Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011

Και πάλι η ανωνυμία στο διαδίκτυο στο στόχαστρο

Αυτές τις μέρες, τρία είναι τα κύρια θέματα της μη-επικαιρότητας, δηλαδή αυτά για τα οποία τα ΜΜΕ είτε δεν ασχολούνται καθόλου, είτε τα παρουσιάζουν εντελώς διαστρεβλωμένα, ώστε να μην ταράξουν τα "μπάνια του λαού":

(1) η προβεβλημένη ανάγκη για "ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση"
(2) ο μηχανισμός ευρωομολόγων και η εφαρμογή Robin Hood Tax στις συναλλαγές
(3) ο νέος blog-ονόμος Παπαϊωάννου περί ανωνυμίας που σχεδιάζεται εν κρυπτώ

Για το πρώτο θέμα, που μέχρι μόλις πριν λίγους μήνες θεωρούνταν γελοία συνωμοσιολογία, ο δικός μας George είχε μιλήσει αρκετές φορές, πριν από τις εκλογές του 2009, αλλά κανείς δεν είχε δώσει τότε σημασία. Πάντως ο Benny (vice #1), στην πρώτη του κιόλας ομιλία στη Βουλή ως νέος υπουργός Οικονομίας τον περασμένο Ιούνιο, είχε φροντίσει να αναφερθεί σαφέστατα, δύο φορές μάλιστα, και τα λόγια του έχουν μείνει για πάντα στα πρακτικά. Έκτοτε, σε κάθε ευκαιρία, επαναλαμβάνει την ίδια ατάκα, ότι δηλαδή η παρούσα οικονομική κατάσταση επιβάλλει τη δημιουργία μιας κεντρικής ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.

Το ίδιο αρχίζουν Δεν πρόκειται πλέον για συνωμοσία, είναι επίσημη πολιτική θέση που διατυπώθηκε πριν λίγες μέρες από Μέρκελ και Σαρκοζί και που όλα πλέον τα ΜΜΕ, σε Ευρώπη και Αμερική, προβάλλουν καθημερινά ως "σταθερή και σίγουρη" λύση για την παγκόσμια σταθερότητα. Ξαφνικά, όλοι αυτοί οι ημίτρελοι τύποι με μανιοκατάθλιψη και παράνοια καταδίωξης, που φωνάζουν για παγκόσμιο γκούλαγκ, Ιλλουμινάτι που θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο και εξωγήινους που μας παρακολουθούν, μοιάζουν ολοένα και περισσότερο με τους παρουσιαστές των δελτίων των 8 (...ή μάλλον το αντίστροφο).

Για το δεύτερο θέμα, δηλαδή για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF, κυρίως μέσω ευρωομολόγων, είναι πλέον γνωστό ότι αποτελεί διακαή πόθο και μακροχρόνια επιδίωξη των μεγάλων αμερικανικών (κυρίως) hedge funds. Η συνάντηση του Τζ. Σόρος στις 8 Φεβρουαρίου του 2010 στο Μανχάταν με τα μεγάλα "κεφάλια" τραπεζών είναι πλέον γνωστή στους πάντες, όπως και το ότι δεν επρόκειτο για "συμβουλή" αλλά περισσότερο για απειλή: αν δεν φτιάξετε ευρωπαϊκό ταμείο συνοχής, το οποίο θα απορροφά τις επιθέσεις των "αγορών" (εις βάρος φυσικά των φορολογούμενων πολιτών των χωρών), η επερχόμενη επίθεση στο ευρώ, ξεκινώντας από την Ελλάδα, θα είναι τόσο ανελέητη που θα διασπάσει την ίδια τη συνοχή της ΕΕ.

Σε αντιστάθμισμα, οι Μέρκελ-Σαρκοζί επιστρατεύουν ένα άλλο, επίσης συνωμοσιολογικού επιπέδου τέχνασμα (stratagem), για να πλασάρουν πιο εύκολα τα παραπάνω στους αδαείς ψηφοφόρους τους: το Robin Hood Tax είναι πλέον επίσημη πρόταση, όσο αδιανόητη και αν φαίνεται στα μυαλά των χρηματιστηριακών κύκλων, παρόλο που επίσης μέχρι πριν λίγους μήνες έμοιαζε γελοία και ρομαντική, ανάξια σχολιασμού.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το Robin Hood Tax θα εφαρμοστεί. Το ξεκαθάρισαν άλλωστε όλες οι μεγάλες τράπεζες και οι χρηματιστηριακοί οίκοι: Μπορεί το 23% ΦΠΑ στα τρόφιμα να θεωρείται "αναγκαίο μέτρο", αλλά ένας αντίστοιχος φόρος 0,1% σε κάθε χρηματιστηριακή συναλλαγή (σε αέρα κοπανιστό δηλαδή) θεωρείται από τις "αγορές" εντελώς απαράδεκτος και μη αποδεκτός. Αυτό έλλειπε. Να υπολογίζουμε περισσότερο τα τρόφιμα από τα κέρδη των hedge funds.

Και πάμε στο τρίτο θέμα, αυτό της άρσης της ανωνυμίας στα blogs, ίσως το πιο ήσσονος σημασίας σε σχέση με τα παραπάνω, αλλά το πιο "εσωτερικό" για εμάς εδώ στην Ελλάδα, ειδικά αυτή τη στιγμή. Αλλά από την άλλη, το θέμα που δείχνει τους φόβους και τις προθέσεις μιας κυβέρνησης που καταρρέει, μαζί με το σύνολο των ΜΜΕ που πασχίζουν να γραπωθούν πάνω στην εξουσία μπας και επιβιώσουν.

Αντί για πολλά σχόλια, παρακάτω παραθέτω κυρίως λόγια και έργα άλλων, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένων με το θέμα, από την εποχή του αντίστοιχου σχεδίου νόμου του Δένδια (κυβέρνηση ΝΔ) μέχρι και σήμερα. Η μοναδική σταθερή κατεύθυνση, παντού και πάντα στην εξουσία που δεν θέλει σκεπτόμενους πολίτες με άποψη και κριτική ικανότητα, είναι μία: ημι-πληροφόρηση (απόκρυψη δεδομένων), παρα-πληροφόρηση (παραποίηση γεγονότων) και απο-πληροφορόρηση (παντελής απουσία δεδομένων).blogονόμος 2011


Η ανοικτή επιστολή ομάδας Ελλήνων bloggers, σχετικά με τον τότε νόμο Δένδια (που είναι αλήθεια αυτό το παιδί;) για την υποχρεωτική ονομαστική ανάρτηση στοιχείων στο διαδίκτυο, που τελικά εγκαταλείφθηκε λόγω βλακείας:

"Νέος νόμος για τον έλεγχο του διαδικτύου στην Ελλάδα;"
(The Zocalo, 4/3/2008)

"Aνησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs (Δελτίο Τύπου)"
(vrypan.net, 2/3/2008)

Επόμενη ανάρτηση εδώ, σχετικά με την ανωνυμία γενικότερα και τη διάδοση ειδήσεων (και όχι μόνο) στο διαδίκτυο ειδικότερα:

"Blogs και «πολιτικός ανταρτοπόλεμος»"
(The Zocalo, 23/3/2008)

"To ΠΑΣΟΚ «ξέχασε» την ανωνυμία στα blogs όταν έγινε κυβέρνηση"
(stoxasmos-politikh, 4/8/2011)

"OHE: τα blogs καλύπτονται από την ελευθερία της έκφρασης"
(e-lawyer, 10/8/2011)

"...Το κείμενο αυτό ερμηνεύει την ελευθερία της έκφρασης όπως κατοχυρώνεται από το Άρθρο 19 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (το οποίο έχει κυρώσει και η Ελλάδα.
...
45....Είναι επίσης ασύμβατο με την παράγραφο 3 να απαγορευθεί σε έναν ιστότοπο ή σε ένα σύστημα διάδοσης πληροφοριών η μετάδοση υλικού μόνο λόγω του ότι είναι επικριτικό για την κυβέρνηση ή για το πολιτικό σύστημα που στηρίζει την κυβέρνηση.
...
Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ερμηνεία της ελευθερίας της έκφρασης από το αρμόδιο όργανο του Ο.Η.Ε., το κράτος δεν επιτρέπεται να δημιουργήσει ένα μητρώο στο οποίο να καταγράφονται οι bloggers, γιατί μια τέτοια υποχρέωση από μόνη της παραβιάζει το Άρθρο 19 παρ. 3 του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων...


"Αντίθετη στο ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο η 'επωνυμοποίηση' των blogs"
(enomenoiblogers, 12/12/2010)

"Παρέμβαση για την νομοπαρασκευαστική επιτροπή περί ιστολογίων"
(e-lawyer, 10/8/2011)

"China to back down from "real name" blog rules"
(Reuters, 22/5/2007)

"...China is to back down from a plan to require bloggers to use their real names when they register Web logs, following an outcry over the proposal from the Internet industry, official media reported on Tuesday.

Instead, the government would promote a 'self-discipline code' that would encourage, but not mandate, bloggers to register under their own names, the report said, citing draft guidelines published by the Internet Society of China..."


Στο μεταξύ ο Cameron στην Αγγλία δήλωσε ότι είχε σκοπό να κατεβάσει στο δρόμο στρατό και τανκς για να καταστείλει τις πρόσφατες διαδηλώσεις, αλλά αντέδρασαν κάποιοι υπουργοί του. Αυτό αποκάλυψαν τα δίκτυα (προφανώς εσκεμμένα), τη στιγμή που έπρεπε, ώστε να τρομοκρατήσουν αυτούς που σκέφτονταν να κατέβουν και αυτοί στους δρόμους να διαδηλώσουν.

Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε επίσης ότι σκέφτονται να περάσουν νόμο "έκτακτης ανάγκης" στην Αγγλία, παρόμοιο με το "kill switch" που σχεδιάζει η NSA του Ομπάμα, με τον οποίο θα κατεβάζουν το γενικό στα social media (κυρίως Facebook, Twitter, MySpace), επειδή λέει μέσω αυτών συντονίζονται οι βίαιοι διαδηλωτές.

Τι δήλωνε ο George (δικός μας) στη Βουλή πριν τρία και κάτι χρόνια, όταν η τότε κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμαζόταν να φέρει ως τροπολογία μια σειρά σχετικές ρυθμίσεις:

"Παπανδρέου για blogs το 2008: “βλέπετε κάθε νέο με Η/Υ, ως έναν εν δυνάμει blogger, και αυτό, το θεωρείτε επικίνδυνο”"
(report24.gr, 8/8/2011)

"...'Σας είχαμε προτείνει κάθε μαθητή και δωρεάν διαδίκτυο, δεν το θέλατε. Τώρα μάλλον όλα εξηγούνται. Σας ενδιαφέρει η ελεγχόμενη ενημέρωση, τα ελεγχόμενα μέσα και βλέπετε κάθε νέο με υπολογιστή, ως έναν εν δυνάμει blogger, και αυτό, το θεωρείτε επικίνδυνο. Θεωρώ απαράδεκτο το νέο νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση του διαδικτύου'..."

"blogs και ανωνυμία: η σημασία της ανωνυμίας στην έκφραση"
(vrypan.net, 8/8/2011)

Τι λένε σήμερα οι "σύντροφοι" δημοκράτες για την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο (και όχι μόνο):

"Για άρση της «ανωνυμίας» στα blog ετοιμάζεται η κυβέρνηση" (2/8/2011):

"...Μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είπε ότι «το Διαδίκτυο πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους», χωρίς όμως να αμφισβητείται η ελευθερία του λόγου και της γνώμης..."

"Ομιλία Χρήστου Παπουτσή,στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα φαινόμενα βίας" (2/8/2011):

"...Είναι πολλοί εκείνοι που διατυπώνουν το αίτημα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που κατοχυρώνει την ελευθερία των συναθροίσεων, επιθυμώντας να μην τίθεται εμπόδιο στην ομαλή οικονομική και κοινωνική λειτουργία των πόλεων, ιδιαίτερα εδώ στην Αθήνα, ιδίως από τις μικρές διαδηλώσεις...

...είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο που εξειδικεύει την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι..."


Πάσχος Μανδραβέλης, μέλος της επιτροπής προετοιμασίας του σ/ν (με ποια ιδιότητα αλήθεια;), υποτίθεται αμερόληπτος επί του θέματος, δηλώνει στο Facebook:

"...'Θαύμα! Μέχρι και μπλογκ κηπουρικής με βρίζει για την επιτροπή. Τι σκ… την θέλουν την ανωνυμία αυτοί; Βάζουν παράνομες μπιγκόνιες;'...

Δηλαδή ο "δημοσιογράφος" της επιτροπής, δηλαδή θεωρητικά ο πλέον σχετικός με το αντικείμενο, εξισώνει την ανωνυμία με την παρανομία "by default". Υποθέτω έχει την ίδια άποψη και με την ανώνυμη (μυστική) ψηφοφορία στη Βουλή και στις βουλευτικές εκλογές; Sorry, το Σύνταγμα λέει ότι όχι μόνο είναι νόμιμο αλλά και υποχρεωτικό, για την προστασία της ακεραιότητας κάποιων διαδικασιών - όπως για παράδειγμα την ψήφιση σε περιόδους χούντας, φανερής ή συγκεκαλυμμένης.

Ο ίδιος ο κ. Μανδραβέλης άλλωστε είχε μάλλον εντελώς διαφορετική άποψη μέχρι πριν τρία χρόνια:

"Η ελευθεριότητα των blogs"
(kathimerini.gr, 29/2/2008)

"...Οι αυστηροί νόμοι δεν ευπρέπισαν τον δημόσιο διάλογο της χώρας. Αντιθέτως, διά των αγωγών φιμώθηκαν πολλές χρήσιμες απόψεις...Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η αυτορρύθμιση, η οποία -όσο κι αν φανεί περίεργο- ήδη υπάρχει. Το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό των blogs, η ελευθεριότητά τους, είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους. Εχει άλλο βάρος ένα σχόλιο σε μια εφημερίδα (η οποία φέρει το όποιο βάρος του τίτλου και της ιστορίας της), και διαφορετικό μια ανώνυμη ύβρις στο Διαδίκτυο...

"Το «αγκάθι» της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο"
(kathimerini.gr, 2/3/2008)

"...Ο ανώνυμος λόγος παρήγαγε βούρκο, αλλά μερικές φορές και διαμάντια. Συνήθως παρήγαγε ταυτόχρονα και τα δύο...Η ανωνυμία και η ψευδωνυμία υπήρξε ιστορικά μέρος της ζωντανής και ζωηρής πολιτικής συζήτησης...Η παλαιά αντίληψη του κράτους «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» ή περνώ νόμους που θα λύσουν προβλήματα που έχουν χαρακτήρα παγκοσμιότητας, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να γελοιοποιεί τη χώρα διεθνώς..."

Επίσης στην "Καθημερινή", ένας άλλος "ειδικός" (Γ. Κτιστάκις) εκφράζει σήμερα την ικανοποίησή του για το νόμο που ετοιμάζεται αν φέρει η κυβέρνηση:

"Η ανωνυμία στο Διαδίκτυο"
(kathimerini.gr, 11/8/2011)

"...Οι ρυθμίσεις δεν χρειάζεται να είναι πρωτότυπες. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη (αντί άλλων, Σύσταση CM/Rec(2007)16 της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης) έχουν αντιμετωπίσει το ζήτημα και, κατά κοινή ομολογία, είναι εξίσου ευαίσθητοι με εμάς στην Ελλάδα όταν θίγονται από τους ανώνυμους χρήστες του Διαδικτύου..."

Ορίστε και ολόκληρη η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να ξέρουμε τι ακριβώς προτείνεται εκεί:

"Recommendation CM/Rec(2007)16 of the Committee of Ministers to member states on measures to promote the public service value of the Internet"
(Adopted by the Committee of Ministers on 7 November 2007)

"...Recommends that, having regard to the guidelines in the appendix to this recommendation, the governments of member states, in co-operation, where appropriate, with all relevant stakeholders, take all necessary measures to promote the public service value of the Internet by:
(...)


Όποιος κάνει τον κόπο να κάνει μια γρήγορη ανάγνωση, διαπιστώνει ότι δεν αναφέρεται πουθενά, τίποτα σχετικά με 'anonymity' ή κάτι ανάλογο. Μάλλον το αντίθετο λέει, αφού επισημαίνει την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης. Αλλά έτσι είναι, στα "παραδοσιακά" ΜΜΕ αναφέρεται συνήθως κάτι στον αέρα, μια και δεν υπάρχουν hyperlinks, και σιγά μην κάνει τον κόπο ο χαϊβανοποιημένος αναγνώστης να τσεκάρει την πηγή.

"Σ. Λαμπρινίδης: Σε κατάφωρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομολογία η άρση ανωνυμίας των blogs"
(taxalia, 3/8/2011):

"...«Όλες οι ευρωπαϊκές Οδηγίες αλλά και οι γνωμοδοτήσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Δεδομένων είναι κατηγορηματικές ως προς το γεγονός ότι τα «δεδομένα κίνησης» μιας ηλεκτρονικής επικοινωνίας (ποιος επικοινώνησε με ποιον, πότε, από ποια ηλεκτρονική διεύθυνση ή τηλέφωνο, κλπ.) αποτελούν προσωπικά δεδομένα και εμπίπτουν ρητά στο απόρρητο των επικοινωνιών» αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ..."

"Ανώνυμα blogs, κατά τον κ. Πάγκαλο, αποτελούν πολιορκητικό κριό..."
(olympia.gr, 9/8/2011)

"...Πολλά έχουν γραφεί για τα blog το τελευταίο διάστημα. Είχαμε ακούσει για κουκουλοφόρους του διαδικτύου, για εκβιαστές. Τώρα μάθαμε ότι blogs αποτελούν πολιορκητικό κριό... Το κάστρο που πολιορκούν δεν μάθαμε μόνο. Ανώνυμα blogs, αποτελούν πολιορκητικό κριό..."

Ορίστε και η επίσημη ανακοίνωση του vice president #2:

"Απάντηση στον Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας περί δήθεν διόγκωσης του κράτους από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ."
(antiproedros.gov.gr, 8/8/2011)


Αναμένοντας τον "εκσυγχρονισμό" της ελεύθερης έκφρασης


Να σημειωθεί επίσης ότι ο νόμος Παπαϊωάννου, όπως προετοιμάζεται προς το παρόν από τη "νομοπαρασκευαστική επιτροπή" (λέμε τώρα), δεν αφορά μόνο τα blogs αλλά το διαδίκτυο γενικότερα. Δηλαδή, θα πρόκειται για ένα νόμο τύπου Κίνας ή Β. Κορέας, ο οποίος θα εξασφαλίζει την κατάδειξη με το δάκτυλο οποιουδήποτε εκφράζει πολιτικά "μη ορθές" απόψεις, σε blogs, forums, σχόλια σε άρθρα άλλων, ακόμα και σε δημοσιευμένα emails.

Δεν είναι τυχαίο που οι (πολύ σωστές αρχικά) κινήσεις φορέων όπως το saferinternet.gr, που κανονικά έχουν σκοπό την εκπαίδευση και την προστασία ανηλίκων από τους on-line κινδύνους, μετατρέπονται σιγά-σιγά σε μηχανισμούς "κατάδοσης" για πιθανούς υπόπτους, υπό την πλήρη εποπτεία της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΔΗΕ). Σαν να λέμε δηλαδή, από δάσκαλος του χωριού, χωροφύλακας στα αμπέλια.

Ομάδα φορέων για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, μεταξύ αυτών και το saferinternet.gr, κάνουν καλοκαιρινή περιοδεία "ενημέρωσης" στα νησιά, μαζί με ανθρώπους της ΥΔΗΕ, σαν να πρόκειται για το ίδιο ακριβώς πράγμα. Μάλιστα σε νέο τηλεοπτικό διαφημιστικό του saferinternet.gr, λέει χαρακτηριστικά: "...Σας πρόσβαλε κάποιος στο διαδίκτυο; Καταγγείλτε το!..."

Γιατί δεν φτιάχνουν και μια τέτοια hotline στα σχολεία και έξω στους δρόμους; Μέσα σε μία ώρα θα έχει καταρρεύσει το σύμπαν από τέτοιες "καταγγελίες".
.

16 σχόλια:

Jaga είπε...

"Αντιδράσεις για την «άνοδο του Δ’ Ράιχ»" (tvxs.gr, 18/8/2011):

>> http://tvxs.gr/node/91722

"...«Η άνοδος του Δ’ Ράιχ: πώς η Γερμανία χρησιμοποιεί την χρηματοπιστωτική κρίση για να κατακτήσει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής Daily Mail, ενώ οι Times υποστηρίζουν ότι προϋπόθεση για τη διάσωση της ευρωζώνης είναι η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ. Οι Financial Times, πάλι, μετά και την προχθεσινή πρωτοβουλία Μέρκελ – Σαρκοζί, γράφoυν πως η Γερμανία εδραιώνει διαρκώς τη θέση της στην Ευρώπη, την ώρα που η Γαλλία ευθυγραμμίζεται με αυτήν..."

Jaga είπε...

"WSJ: Ύφεση στην Ελλάδα και το 2012" (tvxs.gr, 18/8/2011):

>> http://tinyurl.com/3znm9tl

"...Ύφεση στην Ελλάδα και το 2012, για 4η συνεχή χρόνια, «βλέπει» η Wall Street Journal, επικαλούμενη εκτιμήσεις αναλυτών. Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley εκτιμά πως Ευρώπη και ΗΠΑ βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στην ύφεση...

...Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εκτιμήσεις αυτές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ το οποίο στηρίζεται στην παραδοχή ότι η «ετοιμοθάνατη» οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012 μετά από επίπονες δημοσιονομικές και οικονομικές αλλαγές..."


Σώπα, δεν είχαμε πάρει πρέφα. Εμείς νομίζαμε ότι "όλα βαίνουν καλώς", όπως έλεγε η κυβέρνηση πριν την κάνει για τα καλοκαιρινά της μπάνια.

Jaga είπε...

"Eurostat: Υψηλές ανατιμήσεις σε τρόφιμα και στέγαση στην Ελλάδα" (tvxs.gr, 18/8/2011):

>> http://tinyurl.com/3t6tclp

"...Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι τιμές σε τρόφιμα και στέγαση στην Ελλάδα, όπου παρατηρούνται διαφορετικές ταχύτητες στις μεταβολές τιμών σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία...

...Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτός τροφίμων και ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 1,5% και σε μηνιαία βάση σημείωσε επιβράδυνση κατά 0,8%..."


Η Eurostat, με το γνωστό αμαρτωλό της παρελθόν σε ότι αφορά την Ελλάδα, υπολογίζει πλέον τον επίσημο πληθωρισμό τον Ιούλιο στο 2,1%, πανηγυρίζοντας σχεδόν γιατί λέει έπεσε σε σχέση με τον Ιούνιο.

Αλλά δεν διευκρινίζει επαρκώς το τελευταίο κομμάτι που αναφέρεται παραπάνω, ότι δηλαδή στον πληθωρισμό λαμβάνονται υπόψη πλέον ελάχιστα τα τρόφιμα και τα καύσιμα. Συνεπώς μόνο "δομικός" δεν είναι, περισσότερο αφορά σε δευτερεύοντα καταναλωτικά αγαθά και όχι σε άμεσες ανάγκες.

Το μαγείρεμα του πληθωρισμού είναι δοκιμασμένη συνταγή και εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ: τρόφιμα και καύσιμα δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη στον πληθωρισμό, οπότε το νούμερο που προκύπτει είναι εξαιρετικά μικρό, οπότε τα επιτόκια δανεισμού της FED είναι σχεδόν μηδενικά (0,1%), οπότε μπορεί να τυπώνει άφθονο χρήμα και να τροφοδοτεί τις τράπεζες για να κάνουν ότι "επένδυση" θέλουν, με ασήμαντο κόστος. Και αν τα κάνουν θάλασσα και χρεοκοπήσουν, το κράτος είναι εκεί για να τις διασώσει, ξανά και ξανά και ξανά.

Η ίδια ακριβώς "συνταγή επιτυχίας" προωθείται τώρα και στην ΕΕ. Με αφορμή την πολύ χαμηλό (εικονικό) πληθωρισμό, η ΕΚΤ πιέζεται είτε να τυπώσει ευρώπουλα με τη σέσουλα είτε αντίστοιχα να εκδώσει ευρωομόλογα, δηλαδή χρήμα του αέρα και στις δύο περιπτώσεις. Το χρήμα αυτό θα δανείζεται στις εθνικές τράπεζες, οι οποίες θα κάνουν πια παιχνίδι με μηδενικό κόστος, εισπράττοντας κέρδη από σημαντικά υψηλότερα επιτόκια ή από εξαιρετικά high-risk επενδύσεις (π.χ. παράγωγα), πάντα με τη διαρκή κρατική εξασφάλιση ότι κάποιος θα τις διασώσει αν τα κάνουν θάλασσα.

Είναι αστείο πόσο προβλέψιμες είναι οι κινήσεις των "αγορών" και πόσο υπάκουα τις ακολουθούν οι "ηγέτες" σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Λες και βλέπουμε χιλιοπαιγμένη σαπουνόπερα σε καλοκαιρινή επανάληψη.

Jaga είπε...

"Αναστέλλεται η υποβολή πόθεν έσχες έως το 2013" (marketbeast.gr, 18/8/2011):

>> http://tinyurl.com/3l7rlex

"...Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, το πόθεν έσχες για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος, κ.λ.π.), η ανέγερση οικοδομής, η χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, η κατασκευή πισίνας, τελούν σε αναστολή μέχρι τις 31/12/2013..."

Έτσι, αυτή είναι "ανάπτυξη". Φέρτε μαύρο χρήμα, από ναρκωτικά, πορνεία, φοροδιαφυγή, κλοπές, λαθρεμπόριο, και αγοράστε ακίνητα. Το κράτος απλώς θα εισπράξει το φόρο και δεν θα ρωτήσει τίποτα άλλο.

Jaga είπε...

"Κατακρημνίζονται οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ" (skai.gr, 18/8/2011):

>> http://www.skai.gr/news/finance/article/177689/katakrimnizodai-oi-agores-se-europi-kai-ipa/


"Δεύτερο ιστορικό ρεκόρ της τιμής του χρυσού" (skai.gr, 18/8/2011):

>> http://www.skai.gr/news/finance/article/177692/deutero-istoriko-rekor-tis-timis-tou-hrusou-/


Στο μεταξύ, η "συμφωνία κυρίων" του Ιουλίου φαίνεται ότι πάει περίπατο. Οι Φινλανδοί δέχτηκαν να μας δανείσουν, με αντάλλαγμα ζεστά μετρητά και μόνο. Δηλαδή τους δίνουμε ρευστό χρήμα, για να μας δανείσουν επίσης ρευστό χρήμα, για να έχουμε ρευστό χρήμα να πληρώσουμε δάνεια. Είναι αυτό που λέμε, σου ζήτησα 2 ευρώ δανεικά και μου έδωσες ένα, άρα μου χρωστάς ένα και σου χρωστάω ένα, άρα είμαστε πάτσι!

Και τώρα έχει ανοίξει η όρεξη όλων, με πρώτη την Αυστρία, οι οποίοι δεν περιορίζονται πλέον σε "εμπράγματες εγγυήσεις" (υποθήκες εθνικής περιουσίας) αλλά ζητάνε ζεστό χρήμα.

Σε λίγο θα ζητάνε και ανθρωποθυσίες στην πλατεία Συντάγματος, για να κατευναστούν οι θεοί των "αγορών".

Jaga είπε...

"Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, αν πετύχουν αυτά που έχουμε πάρει"

Ποιος το είπε αυτό; Μα φυσικά ο Benny, vice #1, ο μεγιστοτιτάνας της διανόησης.

Δηλαδή σαν να λέμε, δεν θα φάω, εκτός αν πεινάσω.

Σε λίγο θα χρειάζονται υπότιτλοι για να καταλάβουμε το μέγεθος της σκέψης τους.

Jaga είπε...

"Ευ. Βενιζέλος στο ΣΚΑΪ: Δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα" (skai.gr, 19/8/2011):

>> http://www.skai.gr/news/politics/article/177737/eu-venizelos-sto-skai-den-prepei-na-hreiastoun-nea-metra/

"...Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η διεθνής συγκυρία επιτείνει την ύφεση και επεσήμανε ότι η χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει τη ρευστότητα των τραπεζών, «ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία». «Υπολογίζαμε ύφεση 3,5% το 2011, αλλά τώρα υπάρχει ένα εύρος προβλέψεων που μπορεί να κινηθεί πάνω από 4,5%.»..."

Όπως είπε εχθές και ένας πρώην υπουργός οικονομίας της Γερμανίας, αυτοί που σήμερα βρίσκονται στο τιμόνι των χωρών της Ευρώπης όχι απλώς δεν ξέρουν πως λειτουργούν οι "αγορές", αλλά είναι εντελώς άσχετοι με τα βασικά οικονομικά.

Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα αφερεγγυότητας (insolvency) και όχι ρευστότητας (flow). Δηλαδή, δεν είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ροή χρήματος, αλλά ότι οι πάντες χρωστάνε τόσα πολλά που κανείς δεν δανείζει πλέον κανέναν.

Και ο Benny συνεχίζει, και συνεχίζει... και συνεχίζει...

Jaga είπε...

"Αλλάζουν και πάλι τα δημοσιονομικά δεδομένα" (skai.gr, 19/8/2011):

>> http://www.skai.gr/news/politics/article/177717/allazoun-kai-pali-ta-dimosionomika-dedomena/

"...Αντιμέτωπη με την λήψη νέων μέτρων ύψους 4 με 5 δισ. ευρώ εντός του 2011, πέραν των όσων προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, βρίσκεται η κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε στην χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι μόνη εναλλακτική λύση είναι η κυβέρνηση να συμφωνήσει με την ΕΕ ώστε το έλλειμμα να υπερβεί τον στόχο του 7,6% του ΑΕΠ το τρέχον έτος.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα μέτρα εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης, που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 5%, δημιουργώντας επιπλέον πρόβλημα στο σκέλος των εσόδων. Δημοσιονομικές πιέσεις ασκούνται και από την ανεργία που ενδέχεται να ξεπεράσει το 17%..."


Όλα βαίνουν καλώς. Αν κρίνουμε από τα λόγια του Benny (παραπάνω σχόλιο), μαζί με την 6η δόση το Σεπτέμβριο, έρχεται και η 6η αναθεώρηση των μέτρων, προς το χειρότερο εννοείται.

Jaga είπε...

"Σόρος: Οι μεγάλες χώρες θα κάνουν τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη" (skai.gr, 19/8/2011):

>> http://www.skai.gr/news/finance/article/177748/soros-oi-megales-hores-tha-kanoun-ta-pada-gia-na-meinei-i-ellada-stin-eurozoni/

"...Η Ελλάδα έχει πιο πολλές πιθανότητες να παραμείνει στην ευρωζώνη παρά να αποχωρήσει, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος...

Αντιθέτως, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στη Στοκχόλμη ότι η πιθανότητα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι πάνω από το 50%, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Bloomberg..."


Καλά τα πάει για την ηλικία του ο Σόρος. Πριν 3-4 εβδομάδες δήλωνε ότι τουλάχιστον μία χώρα της ΕΕ ίσως αναγκαστεί να βγει εκτός ευρωζώνης, και λίγες μέρες μετά ονομάτισε την Ελλάδα και την Πορτογαλία ως τις πρώτες υποψήφιες.

Τώρα δηλώνει πως αυτό δεν θα γίνει, παρά το ότι οικονομολόγοι όπως ο Κρούγκμαν το υποστηρίζουν αυτό αυτό πέρυσι. Ξαφνικά, αυτοί που διέβλεπαν χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο από το ευρώ, τώρα λένε ακριβώς τα αντίθετα, παρόλο που οι χειρισμοί των Ευρωπαίων "ηγετών" γίνονται όλο και χειρότεροι.

Μία από τις βασικές τακτικές της απο-πληροφόρησης είναι η σύγχυση και η διοχέτευση αντικρουόμενων πληροφοριών. Τα έχει πει εδώ και χρόνια ο Νοάμ Τσόμσκι, περί δημοκρατίας και ΜΜΕ. Φαίνεται πως ο Σόρος είναι πολύ καλός μαθητής στα 81 του χρόνια.

Jaga είπε...

"'Probably Inevitable' a Country Will Exit Euro: Soros" (27/6/2011):

>> http://www.cnbc.com/id/43545002/Probably_Inevitable_a_Country_Will_Exit_Euro_Soros

>> http://www.reuters.com/article/2011/06/26/us-europe-soros-idUSTRE75P0NW20110626

Τελικά δεν ήταν πριν 3-4 εβδομάδες, ήταν λίγο παραπάνω, πριν 53 ημέρες ακριβώς. Τα παραδοσιακά ΜΜΕ υπολογίζουν γύρω στον 1,5-2 μήνες το λεγόμενο χρόνο "τηλεοπτικής μνήμης", μετά από τον οποίο ο αποχαυνωμένος θεατής δεν θυμάται κανέναν και τίποτα από όσα του έχουν εμφυτεύσει μέσω της οθόνης.

Jaga είπε...

Το Δ'Ράιχ στην τελική επίθεση blitzkrieg:


"Bundesbank: "Mein Entschluss: Anschluss-Plus" - Germany Reveals The European Annexation Blueprints" (22/8/2011):

>> http://www.zerohedge.com/news/bundesbank-mein-entschluss-anschluss-plus-germany-reveals-european-annexation-blueprints

"...Unless and until a fundamental change of regime occurs involving an extensive surrender of national fiscal sovereignty, it is imperative that the no bail-out rule that is still enshrined in the treaties and the associated disciplining function of the capital markets be strengthened, and not fatally weakened..."


"Vice Chairman Of Germany's CDU Party Demands Gold As Collateral From European Bailout Recipients" (23/8/2011):

>> http://www.zerohedge.com/news/vice-chairman-germanys-cdu-party-demands-gold-collateral-european-bailout-recipients

"...(from Spiegel) Minister Ursula von der Leyen pushes the hard line: any financial aid for euro countries should only come against collateral - as gold reserves or industrial holdings...Many of these countries had large reserves of gold and industrial holdings, which they could use for such collateral..."


Δηλαδή πόσο πιο καθαρά να το πούνε οι νεο-εθνικοσοσιαλιστές της Γερμανίας; Είτε εμείς και όλες οι "αμαρτωλές" χώρες με χρέη τους παραδίδουμε τα κλειδιά των υπουργείων οικονομικών (και όχι μόνο), είτε τους δίνουμε ως ενέχυρο ότι έχουμε σε χρυσό, από κουτάλια μέχρι δόντια γιαγιάδων.

Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, τους έχουμε ήδη δώσει και το υπουργείο Οικονομικών, και τα 2/3 του αποθέματος χρυσού της ΤτΕ (επί εποχής Σημίτη), να μας το "κρατάνε" αυτοί, γιατί εμείς εδώ δεν είχαμε χώρο.

Πάντως για καλό και για κακό, θάψτε τα χρυσαφικά και τα δόντια των παππούδων, γιατί όπου να 'ναι θα σκάσουν μύτη τα νέα SS με τις τανάλιες έτοιμες.

Jaga είπε...

Στον επόμενο τόνο, η κατάσταση χρέους έχει ως εξής (23/8):

* spreads στις 2400 μονάδες
* -6,56% οι τράπεζες στο ΧΑΑ
* δείκτης ΧΑΑ οδεύει κάτω από τις 800 μονάδες

Γρήγορα παιδιά, αρχίζει να γυρίζει ο κόσμος από τις παραλίες. Μόλις πάρουν χαμπάρι τι τους ετοιμάζετε, θα αρχίσουν πάλι οι αυθόρμητες "εκδηλώσεις επιδοκιμασίας" του κυβερνητικού έργου.

Jaga είπε...

Στο μεταξύ επιβεβαιώνεται πως από 1η Σεπτεμβρίου θα έχουμε ΦΠΑ "δύο ταχυτήτων" στον Τουρισμό.

Πλέον, οι "τουρίστες εσωτερικού" (Έλληνες) θα πληρώνουν παντού 23%, ενώ οι τουρίστες "εξωτερικού" (ξένων γραφείων) θα πληρώνουν μειωμένο ΦΠΑ.

Ο υφυπουργός κυρ-Παντελής (Οικονόμου) δήλωσε πως η χώρα έχει νόμους που εφαρμόζονται, αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι.

Γιατί δεν το βάζετε αντί για 23% στο 33% ή 53%; Θα γίνει χοντρή μπίζνα με τις εταιρίες που θα κλείνουν πακέτα μέσω ξένων παραρτημάτων και θα τα πουλάνε εδώ σε 'βρωμοέλληνες' με καθαρό κέρδος 10%;

Έ ρε δουλίτσες που στρώνονται...

Jaga είπε...

"Επανεξέταση φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση" (24/8/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=303820

"...Την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, ακόμη και του αφορολόγητου ορίου των 8.000 ευρώ, που απολαμβάνουν περίπου 1.000.0000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διερευνά το οικονομικό επιτελείο...

...Ως αντιστάθμισμα στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή που έχει διαπιστωθεί κατά κόρον στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, πέραν του αφορολογήτου, εξετάζεται ακόμα η έκπτωση δαπανών για δωρεές, επισφαλείς απαιτήσεις, αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, μετακινήσεις και δεκάδες άλλες απαλλαγές..."


Η κυβέρνηση του e-Gov δηλαδή θα καταργήσει την φοροαπαλλαγή για αγορά εξοπλισμού Η/Υ ή για δωρεά σε ΜΚΟ, αλλά θα διατηρήσει την φοροαπαλλαγή μέσω αποδείξεων για beauty shops και spa.

Βρε μπας και το κάνουν επίτηδες, να δούμε πότε θα τους ξεφωνίσουν τα πιο πιστά τους πρόβατα; Δεν εξηγείται αλλιώς.

Jaga είπε...

"Με τη συναίνεση της Ν.Δ. οι αλλαγές στα πανεπιστήμια" (24/8/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=303990

"...Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία των πανεπιστημίων και ΑΕΙ. Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά...

...Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει η Ν.Δ. επι της αρχής το νομοσχέδιο: Να υπάρξει κατάργηση του ασύλου και ο πρύτανης να εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ύστερα από σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου..."


Σημείο συμφωνίας 1ο: εντελώς εκτός εκλογής πρύτανη οι φοιτητές

Σημείο συμφωνίας 2ο: καθολική κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου

Μετά από τόσες και τόσες δεκαετίες εναλλαγής στη θέση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, αυτά τα δύο (και άλλα πολλά στο νομοσχέδιο) είναι τα κοινά σημεία συναίνεσης των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας.

Σχόλιο 1ο: Η κουβέντα περί πιθανής κατάργησης των φοιτητικών παρατάξεων γίνεται εκ των υστέρων, δηλαδή αφού έχουν βγει εκτός ψηφοφορίας και εκτός κάθε κομματικής χρησιμότητας. Άρα μιλάμε για "απόσυρση" των φοιτητικών παρατάξεων των δύο κομμάτων. Καθόλου τυχαίο, καθώς τους τελευταίους μήνες τόσο η ΔΑΠ όσο και η ΠΑΣΠ έχουν διαχωρίσει τη θέση τους αντίστοιχα από εξαγγελίες του κόμματός τους. Καθόλου ψηφοφόροι φοιτητές είναι προτιμότερο από φοιτητές χωρίς κομματική πειθαρχία και καθοδήγηση. Άρα, ούστ!

Σχόλιο 2ο: Η κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσει δύο πολύ συγκεκριμένα φαινόμενα. Αυτό των αλλοδαπών λαθραίων μικροπωλητών και αυτό των κρανιοφόρων με μολότοφ που καταφεύγουν ανενόχλητοι σε κάποιο προαύλιο υπό τα βλέμματα των ΜΑΤ. Επίσης, βγάζει από τη δύσκολη θέση την εκάστοτε Σύγκλητο, η οποία τώρα δεν θα χρειάζεται να δώσει καμία έγκριση για επέμβαση. Συνεπώς, στο εξής πρέπει να ξεχάσουμε τη δράση κουκουλοφόρων στις διαδηλώσεις, έτσι δεν είναι; Δεν ξέρω τι σόι "Πανεπιστημιακό άσυλο" υπάρχει στο Σύνταγμα, πάντως πριν 2-3 μήνες τα ΜΑΤ πάλι κοιτούσαν τους κρανιοφόρους αδιάφοροι να σπάνε και να καίνε. Να δούμε τι δικαιολογία θα έχουν τώρα για να "αιτιολογήσουν" τις ροπαλιές και τα δακρυγόνα στον άμαχο πληθυσμό.

Και πάλι συγχαρητήρια στους δύο ηγέτες και πρώην συμφοιτητές, George και Antonis, για τη μεγαλύτερη κομματική υπέρβαση και το σπάσιμο του μεγαλύτερου ταμπού της μεταπολιτευτικής κομματικής δικτατορίας.

Άντε με το καλό και με κοινό ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες εκλογές. Και αν πάλι δεν βγάζετε αυτοδύναμη κυβέρνηση, πάντα υπάρχει η ρεζέρβα του εξωτικού ΛΑΟΣ.

Jaga είπε...

"Παπανδρέου: «Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει»" (24/8/2011):

>> http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=304038

"...Στη διευρυμένη κρίση εντός της Ε.Ε., αλλά και παγκοσμίως αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και ενδέχεται να δούμε ακόμα πολλά». Κάνοντας λόγο για «Γολγοθά που πέρασε και περνά η χώρα μας», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης δικαιώνεται» και πρόσθεσε ότι δημιουργείται «ένα πλαίσιο ασφάλειας, απέναντι στο μεγαλύτερο κίνδυνο, που αντιμετωπίσαμε, τη δημοσιονομική κρίση που παραλάβαμε»..."

Η διορατικότητα του George είναι επιπέδου Yoda στο Star Wars. Αφού λέει ότι "θα δούμε κι άλλα", κουμπωθείτε γιατί (ξανα) έρχονται οι πράσινοι φορο-Απάτσι.

Επίσης, αυτό το "η στρατηγική μας δικαιώνεται" παίζει πλέον σίγουρο με απόδοση 1,02 τους bookers. Πλέον οι αγορές δεν περιμένουν να δούνε την εφαρμογή των μέτρων, απλά ακούνε τι λέει ο ηγέτης και ξέρουν τι θα ακολουθήσει.

Τώρα βέβαια υπάρχουν και κάποιοι κακόπιστοι που λένε ότι η φράση "το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει" θυμίζει λόγια looser προπονητή που στο παρά πέντε λέει στους παίκτες του παίξουν για τη φανέλα, ενώ είναι πίσω με μια 40αριά πόντους.

Sorry George, τέτοια buzzer beater ούτε ο MJ δεν τα έκανε στα πολύ καλά του.