Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Το τριπλό σημείο καμπής για το #Syntagma

Δέκα ημέρες μετά την πρώτη "επίσημη" συρροή στο Σύνταγμα της Τρίτης 25/5. Τελικά όλοι συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται για μια απλή διαμαρτυρία, αλλά για ζύμωση. Προς το παρόν κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει ή που θα καταλήξει, όμως σαφώς και αρχίζει να επηρεάζει σιγά-σιγά την εξέλιξη των γεγονότων, ακριβώς στο πιο κρίσιμο χρονικό σημείο, στο "tipping point".

Tipping Point (1): Το όριο των 100k διαδηλωτών


Το "σημείο καμπής" της παρούσας φάσης των εξελίξεων παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή σε πολλά και σε διαφορετικά επίπεδα. Στο πλήθος και στη μαζικότητα των κινητοποιήσεων, στην παρούσα πολιτική, στα όρια της "θεραπείας σοκ" που εφαρμόζεται.

Για τα δεδομένα της Ελλάδας, φαίνεται ότι το μέτρο σύγκρισης της μαζικότητας μιας κινητοποίησης, στο αν μπορεί όντως να επηρεάσει γεγονότα και καταστάσεις, το "wow effect" που λένε συχνά, βρίσκεται κάπου στις 100.000 κεφάλια. Κάπου εκεί αρχίζει και πήζει με κόσμο το πλάνο της κάμερας, κάπου εκεί οι φωνές γίνονται τόσο δυνατές που διαπερνούν τα παράθυρα της Βουλής, κάπου εκεί αρχίζουν να γίνονται υπολογίσιμο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις των καναλιών. Όταν μια διαδήλωση αγγίζει και οριακά ξεπερνά αυτό το όριο, αρχίζουν και γυρίζουν προς το μέρος της και τα πιο ξεροκέφαλα κεφάλια, εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Την περασμένη Κυριακή (29/5) το όριο αυτό ξεπεράστηκε. Και έκτοτε, όλο και περισσότερα κανάλια συρρέουν στο Σύνταγμα, όλο και περισσότερες εκπομπές φιλοξενούν ένθετα για τους "αγανακτισμένους", όλο και πιο ήπιες γίνονται οι μέχρι πρότινος υποτιμητικές δηλώσεις των πολιτικών. Την ερχόμενη Κυριακή στις 5/6, στο δεύτερο πανευρωπαϊκό κάλεσμα αντίδρασης και διαμαρτυρίας, θα καθορίσει αν αυτό είναι κάτι παροδικό ή αν το "wow effect" θα προκαλέσει και άλλες, πολύ πιο ουσιαστικές εξελίξεις, ειδικά στην Ελλάδα.


Tipping Point (2): Η ψήφιση του μνημονίου 2.0


Αλλά η παρούσα φάση δεν είναι "tipping point" μόνο για τις διαδηλώσεις. Είναι και για την κυβέρνηση και τη μνημονιακή της πολιτική. Οι "εταίροι" μας (ΕΕ-ΔΝΤ) μας έχουν πλέον βάλει το μαχαίρι στο λαιμό και την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση το "μνημόνιο 2.0" (reloaded). Κατά πάσα βεβαιότητα θα ψηφιστεί χωρίς καμία απώλεια για το κυβερνών κόμμα, παρά τις ψυχολογικές ενοχές των 15 ή 16 ή 30 (δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο) βουλευτών που σήμερα έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας, που κάπου στο δρόμο έγινε κείμενο του τύπου "Α-α-α-α! Θα σας μαλώσω!..." προς την κυβέρνηση.

Όλες οι παπαρδέλες περί ανάγκης "συναίνεσης", ο ξεδιάντροπος εκβιασμός από τον Παπακωνσταντίνου για πιθανή πτώχευση σε ένα μήνα αν η αντιπολίτευση δεν συμπράξει και της επιτρόπου της Ελλάδας(;) Δαμανάκη στην ΕΕ για επικείμενη έξοδο από το ευρώ, όλα πήγαν περίπατο. Ξαφνικά η χώρα μας όχι μόνο παίρνει την περίφημη 5η δόση του δανείου, αλλά φαίνεται να εξασφαλίζει δεύτερο μεγάλο δάνειο ύψους τουλάχιστον 65 δις ευρώ (κατά πληροφορίες ως και 90 δις), για στήριξη μέχρι το 2014, αντί του 2012 με το παρόν δάνειο των 110 δις από ΕΕ-ΔΝΤ. Και όλα αυτά, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι στα ΜΜΕ, χωρίς να γίνει η παραμικρή ερώτηση από δημοσιογράφο, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

Αλλά το "μνημόνιο 2.0" δεν θα έρθει χωρίς το αντίστοιχο αίμα. Η τρόικα ζητά όχι μόνο "αποκρατικοποιήσεις", αλλά και τον πλήρη έλεγχο αυτών, μέσω ιδιωτικής (στην ουσία) εταιρίας διαχείρισης του εθνικού μας πλούτου και περιουσίας. Δηλαδή δεύτερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, μετά την υπογραφή Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης (ΣΔΔ), που υπογράφηκε πριν ένα χρόνο και κάτι εν κρυπτώ, αποκλειστικά και μόνο από τον Παπακωνσταντίνου.

Ο χρόνος αδράνειας του μέσου θεατή, από το χρόνο που του σερβίρουν μια μπαρούφα μέχρι να το ψάξει λίγο από μόνος του και να διαπιστώσει ότι τον δουλεύουν ψιλό γαζί, λόγω των νέων πηγών ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων, τείνει να μηδενιστεί. Μέσα σε ελάχιστο πλέον χρόνο, οι τρομο-δηλώσεις πολιτικών κυκλοφορούν, αναλύονται και απορρίπτονται με αποδείξεις ως τέτοιες, πριν ακόμα βρούνε χρόνο τα prime-time δελτία ειδήσεων προλάβουν να τα πλασάρουν με την κατάλληλη δραματική μουσική στον καλόπιστο (μέχρι τώρα) τηλεθεατή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα χρέη των ίδιων των κομμάτων. Πως είναι δυνατό, λένε πια όλο και περισσότεροι, να μας διασώσουν πολιτικοί των οποίων τα κόμματα όχι μόνο είναι υπερχρεωμένα στις τράπεζες, αλλά και έχουν προεισπράξει την κρατική ενίσχυσή τους για τις μεθεπόμενες εκλογές - λες και γνωρίζουν με πάσα βεβαιότητα ότι θα βρίσκονται και στην επόμενη Βουλή, αγνοώντας ότι αυτό στην ουσία αποτελεί παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας και κατάχρηση των πόρων του προϋπολογισμού της Βουλής.


Tipping Point (3): Τα όρια της θεραπείας του σοκ


Όπως έχει πει και η Naomi Klein στο εξαιρετικά διορατικό βιβλίο της "The Shock Doctrine", το πρόβλημα με τη "θεραπεία του σοκ" είναι ότι σιγά-σιγά ο "ασθενής" το συνηθίζει. Συνειδητοποιεί το ηλεκτροσόκ, αποκτά σταδιακά ανοσία και αρχίζει να βγαίνει από το λήθαργο του φόβου και της απραξίας. Έτσι, η "θεραπεία" πρέπει να αυξάνει συνεχώς τη "δόση", να αυξάνει συνεχώς την ένταση του ηλεκτροσόκ, ώστε να συνεχίζει να επιτυγχάνει τα ίδια αποτελέσματα.

Στην παρούσα φάση, η "θεραπεία σοκ" στην Ελλάδα αρχίζει να φτάνει στα όριά της. Δεν βλέπουμε ακόμα στους δρόμους μας πεινασμένους ανθρώπους να τεμαχίζουν ζωντανή καμιά αγελάδα για να εξασφαλίσουν λίγο κρέας, όπως είχε γίνει στην χρεοκοπία της Αργεντινής, ή να σκοτώνουν για ένα μπιτόνι νερό, όπως γίνεται σε άλλες χώρες που έχουν "διασωθεί" από το ΔΝΤ. Αλλά αυτά δείχνουν να έρχονται όλο και πιο κοντά, σε μερικά χρόνια ή πολύ νωρίτερα από όσο θέλουμε να νομίζουμε, ειδικά αν περάσει το "μνημόνιο 2.0" που ψηφίζεται αυτές τις μέρες. Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν μπορούν να συμπιεστούν πλέον πολύ ακόμα προς τα κάτω, ούτε και η ανεργία και η φορολογία προς τα επάνω, χωρίς να υπάρξουν δραματικές και ξαφνικές εξάρσεις στην ήδη πολύ τεταμένη κατάσταση που ζούμε σήμερα.


Τα όρια της νομιμότητας, τόσο της εκλεγμένης κυβέρνησης, όσο και των αντιδράσεων εναντίον της, πλησιάζουν στο τέρμα τους. Ήδη οι κυβερνώντες αρχίζουν να χαρακτηρίζουν σκόπιμα τις μούντζες και την πολιορκία βουλευτών ως "επίθεση στους θεσμούς και στη Δημοκρατία", οπότε καλλιεργείται ήδη το κλίμα της "αναγκαίας καταστολής", ενώ από την άλλη μερικές από τις άδειες παλάμες υψώνονται αφού έχουν εκσφενδονίσει κάποιο γιαούρτι ή πέτρα. Όποια από τις δύο πλευρές χάσει την ψυχραιμία της πρώτη, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα παρασύρει αντίστοιχα την άλλη πλευρά σε εξίσου βίαιη απάντηση. Μόλις εξαντληθούν τα όρια της δόσης του ηλεκτροσόκ, η παραπάνω εξέλιξη γίνεται ολοένα και πιο αναπόφευκτη.

Η θετική πλευρά


Υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο σε τέτοιες καταστάσεις. Λέγεται "gathering storm". Ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, η διαδικασία που περνά ολόκληρη η κοινωνία στην Ελλάδα είναι ότι πιο υγιές και δημιουργικό έχει συμβεί στη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες, σε πολλά επίπεδα.

Η ελληνική κοινωνία ωριμάζει, μέσα από την πίεση των εξελίξεων, την πολιτικοποίηση, την καθημερινή αυθόρμητη συνάθροιση στις πλατείες, την κουβέντα, τη διαφωνία και τη σύμπνοια με άγνωστους μέχρι τώρα ανθρώπους. Αλλά και μέσα από την πλήρη απαξίωση των παραδοσιακών ΜΜΕ, το κράξιμο εναντίον των καναλιών και των δελτίων των 8, μέσα από την εκμάθηση των νέων εναλλακτικών τρόπων ενημέρωσης, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της peer-to-peer ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η "κραυγή" (shout) ενός επισκέπτη στο Twitter, αναμεταδίδοντας αυτά που λέγονταν με live streaming σε μια από τις υπαίθριες συνελεύσεις στην πλατεία Συντάγματος:
"...Ποιος τους είπε ότι δεν έχουμε αιτήματα; Έχουμε, και πολύ συγκεκριμένο μάλιστα. Θέλουμε η χώρα μας να κυβερνάται και όχι να εξουσιάζεται!..."
Όπως επίσης και το:
"...Μα τι νομίζουν, ότι είμαστε τίποτα χασομέρηδες; Οι λαοί ποτέ δεν εξεγείρονται όταν έχουν δημοκρατία. Μόνο όταν καταπιέζονται..."

Αν καθυστερήσει η εφαρμογή του μνημονίου 2.0 στην πράξη, τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, ίσως τελικά οι τωρινές κινητοποιήσεις να διαμορφώσουν καθοριστικά τις εξελίξεις, αντί απλώς να τις επηρεάζουν όπως τώρα. Η χιονοστιβάδα συνεχώς αυξάνεται και σύντομα, αν δεν γίνει κάτι πολύ στραβό (πραγματική ή επίπλαστη αφορμή για βίαιη καταστολή και προβοκάτσια), δεν θα μπορεί κανείς να τη χειραγωγήσει και να την εκμεταλλευθεί.

Όπως και να 'χει, ακόμα και αν στην καλοκαιρινή ραστώνη ατονήσει και ξεθυμάνει στη ραστώνη του καύσωνα, ένα είναι σίγουρο: ότι όσοι μελετούν τις ανθρώπινες κοινωνίες, την ανθρώπινη συμπεριφορά και την αναδυόμενη αυτο-οργάνωση της συλλογικής συμπεριφοράς ("emerging self-organizing behavioral patterns"), θα μελετούν για πολλά χρόνια στο μέλλον αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη και Βόρεια Αφρική.
.

16 σχόλια:

Jaga είπε...

Ζητώ και πάλι συγνώμη προκαταβολικά για τις εικόνες που χρησιμοποιώ παραπάνω και που δεν αναφέρω πηγές. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω των όγκου και της πολλαπλής εμφάνισης των πληροφοριών στο δίκτυο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω γεγονότα υπάρχουν στις αναρτήσεις και στα σχόλια των προηγούμενων ημερών. Αντίστοιχα, σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις θα μπαίνουν και εδώ ως σχόλια παρακάτω τις επόμενες ημέρες, μέχρι την επόμενη ανάρτηση άρθρου.

Jaga είπε...

"Ο Max Keiser αποκάλεσε τον κ. Πρωθυπουργό Fly by night dictator" (YouTube, 2/6/2011):

>> http://www.youtube.com/watch?v=vMfj5SoN2MI

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες από την Stacy Herbert σχετικά με την πώληση CDS χρεοκοπίας της Ελλάδας, από το ΤΤ προς "άγνωστους" παραλήπτες, την ίδια στιγμή που άρχιζαν οι δηλώσεις περί "Τιτανικού" από τον Παπακωνσταντίνου και το άνοιγμα του ορίου short-shelling από την ΤτΕ από 3 σε 10 ημέρες.

Το θέμα είχε βγει στην επιφάνεια πριν δύο περίπου εβδομάδες και ακόμα δεν έχει δοθεί καμία επίσημη απάντηση. Για όποιον ενδιαφέρεται, η κα Ξαφά, πρώην στέλεχος στο IMF και συνεργάτιδα της I.J.Partners, κυκλοφορεί ακόμα στα κανάλια μας. Ας τη ρωτήσει επιτέλους κάποιος δημοσιογράφος!

---

"Η “I.J. Partners”, τα CDS και το …καλαμπόκι" (antinews.gr, 19/5/2011):

>> http://www.antinews.gr/2011/05/19/101678/

Πολλά και όμορφα ονόματα αναφέρονται στην I.J.Partners, όπως η κα Ξαφά, τακτική σχολιάστρια στον ΣΚΑΪ εκ μέρους του "δίκιου του ΔΝΤ".

Ανεξάρτητα αν ο Καμμένος έχει δίκιο ή έπεσε σε γκάφα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι δεν έχει κληθεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταθέσει. Είτε πρέπει να πάει αυτός υπόδικος για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του πρωθυπουργού της χώρας, είτε να αποδείξει αυτά που λέει και να ανοίξει το "Κουτί της Πανδώρας".

Jaga είπε...

Στο μεταξύ, ο George παραβρέθηκε σε σύνοδο για το παγκόσμιο κλίμα και μεταξύ άλλων δήλωσε τα παρακάτω:

- "...Όσοι διαδηλώνουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε τόσες πλατείες ανά τον κόσμο, απευθύνονται σε εθνικά συστήματα Δημοκρατίας, τα οποία σήμερα είναι αδύναμα, πολύ πιο αδύναμα από ότι παλαιά..."

- "...Απαιτείται μια πιο δημοκρατική και ενημερωμένη διακυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο..."

- "...Απαιτείται και η ριζική αναμόρφωση σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο του συστήματος της δημοκρατικής διακυβέρνησης..."

>> http://www.youtube.com/watch?v=k1HsOZq_2Us

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=280652

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο George μιλά για την ανάγκη "παγκόσμιας διακυβέρνησης". Το είχε πει πριν δύο χρόνια στον ΟΗΕ:

>> http://www.youtube.com/watch?v=keC4rjMmDcQ

Και πέρυσι, μερικούς μήνες πριν τις εκλογές, και είχε αφήσει κάγκελο τα πρόβατα που τον άκουγαν από κάτω με τις καραμούζες:

>> http://www.youtube.com/watch?v=TFSapBTHxrU

Μήπως τελικά να αρχίσουμε να διαβάζουμε κανένα βιβλίο για Ελοζίμ και Μασχραμπέχ του Λιακόπουλου;...

Jaga είπε...

"Προς τον Πρωθυπουργό και το Ελληνικό κοινοβούλιο" (3/6/2011):

>> http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/06/blog-post_4329.html

Ανοικτή επιστολή του Γ. Κασιμάτη προς την κυβέρνηση, μετά τους "προπηλακισμούς" των βουλευτών έξω από τη Βουλή.

Μεταξύ άλλων λέει:

"...Προπηλακισμός της Δημοκρατίας, δεν είναι να του κόβουν του λαού την σύνταξη, αντισυνταγματικά, που ούτος η άλλος είναι και μικρή, και έχει πληρώσει κρατήσεις όλη του την ζωή για αυτήν??...

...Προπηλακισμός της Δημοκρατίας, δεν είναι να μην έχει να φαει ο κόσμος και να πεινάει, η να μην μπορεί, να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και να του βγάζουν στο σφυρί την περιουσία του??...

...Εγώ, όλα αυτά τουλάχιστον κύριοι, θα τα έλεγα προδοσία και εξαπάτηση και λυπάμαι, γιατί από την πείρα μας τα τελευταία χρόνια, όλοι έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι φωνάζει ο κλέφτης, όπως πολλοί πρώην από εσάς για να φύγει ο νοικοκύρης..."


Κύριε Κασιμάτη, ντροπή!
Μήπως είσαστε και στην ομάδα νομικής υποστήριξης, στην τέντα της πλατείας Συντάγματος;

Δεν θα ξαναβγείτε σε παράθυρο στην TV ούτε σε δέκα χρόνια με αυτά που λέτε τελευταία.

Jaga είπε...

Ολόκληρο το επεισόδιο του "Keiser Report", από το οποίο το παραπάνω απόσπασμα για την πώληση 1,3 δις ευρώ σε "ελληνικά" CDS από το ΤΤ, ακριβώς πριν τις εκλογές του 2009 και την μετέπειτα κατρακύλα της Ελλάδας στις "διεθνείς αγορές" (ep.#152, RT.com, 1/3/2011):

>> http://rt.com/programs/keiser-report/episode-152-keiser-report/

Jaga είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Jaga είπε...

Το παρακάτω σχόλιο αναρτήθηκε στο forum του real-democracy.gr, μετά από αντιδράσεις που παρατηρούνται ενάντια σε καταφανέστατο καπέλωμα που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες στο Σύνταγμα και ειδικά στις συνελεύσεις που γίνονται κάθε βράδυ μέχρι αργά στην πλατεία:

>> http://www.real-democracy.gr/el/comment/3599#comment-3599

---

Αν δεν θέλετε καπελώματα και σομπρέρος, η συνταγή είναι γνωστή και απλή:

1. Κατάθεση των προτάσεων προς ψήφιση από την προηγούμενη ημέρα, ενημέρωση πριν τη συνέλευση, ψήφιση και όχι κουβέντα μέχρι τελικής πτώσεως στη διάρκειά της.

2. Ψήφιση με νούμερα (αντί ονομαστικά), ανώνυμα αλλά με πλήρη επικύρωση κάθε φορά, ώστε να υπάρχει αναλυτική καταγραφή των ψήφων για κάθε απόφαση.

3. Όριο ελάχιστης εκπροσώπησης το 1/50 ή το 1/100 του αντίστοιχου κόσμου που συγκεντρώθηκε (στο περίπου) τη συγκεκριμένη μέρα στη συγκέντρωση. Αν μαζεύτηκαν 10.000, συνέλευση τουλάχιστον με 500+ αλλιώς καμία "συλλογική" απόφαση και ο καθένας εκπροσωπεί τον εαυτό του και μόνο (όχι άλλα 50 ή 100 άτομα αναλογικά).

4. Επικύρωση κάθε πρότασης με ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 και όχι 50%+1 ψήφο. Αλλιώς πρόκειται για άλλο ένα κακέκτυπο αυτών που συμβαίνουν μέσα στο κτίριο λίγα μέτρα πιο πάνω.

5. Σε κάθε επικυρωμένη απόφαση να αναγράφονται αναλυτικά τα αθροίσματα, δηλαδή πόσοι ψήφισαν και τι, ώστε να φαίνεται πόσο έγκυρη και δεσμευτική είναι. Άλλο είναι να ψηφίσουν σε κάτι "ναι" 20 άτομα και άλλο 2.000.

Συνελεύσεις των 30-40 ατόμων στις 5πμ δεν είναι με τίποτα αντιπροσωπευτικές, όποια απόφαση και να ψηφίσει, ακόμα και αν είναι απόλυτα σωστή. Στις ανοικτές συγκεντρώσεις είναι πανεύκολο να μαζέψει κάποιος 30 φίλους του, να καπελώσει τη συνέλευση, να ψηφίσει "κάψτε τη Βουλή" και την επόμενη μέρα να κάνουν πάρτι τα κανάλια.

Οργανωθείτε και χρησιμοποιήστε τα νέα μέσα και το δίκτυο, για απλοποίηση της διαδικασίας και για συμμετοχή κόσμου εκτός Αθήνας (όπως εγώ). Από το δίκτυο ξεκίνησε η κινητοποίηση, μην το ξεχνάμε.

Μην αντικαθιστούμε την μία κακή δημοκρατία με μια άλλη εξίσου κακή.

Jaga είπε...

Μιντιακός πόλεμος πληροφοριών σε πλήρη εξέλιξη:

"Αγανακτισμένοι προσοχή: στήνεται προβοκάτσια - Του Σ. Κούλογλου" (tvxs.gr, 3/6/2011):

>> http://tvxs.gr/node/86210


Αν είναι αλήθεια το παρακάτω, μιλάμε πλέον για χοντρό παιχνίδι:

"Κατασκευασμένη η είδηση περί προπηλακισμού πολιτικών στη Κέρκυρα" (tvxs.gr, 2/6/2011):

>> http://is.gd/oN5meG

"...Όπως φαίνεται καθαρά και στο ακόλουθο βίντεο, η απόσταση ήταν απαγορευτική για οποιουδήποτε είδους επίθεση ή προπηλακισμό...
...Στην πραγματικότητα, οι βουλευτές αποφάσισαν από μόνοι τους να αποχωρήσουν με καΐκι, προκειμένου να αποφύγουν τις αποδοκιμασίες των πολιτών, ενώ αρκετοί παραδέχθηκαν με δηλώσεις τους πως δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο ή ρίψη πέτρας...
...Διάφοροι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και μία φίλη μου, πήραν σήμερα συνέντευξη από την Νταλάρα, η οποία ήταν χαμηλών τόνων και δεν είπε ότι τους επιτεθήκαμε ή κάτι τέτοιο. Είπε ότι αυτά είναι αναμενόμενα, κλπ. Αλλά κάποιοι δημοσιογράφοι επέμεναν «μα τι λέτε κυρία Νταλάρα, αφού σας πετούσαν πέτρες», δηλαδή προσπαθούσαν να δημιουργήσουν από μόνοι τους το θέμα..."

Jaga είπε...

Ένα ακόμα γενικό σχόλιο από το blog G700 (2/6), που συνοψίζει την ελληνική πραγματικότητα του χρέους από το 2012 και μετά:

>> http://g700.blogspot.com/2011/06/letter-to-merkel.html

---

Όλα είναι θέμα αντίληψης του γενικότερου παιχνιδιού. Η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου, είναι ένα μικρό κομματάκι στο παγκόσμιο παιχνίδι.

Τα νούμερα λένε το εξής: Υπάρχει έλλειμμα, σε αναλογία εσόδων/εξόδων 2 προς 3. Μέσα στα έξοδα, το 46% (32-35 δις) είναι τόκοι προηγούμενων δεκαετιών, για δάνεια απροσδιόριστης (μέχρι στιγμής) κατάληξης. Το 2015, αντί για 35 δις, θα πρέπει να αποπληρώσουμε 85 δις, πράγμα σχεδόν αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα. Γι' αυτό και η υποβάθμιση της Moody's σχεδόν στον απόλυτο πάτο (50% πιθανότητα χρεοκοπίας πλέον).

Το γεγονός είναι ένα: Αν η Ισπανία συνεχίζει να δέχεται επίθεση στα "αγγουράκια" (εξαγωγές) και μπει τελικά και αυτή σε μνημόνιο, η Ελλάδα με μαθηματική ακρίβεια χρεοκοπεί το 2015, οποιαδήποτε στήριξη και αν λάβει στο μεταξύ. Ούτε φυσικά οι "αγορές" θα σπεύσουν να τη "βοηθήσουν" (το αντίθετο). Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το υπόλοιπο 55% των ετήσιων εξόδων που, έτσι κι αλλιώς, δεν συμπιέζονται άλλο σε επίπεδο φόρων και μισθών.

ΑΥΤΗ είναι η ουσία του προβλήματος. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι το πραγματικό αίτημα διαμαρτυρίας είναι ένα:
Η χώρα να κυβερνάται και όχι να εξουσιάζεται.
Όταν κυβερνάς, βρίσκεις λύσεις. Όταν εξουσιάζεσαι, απλά σκύβεις το κεφάλι και κάνεις ότι σου λένε.

Δες τα παραπάνω νούμερα, επιβεβαίωσέ τα μόνος σου, και θα καταλάβεις γιατί βιάζονται να τα περάσουν όλα τώρα, με αυτή την κυβέρνηση. Γιατί ήδη στις επόμενες κανονικές εκλογές, η όποια αντιπαράθεση δεν θα έχει πλέον κανένα νόημα για οποιονδήποτε.

Jaga είπε...

Επειδή κάποια ΜΜΕ και βουλευτές συνεχίζουν να αναμασούν τα περί επίθεσης κατά της Δημοκρατίας, στις ειρηνικές (πάνω από όλα) πιέσεις κατά των κυβερνητικών και της Βουλής, καιρός να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι:

Αυτοί που σκοπίμως συγχέουν τα έδρανα του κοινοβουλίου με το πωπουδάκι τους, φανερώνουν ποια ακριβώς είναι οι ποιότητα και η δημοκρατικότητα των πολιτικών τους πιστεύω.

Όποιος βουλευτής-βολευτής νιώθει αδικημένος, φοβισμένος, ριγμένος από το ίδιο του το κόμμα, όποιος καταγγέλλει αντισυνταγματικότητα στην ψήφιση του μνημονίου και στην παρούσα διακυβέρνηση, οφείλει να βγει να το πει δημόσια και να παραιτηθεί ΑΜΕΣΑ. Αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα χωρίς καμία εξαίρεση.

Το πολίτευμα και το Σύνταγμα έχουν την έγκριση του λαού και είναι μόνιμα. Ο κάθε βουλευτής "δανείζεται" μια θέση εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προϋποθέσεις, για μία θητεία. Όποιος μπλέκει αυτά τα δύο είτε δεν ξέρει τι πολίτευμα έχουμε είτε επιθυμεί διακαώς κάτι διαφορετικό, σκόπιμα ή από υπέρμετρο κομματικό μάντρωμα.

Οι σημαντικότερες διατάξεις του άρθρου 120 του Συντάγματος δεν είναι τα περί πατριωτισμού κτλ (παρ. 4) που εύκολα καπηλεύονται. Είναι οι πα. 2 και 3 ακριβώς από πάνω:

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.


Το πλήρες Σύνταγμα, για όσους ακόμα το αγνοούν:

>> http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/

Jaga είπε...

Σχόλιο σε άρθρο του blog G700, που συνοψίζει τη βασική ανταπάντηση σε όποιον ζητά "συγκεκριμένες προτάσεις" από τις συγκεντρώσεις:

>> http://g700.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

---

Μήπως, λέω, το πρόβλημα είναι αυτό ακριβώς; Ότι δηλαδή όλοι οι "εκτός πλατείας" περιμένουν λύση μέσα στα πλαίσια αυτού του κακού, χρεοκοπημένου και διεφθαρμένου, πολιτικού συστήματος;

Με ποιο ακριβώς τρόπο θα βρει λύση ένα ακόμα υποψήφιο κόμμα, όταν ο Πάγκαλος πριν 3 μέρες πρότεινε ακόμα πιο biased εκλογικό νόμο, με bonus εδρών πάνω από 50, δηλαδή το 1/6 του κοινοβουλίου να πηγαίνει στον καλύτερο κομματάρχη; Δεν πρέπει να πούμε ότι απαιτείται ΑΠΛΗ αναλογική και λογοδοσία των κομμάτων, με έλεγχο των ταμείων τους, πριν από οτιδήποτε άλλο;

Όποιο κόμμα βάζει τη δική του ατζέντα και "περηφάνια" πάνω από την ανάγκη συνεργασίας, οφείλει να αποσυρθεί. Αλλά αυτό, ΜΕΤΑ από εκλογές απλής αναλογικής, για συνδιαμόρφωση πολιτικής, όχι εκ των υστέρων για λόγους απενοχοποίησης της πιο αντιδημοκρατικής κυβέρνησης που έχει περάσει από την Ελλάδα μετά τη χούντα.

Οι επικριτές των κινητοποιήσεων (δεν εννοώ το g700) θα πρέπει επιτέλους, αντί να ζητάνε έτοιμες λύσεις-προτάσεις από ετερόκλητες ομάδες ανθρώπων, να προτείνουν οι ίδιοι τι προτείνουν ως "διόρθωση" της σημερινής διπλής αποτυχίας. Αν δηλαδή έχουν κάποια εναλλακτική πορεία ή αν απλώς υποστηρίζουν νηστεία και προσευχή, με κάθε κόστος, για τους ίδιους και για τις επόμενες γενιές.

Είπαμε, στο δρόμο η πιο σημαντική πρόταση από όλες είναι μία: η χώρα να κυβερνάται και όχι να εξουσιάζεται. Αυτό, πάνω από όλα, από spreads, από δάνεια και από πολιτικές λυκοφιλίες.

Jaga είπε...

Δύο εξαιρετικά άρθρα του e-cynical σχετικά με το μύθο των δημοσίων υπαλλήλων και πως, υποτίθεται, έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση το έλλειμμα της χώρας:

"Μισθοί Δημοσίων Υπαλλήλων" (13/3/2010):

>> http://e-cynical.blogspot.com/2010/03/blog-post_13.html

"...Συγκρίνετε τώρα τα 25,5 δις των μισθών και συντάξεων, (ή έστω τα 30 του κ. Ανδριανόπουλου), με τα 41,4 δις που πληρώσαμε το 2009 για τοκοχρεολύσια, και θα δείτε που πάει η μερίδα του λέοντος του κρατικού προϋπολογισμού..."


"Μισθοί Δημοσίων Υπαλλήλων: Review" (3/5/2010):

>> http://e-cynical.blogspot.com/2010/05/review.html

"...παρατηρούμε ότι μέσα στη δεκαετία οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα παραμένουν αμετάβλητες σαν ποσοστό του ΑΕΠ, στο 9,3% δηλαδή...
...σαν σύνολο, για το 2009 οι Δημόσιες Δαπάνες (Πρωτογενείς και Κοινωνικές), ανέρχονται στο 41,8% του ΑΕΠ, ενώ στην ΕΕ-15 στο 45%..."Όποιος δείχνει με το δάχτυλο και κατηγορεί του δημόσιους υπαλλήλους για τα χάλια μας, καλύτερα να το ξανασκεφθεί.

Jaga είπε...

Εχθές (3/6) το γραφείο του πρωθυπουργού δημοσίευσε το παρακάτω βίντεο με τους 20 μήνες "επιτυχημένης διακυβέρνησης".

"20 μήνες αγώνας" (youtube.com, 3/6/2011):

>> http://www.youtube.com/watch?v=Rb5E-qCQR7Q

Τα σχόλια των χρηστών στο Twitter και στο YouTube είναι μοναδικά:

-Κάθε μέρα που περνάει το ΠΑΣΟΚ μου θυμίζει τη Φάρμα των Ζώων. Το άθλιο βίντεο είναι το κερασάκι! Ντροπή.

- Το βίντεο συναγωνίζεται αυτό της Βορείου Κορέας. Σοσιαλισμός και όποιον πάρει ο χάρος.

- Όταν έχεις καταργήσει τα όνειρα τόσων νέων, είναι πολύ εύκολο να καταργήσεις τα σχόλιά τους!


Το τελευταίο σχόλιο αναφέρεται στην μόνιμη πλέον τακτική των διαχειριστών, στη συγκεκριμένη σελίδα όπως και σε άλλες (π.χ. "MegaTV" στο Facebook), να σβήνουν μετά μανίας όσο πιο γρήγορα μπορούν, σχόλια καθόλου κολακευτικά και άκρως ευρηματικά...

Jaga είπε...

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, σχετικά με τη χρηματοδότηση πάνω από 90 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, για τη στήριξη της Ελλάδας μέχρι τότε (και όχι παραπέρα):

"Spiegel: Πάνω από 100 δισ. ευρώ η βοήθεια στην Ελλάδα" (6/6/2011):

>> http://www.skai.gr/news/finance/article/171430/aaaa

"...Το νέο πακέτο βοήθειες προς την Ελλάδα δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για το διάστημα έως το 2014, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel..."

Jaga είπε...

Ιστορική δήλωση Πεταλωτή, ο οποίος δηλώνει στο ME-GA-mou ότι είναι ο σύγχρονος Λαμπράκης. Και τα ακούει βέβαια κανονικά από το Σκουρλέτη του ΣΥΝ (καλά που πέτυχε αυτόν, αλλιώς θα άκουγε πολύ χειρότερα):

>> http://rigasili.blogspot.com/2011/06/blog-post_9798.html

Ζούμε ιστορικές στιγμές για τα ΜΜΕ και όσα λέγονται και γράφονται σήμερα θα κάνουν τις επόμενες γενιές να ξύνουν το κεφάλι με απορία: "Μα γιατί τους ανεχόσασταν;"

Jaga είπε...

Ορίστε τι πιστεύουν οι "φίλοι μας" οι Γερμανοί:

"Γερμανία: Η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει αρκετά" (5/6/2011):

>> http://www.express.gr/news/world/480262oz_20110605480262.php3

>> http://tinyurl.com/65dr6d8

"...Ο Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild, σε μία συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο Δευτέρα, ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα είναι ακόμη μακριά.
"Η Ελλάδα προσπαθεί, όμως οι προσπάθειές της είναι ανεπαρκείς", δήλωσε ο Κάουντερ.
"Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πιο αυστηρή πυγμή για να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο της αλληλεγγύης (με τις χώρες της ευρωζώνης)".
"Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας επηρεάσουν οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα", υπογράμμισε ο Κάουντερ.

"Εχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να γίνει επιτέλους ένα κράτος στα πρότυπα της κεντρικής Ευρώπης..."


Πριν 70-80 χρόνια, κάτι τέτοια ανθρωπάρια φορούσαν στολές του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και διακήρυσσαν την ίδια ανάγκη "ενοποίησης" της Ευρώπης.

Αν κάποιοι δικοί μας πολιτικοί είχαν κάκαλα, θα πρέπει αύριο, με τη δημοσίευση του άρθρου στη Bild, τα του θυμίσουν ότι οδηγίες εσωτερικής πολιτικής δεν δέχεται καμία χώρα της ΕΕ από κανέναν - ειδικά η Γερμανία, είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που έχει δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο.

Αλλά τι να περιμένεις από πολιτικούς, οι μισοί (τουλάχιστον) εκ των οποίων πριν 70 χρόνια ίσως φόραγαν κουκούλες. Η μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα απλώς κρύβονται.