή.
- (Υφυπουργός Οικονομικών, συνεχίζει): ...Για να μπορεί να ξέρει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή ο ελληνικός λαός ποια στάση τήρησαν τα κόμματα, τι υποστήριξε ο καθένας από εμάς και πώς ακριβώς αισθάνεται την ευθύνη που έχει απέναντι στους Έλληνες πολίτες.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
- (ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ): Καμμία δανειακή σύμβαση δεν πέρασε από τη Βουλή.
- (Υφυπουργός Οικονομικών): (φεύγει από την έδρα, χωρίς να απαντήσει)

Α. Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ):
...Λυπάμαι που σας το λέω, αλλά αν ήσασταν διευθύνων σύμβουλος μιας επιχείρησης, η οποία σας έστελνε να διαπραγματευτείτε με τους πιστωτές της κι εσείς ερχόσασταν πίσω, στο διοικητικό της συμβούλιο και μεταφέρατε αυτούσια τα επιχειρήματα των δανειστών, αμέσως το διοικητικό συμβούλιο θα σας απέλυε. Το δυστύχημα είναι ότι εσείς παραμένετε στη θέση σας.

Μ. Κεφαλογιάννης (ΝΔ):
...Πόσο πιστεύετε, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε του ΠΑΣΟΚ, ότι πληρώθηκε εικοσιπενταετές ομόλογο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ του 1985; Πόσο φαντάζεστε; Πληρώθηκε από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας τώρα τελευταία και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ 56 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 1 δισεκατομμύριο πληρώθηκε 56 δισεκατομμύρια!
...Δεν είναι δικά μου στοιχεία, είναι τα απολογιστικά των προϋπολογισμών που δείχνουν ότι το χρέος, κύριοι συνάδελφοι, δεν δημιουργείται με αυτόν τον πίνακα αστειότητας, τον οποίον μας καταθέτετε. Δεν επιτρέπεται από οικονομολόγο –θα σας πάρουν το πτυχίο πίσω- και από Υπουργό Οικονομικών να καταθέτει τέτοιους πίνακες.
Πώς δημιουργείται, κύριοι συνάδελφοι, το χρέος στην οικογένεια; Με τα καινούργια χρέη και με τους τόκους που πληρώνει για τα δάνεια που κάνει.
...Έχει δίκιο να διαμαρτύρεται ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, όταν σας λέει «τοποθετηθείτε γι’ αυτά που είπε η κ. Δαμανάκη». Έγινε τόση φασαρία για ένα ανώνυμο e-mail, το οποίο υποτίθεται ότι οδηγούσε σε κατάρρευση την ελληνική οικονομία, έπεσε το ΣΔΟΕ και βρήκαν ότι ήταν ένας φανοποιός από τα Χανιά –από την πατρίδα μου- κι έγινε σκοτωμός. Σήμερα βγαίνει από τα πιο επίσημα χείλη της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέχει στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, που ακούει τις πιο κρυφές συζητήσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οδηγούμεθα στη δραχμή και η Κυβέρνηση αγρόν ηγόρασε! Τοποθετηθείτε!
...Η εμπειρία της Ελλάδας λέει ότι αυτήν την πράξη άρνησης πληρωμής του χρέους την έκανε ένα δικτατορικό καθεστώς, το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά το 1936. Η συζήτηση που έγινε τότε με την Κοινωνία των Εθνών –γιατί τότε υπήρχε η Κοινωνία των Εθνών- και με τους πιστωτές μας, που ήταν γαλλικές τράπεζες, ήταν το 1938.
Δεν υπάρχει καμμία προοδευτικότητα σε αυτήν τη λογική. Υπάρχει μια οικονομική λογική και πώς βλέπει κανείς τα οικονομικά του στον κόσμο.
...Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συγκεκριμένη και δεν νομίζω ότι βοηθάει.

Φ, Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ):
...Ακούγοντας τον κ. Κεφαλογιάννη να λέει ότι θα μου αφαιρέσει το πτυχίο των Οικονομικών, νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που φοίτησα στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και όχι στην οικονομική σχολή Κεφαλογιάννη!
...Διότι διαφορετικά θα βρισκόμουν αντιμέτωπος με τον πειρασμό να τον πετάξω έξω από την αίθουσα, αν δίδασκε αυτά τα οποία λέει μέσα στην Αίθουσα της Βουλής. Γιατί θα τον κατηγορούσα γι’ αυτό που στην ερευνητική κοινότητα αποκαλούμε data mining.
...Τι κάνει δηλαδή ένας ερευνητής, όταν τα στοιχεία, δεν εξυπηρετούν τις θεωρίες του; Αρχίζει και παίζει με τα στοιχεία, έτσι ώστε, όταν τρέχει τις οικονομετρικές παλινδρομήσεις, να καταφέρει να βγάλει τα αποτελέσματα εκείνα τα οποία επιβεβαιώνουν τη θεωρία του.

Χρ. Πρωτόπαππας (ΠΑΣΟΚ):
...Θα παραπεμφθεί, λοιπόν, το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως έχουμε εισηγηθεί –αυτή τουλάχιστον είναι η απόφαση που εισηγούμαστε- και εκεί θα υπάρχει όλη η δυνατότητα με τη βοήθεια και ανθρώπων νηφάλιων, ανθρώπων ειδικών, ανθρώπων που δεν χρησιμοποιούν τη λογική του κομματικού ανταγωνισμού γύρω από αυτά τα μείζονος σημασίας ζητήματα και να αποτυπώσουμε την κατάσταση και να δούμε τι έγινε τα τελευταία χρόνια με τα πλαστά στοιχεία και βεβαίως, να μπορούμε να δώσουμε τις απαντήσεις που πρέπει σε όσους αναζητούν και για λόγους παιδευτικούς, αν θέλετε.
...Δεύτερον, μας ζητήσατε να τοποθετηθούμε πάνω στην τοποθέτηση της Ελληνίδας Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κ. Δαμανάκη έκανε τη δική της τοποθέτηση, προφανώς στηριγμένη σε δικά της στοιχεία ή δικές της γνώσεις ή δικές της εκτιμήσεις. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να το σχολιάσω.
...Η καλύτερη απάντηση που μπορείς να δώσεις σε αυτούς τους πολίτες, που πρέπει να οφείλεις να πάρεις τα μηνύματά τους, είναι να εκτελέσεις σωστά αυτό που πιστεύεις. Να εκτελέσεις απαρέγκλιτα, χωρίς καμμία ταλάντευση και με αποτελεσματικότητα αυτό το πρόγραμμα που προσυπογράφεις και αυτό που υπέγραψες και αυτό που θα υπογράψεις.
...εμείς παραπέμπουμε το θέμα στην εγνωσμένου κύρους επιτροπή της Βουλής, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί και με ανθρώπους ειδικούς, ανθρώπους κύρους, να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση, να δώσει τις απαντήσεις που προσδοκούν οι συνάδελφοι

Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ):
...Συνεπώς δεν μπαίνουμε στη συζήτηση για το πώς θα πληρωθεί αυτό το χρέος. Το ζήτημα είναι να μην πληρωθεί από τους εργάτες και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα. Η πρόταση και η συζήτηση σήμερα ασχολείται με τη διαχείριση και όχι με την ουσία, που είναι η αιτία του χρέους.
...Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες από τη δημιουργία και τη λειτουργία μιας ακόμα επιτροπής. Υπάρχει ωστόσο πλούσια εμπειρία από τα αποτελέσματα της δράσης διαφόρων εξεταστικών επιτροπών του Κοινοβουλίου. Μέχρι σήμερα καμμία δεν έχει διερευνήσει σκάνδαλα ή κατηγορίες για σκάνδαλα και άλλα πολιτικά ή οικονομικά θέματα με τα οποία ασχολήθηκε.

Α. Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ):
...Θέλω, λοιπόν, να απαντήσω στον κ. Τσίπρα με το εξής: Εμείς δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με τα οικονομικά των άλλων, διότι δεν είμεθα κομμουνιστές. Εμείς είμεθα αστοί. Εμάς μας αρέσει η ιδιωτική οικονομία και ο καθένας να έχει τα λεφτά του.
...Θα ήθελα, λοιπόν και μία δεύτερη εξήγηση από εσάς που είστε εδώ. Να μαθαίνουμε τα οικονομικά των άλλων ανθρώπων και άρα και του κ. Τσίπρα και της οικογενείας του ή να μην τα μαθαίνουμε; Εμείς λέμε να μην τα μαθαίνουμε. Το ξεκαθαρίζω. Εμείς λέμε «ο καθένας τα δικά του». Εσείς, όμως, εδώ λέτε κάτι άλλο.
...πρέπει να πούμε την αλήθεια: ότι, δηλαδή, όταν κάνει διαδήλωση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, κάνει τη διαδήλωση, λέει αυτά που λέει και φεύγει. Όταν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, φοβόμαστε όλοι για τα καταστήματά μας και για την ασφάλεια της ζωής μας!
...Το «δεν θα πληρώσω το χρέος μου» είναι αυτό που λέει ο απατεώνας και που οι έντιμοι άνθρωποι τον πάνε στα δικαστήρια. Και έχουμε δεκάδες φορές ανθρώπους που πάνε στα δικαστήρια κυνηγώντας τους απατεώνες που δεν πληρώνουν τα χρέη τους. Θερμά συγχαρητήρια!
...Η άποψη που, δυστυχώς, διακινείται και στο διαδίκτυο και στα blogs, ότι οι Έλληνες πρέπει να πούμε στην παγκόσμια κοινότητα «δεν πληρώνω» –λες και τα ομόλογα είναι διόδια και δεν ξέρω και τι άλλο- είναι μια εξαιρετικά ηθικώς κολάσιμη πράξη, αλλά είναι, εκτός των άλλων, και εθνικώς εξαιρετικά επιζήμια.

Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ):
...Δεν ήξεραν αυτοί που δάνειζαν τη χώρα σε τι ύψος είναι το χρέος της και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν απέναντι στην κερδοσκοπία που ήθελαν να κάνουν; Δεν ήξεραν; Τίποτα δεν ήξεραν;
...Η τελευταία δανειακή σύμβαση των 110 δισεκατομμυρίων είναι νόμιμη, κύριοι; Από πού κι ως πού είναι νόμιμη; Δεν είδατε το πραξικόπημα που έγινε εδώ για να περάσει αυτή η σύμβαση; Πραξικόπημα έγινε, διότι αυτή η σύμβαση και με βάση το μνημόνιο, έπρεπε να κυρωθεί διά νόμου στη Βουλή. Κι έρχεται την άλλη μέρα, σε άλλο νομοσχέδιο άσχετο και για τη δανειακή αυτή σύμβαση ύψους 110 δισεκατομμυρίων -δεν είναι λίγα- και λέει: Όχι, δεν θα κυρώνεται με νόμο πλέον. Και τι θα γίνει; Θα έρχεται, λέει, για ενημέρωση απλώς στη Βουλή. Δηλαδή, πάνω στο πραξικόπημα έγινε δεύτερο πραξικόπημα.
...Και όχι μόνο δεν την φέρατε για κύρωση, με αυτήν τη διάταξη την πραξικοπηματική, αντισυνταγματική, παράνομη 100%, αλλά δεν τη φέρατε ούτε καν για συζήτηση, κύριοι. Ούτε για συζήτηση που λέει ο νόμος. Γιατί λέει ότι τη φέρνουμε για συζήτηση. Πότε τη φέρατε για συζήτηση στη Βουλή τη δανειακή σύμβαση; Πότε τη φέρατε; Γιατί δεν διαμαρτύρεστε, κύριοι της Αντιπολίτευσης, κατά τ’ άλλα, γι’ αυτά τα αίσχη; Γιατί δεν διαμαρτύρεστε;
...Δηλαδή, τι λέει, κύριοι, εδώ το Ελεγκτικό Συνέδριο, το αρμόδιο θεσμικό όργανο του κράτους για τον έλεγχο προϋπολογισμού; Λέει ότι είναι παράνομο και αντισυνταγματικό το έλλειμμα και ο ίδιος ο προϋπολογισμός και επομένως, η αντίστοιχη δανειοδότηση είναι εκτός Συντάγματος, πραξικοπηματική. Κάθε χρόνο τα λέει αυτά: από το 2000 τουλάχιστον και τα επαναλαμβάνει.
...Αμφισβητούμε πολιτικά το χρέος. Είναι ένα χρέος, όπως είπα, άδικο και βαθύτατα ταξικό, ένα χρέος που δεν υπηρέτησε τις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας, ένα χρέος βραχνάς που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποπληρωθεί.

Ι. Βρούτσης (ΝΔ):
...Πριν από λίγο καταθέσατε κείμενα με την εξέλιξη του χρέους. Δεν μιλήσατε, όμως, κύριε Υπουργέ, για το μελλοντικό χρέος από το 2009 και μετά. Το αποφύγατε επιμελώς. Στα κείμενα που δώσατε, το κρύψατε και δεν είπατε κουβέντα.
...Ας δούμε λίγο τα στοιχεία. Το 2009 το χρέος της Ελλάδας, όπως το παραλάβατε, ήταν 298 δισεκατομμύρια ευρώ και 127% το ΑΕΠ. Το 2010 εκτινάχθηκε το ΑΕΠ στο 143% και το χρέος στα 329 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 έχει πάει στο 155% το ΑΕΠ και στα 355 δισεκατομμύρια ευρώ το χρέος, ενώ προβλέπεται το 2012 να προσεγγίσει το ΑΕΠ το 160%. Γι’ αυτό τι λέτε;

Α. Μακρυπίσης (ΠΑΣΟΚ):
...Άρα σήμερα προς αυτήν την κατεύθυνση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη στο πλαίσιο μιας προσπάθειας συναίνεσης, μιας προσπάθειας συμπόρευσης να προχωρήσουμε δυνατά και αποτελεσματικά στο να δώσουμε λύση στο μεγάλο δημοσιονομικό και οικονομικό πρόβλημα, το οποίο διέρχεται η χώρα μας και πρώτα και κύρια, να δαμάσουμε, να τιθασεύσουμε το δημόσιο χρέος.

Πρ. Παυλόπουλος (ΝΔ):
...Και βεβαίως άκουσα προηγουμένως τον κ. Μακρυπίδη να λέει για το θέμα της πρότασης του Προέδρου του ΣΕΒ. Βεβαίως είναι ακατανόητη αυτή η πρόταση που έκανε. Εσείς, γιατί την αφήσατε ανοιχτή;
...Είναι η γνωστή τακτική που έχει περιγράψει τόσο γλαφυρά ένα από τα ωραιότερα βιβλία τα οποία αναλύουν, τι σημαίνει η Νεοφιλελεύθερη Σχολή του Σικάγο, η NAOMI KLEIN, όταν είπε πώς μπορείς να κυβερνάς και να περνάς μέτρα τρομοκρατώντας τον κόσμο. Αυτό επιχειρείτε να κάνετε. Να τρομοκρατήσετε την κοινωνία, τις πολιτικές δυνάμεις για να δείξετε ότι ο καταστροφικός δρόμος που ακολουθείτε είναι, δήθεν, δρόμος σωτηρίας.

Κ. Γείτονας (ΠΑΣΟΚ):
...Ουσιαστικά, λοιπόν, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πρόβλημα υπερβολικού χρέους. Πού θα έπρεπε να δοθεί η έμφαση; Στη βιώσιμη διαχείρισή του. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο πρωταρχικός στόχος και η προτεραιότητα. Εδώ θα έπρεπε να εστιάσουμε τις προσπάθειες.
...Δεν εξετάζω εγώ -αναφέρθηκαν πολλοί συνάδελφοι- τυχόν σκοπιμότητες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που ασφαλώς υπάρχουν. Λέω, όμως, ότι τώρα δεν είναι σκόπιμη η ομφαλοσκόπηση και η στροφή στο παρελθόν, μεσούσης μάλιστα της κρίσης και την ώρα που η Κυβέρνηση ένα χρόνο μετά το μνηνόνιο, επιχειρεί να επιταχύνει και να διορθώσει, το τονίζω, την πορεία για την αποφυγή της χρεοκοπίας και τη διάσωση της οικονομίας.
...Σε αυτήν τη συγκυρία, λοιπόν, εγώ πιστεύω ότι η εξεταστική επιτροπή για το χρέος ούτε θα προσφέρει ούτε συνιστάται. Θα αποπροσανατολίσει, θα διχάσει στο εσωτερικό και θα βλάψει την εικόνα της χώρας.

Α. Τζέκης (ΚΚΕ):
...Δεν λέμε «όχι», όπως είπε και ο εισηγητής μας, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν καλλιεργούμε αυταπάτες και προπαντός δεν θέλουμε να αποπροσανατολίσουμε το εργατικό, το λαϊκό κίνημα ότι μπορεί να γίνει δίκαιη αντιμετώπιση του χρέους μέσα σε αυτό το άδικο, εκμεταλλευτικό σύστημα που πριν εν ολίγοις περιέγραψα.

Χρ. Κατσούρας (ΠΑΣΟΚ):
...Αν, πράγματι, έχουμε καταλάβει γιατί και πώς δημιουργήθηκε το δημόσιο χρέος στη χώρα, τότε το επόμενο βήμα, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να ήταν να μετακυλήσουμε το διάλογο στην έννοια του πολιτικού χρέους σήμερα, ένα χρέος που μας επιβάλλει να πούμε την αλήθεια, όπως τη βιώνουμε, είτε ως ατομικά είτε ως συλλογικά υποκείμενα.

Γ. Αποστολάκος (ΝΔ):
...Έχω την εντύπωση ότι τόσον η αναδρομή όσον και η τεχνοκρατική προσέγγιση της πορείας του δημοσίου χρέους δεν εξυπηρετεί την ελληνική κοινωνία.
...Σήμερα έξω από εδώ την Αίθουσα της Εθνικής Αντιπροσωπείας γίνεται μια κοσμογονία. Υπερβαίνει τις πολιτικές διαδικασίες και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες η κοινωνική πορεία των πραγμάτων. Και διερωτώμαι αν όλοι δεν έχουμε την υποχρέωση να καταγράψουμε υπεύθυνα μέσα σε αυτήν την Αίθουσα τις απόψεις μας, την υποχρέωση να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της εθνικής, της κοινωνικής, και της εν ευρεία εννοία κρίσεως που υπάρχει μέσα στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική πολιτεία.

Ι. Μιχελογιαννάκης (ΠΑΣΟΚ):
...Διακόσια είκοσι χρόνια πριν ο Τόμας Τζέφερσον λέει: «Αν μια γενιά φορτώσει χρέη σε μια άλλη παραπάνω απ’ ότι μπορεί να αντέξει, τότε η γη ανήκει στους νεκρούς». Λέει επίσης σε άλλο εδάφιο: «Το κράτος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, γιατί το κράτος είναι το ίδιο το πρόβλημα». Τι ψάχνουμε σήμερα; Να μειώσουμε αυτό το κακό κράτος, να δημιουργήσουμε ηθική αγοράς, να δημιουργήσουμε ενθάρρυνση στη δημιουργικότητα.

Χρ. Ζώης (ΝΔ):
...η πρώτη μου επαφή με αυτό που σήμερα έρχεται από εσάς ως πρόταση νόμου τρόπον τινά ήταν μέσα από το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» το μήνα Δεκέμβριο, αν δεν κάνω λάθος, όταν σε μια πολυσέλιδη συνέντευξη ενός Βέλγου επιστήμονα που συμμετείχε στην επιτροπή αποτίμησης του επαχθούς και συνεπώς παρανόμου δημοσίου χρέους του Εκουαδόρ κατέθετε τις απόψεις του υποστηρίζοντας ότι αυτή η πρόταση θα μπορούσε να είναι εφαρμόσιμη απολύτως και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
...Δεν σας κρύβω ότι αυτή η πρόταση είναι γοητευτική, έχει μια γοητεία και είναι μια πρόταση η οποία περνάει και στον κόσμο. Είναι μια πρόταση που βρίσκει πολύ εύκολα υποστηρικτές και έχει πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία αυτός που βρίσκεται απέναντί της να την αντιμετωπίσει στη βάση του «γιατί δεν θέλετε να υπολογιστεί το επαχθές χρέος, το παράνομο χρέος;». Πρέπει όμως, κύριοι συνάδελφοι, να εξηγήσουμε, αντιστεκόμενοι στην γοητεία που μας ασκούν τέτοιου είδους προτάσεις, ότι κάθε πράγμα έχει το χρόνο του, τον τρόπο του και κυρίως το ακροατήριό του. Δεν σας κρύβω ότι υπό άλλες συνθήκες θα προβληματιζόμουν πάρα πολύ για την προσωπική μου στάση σ’ αυτό το αίτημά σας.
...Στην παρούσα φάση όμως θεωρώ ότι κάθε τέτοια συζήτηση από τα θεσμικά όργανα της ελληνικής πολιτείας, πολύ περισσότερο εντός του Κοινοβουλίου, συνιστά μείζονα απειλή για το μέλλον της χώρας.
...Συμπερασματικά, δεν θα μπορούσα να ψηφίσω την πρότασή σας, γιατί στην παρούσα φάση αυτή η πρόταση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Π. Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ):
...Υπάρχει το ερώτημα: Η επιτροπή αυτή θα φωτίσει ή θα φοβίσει; Γιατί τα ερωτήματα που θα ψάξει είναι συγκεκριμένα. Παραδείγματος χάριν, μήπως το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει προκύψει από παράνομες συναλλαγές; Υπήρξαν και τέτοιες. Βεβαίως ας παρέμβει η δικαιοσύνη να τις ελέγξει και να τιμωρήσει. Η απάντηση όμως είναι όχι, το χρέος δεν προήλθε από αυτές τις συναλλαγές. Αυτές οι συναλλαγές είναι ένα πολύ μικρό μέρος.
...Ένα άλλο ερώτημα μπορεί να είναι: Πώς είναι δομημένο το δημόσιο χρέος, σε ποιον χρωστάμε. Άσκησα κοινοβουλευτικό έλεγχο γι’ αυτό το θέμα προ αρκετών μηνών και δεν πήρα ικανοποιητική απάντηση για έναν πολύ απλό λόγο: Δεν υπάρχει η απάντηση αυτή. Από αυτούς που αγόρασαν ομόλογα, έχει γίνει τόση διακίνηση, που είναι αδύνατον να εντοπιστεί ποιος τα έχει. Άλλωστε και να είχαμε αυτήν την πληροφόρηση, τι θα την κάναμε;
...Διαβλέπω, δηλαδή, τον κίνδυνο να επιδοθούμε σε μία διερεύνηση ζητημάτων, που δεν θα φωτίσουν την πραγματικότητα, απλώς θα διακινήσουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες και θα αυξήσουν τη σύγχυση.
...Έχω, όμως, και δύο σοβαρές επιφυλάξεις: Υπάρχει ο κίνδυνος να εστιαστεί η προσοχή μας στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους, ότι έχουμε πρόβλημα χρέους. Ε, όχι δα! Δεν είναι έτσι! Δεν έχουμε πρόβλημα χρέους....Δεν κατέρρευσε το ελληνικό χρέος και από αυτό συνέβησαν όλα τα υπόλοιπα. Συνέβησαν τα υπόλοιπα και κατέρρευσε το ελληνικό χρέος.

Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ):
...Οι σοβαρές λύσεις είναι δύο. Η μία είναι η εξής: Παλεύουμε, όπως μπορούμε! Με ποια ελπίδα; Λέμε ότι θα αποπληρωθεί ποτέ αυτό το χρέος; Ίσως να μην μπορεί να αποπληρωθεί! Ευελπιστούμε, όμως, ότι θα είμαστε ζωντανοί, όταν θα δοθεί μία παγκόσμια λύση στο φαινόμενο, διότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να μένει επ’ αόριστον! Κάποια στιγμή θα δοθεί μία λύση! Τα χρέη των κρατών μαζεύονται! Θα δοθεί μια λύση! Όμως, εμείς πρέπει να είμαστε ζωντανοί σ’ αυτό το παιχνίδι, για να καρπωθούμε τα πλεονεκτήματα της λύσης! Διαφορετικά, λες υπεύθυνα στον κόσμο για στάση πληρωμών, για «πιστόλι», για πτώχευση!

Μ. Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ):
...ότι το πρώτο και το κυρίαρχο που θα έπρεπε κανείς να σκεφτεί είναι το εξής: Είναι βιώσιμο αυτό το χρέος; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο πρέπει κανείς να απαντήσει, γιατί αν είναι, τότε να συζητήσουμε διάφορα. Όμως, αν δεν είναι, τότε θα έπρεπε να ξεκινάμε απ’ αυτήν την επιτροπή που προτείναμε, κύριοι συνάδελφοι!
...Είναι δίκαιο αυτό το χρέος; Και εδώ ας επιστρατεύσουμε τη σοβαρότητα και ας απαντήσουμε. Γιατί δεν μπορούμε να λέμε, δημαγωγικά και μη, μαζί με τον κόσμο «μάλιστα, κύριοι, ποιοι τα έφαγαν; Να καταγγείλουμε» αλλά μετά να μη θέλουμε να ελέγξουμε. Κατ’ αρχάς πρέπει να μπορέσουμε να πάμε με ανοιχτά τα μάτια και όχι ως τυφλοί στα επόμενα βήματα.
...Χθες στο Σύνταγμα νομίζω ότι κάτι έγινε. Και είναι μια απάντηση σ’ αυτούς που θέλουν το λαό γονατισμένο, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς λίγο ή περισσότερο με αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις, οι οποίες δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά δείχνουν ότι αυτό που λέμε εμείς σήμερα δεν είναι μόνο ελληνικό.
...Θα ήθελα να σας πω ακόμη ότι το χρέος δεν είναι μια απλή οικονομική κατηγορία, ένα αριθμητικό μέγεθος για το πόσα και σε ποιον χρωστάω έτσι απλά. Το χρέος είναι μια σχέση κοινωνική και πολιτική, που εκφράζει σχέσεις εξουσίας και υποτέλειας ανάμεσα σε τάξεις, κοινωνικές ομάδες και κράτη. Και αυτό δεν είναι δόγματα της Αριστεράς αλλά είναι κοινωνικές πραγματικότητες.

Α. Ροντούλης (ΛΑΟΣ):
...Στα καφενεία ακούγεται πάρα πολύ καλά γιατί εμπεριέχει μια ισχυρή δόση συνωμοσιολογίας και επίρριψης ευθυνών σε άλλους. Είναι η λογική του μπαταχτσή. Όμως τα γεγονότα είναι αμείλικτα, αγαπητοί συνάδελφοι. Και θα πρέπει όταν μιλάμε για το δημόσιο χρέος της χώρας, να πάμε στην καρδιά, να αποτυπώσουμε την ουσία του όλου προβλήματος.

Ν. Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ):
...να ερευνήσουμε –και είναι αρμοδιότητα της Βουλής- σε ποιον χρωστάμε, πότε δανειστήκαμε, για ποιο λόγο, τι έγιναν αυτά τα χρήματα, κατά πόσο η Βουλή και η κοινή γνώμη τηρείτο ενήμερη γι’ αυτές τις συμφωνίες δανεισμού και πολλά άλλα.
Ταυτόχρονα, όμως, τοποθετούμαστε απολύτως αρνητικά σε οποιαδήποτε εμπλοκή της Βουλής στη λεγόμενη διεθνή επιτροπή ελέγχου του δημόσιου χρέους.
...Παράλληλα, είναι γνωστό ότι ένα μέρος του συνολικού ελληνικού δημόσιου χρέους προέκυψε από καθαρά άνομες συναλλαγές μέσω δομημένων παραγώγων. Αν και αφορά μικρό ποσοστό του γιγαντιαίου χρέους, η πλήρης αδιαφάνεια που περιβάλλει αυτές τις συναλλαγές, δημιουργεί θέμα, το οποίο χρήζει μελέτης, ίσως και ποινικής δίωξης.
...Εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά σε καμμία περίπτωση δεν θέλουμε να δώσουμε αυτό το μήνυμα ως χώρα. Ολόκληρη αυτή η συζήτηση συντροφεύεται από το περίφημο «απεχθές χρέος».
...Τι ακριβώς, όμως, εννοούμε όταν μιλάμε για «απεχθές χρέος»; Εάν εννοούμε χρέος που δεν μας αρέσει, τότε προφανώς και το λέμε και το φωνάζουμε και το διαδηλώνουμε. Αν θέλουμε, όμως, να δώσουμε ένα άλλο πολιτικό περιεχόμενο, πρέπει να εξηγήσουμε τι ακριβώς εννοούμε.
...Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα χρήματα, αυτά τα τεράστια ποσά, δεν τα δανείστηκε μία ανεξέλεγκτη δικτατορία. Εκλεγμένες κυβερνήσεις από τον ελληνικό λαό δανείστηκαν και καταχρέωσαν με την κάκιστη διαχείρισή τους τον τόπο. Να τους καταγγείλουμε, να αποκρούσουμε τις πολιτικές τους, ναι, να το κάνουμε. Και «ΝΑΙ» με κεφαλαία. Με ευθύνη, όμως, και με σοβαρότητα. Το ελληνικό χρέος, το χρέος της χώρας δεν είναι διόδια.
...Ας μην ξεχνάμε το βασικότερο: Η υπογραφή του μνημονίου, ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε –και το έχουμε καταγράψει σε αυτήν εδώ την Αίθουσα- έθεσε εξ αντικειμένου τέλος στο σενάριο στάσης πληρωμών. Γιατί; Διότι το μνημόνιο του περασμένου Μαΐου σήμαινε μία τεράστια «επένδυση», τόσο πολιτικού, όσο και οικονομικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποτραπεί η ελληνική στάση πληρωμών. Αν θέλουμε να πάμε μονομερώς κόντρα σε αυτήν την ευρωπαϊκή «επένδυση», πρέπει να είμαστε έτοιμοι για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλ. Χρυσανθακόπουλος (ΛΑΟΣ):
...η DEUTSCHE BANK, η «GOLDMAN SACHS» και η «JP MORGAN» ελέγχουν το 75% της παγκόσμιας αγοράς των ασφαλίστρων κινδύνου, το CDS. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν είναι τυχαία αυτά που γίνονται. Δεν είναι τυχαία η επίθεση που δέχεται η χώρα. Η επιστροφή στη δραχμή –δηλαδή, η δική μας εθελοντική στάση πληρωμών, η αναγνώριση χρεοκοπίας- είναι καταστροφική για πάρα πολλούς λόγους.
...Νομίζω ότι είναι τεράστιο λάθος να αγνοούμε πως τελικά τις αποφάσεις δεν θα τις πάρουμε μόνοι μας και ότι αυτές τις μέρες στη συνεδρίαση της Μπίλντενμπεργκ που θα γίνει στη Γενεύη, θα περιλαμβάνει και την ατζέντα Ελλάδα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): 

...Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί της προτάσεως που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο κ. Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής για τη σύσταση επιτροπής «για το εθνικό θέμα του δημόσιου χρέους».
...Επειδή στη σύσταση της επιτροπής δεν συναινούν το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ, όπως σήμερα εδώ αναδείχθηκε και από την τοποθέτηση των εκπροσώπων, με τη μορφή της πρότασης που κατατέθηκε και για τη μορφή της συγκεκριμένης επιτροπής, δεν συντρέχει λόγος να προχωρήσουμε σε ψηφοφορία, όπως άλλωστε έχει γίνει και στο παρελθόν...
...σε ό,τι αφορά την άποψη που εκφράστηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για το ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα πρέπει, κατά την άποψή τους, να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, δεν χρειάζεται να ψηφίσουμε επ’ αυτού. Ο Κανονισμός προβλέπει ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, εφόσον η ίδια κρίνει σκόπιμο ότι πρέπει να γίνει αυτό, θα ασχοληθεί με οποιοδήποτε θέμα, όπως περιγράφεται στις αρμοδιότητές της κατά τον Κανονισμό.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Τα τρία κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνει μια επιτροπή ΕΛΕ, γιατί αυτό θα ήταν από άχρηστο ως και καταστροφικό για τη χώρα. Δηλαδή, πρέπει να πληρώσουμε το σύνολο του χρέους, χωρίς να ψάξουμε τίποτα για αυτό. Παραδέχονται ότι υπήρξαν παράνομες συναλλαγές τς προηγούμενα χρόνια, αλλά το ποσοστό αυτό λένε ότι είναι πολύ μικρό μέρος του χρέους - Αλήθεια, πως το ξέρουν αυτό, αφού δεν γίνεται έλεγχος; Το ΚΚΕ φυσικά λέει "όχι σε όλα", για τους δικούς του λόγους. Οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ συμφωνούν απόλυτα με το ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δανειακή σύμβαση (ΣΔΔ) αναφέρθηκε τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης, χωρίς κάποιος της κυβέρνησης να απαντήσει γιατί δεν έχει έρθει ακόμα στη Βουλή, ούτε καν για "ενημέρωση". Μάλιστα ο Σαχινίδης "απέδρασε" από το έδρανο ακριβώς όταν του τέθηκε αυτή η ερώτηση.

Επίσης, δύο φορές αναφέρθηκε η διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, που τη στιγμή της συζήτησης βρισκόταν στη δεύτερη μόλις ημέρα των κινητοποιήσεων. Είναι φανερό ότι αιφνιδίασε τους πάντες. Αυτό φαίνεται τόσο από τις δύο αυτές αναφορές, όσο και από το ότι οι υπόλοιποι δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να πούνε σχετικά. Το κακό είναι ότι ίσως αυτό να μην οφείλεται στην αμηχανία, αλλά στη χοντροπετσιά και την πλήρη αδιαφορία τους για το τι συμβαίνει γύρω τους.

Αναφορά στη συγκεκριμένη συνεδρίαση στο blog "tromaktiko":
Τα επίσημα πρακτικά της Βουλής με το πλήρες κείμενο:
.

3 σχόλια:

Jaga είπε...

Σήμερα, ημέρα του Αγίου Πνεύματος(!), διάλεξε η S&P να υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες την Ελλάδα, λίγο πριν ανακοινωθούν οι αποφάσεις του Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης:

"S&P Cuts Greece Rating, Expects Restructuring" (13/6/2011):

>> http://www.bloomberg.com/news/2011-06-13/greece-s-long-term-rating-cut-to-ccc-by-s-p-on-outlook-for-restructuring.html

"Standard & Poors: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά 3 βαθμίδες" (13/6/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=284007

Jaga είπε...

Οι "αγανακτισμέοι" αρχίζουν τα εξώδικα σε βουλευτές, εν όψει της ψήφισης του μνημονίου 2.0 στη Βουλή:

"Εξώδικο Κρητικών προς βουλευτές για το Μεσοπρόθεσμο" (13/6/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=283994

"...Τόσο οι Χανιώτες όσο και οι Ηρακλειώτες αναφέρουν και στα εξώδικά τους ότι, σε περίπτωση που οι βουλευτές ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, επιφυλάσσονται να ζητήσουν την ποινική τους δίωξη για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί εις βάρος των Ελλήνων πολιτών τα δικαιώματα των οποίων οι βουλευτές έχουν ορκιστεί πως θα προστατεύουν..."

Επιτέλους και κάτι που όντως θα αρχίσουν να λαμβάνουν υπόψη στα σοβαρά. Μπορεί να λένε ότι σώζουν τη χώρα, αλλά ίσως στο εξής αναγκαστούν οι "σωτήρες" να πληρώσουν αποζημιώσεις μέσω δικαστηρίων (τουλάχιστον).

Jaga είπε...

Το εξώδικο των "300" του Συντάγματος:

"Εξώδικο προς τους Βουλευτές μας!":

>> http://tinyurl.com/632vyqp

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν, μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, δηλαδή μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, έχουν ήδη μαζέψουν 100.000 υπογραφές για το εξώδικο, πέρα από αυτές που μαζεύουν από τις 22/5 για το δημοψήφισμα:

>> http://tinyurl.com/6xprtw7