Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Η θεωρία του "Μαύρου Κύκνου" στο #Syntagma

Λένε ότι το μέλλον χωρίζεται σε στιγμές μετάβασης και στιγμές αποκάλυψης. Όποιος βρέθηκε εχθές έστω και για λίγο στο Σύνταγμα μετά τις 6μμ κατάλαβε ότι αυτό συνέβη ήταν λίγο και από τα δύο.

Η θεωρία του "Μαύρου Κύκνου" λέει πως συχνά φτιάχνουμε πρότυπα και πλάνα συμπεριφοράς που αγνοούν πολύ απίθανα αλλά εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα. Όπως για παράδειγμα, ξαφνικά μέσα σε 10 ημέρες, μια ολόκληρη χώρα να βρεθεί στους δρόμους από την πιο ασήμαντη αφορμή, χωρίς καμία κομματική σημαία, χωρίς το παραμικρό βίαιο επεισόδιο (παρόλες τις απειλές, τις προκλήσεις και το μέχρι τώρα ιστορικό). Είναι σαν τον μαύρο κύκνο: κανείς δεν πιστεύει πραγματικά την ύπαρξή του, μέχρι να τον δει μπροστά στα μάτια του. Και όταν το φαινόμενο του "μαύρου κύκνου" συμβαίνει, κανείς δεν ξέρει πως να το διαχειριστεί, παρόλο που σε όλους μοιάζει πλέον απόλυτα φυσιολογικό να συμβεί.

Μετά από μια εβδομάδα υπόκωφων απειλών, ομάδων παραπληροφόρησης στο δίκτυο, πόλεμος μιντιακής τρομοκρατίας από όλα σχεδόν τα κανάλια και τις εφημερίδες, αδυσώπητο καπέλωμα στις υπαίθριες συνελεύσεις στο Σύνταγμα και αλλού, τελικά ο κόσμος αποδείχτηκε τόσος πολύς, που τίποτα από αυτά δεν μέτρησε.


Στο προηγούμενο άρθρο ανέφερα ότι το σημείο καμπής, το "tipping point", ήταν ο κόσμος να φτάσει και να ξεπεράσει τις 100.000. Εχθές είναι σαφές πλέον σε όλους ότι στο σημείο αιχμής, κάπου μεταξύ 7-9μμ, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν (με συντηρητική εκτίμηση) τις 200.000, ενώ ο μεταφερόμενος πληθυσμός, δηλαδή ο κόσμος που βρέθηκε κάποια στιγμή στο κέντρο διαδηλώνοντας ειρηνικά, έφτασε σίγουρα το μισό εκατομμύριο. Ακόμα και τα μνημονιακά ΜΜΕ μιλούν για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μετά την πτώση της δικτατορίας.


Τίποτα τελικά δεν "έπιασε". Ούτε η κατασκευασμένη είδηση για πετροβόλημα βουλευτών στην Κέρκυρα, ούτε τα δύο προκλητικά δημοσιεύματα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής (5/6) σχετικά με την πιθανότητα "εκτροπής" και του να δούμε τανκς στους δρόμους της Αθήνας. ΤΙΠΟΤΑ δεν τους έπιασε. Όλος αυτός ο κόσμος διαδήλωσε ειρηνικά, δέχτηκε με γιουχαΐσματα αλλά τίποτα παραπάνω τη σιδηρόφρακτη Βουλή και τον αποκλεισμό της πλατείας από τα βόρεια, αναγκάζοντας τον κόσμο να περπατήσει χιλιόμετρα μέχρι να ενωθεί με τον κύριο όγκο μπροστά στο κοινοβούλιο.


Ούτε φυσικά πέρασε απαρατήρητη η απροκάλυπτη παρέμβαση του Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ. Ορίστε τι πιστεύουν οι "φίλοι μας" οι Γερμανοί:

"...Ο Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild, σε μία συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο Δευτέρα, ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα είναι ακόμη μακριά.
"Η Ελλάδα προσπαθεί, όμως οι προσπάθειές της είναι ανεπαρκείς", δήλωσε ο Κάουντερ.
"Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πιο αυστηρή πυγμή για να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο της αλληλεγγύης (με τις χώρες της ευρωζώνης)".
"Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας επηρεάσουν οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα", υπογράμμισε ο Κάουντερ.

"Εχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να γίνει επιτέλους ένα κράτος στα πρότυπα της κεντρικής Ευρώπης..."


Πριν 70-80 χρόνια, κάτι τέτοια ανθρωπάρια φορούσαν στολές του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και διακήρυσσαν την ίδια ανάγκη "ενοποίησης" της Ευρώπης.

Αν κάποιοι δικοί μας πολιτικοί είχαν κάκαλα, θα πρέπει αύριο, με τη δημοσίευση του άρθρου στη Bild, τα του θυμίσουν ότι οδηγίες εσωτερικής πολιτικής δεν δέχεται καμία χώρα της ΕΕ από κανέναν - ειδικά η Γερμανία, είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που έχει δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο.

Αλλά τι να περιμένει κανείς από πολιτικούς, οι μισοί (τουλάχιστον) εκ των οποίων πριν 70 χρόνια ίσως φόραγαν κουκούλες. Η μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα απλώς κρύβονται.


Λένε ότι το μέλλον χωρίζεται σε στιγμές μετάβασης και στιγμές αποκάλυψης. Όποιος βρέθηκε εχθές έστω και για λίγο στο Σύνταγμα μετά τις 6μμ κατάλαβε ότι αυτό συνέβη ήταν λίγο και από τα δύο.

Αλλά λένε και κάτι ακόμα: Ότι κανείς δεν ξέρει το μέλλον που γεννιέται στις στιγμές αποκάλυψης, αλλά πάντα αυτό το μέλλον αναδύεται από καταστάσεις πόνου τοκετού.

Όποιος δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την "ενωμένη" Ευρώπη, δεν καταλαβαίνει το λόγο που όλος αυτός ο κόσμος έχει απίστευτο κουράγιο και πως, όσο πιο πολύ πονάει, τόσο πιο πολύ πεισμώνει.

Oasis - "D'you know what I mean", live at Earl's Court, 1997:


Step off the train all alone at dawn
Back into the hole where I was born
The sun in the sky never raised an eye to me
The blood on the trax and must be mine
The fool on the hill and I feel fine
Don't look back cos you know what you might see

Look into the wall of my mind's eye
I think I know, but I don't know why
The questions are the answers you might need
Coming in a mess going out in style
I ain't good-looking but I'm someone's child
No-one can give me the air that's mine to breathe

I met my maker
I made him cry
And on my shoulder he asked me why
His people won't fly through the storm
I said "Listen up man, they don't even know you're born"

All my people right here, right now
D'You Know What I Mean?
All my people right here, right now
D'You Know What I Mean?
All my people right here, right now
D'You Know What I Mean?
Yeah, yeah

I don't really care for what you believe
So open up your fist or you won't receive
The thoughts and the words of every man you'll need
Get up off the floor and believe in life
No-one's ever gonna ever ask you twice
Get on the bus and bring it on home to me

.

52 σχόλια:

Jaga είπε...

"Γραμματικάκης: Επίτευγμα ανοησίας το σποτ του ΠΑΣΟΚ" (skai.gr, 6/6/2011):

>> http://www.skai.gr/news/greece/article/171440/grammatikakis-epiteugma-anoisias-to-spot-tou-pasok-

Jaga είπε...

Ο Πεταλωτής ξεσπάθωσε και αγανακτεί (και αυτός) με τα ΜΜΕ:

>> http://government.gov.gr/2011/06/06/15066/

"Η κυβέρνηση καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την επικίνδυνη παραπληροφόρηση Μέσων Ενημέρωσης τα οποία δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, είτε με ανύπαρκτες «πληροφορίες» για «ξένους Επιτρόπους – Ανθύπατους στα υπουργεία», είτε με ανοίκειες και ανιστόρητες εκφράσεις περί «κατοχής» στην Ελλάδα.

Με τη συμβολή, με τις θυσίες του Ελληνικού λαού, δίνουμε εδώ και πολλούς μήνες έναν τιτάνιο αγώνα για να σώσουμε την Ελλάδα από την χρεοκοπία, για να διαφυλάξουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Αγώνα στον οποίο οφείλουν εν πολλοίς την επιβίωσή τους και τα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς η κατάρρευση της χώρας θα σήμαινε και τη δική τους κατάρρευση.

Αρκετά πια λοιπόν με την ανευθυνότητα.

Τα ψέματα τελείωσαν και όλοι καλούνται πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η παραπληροφόρηση και η διαμόρφωση κλίματος σύγχυσης, είτε εδράζεται είτε όχι σε σκοπιμότητες, στρέφεται τελικώς εναντίον του δημοσίου συμφέροντος."


Σαφέστατος και ατσούμπαλος όπως πάντα. Μέσα σε λίγες αράδες φρόντισε να στριμώξει ένα σωρό υπερφίαλες ανοησίες, χοντρά ψέμματα και μια σαφέστατη απειλή προς τα ΜΜΕ που δεν συμμορφώνονται με την επίσημη κυβερνητική γραμμή.

Όπως έγραψε και κάποιος στο Twitter, όλο και περισσότερο αυτή η κυβέρνηση θυμίζει το "1984" του Τζ. Όργουελ και μάλιστα χωρίς κανένα υποκριτικό ταλέντο.

Jaga είπε...

Βγήκαν τα μεγάλα "πιστόλια" της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ να δώσουν ότι πάτημα μπορούν στην κυβέρνηση του παραπαίει:

Μπ. Παπαδημητρίου (Καθημερινή της Κυριακής, 5/6/2011):
"Δραχμοβίωτοι προπαγανδιστές"

>> http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_05/06/2011_1295435

"...Την προώθηση του τριπλού στόχου έχουν αναλάβει το συμπαθές στους ψηφοφόρους της λαϊκής Δεξιάς και των μεγάλων σαλονιών πρόσωπο του Νίκου Χατζηνικολάου, συνεπικουρούμενος από το διαταραγμένο φιλοχουντικό παραλήρημα του κ. Τράγκα...
...Στην «Κ», όπως και στον ΣΚΑΪ, επιμένουν στην προτεραιότητα που έχει η διάσωση της χώρας, ακολουθώντας γραμμή ανεξαρτησίας και ασφαλούς απόστασης από τις κομματικές συγκρούσεις. Πρόσφατα, τέλος, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, που έχει τον πρώτο λόγο σε Mega, Star και άλλα ΜΜΕ, υπενθύμισε χωρίς περιστροφές τη δική του στάση, μιλώντας για ανάγκη «εθνικής και όχι κομματικής προσπάθειας»..."


Ο @babis2009 μετά το χρέος της Ελλάδας άρχισε να ασχολείται με τα χρέη του Κουρή. Και φαίνεται πως στέλνει και τα διαπιστευτήριά του στο ME-GA-mou, μπας και χρειαστεί να μετακομίσει εκεί, όταν δεν θα μπορεί πλέον να κυκλοφορεί από τη ντροπή μέσα στο ΣΚΑΪ.Αλ. Παπαχελάς (Καθημερινή της Κυριακής, 5/6/2011):
"Κυβέρνηση - καμικάζι"

>> http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_06/06/2011_1295429

"...Να μιλήσουμε καθαρά, λοιπόν. Το νέο Μνημόνιο που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πρέπει να ψηφισθεί γιατί αλλιώς η χώρα δεν θα πάρει την πέμπτη δόση και θα χρεοκοπήσει. Τελεία και παύλα...
...Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση αποφασισμένων, τεχνοκρατών που θα έπιαναν τον ταύρο από τα κέρατα.... ενώ και η «αγορά» έχει τουλάχιστον είκοσι ικανούς ανθρώπους που θα μπορούσαν να βγάλουν πέρα το δύσκολο project. Το πρόβλημα είναι πως αν αυτοί οι άνθρωποι σύστηναν ένα δικό τους κόμμα, το ποσοστό που θα έπαιρναν δύσκολα θα γινόταν διψήφιο, εκτός αν είχαν πρώτα δοκιμάσει και αποτύχει τα δύο μεγάλα κόμματα να διαχειρισθούν την κρίση..."


Ε τότε, Alexis, ας καταργήσουμε τις εκλογές. Αφού έχουμε τέτοιους "ικανούς ανθρώπους" και πατριώτες, γιατί να ρωτήσουμε την πλέμπα από κάτω; Ελπίζουμε μόνο να μην φοράνε στολές και κουμπούρια.

Jaga είπε...

"Αυτοκριτική Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό" (newsbomb.gr, 6/6/2011):

>> http://www.newsbomb.gr/politikh/story/57186/aytokritikh-papakonstantinoy-sto-ypoyrgiko

Το ενδιαφέρον, όμως, το είπε ο Παπουτσής:

"...Εξερχόμενος του Μαξίμου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, τόνισε πως οι εκλογές είναι δείγμα αναξιοπιστίας - της χώρας..."

Το "...της χώρας" το ανέφερε ο ΣΚΑΪ στο ραδιόφωνο. Δηλαδή, σύμφωνα με τον Κ. Παπουτσή, το ότι έχουν αποτύχει και ότι ο κόσμος ζητά να φύγουν, αυτοί και οι πολιτική τους, δεν συνιστά κριτική εναντίον τους, αλλά "λάβωμα" για τη χώρα.

Ορέ που τα βρήκαν αυτά τα δημοκρατικά σοσιαλιστήρια; Μπας και ετοιμάζετε κόμμα πιο ακροδεξιό από το ΛΑΟΣ;

Jaga είπε...

Ο Ραγκούσης μίλησε:

>> http://www.axortagos.gr/blogs/troktiko/ipourgos-eksoterikon-apokentrosis-kai-ilektro.html

"...Αν οι εκλογές έλυναν το πρόβλημα του χρέους, να κάναμε και δύο και τρεις και τέσσερις εκλογές. Αλλά δεν το λύνουν, το επιτείνουν.

Σας θυμίζω, δε, ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε αρνητικό δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, αλλά απέτυχε..."


Δηλαδή, ο πιο φανατικός των φανατικών μέσα στο κυβερνητικό συμβούλιο, κομματάρχης από κούνια, λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι μεταξύ ενός ελάχιστα καλύτερου κρατικού ισολογισμού και της λαϊκής οργής για εξαπάτηση και ξεπούλημα ολόκληρης της χώρας, προτιμά να δίνει προτεραιότητα στο πρώτο.

Φαίνεται ακόμα δεν τον έχει ενημερώσει κανείς ότι το δίλημμα των περιφερειακών εκλογών, "εγώ ή το χάος", που τέθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από τον ίδιο τον αρχηγό του, ήταν αυτό ακριβώς που μέμφεται στη ΝΔ. Εκτός αν στο υπουργείο του έκοψαν το Internet και δεν βλέπει τι συνέβαινε μόλις μερικούς μήνες πριν.

>> http://thezocalo.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

Jaga είπε...

...Και ιδού το αποτέλεσμα του ανοικτού πλέον μιντιακού εμφυλίου πολέμου που έχει ξεκινήσει:

"Στα δικαστήρια Χατζηνικολάου, Τράγκας - Παπαδημητρίου" (6/6/2011):

>> http://www.cosmo.gr/Media/Hellas/326972.html

>> http://www.star.gr/media/94779/

Σύντομο τέλος στις φιλοδοξίες του '@babis2009' (Twitter), ο οποίος ήδη θεωρείται εδώ και καιρό 'ξένο σώμα' από τους συναδέλφους στο ΣΚΑΪ, μετά από μαζικές απολύσεις τεχνικών και δημοσιογράφων εκεί τους τελευταίους μήνες.

Jaga είπε...

"Ο Πάγκαλος ξαναχτυπά: ομιλία στην Γενεύη - 24.05.2011"

>> http://www.youtube.com/watch?v=QTsNvx5qCFk

Τελικά ίσως και να κάνουμε λάθος. Ο Πάγκαλος δουλεύει εδώ και καιρό, συστηματικά, στο πλευρό των "αγανακτισμένων". Τους αγανακτεί καθημερινά όλο και περισσότερο, σε κάθε ευκαιρία, κατά προτίμηση στο εξωτερικό και σε στενό κύκλο (μην τρέχει στα καθαριστήρια κάθε μέρα κιόλας).

Αλήθεια, αυτός ο καμένος εγκέφαλος που κουνάει το κεφάλι του συμφωνώντας αμίλητος δίπλα του, ποιος είναι; Ο νέος εκπρόσωπος τύπου του κόμματος; Εξαιρετική επαφή με το ακροατήριο.

Jaga είπε...

Και η "Δράση" του Στ. Μάνου ξαναχτύπησε - Αυτή τη φορά δια στόματος Θάνου Βερέμη, που φαίνεται βαρέθηκε να ασχολείται με την τουρκοφαγία στο ΣΚΑΪ και βάλθηκε τώρα να επιδοθεί στην ελληνοφαγία:

"Η Ελλάς θέλει να ζήσει και θα ζήσει... ως βαλκανική οικονομία" (drassi.gr, 23/5/2011):

>> http://tinyurl.com/5stcept

"...Οι συνδικαλιστές των ΗΣΑΠ μάς κρατούν σε πλήρη άγνοια για τα μελλοντικά σχέδια κατατυράννησης των επιβατών...
...Η κυβέρνηση, με εξαίρεση την κ. Διαμαντοπούλου και τον κ. Λοβέρδο, εφησυχάζει...
...Δυστυχώς, αυτό που οι Γερμανοί εταίροι μας συνειδητοποιούν είναι ότι, ούτε αυτή η κυβέρνηση, ούτε κάποιος άλλος συνδυασμός κομμάτων που θα προέρχεται από τη Βουλή μας θα έχει την ικανότητα ή τη βούληση να αντιληφθεί ότι η αδράνεια μάς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη βαλκανοποίηση..."


Άρα, σύμφωνα με τον κ. Βερέμη, αυτό που απομένει είναι η διακυβέρνηση από ανθρώπους εκτός Βουλής, ίσως και από άλλους, εκτός χώρας.

Ο κ. Βερέμης μάλλον έχει μπλέξει την αποτυχία του αρχηγού της "Δράσης", κ. Μάνου, να κάνει οτιδήποτε σωστά ως πολιτικό πρόσωπο και ως επιχειρηματίας, και νομίζει ότι με το να αφορίζει το σύνολο του πολιτικού συστήματος, ολόκληρης της χώρας και των πολιτών της, του δίνει άφεση αμαρτιών. Την ίδια γενικευμένη ανθελληνική μανία άλλωστε έδειξε και στα περίφημα ντοκιμαντέρ του "1821" για το ΣΚΑΪ πριν λίγο καιρό.

Και, τι έκπληξη, το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην "Καθημερινή". Τελικά εκεί κάτω έχουν μαζέψει το dream team, την αφρόκρεμα της μαχητικής δημοσιογραφίας - για ποιον μάχονται δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα...

Jaga είπε...

"Oλι Ρεν: Πρόθυμοι να εξετάσουμε την έκδοση ευρωομολόγου" (7/6/2011):

>> http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1988834

"...η Κομισιόν θα επανεξετάσει την ιδέα της έκδοσης των ευρωομολόγων παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους..."

Τώρα που έσφιξαν τα πράγματα στα PIGS του ευρωπαϊκού νότου, ο πλούσιος "πυρήνας" της ΕΕ ξανασκέφτεται τη συλλογική κρατικοποίηση του χρέους των ιδιωτών και των τραπεζών, αντί για μεμονωμένα κρατικά δάνεια μέσω "μηχανισμών στήριξης".

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα, που είχαν προταθεί εξ' αρχής (αντί του "τυπώματος" χρήματος όπως κάνει η FED), εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο χρήσιμα και αποτελεσματικά εργαλεία διαχείρισης της ευρωπαϊκής χρήσης σε πρακτικό επίπεδο. Αρκεί φυσικά να ΜΗΝ κρατικοποιηθεί το σύνολο του χρέους, αλλά αντίθετα να ακολουθήσει μετά από μια σωστή και ρεαλιστική περικοπή τοκογλυφικού και αεριτζίδικου χρέους των κρατών.

Jaga είπε...

Πάγκαλος σε γόνδολα!

"Ρομαντικό τριήμερο στη Βενετία για τον Θ. Πάγκαλο" (7/6/2011):

>> http://www.newstoday.gr/article/54479/romadiko-triemero-ste-venetia-gia-ton-th-pagalo

Δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή. Δεν ξέρουμε για ποιον βέβαια, για τον ίδιο ή για όσους τον βλέπουν και ακόμα συγκρατούν τα νεύρα τους.

Jaga είπε...

Δέκα ώρες υπουργικό συμβούλιο, μάλλον για ψυχοθεραπεία "συντρόφων" παρά για αποφάσεις.

"Υπουργικό Συμβούλιο: Υπό επανεξέταση τα φορολογικά μέτρα" (7/6/2011):

>> http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=405091

Στο μεταξύ σήμερα ο Μπιρσίμ, έμπειρος "συγκεντρωσιάρχης" των δύο μεγάλων κομμάτων (κυρίως ΠΑΣΟΚ) τις προηγούμενες δεκαετίες, δήλωσε στο Ράδιο 9 με κάθε βεβαιότητα ότι στη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας σίγουρα 350.000 με 400.000 κόσμος.

Όποιος πιστεύει ακόμα ότι οι "αγανακτισμένοι" είναι μόδα (δήλωση Πάγκαλου) και ότι δεν επηρεάζει ουσιαστικά τις εξελίξεις, καλύτερα να το ξανασκεφτεί.

Στο κάτω-κάτω ας βγει κάποιος από την κυβέρνηση να πει από ποιο νούμερο και πάνω θα αρχίσουν να το παραδέχονται επίσημα ότι έχουν κλάσει πόμολα. Να ξέρει και ο κόσμος πόσους ακόμα να φέρουν την επόμενη Κυριακή και στις 15/6 που το μνημόνιο 2.0 ψηφίζεται στη Βουλή.

Jaga είπε...

"Οι αγανακτισμένοι ρωτάνε, οι ειδικοί απαντούν" (7/6/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=282202

"...Στους χώρους της πλατείας Συντάγματος που γεννιέται η αμεσοδημοκρατία, επιχειρήθηκε χθες να γεννηθεί ένα αντίστοιχο μοντέλο και για την οικονομία. Μετά και τη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Κυριακής, χθες ήταν μέρα για συζήτηση και περισυλλογή..."

Κατρούγκαλος, Βαρουφάκης, Καζάκης και Τσακαλώτος, σε ένα μίνι οικονομικό "φόρουμ", στην υπαίθρια συνέλευση στο Σύνταγμα. Σίγουρα απείρως πιο χρήσιμη από τις καθημερινές παπαρδέλες μανιασμένων αντικρατιστών γιάπηδων που κάνουν παρέλαση στα κανάλια.

Jaga είπε...

Δηλώσεις Γιούνκερ σήμερα (7/6), η μετάφραση από το ME-GA-mou:

"...Τι μπορεί να πει κανείς για τους Έλληνες; Το σκέφτομαι πολύ αυτό τελευταία, έχω λάβει πολλές επιστολές από Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων και απειλών για τη ζωή μου...
...Αυτό που οφείλουμε να πούμε είναι ότι η Ευρώπη θα είναι πάντα αλληλέγγυα προς όλα τα μέλη της και προς την Ελλάδα, η οποία είναι ένα αρχαίο και περήφανο έθνος...
...Αλλά πρέπει να δείξει ότι στα μεγάλα θέματα υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών οικογενειών..."


Το σημαντικό στις παραπάνω δηλώσεις δεν είναι φυσικά οι απειλές που πιθανόν να έχει δεχτεί και που είναι κάτι αναμενόμενο για κάθε υψηλά ιστάμενο πολιτικό από όπου κι αν προέρχεται. Η είδηση, αυτό που καταδεικνύει το στρεβλό τρόπο σκέψης των πιο στενών "εταίρων" μας, είναι ότι ακόμα και οι ίδιοι σκέπτονται την ελληνική πολιτική σκηνή με όρους οικογενειών - ούτε καν κομμάτων.

Jaga είπε...

Η καλύτερη απάντηση που άκουσα αυτές τις ημέρες στο δρόμο, απέναντι σε όσους έχουν κολλήσει στο βλακώδες επιχείρημα "οι αγανακτισμένοι δεν έχουν αντιπρόταση":

"...Καλύτερα να είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι, ψάχνοντας για λύσεις, παρά να υπομένουμε στωικά, στον καναπέ, μια συνταγή που είναι αποδεδειγμένα καταστροφική..."

Street talks...

perisian είπε...

Ρε φίλε πραγματικά πως αντέχεις να γράφεις στο g700. Δεν καταλαβαίνεις πως δεν πείθονται οι άνθρωποι. Ακόμα και γω δεν μπαίνω σε τέτοια διαδικασία.

Jaga είπε...

Το θέμα δεν είναι να πείσεις κανέναν. Αλλά λόγω του ονόματος και λόγω της προϊστορίας, κάποιος πρέπει να τα λέει εκεί. Αφού δεν το κάνει κανένας άλλος, το κάνω εγώ.

Jaga είπε...

Τι έγινε ρε παιδιά; Από το δίλημμα "συναίνεση ή χρεοκοπία" και το "θρίλερ" της 5ης δόσης, μέσα σε μία εβδομάδα έχουμε την ανοικτή στήριξη από Ομπάμα, Μέρκελ και Σόιμπλε;

Και μας δίνουν απλόχερα όχι 65 ούτε 90 αλλά 100 στρογγυλά δις ευρώ; Τόσο αξιόπιστοι γίναμε μέσα σε μία εβδομάδα;

"Στήριξη Ομπάμα στην Ελλάδα" (7/6/2011):

>> http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4634652

"Οµπάµα: Πρέπει να στηρίξετε την Ελλάδα" (8/6/2011):

>> http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4634680

"Σόιμπλε: Δώστε τώρα βοήθεια στην Ελλάδα" (7/6/2011):

>> http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4634657

Και οι δικοί μας ακόμα κλαίγονται για το αν θα πάρουμε τα χρήματα του Ιουνίου; Πολύ δούλεμα ρε παιδί μου...

Jaga είπε...

"ΔΝΤ: Δεν δίνω την 5η δόση χωρίς νέο ευρω-πακέτο" (8/6/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=282523

Διευκρίνιση: Η παραπάνω δήλωση έγινε ΠΡΙΝ το ημερήσιο(!) κυβερνητικό συμβούλιο των 12 ωρών, όπου έπεσε το κράξιμο της αρκούδας. Αμέσως μετά, έγινε γνωστό ότι το "μεσοπρόθεσμο" δεν θα έρθει τελικά στου Βουλή ούτε στις 15-16/6 αλλά ακόμα αργότερα.

Πράγμα που σημαίνει ότι στο Eurogroup που θα γίνει στις 20/6 θα αποφασιστεί το νέο πακετάκι με την 100άρα δις ΠΡΙΝ ψηφιστεί το τελικό νομοσχέδιο. Δηλαδή τα χρήματα θα τα δώσουν έτσι κι αλλιώς, έστω και αν δεν υπάρχει "συναίνεση" της αντιπολίτευσης, έστω και αν δεν θα έχει ψηφιστεί τίποτα επί της ουσίας.

Ρε πολύ δούλεμα λέμε!...

Jaga είπε...

Και η κωμωδία στο εσωτερικό συνεχίζεται με αμείωτο γέλιο:

"Ως το MEGA έφθασε η αγανάκτηση, σκέψεις και για περικύκλωση της Βουλής" (7/6/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=282488

"Δεν δίνει στον Μίκη την πλατεία Αριστοτέλους ο Μπουτάρης!" (7/6/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=282463

perisian είπε...

Πάντως να ξέρεις σε θαυμάζω. Έχουμε την ίδια περίπου επιχειρηματολογία αλλά εσύ τα λες πιο ωραία.

Τι εννοείς όμως "λόγω του ονόματος και λόγω της προϊστορίας, κάποιος πρέπει να τα λέει εκεί";

Jaga είπε...

Εννοώ ότι όταν ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια, το blog G700 εξέφραζε αρκετό κόσμο, ακριβώς νέους περίπου μεταξύ 25-35, που ήταν over-worked / under-paid όπως λένε και στον τίτλο. Σήμερα, οι περισσότεροι νιώθουν κάπως "προδομένοι" με τη στάση του blog, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια.

Έχω πολλές φορές απαντήσει ευθέως στους (καινούργιους) συγγραφείς του blog, σχετικά με αυτά που γράφουν κατά καιρούς, αλλά ομολογώ ότι σπανίως έχω λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις. Πάντως θεωρώ ότι κάποιος πρέπει να κάνει τα απαραίτητα σχόλια, ειδικά όταν αντίστοιχα κάποιοι σχολιαστές εκεί κάνουν απροκάλυπτη προπαγάνδα και παραπληροφόρηση (τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου). Ούτε από εκείνους έχω λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις, παρόλο που έχουν γράψει απίθανα πράγματα ακόμα και για εμένα προσωπικά, μέχρι το ότι λέει πανηγύριζα όταν κάηκαν οι άνθρωποι στη Marfin από κομματική εμπάθεια. Αν ρίξεις μια ματιά στο G700 τους τελευταίους 1-2 μήνες θα καταλάβεις τι εννοώ.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :-))

Jaga είπε...

Ρωμανιάς σήμερα στον Flash (ράδιο):

"...Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, πρέπει να αναφέρουμε ότι στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ υπάρχουν περίπου 26 δις ευρώ που περιμένουν. Από αυτά έχουμε απορροφήσει μόλις τα 2 δις. Τα υπόλοιπα 24 θα είναι εκεί διαθέσιμα για 2 ακόμα χρόνια. Και μετά τέλος.

Επίσης, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία επίσης μπορεί να χρηματοδοτήσει σοβαρές προτάσεις για αναπτυξιακά έργα. Όλα αυτά, ανεξάρτητα του τι συμβαίνει με τα μνημόνια και τα δάνεια που έχουμε πάρει τώρα.

Το ότι αυτά τα πράγματα δεν κινούνται δείχνει ένα και μόνο πράγμα: ότι υπάρχει σαφής ανεπάρκεια σε στελέχη, σε εργατικό δυναμικό στον δημόσιο τομέα, που να μπορεί να προχωρήσει αυτά τα θέματα..."


Τεράστιο δίκιο και πολύ σωστές παρατηρήσεις. Κανείς δεν αναφέρει ότι η περιβόητη "ανάπτυξη" μπορεί να χρηματοδοτηθεί από άλλες πηγές, ανεξάρτητα από δάνεια, περικοπές μισθών ή ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Άρα, είτε κάποιοι θέλουν το δημόσιο να παραμένει "τεμπέλικο και ανίκανο" (Πάγκαλος), είτε έχουν πέσει με τα μούτρα στα λογιστικά του χρέους και δεν βλέπουν τίποτα πέρα από δάνεια και πάλι δάνεια, εις το διηνεκές.

Jaga είπε...

Το καλύτερο που άκουσα:

"Επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% σε μισθωτούς και συνταξιούχους μελετά το υπ. Οικονομικών":

>> http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231112460

>> http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111377158

Κάτι σαν Robin Hood Tax, αλλά από την ανάποδη. Από κάτω προς τα πάνω. Όποιος παίρνει πάνω από το (νέο) βασικό μισθό των 500 ευρώ το μήνα, οφείλει να δώσει το 3% στο κράτος. Ακριβώς ότι έκανε ο σερίφης του Νότινχαμ στην Αγγλία του μεσαίωνα.

Το μόνο που απομένει να δούμε είναι περιφερόμενους φοροεισπράκτορες πάνω σε άλογα και κρέμασμα όσων αντιστέκονται.

Jaga είπε...

"Το πακέτο εγγυήσεων των τραπεζών στη συνάντηση Παπακωνσταντίνου – Ράπανου" (8/6/2011):

>> http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/06/2011_394030

"...Σύμφωνα με πληροφορίες...ήταν η ενεργοποίηση του πακέτου εγγυήσεων προς τις τράπεζες ύψους 30 δισεκ. ευρω..."

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό των 30 δισ. ευρώ προβλέπεται από το αρχικό μνημόνιο και το δάνειο των 110 δις που πήραμε πέρυσι.

Τουλάχιστον, ακολούθησαν τη σοφή ρήση "...καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς" και κράτησαν το στόμα τους κλειστό (μην τους έρθει και κανένα επιδόρπιο ουρανοκατέβατο).

Jaga είπε...

Μετά τη Δαμανάκη και το Spiegel, άλλος ένας δραχμόπληκτος αποκαλύπτει το "μεγαλοφυές σχέδιο" επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα:

"Καρατζαφέρης: να υιοθετήσουμε την ...«ευρωδραχμή»" (8/6/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=282794

Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν λίγες μέρες ότι ήταν ο μόνος που υπέκυψε πλήρως στη "συναίνεση" στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Παπούλια.

Δηλαδή αν δεν "συναινούσε" τι θα πρότεινε τώρα; Να επιστρέφουμε στην εποχή του χαλκού και να χρησιμοποιούμε πέτρινα νομίσματα;

perisian είπε...

:) Η άποψή σου ποια είναι για το ευρώ και τη δραχμή;

Jaga είπε...

Κανονικά, όταν κάποια χώρα πνίγεται στο εξωτερικό χρέος, καταφεύγει στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος για να "φτωχύνει" τους πολίτες στο εσωτερικό αλλά να γίνει πιο ανταγωνιστική στο εξωτερικό και να αρχίσει να αποπληρώνει πιο εύκολα τα χρεωστούμενα.

Αλλά αυτό λειτουργεί μόνο όταν δεν υπάρχει έλλειμμα ή έστω σαφής τάση γρήγορης μείωσής του, και φυσικά σημαντικές εξαγωγές στο εμπορικό ισοζύγιο. Δηλαδή, γίνεται μεν η χώρα πιο φτωχή, αλλά οι εξαγωγές προϊόντων αυξάνονται συνεχώς.

Για εμάς, οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν ισχύουν. Έχουμε ελάχιστες εξαγωγές, από τις οποίες περίπου το 43,5% πάνε εντός ΕΕ και το 56,5% εκτός ΕΕ. Λογικά, αυτό σημαίνει ότι ένα ισχυρό ευρώ δεν μας συμφέρει (όποως ούτε τη Γερμανία άλλωστε), όπως επισημαίνει και ο e-cynical:

>> http://e-cynical.blogspot.com/2011/06/blog-post_06.html

Αλλά η διαφορά είναι ότι, ενώ η Γερμανία εξάγει με τη σέσουλα τα τελευταία 2 χρόνια, εμείς δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από την έξοδο από το ευρώ. Το αντίθετο, θα βρεθούμε με ένα εντελώς ανίσχυρο νόμισμα, πληθωρισμό που θα αρχίσει να καλπάζει με διψήφια νούμερα και ένα εξωτερικό χρέος που πλέον θα αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από ότι σήμερα, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα - ούτε φυσικά να λαμβάνουμε την όποια στήριξη από τους Ευρωπαίους.

Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή η έξοδος από το ευρώ είναι όντως καταστροφική. Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτεται γενικά. Έτσι όπως είναι πλέον δομημένη η ΕΕ, μια οικονομικά υγιής χώρα της περιφέρειας θα είχε ελάχιστους λόγους να μπει σε ένα νόμισμα όπως το ευρώ, το οποίο αποδεικνύεται παγίδα και θηλιά στο λαιμό. Εφόσον οι ισχυρές χώρες της ΕΕ αντί να το στηρίζουν, το χρησιμοποιούν εναντίον των εταίρων τους μέσα στην ίδια την ΕΕ για να βγάλουν τρελά κέρδη σε κάθε επίπεδο (εξαγωγές + τράπεζες), μόνο ένας ανόητος θα υπέγραφε σήμερα την είσοδό του σε ένα τέτοιο νόμισμα.

Jaga είπε...

"Το Τ.Τ., το «παλτό» της TBank και... τα CDS" (9/6/2011):

>> http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/2880--lr-tbank-cds

Η διάσωση των προβληματικών τραπεζών έχει ήδη ξεκινήσει. Όχι μόνο δεν αφήνουν τις τράπεζες που πρέπει να χρεοκοπήσουν, αλλά τις "φορτώνουν" και πάλι στα κρατικά ταμεία.

Να σημειωθεί ότι η TBank είναι του Ψωμιάδη της Aspis, που ήδη βρίσκεται σε "διακοπές" στον Κορυδαλλό. Εξαιρετική "επένδυση" για το ΤΤ, εν όψει μάλιστα της ιδιωτικοποίησής της.

Jaga είπε...

"Εχουν ήδη δεσμευτεί για όσα λένε ότι «συζητάνε»" (9/6/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=282854

"...Οπως αποκαλύπτεται στην έκθεση της τρόικας, η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για όλο το πακέτο των μέτρων που θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο υποτίθεται ότι βρίσκεται ακόμη στη φάση της επεξεργασίας.

Τούτο προκύπτει σε έκθεση του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, που διέρρευσε χθες στη Γερμανία χωρίς να δημοσιοποιηθεί και στην Ελλάδα, όπως γινόταν μέχρι πρότινος..."


Και μετά απορούν γιατί ο κόσμος αρχίζει να μαζεύεται έξω από τα κατοχικά ΜΜΕ και να τους κράζει, πιο πολύ από ότι τους βουλευτές.

Jaga είπε...

"ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Από τα 360 δις Ευρώ του χρέους, τα 211 προέρχονται από δανεισμό για την πληρωμή τόκων!!" (olympia.gr, 8/6/2011):

>> http://tinyurl.com/679tgcf

Το παραπάνω άρθρο είναι εξαιρετικής σημασίας και αποδεικνύει το λόγο που είναι απαραίτητη η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ). Αν τα 211 δις από τα 360 δις ευρώ συνολικά του εθνικού μας χρέους (από το 1975) είναι τόκοι, αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι πολύ μεγάλο μέρος εξ' αυτών μπορεί να διαγραφεί νόμιμα.

Όσο αρνούνται την ΕΛΕ και όσο επιμένουν ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της στο σύνολό του (χωρίς καν έλεγχο), γίνονται όλο και πιο ύποπτοι για δόλια και εθνικά μειοδοτική συμπεριφορά, η οποία σε άλλες συνθήκες στο μέλλον ίσως και να τους στείλει σε ειδικά δικαστήρια.

Jaga είπε...

Σχόλιο Καρατζαφέρη εχθές στη Βουλή (8/6) για τους "αγανακτισμένους":

>> http://www.youtube.com/watch?v=bkvpO1HjXsY

"...Η χθεσινή 'πελατεία' βγήκε στην 'πλατεία'..."

Έξω από τη Βουλή δηλώνει ότι θέλει 'ευρωδραχμή' για να ακουστεί καλά στα αυτιά του κόσμου που βρίσκεται στο δρόμο διαμαρτυρόμενος, μέσα στη Βουλή τους κατηγορεί ως κομματικούς πελάτες για να ακουστεί καλά στα αυτιά της κυβέρνησης.

Το χειρότερο είδος πολιτικού καιροσκοπισμού, καθημερινά μαθήματα κωλοτούμπας, από το κόμμα της μπριγιαντίνης και των τηλεπωλητών.

Jaga είπε...

"Δημόσιος τομέας και Μισθοί ΔΥ στην Ελλάδα και Ευρώπη":

>> http://tinyurl.com/6zl4k8h

>> http://tinyurl.com/68olzuj

-----
ΕΛΛΑΔΑ 2009 ΕΕ-15

Δαπάνες
μισθοδοσίας
ΔΥ-Συντάξεων 9,3% ΑΕΠ 10% ΑΕΠ

Δημόσιες
Δαπάνες 41,8% ΑΕΠ 45% ΑΕΠ

Αριθμός Δ/Υ 22.3% Δανία 32.3%
Γαλλία 29%
Αγγλία 20.2%
Γερμανία 14.3%
-----

Πολύ χρήσιμο το παραπάνω πινακάκι, για όσους ακόμα πιστεύουν ότι οι ΔΥ είναι υπεύθυνοι για το τεράστιο χρέος και το έλλειμμα στα δημοσιονομικά μας.

Jaga είπε...

"German Finance Minister Calls for Athens Debt Restructuring" (8/6/2011):

>> http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,767371,00.html

perisian είπε...

ΜΜΜ θα διαφωνήσω μαζί σου για το ευρώ.

Δε ξέρω τι θα σήμαινε σήμερα η επιστροφή μας στο ευρώ, ξέρω όμως τι ζημιά έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Το εμπορικό ισοζύγιο των αδύναμων εξαγωγικά χωρών της ευρωζώνης έπεσε τραγικά τα τελευταία χρόνια.
Να ένας ενδεικτικός πίνακας.
http://2.bp.blogspot.com/-CFuObpWYMP4/TezJHfKyWeI/AAAAAAAADMA/sFpktPMusWY/s1600/1.jpg

Την πτώση αυτή την είχαν προβλέψει πολλοί οικονομολόγοι πριν γίνει, με επιχειρήματα. Και όπως τα καταλαβαίνω εγω τα οικονομικά είναι τελείως τρελό να μην έχεις δικό σου νόμισμα. Μόνο ένας λόγος υπάρχει. Να θέλεις να κερδοσκοπήσεις εις βάρος άλλων χωρών.

Τέτοιες ενώσεις έχουν γίνει πολλές ιστορικά και έχουν αποτύχει όλες.

Τώρα τι πιστεύω εγώ για την επιστροφή μας στη δραχμή; Πως αν δεν γίνει κάτι τραγικό και δεν πέσει το σύμπαν όπως υποστηρίζουν οι ευρωλάτρεις η οικονομία μας θα πάρει μπρος σε μερικούς μήνες θα αρχίσει να εξάγει. Το σίγουρο είναι οτι θα αρχίσει να εισάγει λιγότερο επειδή τα εισαγώμενα θα είναι πιο ακριβά. Σε βάθος χρόνου δηλαδή θα έχουμε κέρδος.

Πάντως γενικά δε θέλω να διαφωνώ μαζί σου επειδή είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.

Jaga είπε...

Δεκτή η παρατήρησή σου. Το πρόβλημα είναι ότι τα οικονομικά δεν είναι θετική επιστήμη με την έννοια του ξεκάθαρου αίτιου-αιτιατού. Ο καθένας μπορεί να δώσει ότι εξήγηση θέλει, χωρίς να είναι κατ' ανάγκη ένας μόνο ο σωστός.

Τα κοινά νομίσματα, με την έννοια της "ομοσπονδίας", έχουν νόημα όταν είναι αντίστοιχα ενοποιημένες και οι οικονομίες. Παράδειγμα οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι 7-10 φορές πιο μεγάλη οικονομία και αποτελείται από αυτόνομες πολιτείες, όμως ακριβώς επειδή υπάρχει ως ένα βαθμό κεντρική διαχείριση, το δολάριο λειτουργεί σχετικά καλά (μέχρι τώρα).

Αντίθετα, εδώ στην ΕΕ οι ισχυρές χώρες χρησιμοποίησαν το ευρώ ως εργαλείο πίεσης των ασθενέστερων οικονομιών, δηλαδή για να ξεπουλήσουν πιο εύκολα τα προϊόντα τους εντός της ευρωζώνης. Για τις ασθενέστερες χώρες, το κέρδος είναι ότι προστατεύονται από τον νομισματικό πόλεμο, αρκεί να μην βυθιστούν στο "σκληρό" νόμισμα αν δεν εξάγουν όλες σε παρόμοιο βαθμό. Αλλιώς, παραμένουν με ένα ισχυρό νόμισμα, μηδενικές εξαγωγές και αδυναμία υποτίμησης για αυτο-διόρθωση (όπως δηλαδή συμβαίνει σε εμάς εδώ).

Όσο για τις εισαγωγές-εξαγωγές, όντως το ισοζύγιο έχει αρχίσει να αλλάζει προς τα θετικά, αλλά όχι λόγω βελτίωσης της οικονομίας. Απλώς εισάγουμε λιγότερα (δεν αγοράζουμε πλέον) και εξάγουμε ελαφρώς καλύτερα λόγω εξαιρετικά χαμηλού κόστους παραγωγής, όπου τουλάχιστον οι επιχειρήσεις όντως εκμεταλλεύονται την μισθολογική επιδρομή για μείωση των τιμών τους και όχι για να τσεπώσουν εύκολα χρήματα από τους ίδιους τους υπαλλήλους τους. Δυστυχώς μερικά πράγματα δεν αλλάζουν με τίποτα.

Και με τα μέτρα που παίρνουν από πέρυσι, η κατρακύλα συνεχίζεται και αυξάνεται, αντί να ανακόπτεται. Λυπάμαι, αλλά με την τρέχουσα πολιτική δεν μπορώ να είμαι κάπως πιο αισιόδοξος όπως εσύ, όσο και αν το θέλω...

perisian είπε...

Σωστά τα λες αλλά δεν είπα ακριβώς αυτό.

Είπα οτι οι χώρες που δεν είχανε δυνατές εξαγωγές τα προηγούμενα χρόνια χειροτέρεψαν υπερβολικά τη θέση τους στα χρόνια του ευρώ.
Αυτό έδειχνε ο πίνακας που σου έστειλα αν τον είδες.

Το ισοζύγιο έχει αλλάξει θετικά για την Ελλάδα επειδή κάνουμε ένα ίδος εσωτερικής υποτίμησης. Η εσωτερική υποτίμηση είναι απείρως χειρότερη από τη νομισματική και θα το εξηγήσω κάποια στιγμή σε ένα άρθρο που θα γράψω. Οπότε συμφωνώ σε αυτά που λες αλλά δεν έλεγα αυτό στο προηγούμενο post.

Όσο για το αν τα οικονομικά έχουν σχέση αίτιου-αιτιατού θα διαφωνήσω εν μέρη επειδή κάποια πράγματα ισχύουν όπως ισχύει οτι 1 και 1 κάνουν 2.
Π.χ δε γίνεται να μη πουλάς και συ να ανεβάζεις τις τιμές. Αυτό κάνουμε εμείς με το ευρώ. Είναι τρελό αν το σκεφτείς. Το λέω συνέχεια η αδερφή μου πήγε στην Αμερική και της φάνηκε φθηνή. Το ανάποδο θα έπρεπε να συμβαίνει. Το οτι θα είχαμε ελλείμματα από το εμπορικό ισοζύγιο ήταν μαθηματικό βέβαιο και το είχαν προβλέψει πολλοί οικονομολόγοι.

Σου παραθέτω μερικά λόγια του οικονομολόγου Weisbrot σε αναφορά του για την Αργεντινή.

...Σε αντίθεση με την εντύπωση του κόσμου (αποτέλεσμα εσκεμμένης παραπληροφόρησης βέβαια), το «ισχυρό νόμισμα» δεν δημιουργεί οικονομικά εύρωστο οργανισμό. (Στην περίπτωση μας, το 'ισχυρό νόμισμα' κατέστρεψε την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, τον Τουρισμό καθιστώντας τον πολύ ακριβότερο της γειτονικής Τουρκίας, της Αδριατικής, της Βουλγαρίας κλπ)

Ένα υπερτιμημένο νόμισμα κάνει τις εξαγωγές μίας χώρας πολύ ακριβές και τις εισαγωγές της εικονικά φτηνές. Κοιτάξτε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το «Ισχυρό» μας δολάριο μας οδήγησε στο ιστορικό ρεκόρ των 400 δις δολαρίων αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο.

Αλλά γίνεται ακόμα πιο καταστροφικό για μία χώρα (όπως η Αργεντινή) όταν καταδικάζει τον εαυτό της σε μία κλειδωμένη ισοτιμία (Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα).

Για να διατηρήσει ένα υπερτιμημένο νόμισμα, μία χώρα χρειάζεται μεγάλα αποθεματικά σε δολάρια: Η χώρα πρέπει να εγγυάται ότι οποιοσδήποτε που θέλει να ανταλλάξει ένα πέσο με ένα δολάριο θα είναι σε θέση να το κάνει. Εδώ ήταν και ο κομβικός ρόλος του ΔΝΤ: Οδήγησε την Αργεντινή στον δανεισμό κολοσσιαίων ποσών για αυτή την «εγγύηση». (εμείς αντίστοιχα θα χρειαζόμασταν αποθεματικά σε Ευρώ. Έχουμε ή Έχουμε ήδη χρεοκοπήσει και δεν το γνωρίζουμε)...

Jaga είπε...

Κατανοητά τα σχόλιά σου, όπως και το διάγραμμα που έστειλες. Τα δικά μου σχόλια ήταν σε συμπλήρωμα αυτών που είπα παραπάνω (όχι ως απάντηση στα δικά σου).

Ευχαριστώ και πάλι για τη συμμετοχή.

Jaga είπε...

Μερικά ενδιαφέροντα διαγράμματα:

"Ποιοι φταίνε για το δημόσιο χρέος" (6/5/2010):

>> http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=961897

>> http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=gr&v=66

Οι μικρές διακυμάνσεις του χρέους προς τα κάτω είναι μάλλον πλασματικές και εντελώς πρόσκαιρες (π.χ. λόγω υποτίμησης της δραχμής). Η μεγάλη μείωση που φαίνεται επί εποχής Σημίτη, ειδικά η απότομη κατηφόρα το 2000, συμπίπτει φυσικά με τα swaps που έγιναν μέσω Goldman-Sachs και που ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί πουθενά - "σκάνε" το 2019 περίπου, οπότε αν αντέξουμε μέχρι το 2015, έρχεται δεύτερος γύρος χρεοκοπίας τότε.

Jaga είπε...

"Μέγα σκάνδαλο ! Έτσι οδηγούν την χώρα σε χρεοκοπία." (12/4/2010:

>> http://www.politis-gr.com/?p=1381

Δημοσίευση ένα χρόνο πριν, εξηγεί με απλά λόγια αυτό που περιγράφουν αναλυτικά οι Τόμπρας και Νούλας στη μήνυσή τους κατά των κερδοσκόπων:

>> http://www.minisikerdoskopon.gr/en/

Τουλάχιστον αφού δεν τολμούν να φέρουν τη ΣΔΔ στη Βουλή, ας φέρουν αυτό το θέμα. Να μας εξηγήσουν για ποιο ακριβώς λόγο η ΤτΕ και η ΕΕΤ έκαναν όλες αυτές τις αλχημείες, προφανέστατα εναντίον του δημοσίου συμφέροντος, και δεν βγήκε έστω ένας να παραδεχτεί ότι έγινε "λάθος".

Αν δεν καταλάβουμε ακριβώς τι έχει γίνει και πως φτάσαμε ως εδώ, λύση δεν πρόκειται να βρούμε. Ούτε εμείς εδώ στο εσωτερικό, ούτε από κανέναν από μηχανής θεό από έξω.

Jaga είπε...

"Απίστευτο; Οι αγανακισμένοι ταρακουνάνε το ΔΝΤ" (9/6/2011):

>> http://www.aixmi.gr/index.php/apisteuto-aganaktismenoi-tarakounane-dnt/

Εξαιρετικό και ψύχραιμο άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου, μια από τις πιο αντικειμενικές φωνές στα ΜΜΕ σήμερα.

Σύμφωνα με αυτά που λέει, μάλλον το κίνημα των "αγανακτισμένων" κάθε άλλο παρά καταδικασμένο δείχνει. Τουλάχιστον έχει καταφέρει να βάλει ένα προσωρινό φρένο στην κατρακύλα.

Jaga είπε...

"ΕΕΤ: Διευκρινήσεις για την ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων)" (22/4/2010):

>> http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4571024&ct=3

>> http://www.capital.gr/news.asp?id=949009

Jaga είπε...

"Σοκ Παπανδρέου: Είπα στους τροϊκανούς ότι είμαστε ανίκανοι" (9/6/2011):

>> http://tinyurl.com/3mdtczt

"...Μεταφέρουμε αυτούσιο μέρος του διαλόγου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ Παπανδρέου και Παναγιωτακόπουλου, από την εφημερίδα Real.gr, όταν ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε ότι η επιτροπή από την τρόικα "αγγίζει τα όρια της εθνικής μας κυριαρχίας". "Είναι ένα είδος εθνικής υποτέλειας" όπως είπε χαρακτηριστικά:

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ ζήτησα τεχνογνωσία. Από την αρχή άλλωστε όταν οι τροϊκανοί ζητούσαν διάφορα πράγματα εγώ τους έλεγα ότι είμαστε ανίκανοι να τα κάνουμε. Μετά άρχισαν να το καταλαβαίνουν και αυτοί ότι είμαστε ανίκανοι.

Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω διαφορετική αντίληψη για τον ελληνικό λαό, δεν είναι ανίκανος ή άχρηστος.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: (Σε έξαλλη κατάσταση) Είμαι πρωθυπουργός και να σέβεσαι αυτά που λέω. Να ανακαλέσεις.

Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω διαφορετική άποψη για τον ελληνικό λαό. Και η τεχνογνωσία κατ’ ουσίαν σημαίνει πολιτική υποταγή.


Μια ωραία ατμόσφαιρα είναι εκεί στις ολονύκτιες κομματικές συγκεντρώσεις. Αλλά πάλι, αυτό το "σε έξαλλη κατάσταση" δεν κολλάει με τον George. Το πολύ-πολύ να έβγαλε επιδεικτικά τα ακουστικά του iPad, για να δείξει και καλά ότι τσαντίστηκε.

Jaga είπε...

"Χρέος και... επανάσταση" (10/6/2011):

>> http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=405710&h1=true

"...Αμφισβητώντας το χρέος της θα κηρυσσόταν αυτομάτως χρεοκοπημένη. Οι χρηματαγορές θα έκλειναν γι' αυτήν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διέκοπτε τη χρηματοδοτική κάλυψη των εγχωρίων Τραπεζών και το ελληνικό κράτος θα ξέμενε από λεφτά, η στάση πληρωμών θα επεκτεινόταν στο εσωτερικό, το οικονομικό σύστημα θα κατέρρεε σε ελάχιστες ώρες και θα επικρατούσε καθεστώς απόλυτης αναρχίας∙ το χάος με όλη τη σημασία της λέξης θα είχε εγκαθιδρυθεί για τα καλά στη χώρα μας..."

Τα αποδημητικά πτηνά κράζουν, έχουν σκιστεί στην τρομοκράτηση των ιθαγενών, μπας και καταφέρουν να αποδομήσουν το απόλυτα λογικό αίτημα για ΕΛΕ. Μέσα σε μια παράγραφο, η περίληψη της ταινίας "2012". Μόνο ότι θα μας πλακώσει μετεωρίτης δεν έχουν πει ακόμα.

Στο μεταξύ, οι γνωστοί "κυβερνητικοί κύκλοι" διαρρέουν πλέον ανοικτά, μετά την αναφορά (δύο φορές μάλιστα) του George εχθές, ότι επίκειται ανασχηματισμός. Είτε πριν την ψήφιση του μνημονίου 2.0, για να δει ποιους θα υπουργοποιήσει, είτε μετά, για να ανταμείψει τους πιστούς πραιτοριανούς του.

Ο "αυτοκράτορας" φυλακίζεται σε έναν όλο και στενότερο κύκλο "πιστών", που σε λίγο θα περιορίζονται σε όσους χωράνε στο γραφείο του.

Jaga είπε...

Προς ενημέρωση:

Πριν λίγο ο George μίλησε στη Βουλή. Τρεις φορές στην ομιλία του (γραμμένη όπως πάντα) ανέφερε τη φράση "...να μην χάσουν τα λεφτά τους οι δανειστές μας" και άλλες δύο τη φράση "...λεφτά τους είναι, τα θέλουν πίσω".

Φυσικά ούτε λόγος για τα λεφτά που αρμέγει από τους Έλληνες, οριζοντίως και καθέτως, από παντού, μέχρι και από πρόσφατα απολυμένους και νυν ανέργους. Αυτά ακριβώς ανακοινώνει τώρα ο 1st officer της τρόικας (Παπακωνσταντίνου).

Έχουν δίκιο ότι οι διαδηλώσεις στις πλατείες θα ξεφουσκώσουν το καλοκαίρι. Σύντομα, όλος αυτός ο κόσμος θα κατασκηνώνει έξω από τα σπίτια τους.

Jaga είπε...

Ανακοίνωση:

Στις 2μμ ακριβώς, ο εθνικός σωτήρας και ηγέτης μας, θα απευθύνει διάγγελμα προς το λαό.

Επειδή σήμερα απεργούν οι τεχνικοί των τηλεοπτικών καναλιών, το διάγγελμα θα μεταδοθεί live βασικά μόνο από τον ΣΚΑΪ (που δεν απεργεί ΠΟΤΕ).

Αν σας βρίσκεται καμία πρόχειρη φωτογραφία από γραφικό νησάκι, κατάλληλο για background, στείλτε το άμεσα στο Μαξίμου. Δεν στέλνουν δικό τους άνθρωπο γιατί μπορεί να γυρίσει πίσω με πέντε βαλίτσες κλωτσές από ευγνωμονούντες πολίτες.

Jaga είπε...

Αποσπάσματα από την ομιλία του George στη Βουλή σήμερα το πρωί:

"Παπανδρέου: Η Ελλάδα σε χρόνια κηδεμονία λόγω χρέους και ελλειμμάτων" (tvxs.gr, 10/6/2011):

>> http://tinyurl.com/6g8goea

"...Tο ΛΑΟΣ τήρησε «στάση πατριωτική και υπεύθυνη απέναντι στο μνημόνιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός..."

(τι αγάπες είναι αυτές, ντροπή πια!)

"...«Αν φύγει το μνημόνιο και ο Παπανδρέου, θα φύγει το χρέος;»..."

(όχι, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε απαλλαγεί από τα 2 από τα 3 κακά)

"...«Τα θέλετε αυτά τα χρήματα; Αν μου πείτε όλοι 'φτύστους', θα το κάνω»..."

(το υπόσχεσαι; ok, την Κυριακή βγες στο Σύνταγμα και μέτρα κεφάλια)

"...«Αυτή είναι η πατριωτική στάση; Δεν το κάνω για την πάρτη μου, για τους συνταξιούχους το κάνω»..."

(πάλι καλά που δεν είπε "...για τη φουκαριάρα τη μάνα μου")

Jaga είπε...

"Ομοβροντία κατά Μεσοπρόθεσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο" (10/6/2011):

>> http://www.skai.gr/news/finance/article/171897/omovrodia-kata-mesoprothesmou-apo-ton-epiheirimatiko-kosmo-

Ιδιώτες και επιχειρηματίες, δηλαδή αυτοί που πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με το πετσόκομμα των υπαλλήλων, τα χώνουν κανονικά και αυτοί στην κυβέρνηση για το μνημόνιο 2.0.

Και αυτοί "βολεμένοι" είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση...

Jaga είπε...

Σύντομο σχόλιο στο blog G700, σχετικά με το πάγιο επιχείρημα υπέρ της αθρόας απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων για να σωθεί το έλλειμμα της χώρας:

>> http://g700.blogspot.com/2011/06/blog-post_08.html

---

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν διαφωνεί ότι μέρος των ΔΥ είναι άχρηστοι, είτε λόγω θέσης είτε λόγω δικής τους επιλογής. Αλλά ο παράγοντας αυτός έχει υπερτιμηθεί εξωπραγματικά. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο.

Θα πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους, και να υπολογίσουμε στενά λογιστικά, πόσο κοστίζουν στον εθνικό προϋπολογισμό μερικές χιλιάδες αργόμισθοι που ξοδεύουν, έναντι μερικών χιλιάδων μισθών που δεν θα δοθούν αλλά και δεν θα ξοδευτούν ποτέ. Η πρόσφατη απογραφή και οι μέσοι μισθοί (πραγματικοί σταθμισμένοι, όχι του Ρέππα), δείχνουν ελάχιστα, της τάξης των 2-5 δις στο μέγιστο. Δηλαδή το μόλις 1/7 περίπου του πραγματικού μας ελλείμματος, και μάλιστα με τις σημερινές συνθήκες (όχι με επιπλέον 100-200k ανέργους).

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, οι έννοιες "μοναδιαίο κόστος" εργασίας και η σύνδεση με αύξηση εξαγωγών είναι εντελώς εξωπραγματικές. Μιλάμε για ΔΥ, δεν εξάγουν τίποτα! Οι στατιστικές δείχνουν ότι ΔΕΝ έχουμε μεγάλο δημόσιο τομέα, είμαστε περίπου στο μέσο της ευρωπαϊκής κατάταξης. Άρα, θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε εμείς λάθος και όλοι οι άλλοι σωστά.

Αν μιλάμε για το "ηθικό" του πράγματος, συμφωνώ ότι υπάρχει τρομερή στρέβλωση της εργασίας και τεράστιες διαφορές μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων υπαλλήλων. Αλλά άλλο αυτό, άλλο το λογιστικό κέρδος. Πρέπει σίγουρα να γίνει διόρθωση, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο.

Jaga είπε...

Σιγά-σιγά όλοι γίνονται "αγανακτισμένοι" (γιατί άραγε;):

"67 Ακαδημαϊκοί ζητούν καταγγελία του μνημονίου και στάση πληρωμών" (8/6/2011):

>> http://www.antibaro.gr/node/3126

"Δημοσκόπηση: Στο 35% (!) ο δικομματισμός, μεγάλα ποσοστά για...αγανακτισμένους" (10/6/2011):

>> http://tinyurl.com/6cnzvhj

Jaga είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Jaga είπε...

Ποιοι εγκρίνουν και ζητούν τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) για το ελληνικό χρέος - μια πρόχειρη λίστα:

1. "Τα διεθνή ΜΜΕ για την ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου του ελληνικού χρέους" (tvxs.gr, 10/3/2010):

>> http://tinyurl.com/6felcrv

2. "Και ο Τσόμσκι ζητά Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για το ελληνικό χρέος" (tvxs.gr, 14/2/2011):

>> http://tinyurl.com/5scrhcp

3. "Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημοσίου χρέους ζήτησε στη Βουλη η Σοφία Σακοράφα" (tvxs.gr, 22/12/2010):

>> http://tinyurl.com/5w267km

Τεκμηρίωση και αναλυτική περιγραφή της χρησιμότητας της ΕΛΕ παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ "Χρεοκρατία" (Debtocracy), το οποίο κυκλοφόρησε στο δίκτυο τον περασμένο Μάρτιο και προβάλλεται αυτές τις μέρες στις γενικές συνελεύσεις στις πλατείες:

>> http://www.debtocracy.gr

Απόψεις από πολλούς οικονομολόγους, συμπεριλαμβανομένων των κκ. Λαπαβίτσα, Βατικιώτη, κ.α.

Και φυσικά απέναντι, το κόμμα "στα-πάντα-όχι", αρνείται την ΕΛΕ, για εντελώς δικούς του λόγους:

"ΚΚΕ κατά ΣΥΡΙΖΑ για την κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου δημόσιου χρέους" (tvxs.gr, 11/3/2011):

>> http://tinyurl.com/6cxg8qq

Jaga είπε...

Ορίστε γιατί κάποιοι δεν θέλουν μια διεθνή ΕΛΕ. Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν επιτυχώς να κρύβουν παλιά swaps και να ξεφορτώνονται ομόλογα του δημοσίου, προς άγνωστη κατεύθυνση (προφανέστατα προς ταμεία του δημοσίου).

"Ξεφόρτωμα ελληνικών ομολόγων από Εθνική" (12/6/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=283703

"...ΤΗΝ ΩΡΑ που στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητείται έντονα το σχέδιο της εθελοντικής διακράτησης ελληνικών ομολόγων που φτάνουν στη λήξη τους, ο βασικός επενδυτής σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, η Εθνική Τράπεζα, έχει ήδη απαλλαγεί από ομόλογα αξίας 4,8 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2011 η «αποεπένδυσή» της θα έχει φτάσει τα 6 δισ. ευρώ...

...Αυτό πάντως που επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά στοιχεία είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες εκμεταλλεύονται πλήρως το χρόνο και το χρήμα που δίνουν τα... μνημόνια στην ελληνική κυβέρνηση για να «διώξουν» από πάνω τους ελληνικά ομόλογα, τόσο μέσα από λήξεις όσο και από πωλήσεις τίτλων. Χρήμα το οποίο θα κληθεί να πληρώσει βέβαια με τις θυσίες του ο ελληνικός λαός..."