Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Οι περιφρονητές του πλήθους


Αντί για προβλέψεις ποσοστών, σχέδια συγκυβέρνησης και εκβιαστικά διλήμματα, παραθέτω εδώ ένα κλασικό κείμενο, αν και όχι τόσο γνωστό, από την εποχή της επταετίας. Αν κάποιος δεν δώσει σημασία σε κάποιες ιδιαιτερότητες της γλώσσας, φαίνεται σαν να γράφτηκε πριν λίγες μέρες, σε μια από τις μη-συστημικές κυριακάτικες εφημερίδες.

Οι επισημάνσεις στο κείμενο είναι ακριβώς για να δοθεί προσοχή σε αυτά τα διαχρονικά σημεία σε σχέση με το σημερινό προεκλογικό κλίμα.

Ρόδης Ρούφος - “Οι περιφρονητές του πλήθους”

Το δοκίμιο είναι από το βιβλίο “Οι μεταμορφώσεις του Αλάριχου”. Γράφτηκε στην περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας (1967-1974) και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 1971.

“Από το Λαό”

Λίγες δικτατορίες σήμερα αρκούνται στο βαθμό υποκρισίας που συνίσταται στο να λέγονται “δημοκρατικές”, επειδή εργάζονται “για χάρη του λαού”. Οι περισσότερες προχωράν πιο πέρα, θέλουν να πιστεύεται ότι είναι κυβερνήσεις “από το λαό”, καμιά φορά κι ότι κυβερνάνε “δια του λαού”.

Κλασική μέθοδος για την οργάνωση αυτής της απάτης είναι το δημοψήφισμα, που πρώτος μεταχειρίστηκε με τέτοιο τρόπο ο Ναπολέων Γ' το 1852. Δυο λογιών δημοψηφίσματα είναι θεμιτά, με δημοκρατικά κριτήρια. Το ένα (Referendum), που εφαρμόζεται από παλιά στα ελβετικά καντόνια διενεργείται μέσα σ' ένα ισχύον πολίτευμα, από το οποίο και συνήθως προβλέπεται, και ζητάει ν' αποφανθούν οι εκλογείς άμεσα πάνω σ' ένα απλό και συγκεκριμένο ερώτημα όπου μπορεί καθένας ν' απαντήσει πραγματικά μ' ένα “Ναι” ή μ' ένα “Όχι”: λ.χ. “θέλετε να ψηφίζουν οι γυναίκες;”. Το άλλο (Plebiscite) αφορά το ίδιο το πολίτευμα, και είναι κι εκείνο θεμιτό όταν το ερώτημα, και πάλι, είναι απλό – του τύπου “Βασιλευομένη ή Αβασίλευτη Δημοκρατία;” (τέτοια στάθηκαν, ανεξάρτητα από το πως έγιναν στην πράξη, τα δημοψηφίσματα του 1924, 1935 και 1946 στην Ελλάδα). Η αθέμιτη εκμετάλλευση του θεσμού αρχίζει όταν χρησιμοποιείται (από το Ναπολέοντα Γ', τον Χίτλερ κι άλλους) σαν υποκατάστατο κοινωνικής δημοκρατικής διαδικασίας, ζητώντας πονηρά ένα “Ναι” ή ένα “Όχι” σε θέματα που από τη φύση τους δεν επιδέχονται μονολεκτική απάντηση (λ.χ. “θέλετε να σας κυβερνάω εγώ;” χωρίς να δίνεται σοβαρή διαζευκτική λύση). Μ' αυτή τη νοθευμένη μορφή μεταχειρίζονται συνήθως το δημοψήφισμα τα αυταρχικά καθεστώτα. Είτε για να προσδώσουν “λαϊκό χρίσμα” στην εξουσία τους (“από το λαό”) είτε για να επικυρώσουν τετελεσμένα γεγονότα ή να επιβάλουν πλατιές και περίπλοκες μεταρρυθμίσεις με τη “συγκατάθεση” των εκλογέων (“δια του λαού”). Χαρακτηριστικό, σ' όλες τις περιπτώσεις, είναι ότι ο ψηφοφόρος δεν έχει γνήσια εκλογή. Κι όταν ακόμα του δίνουν στ' αλήθεια τη δυνατότητα να ψηφίσει “Όχι” - πράγμα σπάνιο, γιατί κατά κανόνα τέτοια δημοψηφίσματα διεξάγονται σε κλίμα ψυχολογικής ή και υλικής βίας – το ερώτημα είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε το “Ναι”, όσο οδυνηρό και να 'ναι (λ.χ. ένα απαράδεκτα αντιδημοκρατικό Σύνταγμα), να φαίνεται σε πολλούς προτιμότερο από ένα “Όχι” που μοιάζει να οδηγεί σ' ένα αδιέξοδο (λ.χ. στην ανυπαρξία οποιουδήποτε Συντάγματος).

Οι περισσότερες δικτατορίες προσπαθούν και με χίλιους δυο άλλους τρόπους να δείξουν ότι είναι δημοφιλείς, και άρα “δημοκρατικές”. Υπάρχουν οι μαζικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες μ' επιμέλεια  από την αστυνομία. Υπάρχουν χιλιάδες επιγραφές και πινακίδες που παραμορφώνουν το τοπίο με φιλοκαθεστωτικά συνθήματα, και που υποτίθεται ότι τοποθετούνται “αυθόρμητα” από δήμους, κοινότητες και ιδιώτες. Υπάρχουν οι σωροί από ομοιόμορφα ψηφίσματα και τηλεγραφήματα επιδοκιμασίας που δεν έχει καμία δυσκολία να υπαγορεύει ο αστυνομικός μηχανισμός σε Συγκλήτους πανεπιστημίων όσο και σε εργατικές ενώσεις, σε αγροτικούς συνεταιρισμούς όσο και σε συνδέσμους εκδοροσφαγέων.

Από πού ν' αρχίσει η απαρίθμιση και πού να τελειώσει; Οι ίδιες λέξεις διαστρεβλώνονται. “Είμαστε παιδιά του λαού”, λένε λόγου χάρη οι δικτάτορες (εννοώντας ότι δεν προέρχονται από την παλιάν ιθύνουσα τάξη) “και κατά συνέπεια εκπροσωπούμε το λαό” - σα να μην ήταν γεμάτη η Ιστορία από φρικτούς τυράννους “λαϊκής”, μ' αυτή την έννοια, καταγωγής. Τέτοιος ήταν κι ο Χίτλερ... Αλλά ένας από τους θρασύτερους ισχυρισμούς των μεταμφιεσμένων περιφρονητών του πλήθους είναι εκείνος που εμφανίζει τους πολίτες σαν παρανοϊκούς: “Νομίζετε ότι δε μας θέλετε” τους βεβαιώνουν, “ενώ στην πραγματικότητα, υποσυνείδητα, το καλύτερο μέρος του εαυτού σας πάντα εμάς αποζητούσε χωρίς να το ξέρετε”.

Οι παλιές μοναρχίες είχαν πολλά τρωτά, αλλά δεν καταδέχονταν συνήθως τέτοιες κακογουστιές. Μήτε εξευτέλιζαν σ' αυτό το βαθμό τους υπηκόους τους, μήτε κι επικαλούνταν, σαν απόδειξη δημοτικότητας, το μικρό σχετικά ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκονταν στις φυλακές για πολιτικούς λόγους.

---

Σχετικό κείμενο:
Αιμ. Χουρμούζιος - “Η ευθύνη του πνευματικού ανθρώπου και τα όρια της ελευθερίας”.


Είναι πραγματικά εκπληκτικό πόσο επίκαιρο είναι το παραπάνω κείμενο. Πριν λίγες μόλις εβδομάδες, η πρώην υπουργός Παιδείας, γνωστή και μη εξαιρετέα, Άννα Διαμαντοπούλου, έλεγε μεγάτη οργή μέσα στη Βουλή ότι "...Και εμείς παιδιά του λαού είμαστε. Είμαστε βγαλμένοι από τα σπλάχνα του λαού..." (Οκτώβριος 2011).

Προτροπή-προειδοποίηση προς άπαντες:

Σε επτά ημέρες ακριβώς από αυτή τη στιγμή οι κάλπες θα έχουν κλείσει. Ο καθένας θα έχει κάνει αυτό που έκρινε "σωστό" ή απλά "σκόπιμο". Από τώρα όμως θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι το τι θα ρίξουν (ή δεν θα ρίξουν) στην κάλπη αποτελεί ευχή και κατάρρα, ευθύνη ζωής, για ότι συμβεί από τις 7 Μαΐου και μετά στη χώρα, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για πολλές επόμενες γενιές.

Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Και η Ιστορία δεν γράφεται από τα "Ναι" και τα "Συγνώμη", δεν αναστρέφεται από καμία καθυστερημένη άφεση αμαρτιών. Καθορίζεται με πολύ πόνο, σε στιγμές "έκρηξης" σαν και αυτή, από τα λίγα, δύσκολα "Όχι".

69 σχόλια:

Jaga είπε...

Μια γεύση από αυτά που δεν ακούγονται στα ΜΜΕ, αλλά έρχονται:

*** Πριν 11 ημέρες:
"'Η ΕΕ μας εκβιάζει', λέει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας":
>> http://www.palo.gr/cluster/articles/pagosmia-nea/45/?clid=4662240

*** Πριν 5 ημέρες:
"Ουγγαρία: Ικανοποίηση στην ΕΕ για τη δέσμευση του πρωθυπουργού Όρμπαν για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας":
>> http://www.palo.gr/cluster/articles/pagosmia-nea/45/?clid=4705694

*** Πριν 4 ημέρες:
"Ουγγαρία: Κοντά σε συνομιλίες για οικονομική βοήθεια από ΕΕ και ΔΝΤ":
>> http://www.palo.gr/cluster/articles/pagosmia-nea/45/?clid=4712247

Δηλαδή η σειρά είναι:
1. Εκβιασμός από ΕΕ-ΔΝΤ
2. Επιβολή μη-κρατικής κεντρικής τράπεζας
3. Υποσχέσεις για δανειακή βοήθεια

Jaga είπε...

Σχετικά με το τι προμηνύεται για τη δική μας Αμυγδαλέζα και την ντροπή των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών:

"(Ουγγαρία) Στρατόπεδα συγκέντρωσης ... ανέργων!" (3/9/2011):
>> http://www1.rizospastis.gr/storyTextOnly.do?id=6417796&publDate=3/9/2011&textOnly=true

"...Η κυβέρνηση της χώρας στοχεύει να δημιουργήσει σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης...ανέργων! Θα προωθεί τους ανέργους σε έργα σε ολόκληρη τη χώρα, ανεξάρτητα απ' το πού διαμένουν αυτοί και οι οικογένειές τους - αναφορά γίνεται για βαριές χειρωνακτικές εργασίες - όπου θα διαμένουν σε τροχόσπιτα και θα παρακολουθούνται από συνταξιούχους αστυνομικούς! Ηδη, έχει γνωστοποιηθεί ότι θα περικοπεί η περίοδος επιδότησης της ανεργίας από τις 270 μέρες που ήταν έως σήμερα στις 90!

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε: «Εμείς δεν μιλάμε για παρακολούθηση, αλλά και για καθοδήγηση, διαχείριση και οργάνωση. Για να τοποθετήσει κανείς 300.000 ανθρώπους στο πρόγραμμα εργασιών, είναι μια περίπλοκη ιστορία που απαιτεί ακριβώς τις ικανότητες που έχει η αστυνομία»!..."


Καταλάβατε τώρα γιατί ζούμε πραγματικά την επέλαση του Δ' Ράιχ;

ΗΛΙΑΣ Τ. (ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ) είπε...

Μόνο αν ξυπνήσουν οι Έλληνες τα παιδιά του Δευκαλίωνα , ίσως πάλι αρχίσει να φωτίζει η Ελλάδα ,

τα παράξενα πιστεύω που
έχουν δημιουργηθεί τώρα και 1.700 χρόνια έχουν γίνει πλέον ένα με το πετσί μας ως δήθεν Ελληνικά ,

αν δεν ξεμπερδευτούμε ιδεολογικά
δεν θα μπορέσουμε να δούμε πραγματικά και γνήσια Ελληνικά.


Φιλοσοφώ
http://filosofv.blogspot.com/

ΕΛΛΗΝ ΟΝΟΜΑ
http://ellhnonoma.blogspot.com/

ΕΛΛΗΝ ΖΩΗ
http://ellhn-zwh.blogspot.com/

Ο παικτης.τυχερα παιχνίδια και όχι μόνο.
http://paikths.blogspot.com/

φωτογραφίες ζωής
http://fwtografieszwhs.blogspot.com/

Ο θετικός ο αρνητικός και Ο ουδέτερος
http://uet-arn-oud.blogspot.com/

Το σχόλιο μου είναι μία καθαρά προσωπική και ερασιτεχνική άποψη και δεν φέρει καμία δημοσιογραφική ή επιστημονική τεκμηρίωση ,
αν σας κινήσουν το ενδιαφέρον αυτά που γράφω μη τα δεχτείτε χωρίς να τα ψάξετε μόνοι σας , μπορεί να είναι όλα λανθασμένα .

Jaga είπε...

"Όσα μας κρύβουν για τον Ιούνιο" (30/4/2012):

>> http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=142493&catID=11

Για να μην πει κανείς ότι δεν ήξερε.

Jaga είπε...

"Πανωλεθρία χωρίς προηγούμενο" (30/4/2012):
>> http://topontiki.gr/article/34608

"...Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το ότι και οι δύο ξεφτισμένοι μονομάχοι, αλλά και οι μιντιακές προεκτάσεις τους, καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια, επιχειρηματολογία και ανόητες... «προβοκάτσιες» στην αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ, του Καμμένου και των λοιπών μνηστήρων της πάλαι ποτέ «δικομματικής» ψήφου και πολύ λιγότερη στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, η οποία, εκτός από εικονική, είναι εντελώς άνευρη και πληκτική...

...Η πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της «αντιμνημονιακής» αντιπολίτευσης, μέχρι σήμερα, εκ μέρους του απερχόμενου συνασπισμού εξουσίας κρίνεται εντελώς αποτυχημένη, καθώς στηρίχθηκε κυρίως σε αφορισμούς, συκοφαντίες και τη διάχυτη ανοησία που συνήθως διακρίνει τους πολιτικά πανικόβλητους. Αυτό ισχύει κυρίως όταν μιλάμε για τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία καταφανώς ωφελήθηκαν από τις βλακώδεις εναντίον τους συκοφαντίες...

...Κάπως έτσι άρχισαν οι αψυχολόγητες χοντράδες περί της υποτιθέμενης... «ταύτισης» (της αριστεράς) με τη Χρυσή Αυγή και τον Καμμένο!..."

Jaga είπε...

"Προεκλογικό «δωράκι» 18 δισ. ευρώ στις τράπεζες" (30/4/2012):

>> http://marketbeast.gr/?p=12479

"...Με διαδικασίες εξπρές και χωρίς την παραμικρή λαϊκή νομιμοποίηση οι δύο πιστοί μνημονιακοί συνεταίροι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ προχώρησαν την Παρασκευή (27/4), στην λήψη απόφασης για παροχή ρευσότητας ύψους 18 δις προς τις 4 μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , ως »ενδιάμεση λύση» μέχρι την ανακεφαλαιοποίησή τους...

...Την ώρα, όμως, που η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών αυτών δεν υπερβαίνει τα 5 δις είναι σκανδαλώδες το δημόσιο προχωράει χρηματοδότησή τους με ποσά που θα αγγίξουν τελικά τα 50 δισ. (βλ. προηγούμενο ρεπορτάζ εδώ), και να μην προχωράει στην κρατικοποίησή τους!...

...Από την άλλη, με την απόφαση αυτή ευνοείται η διαμόρφωση ενός ολιγοπωλιακού καρτέλ μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών στον χρηματοπιστωτικό χώρο, ενώ οι τράπεζες που θα μείνουν εκτός ανακεφαλαιοποίησης..."


Μόλις 9 ημέρες πριν τις εκλογές, η κατά τα άλλα "υπηρεσιακή" κυβέρνηση δίνει δωράκι, επιλεκτικά, σχεδόν 4 φορές της αξίας τους, σε τράπεζες.

Καταλάβατε τώρα γιατί καθυστέρησαν τόσο οι εκλογές;

Jaga είπε...

"H λίστα του Λουκά Παπαδήμου" (1/5/2012):

>> http://www.enikos.gr/politics/39507,H_lista_toy_Loyka_Papadhmoy.html

"Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και με τη νέα κυβέρνηση" (1/5/2012):

>> http://www.koutipandoras.gr/?p=19500

Ο μεγαλοτραπεζίτης διάλεξε την Πρωτομαγιά για να "παρέμβει" και να υπενθυμίσει στους πάντες, σε ψηφοφόρους και σε υποψήφια προς συγκυβέρνηση κόμματα, τις υπογραφές που έχουν πέσει για τους επόμενους 2-3 μήνες.

Η μιντιακή προεκλογική τρομοκρατία σε πλήρη εξέλιξη.

Jaga είπε...

"Αποχώρηση Γιούνκερ με πυρά σε γαλλογερμανικό άξονα" (2/5/2012):

>> http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=91148

"...Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε εάν η συμπεριφορά της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι ένας από τους λόγους της παραίτησής του και απάντησε θετικά.

«Το ότι η Γερμανία ισχυρίζεται ότι πρέπει να πληρώσει εκείνη τον λογαριασμό για όλες τις άλλες χώρες είναι μέρος του προβλήματος. Είναι μαζικά προσβλητικό για τους άλλους» είπε χαρακτηριστικά...."


Ήδη τα πρώτα καμπανάκια είχαν χτυπήσει από τον περασμένο Σεπτέμρβιο:

"Παραιτήθηκε ο Γιούργκεν Σταρκ από την ΕΚΤ" (9/9/2011):

>> http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63369372

"...πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι αιτία της παραίτησης του κορυφαίου στελέχους, είναι η διαφωνία του σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους από την κεντρική τράπεζα..."

"Σενάρια για πρόωρη παραίτηση Γιούνκερ" (10/9/2011):

>> http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63371094

"...Γερμανία και Γαλλία έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί η συμφωνία τους στην ανάληψη της ευθύνης της ζώνης του ευρώ από μια νέα οικονομική διεύθυνση, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι..."

Η κεντρική πολιτική και οικονομική σκηνή της ΕΕ σε πλήρη αποσύνθεση.

Γιατί δεν ανακηρύσσουν κατευθείαν Φύρερ για το Δ' Ράιχ να τελειώνουμε;

Jaga είπε...

"Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση 18 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες" (2/5/2012):

>> http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231193864

"...Το κυριότερο πρόβλημα, πάντως, είναι οι όροι της συμμετοχής των μετόχων στις αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι που θα ξεκαθαρίσει μετά τις εκλογές..."

Φυσικά "μετά τις εκλογές" τα διαδικαστικά. Το χρήμα τώρα. Για να είναι σίγουροι. Και μονο στις 4 συγκεκριμένες τράπεζες.

Jaga είπε...

"UN Agency Slams European Austerity Measures" (30/4/2012):

>> http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,830589,00.html

"A new report by the International Labor Organization has strongly criticized euro-crisis austerity measures. They have had "devastating consequences" for the job market, which could be entering a 'new and more problematic phase' worldwide, the report warns..."

Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει ρεκόρ Ευρωζώνης φέτος στο ποσοστό αύξησης της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο. Επιτέλους και μία πρωτιά!

Jaga είπε...

"Σόμπλε: Θα υπάρξουν συνέπειες εάν η νέα κυβέρνηση δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις" (4/5/2012):

>> http://topontiki.gr/article/34896

"...Εάν ο ελληνικός λαός στις κάλπες της Κυριακής εκλέξει μια πλειοψηφία που δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις, θα υποστεί τις συνέπειες προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε..."

Έχουν κλάσει μέντες λέμε.

Σε 24 ώρες, κάντε τους να ιδρώσουν από το φόβο.

Jaga είπε...

Σήμερα κανείς δεν πρέπει να πει σε κανέναν τι να ψηφίσει. Όλοι βέβαια (σχεδόν) ξέρουν τι να μην ψηφίσουν.

Το ευχάριστο της υπόθεσης, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι ότι για πρώτη ίσως φορά οι ελληναράδες του φραπέ γίνονται (σε μεγάλο ποσοστό) Έλληνες και παίρνουν στα σοβαρά τις εκλογές.

Βέβαια δεν αλλάζει ο κόσμος μέσα σε μία Κυριακή. Αλλά όπως λέει και η γνωστή ατάκα:
"Big things have small beginnings."

Jaga είπε...

Μια φράση για τα αποτελέσματα των εκλογών: ανάμεικτα συναισθήματα.

Τα τρία σημαντικότερα σημεία:

1. Τα μνημονιακά παραμάγαζα μας άφησαν χρόνους. Οφείλω να πω ότι περίμενα να μαζέψουν αθροιστικά (όλα μαζί) γύρω στις 155 έδρες, ώστε να κάνουν κουτσά-στραβά μια νέα συγκυβέρνηση. Όχι ότι τώρα έχει αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο πλέον. Ειδικά η ΝΔ, αντί για 20,5% που υπολόγιζε, έχασε ένα 2% που πήγε κατευθείαν στη ΧΑ (7% αντί για 5%). Έτσι, παρόλο που δεν μπήκε το 8ο κόμμα στη Βουλή, άρα κατέβηκαν περισσότερο τα ποσοστά αυτοδυναμίας, παρόλα αυτά πάλι δεν κατάφεραν να περάσουν το κρίσιμο όριο του 34% και έμειναν στο 32%.

2. Ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου κατάφερε το ακατόρθωτο, να εξασφαλίσει το αδιέξοδο. Το ποσοστό του πρώτου κόμματος είναι ίδιο με αυτό των κομμάτων εκτός Βουλής (αθροιστικά), αλλά παρόλα αυτά διασφαλίζει πάνω από το 1/3 των εδρών και ταυτόχρονα δεν μπορεί αν κάνει κυβέρνηση. Άψογο.

3. Η πραγματική "κληρονομιά" 2,5 χρόνων μνημονίου είναι οι 21 έδρες στη ΧΑ. Εϊναι απόλυτα φυσιολογικό, ως φαινόμενο, και ίσως να είναι καλύτερα έτσι. Αρχίζει πλέον η έκθεσή τους στα ΜΜΕ και ο κόσμος θα διαπιστώσει πως δεν πρόκειται απλά για "ένα μία ακόμα επιλογή". Ήδη τα καραγκιοζιλίκια ξεκίνησαν εχθές με τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε αν οι ΝΔΠΑΣΟΚ θα καταφέρουν να διασφαλίσουν, με κάθε μέσο, μερισκούς "αποσχίσαντες" από Καμένο και ΔΗΜΑΡ, ώστε να κάνουν συγκυβέρνηση όπως ήταν αναμενόμενο.

Αν αποτύχουν, και βάσει του εκλογικού νόμου, είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει εναλλακτική συγκυβέρνηση με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο λόγω νοοτροπίας και κομματικών στεγανών, αλλά κυρίως γιατί αυτό θα αναγκάσει τους "απένατι" στο εξωτερικό να καταφύγουν σε άλλες λύσεις, κάθε άλλο παρά αμιγώς πολιτικές, που δεν συμφέρουν κανέναν.

Άρα, κάθε άλλο παρά απογοητευτικό το αποτέλεσμα. Αλλά θα πρέπει όλοι να ξέρουν ότι σε κάθε μάχη υπάρχουν απώλειες και καμία νίκη δεν έχρεται χωρίς κόστος.

Jaga είπε...

Για όσους δεν το κατάλαβαν, το κύριο στοιχείο περισυλλογής αυτή τη στιγμή δεν αφορά στο ποια κόμματα πήραν τι ποσοστά, αλλά που πήγε το 7% των πρώην "νοικοκυραίων" που ψήφιζαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ.

Μόλις τα καραφλά παιδιά θα σκάσουν στη Βουλή με στρατιωτικά και απλωμένα χέρια, θα καταλάβουν ελπίζω όλοι ότι το "εγερθητο" (έτσι ακριβώς) που φώναζαν εχθές στους δημοσιογράφους δεν είναι τσαμπουκάς αλλά ολόκληρη νοοτροπία.

Ας ελπίσουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ξαναγίνουν εκλογές, ώστε ο κόσμος να διορθώσει σύντομα αυτό το singularity point της όλης διαδικασίας.

Jaga είπε...

Γενικό σχόλιο:

Ελπίζω να κατάλαβαν τώρα, ακόμα και αυτοί που έριχναν χολή καθημερινά, τι εννοούσα όταν έλεγα ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση και να προκύψει, δεν θα έχει ουσιαστική νομιμοποίηση.

Ο λόγος είναι ο εκλογικός νόμος. Όπως είναι τώρα, μαζί με τα αντίστοιχα άρθρα του Συντάγματος ως έχουν σχετικά με τη δημιουργία κυβέρνησης (αμιγώς κομματικής), για να σχηματιστεί αυτή τη στιγμή κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε κάποιοι να αθετήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

Ήδη έχει ξεκινήσει από ΝΔΠΑΣΟΚ, στρίβοντας 180 μοίρες και συζητώντας τώρα (πάλι) για συγκυβέρνηση.

Jaga είπε...

Αναλυτικά για τις εκλογές:

"ΠΑΣΟΚ- ΝΔ σε θεραπεία-σοκ. Του Σ. Κούλογλου" (7/5/2012):

>> http://tvxs.gr/news/omada-tvxs/pasok-nd-se-therapeia-sok-toy-s-koylogloy

"Επτακομματική Βουλή, χωρίς ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη και Οικολόγους" (7/5/2012):

>> http://tvxs.gr/news/ekloges-2012-enimerosi/eptakommatiki-boyli-xoris-laos-mpakogianni-kai-oikologoys

"Τσίπρα, Βενιζέλο, Κουβέλη συναντά ο Σαμαράς" (7/5/2012):

>> http://tvxs.gr/news/ekloges-2012-enimerosi/entos-tis-imeras-i-diereynitiki-entoli-ston-antoni-samara

"Το «μονοεδρικό» ΠΑΣΟΚ και οι «πρωταγωνιστές» που έγιναν κομπάρσοι" (7/5/2012):

>> http://tvxs.gr/news/ekloges-2012-afieroma/monoedriko-pasok-kai-oi-protagonistes-poy-eginan-komparsoi

Αλλά και στη Γαλλία φαίνεται ότι κάτι άλλαξε, με τον "μικρό Ναπολέοντα" (Σαρκοζί) να πηγαίνει και αυτός πρόωρα σπίτι του.

"Ολάντ: «Αρχή ενός κινήματος κατά της λιτότητας ανατέλλει παντού»" (7/5/2012):

>> http://tvxs.gr/news/kosmos/olant-arxi-enos-kinimatos-kata-tis-litotitas-anatellei-stin-eyropi

Jaga είπε...

"Έπεσε διάνα το exit poll" (7/5/2012):

>> http://www.makthes.gr/news/politics/87824/

...'Η αλλιώς πως μπορεί κάποιος να "επαληθευτεί" χρησιμοποιώντας κατάλληλα τη στατιστική.

Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, όχι μόνο έβαλαν μαζί από κοινού όλες τις δημοσκοπικές τους μετρήσεις, αυξάνοντας έτσι το δείγμα, αλλά έβαλαν και ένα περιθώριο 3% σε όλες τις προβλέψεις. Έτσι, η πιθανότητα να βγούνε εκτός προβλέψεων ήταν ουσιαστικά μηδενικό, βάσει των αντίστοιχων σττιστικών μέτρων (confidence levels).

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 7μμ ακριβώς όταν ανακοινώθηκαν τα exit polls, στις τηλεοράσεις εμφάνιζαν ως "διαφορετικές" προβλέψεις 4-5 εταιρίων, ενώ από κάτω εμφάνιζαν ακριβώς τα ίδια νούμερα με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου.

Άντε τώρα να εξηγήσεις στον κάθε καλοκάγαθο παππούλη ότι το "έπεσαν μέσα" δεν σημαίνει στην ουσία τίποτα.

Jaga είπε...

"«Η Ελλάδα να γίνει ευρωπαϊκό προτεκτοράτο», προτείνει ο Στραουμπχάαρ" (7/5/2012):

>> http://topontiki.gr/article/34980

"...Να μετατραπεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό προτεκτοράτο, για να μπορέσει αυτό το «αποτυχημένο κράτος να προστατευθεί από όσους επωφελούνται από την κρίση» πρότεινε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου (HWW), Τόμας Στραουμπχάαρ.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα «αποτυχημένο κράτος», ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορεί να αμυνθεί με τις δικές της δυνάμεις. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως η Γερμανία μπορεί να της παράσχει «συμβουλευτική και πρακτική υποστήριξη για τη δημιουργία λειτουργικών κρατικών δομών, καθώς απέκτησε σημαντική εμπειρία με τη διαδικασία της επανένωσης»..."


Τουλάχιστον με την είσοδο της ΧΑ στη Βουλή, οι Γερμαναράδες νεοναζί δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία ότι δεν βρίσκουν εδώ ανρθώπους να τους καταλαβαίνουν...

Jaga είπε...

"Άτακτη υποχώρηση του ΔΝΤ στην Ρουμανία ύστερα από τον καταποντισμό των «μνημονιακών»" (7/5/2012):

>> http://troktiko.eu/2012/05/atakth-upochorhsh-tou-dnt-sthn-roumania-ustera-apo-ton-katapontismo-ton-mnhmoniakon/

"...Αξίζει να σημειωθεί και να υπογραμμιστεί, πως η κυβέρνηση κατέληξε χθες σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αποκατάσταση μισθών και την ελάφρυνση των αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων, που είχαν προκαλέσει κάθετη πτώση του βιοτικού επίπεδου..."

No comment...

Jaga είπε...

Στήνεται η παγίδα:

(ενημερωτικό ΕΒΕΑ):
"ΣΕΒ: Κυβέρνηση με συμμετοχήτου ΣΥΡΙΖΑ ή νέες εκλογές" (7/5/2012)

"Πρωθυπουργό από την Αριστερά θέλει ο Βενιζέλος" (7/5/2012):
>> http://www.protothema.gr/ekloges/article/?aid=195702

Επίσης η Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Από αύριο, όταν θα έχει αποτύχει και η διερευνητική εντολή κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ (μόνο), κρίνεται το πραγματικό στοίχημα. Αν δηλαδή θα υπάρξει άλλη μια συγκυβέρνηση τύπου Παπαδήμου, αυτή τη φορά εμπλουτισμένη με μερικούς ακόμα "προθύμους" της δήθεν αριστεράς.

Jaga είπε...

"Χρυσή Αυγή: «Θα πρέπει να μάθετε να πειθαρχείτε»" (7/5/2012):

>> http://www.newsnow.gr/article/84994/xrysi-avgi--tha-prepei-na-mathete-na-peitharxeite.html

Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, ο νέος βουλευτής κατάφερε να καταγγείλει νοθεία στις εθνικές εκλογές και να πει ότι πρέπει όλοι να μάθουν να πειθαρχούν σε στρατιωτικά παραγγέλματα μελών ναζιστικής οργάνωσης.

Δηλαδή πόσο πιο λάθος μπορεί να ψηφίσει ο στόκος Έλληνας ψηφοφόρος;

Jaga είπε...

Η κατάσταση έχει ως εξής:

- Πολύ σωστό το αίτημα για νέα επιστολή ακύρωσης των προηγούμενων γραπτών δεσμεύσεων ΝΔΠΑΣΟΚ προς τρόικα. Χωρίς αυτό, είναι φανερός ο καιροσκοπισμός και η παγίδα που στήνουν οι αμετανόητοι υπαλληλίσκοι της τρόικας εσωτερικού.

- Πολύ λάθος ο χειρισμός του όλου θέματος εκ μέρους ΣΥΡΙΖΑ-Καμένου-ΔΗΜΑΡ στα ΜΜΕ, γιατί αντί να συμφωνήσουν από κοινού στο παραπάνω και σε 2-3 βασικά πράγματα, ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι έχουν την πρωτοβουλία κινήσεων.

- Μονομερής καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και ακύρωση των μνημονίων σαφώς και φέρει τον κίνδυνο η ΕΚΤ να κλείσει την κάνουλα των ευρώ προς τις τράπεζές μας. Αλλά δεν μπορούν να μας πετάξουν εκτός ευρώ με το έτσι θέλω. Εδώ λοιπόν επανέρχεται, σνισχυμένο, το "Chicken game". Μόνο που τώρα τα αντιμνημονιακά κόμματα έχουν το πλεονέκτημα του momentum και της λαϊκής νομιμοποίησης. Δηλαδή δείχνουν πολύ πιο αξιόπιστα όταν λένε ότι δεν θα κάνουν πίσω.

- Με βάση το παραπάνω, οι τροικανοί έχουν δύο επιλογές: (α) κόψιμο των χρημάτων προς Ελλάδα και τίναγμα της Ευρωζώνης στον αέρα, ή (β) χαλάρωμα των συμβάσεων, έστω και προσωρινά, ώστε να μείνουν στο παιχνίδι.

- Δυστυχώς, τώρα φανερώνεται πλήρως το πρόβλημα του να έχεις μη-κρατική κεντρική τράπεζα, που μάλιστα "εκδίδει" νόμισμα με την άδεια άλλης (ξένης) κεντρικής τράπεζας. Αν η ΤτΕ ήταν κρατική, θα υπήρχε πάντα το χαρτί της έκδοσης εθνικού νομίσματος και το εσωτερικό πρόβλημα θα λυνόταν μέσα σε 1-2 χρόνια, σε συνθήκες λιτότητας φυσικά. Τώρα που η ΕΚΤ ελέγχει πλήρως τη ρευστότητα σε ευρώ (=> δεδομένη και απόλυτα ελεγχόμενη λιτότητα), αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο και ίσως αδύνατο εντός Ευρωζώνης (εκτός αν παίξουν καλά το παιχνίδι οι δικοί μας).

- Σε κάθε περίπτωση, η οργισμένη αντίδραση του Antonis στο αίτημα της απόσυρσης των υπογραφών δείχνει τον πανικό του. Τουλάχιστον ο Βουβουζέλος έχει μυαλό και δεν μιλάει πολύ προς το παρόν, τον αφήνει αν εκτίθεται μόνος του.

Αν δεν υπάρξει καραμπόλα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με "αποσχίσαντες" Καμένου και ΔΗΜΑΡ που θα στηρίξουν ΝΔΠΑΣΟΚ, είναι φυσικό επόμενο να ξαναπάμε άμεσα σε εκλογές. Και βάζω στοίχημα ότι δεν θα υπάρξει κανένα "πιστωτικό γεγονός" μέχρι τότε, παρόλες τις παπάρες που τσαμπουνάει ο Σαχινίδης και τα γκεμπελίστικα κανάλια.

Τότε θα δούμε πραγματικά σε ποιο βαθμό οι εταίροι μας φοβούνται ή όχι την έξοδό μας από την Ευρωζώνη, άσχετα με το τι λένε δημόσια. Ελπίζω να "διαβάσουν" σωστά τις αντιδράσεις τους αυτοί που πρέπει.

Jaga είπε...

Ρετάρισμα Βουβουζέλου, πριν και μετά τις εκλογές:

>> http://www.youtube.com/watch?v=nLjFTPFRSrM

Καταλάβατε τώρα γιατί ο Τσιπράκος ζήτησε έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τον "κρεμμάσουν" την κρίσιμη στιγμή οι αμετανόητοι;

Jaga είπε...

Λυπάμαι που πολλοί θα στεναχωρηθούν εδώ μέσα, αλλά μάλλον φαίνεται να επιβεβαιώνομαι (όχι μόνο εγώ), έστω και με πιο δύσκολα ποσοστά.

Ο Κουβέλης έχει μπροστά του δύο επιλογές: να παραμείνει σταθερός και ουδέτερος (βάσει ποσοστού), στηρίζοντας "χαλαρά" την αριστερίζουσα βιτρίνα του κόμματος, ή να κάνει στροφή 180 και να ντυθεί στα υπουργικά του, με αντάλλαγμα να στηρίξει τη μνημονιακή συγκυβέρνηση 2.0 που ψήνεται.

Φαίνεται πως κλίνει προς το δεύτερο. Φαίνεται πως βρέθηκαν οι περίφημοι "αποσχίσαντες". Η σχηματιζόμενη συγκυβέρνηση λαμβάνει την μη-νομιμοποιημένη της μορφή, ακριβώς όπως λέγαμε πολλοί πριν τις εκλογές.

Εχθές στη ΝΕΤ ο Ψαριανός έδωσε show. Μόλις κάποιος άρχισε να λέει στην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι δυνατό να μην καταγγέλλει στον Όλι Ρεν τις ωμές παρεμβάσεις των Ευρωπαίων στα εσωτερικά της χώρας μας, ο Ψαριανός κουνούσε τα χέρια και έλεγε "..χαιρετίστε τις Βρυξέλλες, γιατί μπορεί και να μην τις ξαναδούμε". Ελπίζω να είναι περήφανοι αυτοί που τους πίστεψαν και τους ψήφισαν.

Το ευχάριστο είναι πως αυτή τη φορά το κράξιμο θα είναι τόσο μεγάλο που δεν θα έχουν τρόπο να αντέξουν το 5μηνο όπως οι προηγούμενοι.

Jaga είπε...

"ΣΥΡΙΖΑ: Αρνούνται τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Blackrock για τη δημόσια περιουσία" (10/5/2012):

>> http://topontiki.gr/article/35180

"...στην απάντησή του ο Ο. Ρεν, αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση της BlackRock, τονίζοντας ότι «οι ζητούμενες πληροφορίες παραμένουν εμπιστευτικές μέχρι τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων των τραπεζών για ολόκληρο το έτος 2011»..."

"Δριμύ κατηγορώ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κατά ΣΥΡΙΖΑ για την παραμονή στο ευρώ" (10/5/2012):

>> http://tvxs.gr/news/ekloges-2012-enimerosi/gia-tyxodioktikes-antilipseis-katigorei-syriza-o-benizelos

"...Παράλληλα δριμεία επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ, κατηγορώντας τον ότι με την εμμονή του στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης, που συνιστά πτωχευτικό γεγονός και αποτελεί ρήξη με την ευρωζώνη, δυσχεραίνει την πολιτική συννενόηση..."

Αυτό ακριβώς εννοώ όταν λέω ότι αν στο ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑνεξΕλλ είχαν μυαλό ήδη θα είχε λυθεί το πρόβλημα.

Αντί να κάθονται και να κουβεντιάζουν με τον κάθε καταδικασμένο αρχηγό πρώην κόμματος, θα έπρεπε ήδη να είχαν τελειώσει μαζί τους σε dt, ξεβρακώνοντάς τους και δείχνοντας ακριβώς τι εκπροσωπούν και τι έχουν στο μυαλό για τη συνέχεια.

Επιτέλους είναι καιρός ο καθένας να δηλώσει πεντακάθαρα τις προτεραιότητές του. Τα εντός-εκτός ευρώ και άλλα τέτοια κουραφέξαλα είναι ασκήσεις sudoku για τους δανειστές-τοκογλύφους. Οι δικοί μας πολιτικοί οφείλουν να αποφασίζουν βάσει των όσων εκπροσωπούν, δηλαδή των ντόπιων ιθαγενών.

Και όποιος νομίζει ότι "ξέρει καλύτερα" από τους ψηφοφόρους του, ας ψηφίσει ΧΑ.

Jaga είπε...

Μετά το απίστευτο κράξιμο που έφαγε σε χρόνο dt ο παπούλης της ΔΗΜΑΡ, τελικά μπορεί και να μην το κάνει.

Αυτή τη στιγμή είναι όλοι πάνω από τα τηλέφωνά τους και βάζουν λυτούς και δεμένους να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους.

"Πίεσαν τον Μπαρόζο να επέμβει στα "εσωτερικά" της Ελλάδας, καταγγέλλει ο Γ. Δραγασάκης" (11/5/2012):
>> http://tinyurl.com/css3z76

Και η ομολογία της ντροπής (για την ΕΕ ολόκληρη):

"Το μνημόνιο σκοπίμως ήταν τόσο σκληρό! Παραδοχή-σοκ από την Μέρκελ" (11/5/2012):
>> http://tinyurl.com/cra8qkv

"...οι σκληρότατοι όροι που περιελάμβανε το ελληνικό πακέτο -και που φυσικά είναι κυρίως γερμανική… συνταγή-, δεν ήταν αναγκαίοι για την αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας αλλά θα εφαρμοστούν προς παραδειγματισμό άλλων «κακών μαθητών» της Ευρωζώνης..."

Όταν τα γράφαμε μερικοί (λίγοι) ήδη από το 2010, τα τσιράκια των μνημονιακών έσκιζαν τα καλτσόν τους και έλεγαν τι είναι αυτά που λέτε, οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, θέλουν να μας σώσουν και άλλα τέτοια. Τώρα που τα γράφει η WSJ, ας βγούνε να πούνε τα ίδια.

Και μια και άρχισαν να λένε αλήθειες:

"Bloomberg: 'Χρωστά πολλά' η Αθήνα για να την εγκαταλείψουν" (11/5/2012):
>> http://topontiki.gr/article/35252

"...«Με την Ελλάδα να χρωστά ποσά αντίστοιχα του μεγέθους της οικονομίας της Ελβετίας, οι επιπτώσεις για τους φορολογουμένους στα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα είναι καταστροφικές, εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Από την άλλη μεριά, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, Τζον Γουιτάκερ, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα έχει ισχυρά χαρτιά διαπραγμάτευσης για να πείσει τους δανειστές της να χαλαρώσει η λιτότητα», καθώς όλοι φοβούνται ότι η έξοδός της από την Ευρωζώνη θα τους στοιχίσει σε χρήματα και πολιτικό κεφάλαιο»..."


Το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο η Τσιπροπαρέα να καταφέρει από μόνη της να ορθώνει για πολύ ανάστημα απέναντι σε όλους. Αλλά θα δούμε. Ειδικά αν ξαναπάμε σε εκλογές, τα πράγματα δείχνουν Αρμαγεδώνα νούμερο 2 για τους ντόπιους σάπιους, και τότε ίσως να μην μπορεί πλέον να κάνει πίσω.

Όπου να 'ναι έρχονται και τα "...ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται".

Jaga είπε...

"Έγραψε γράμμα ο Παπαδήμος" (12/5/2012):

>> http://www.enikos.gr/economy/43210,Egraye_gramma_o_Papadhmos.html

"...έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να περάσουν τα 18 εκατομμύρια ευρώ, στο τραπεζικό σύστημα και από εκεί στην αγορά.

Στην επιστολή του χρησιμοποίησε τρεις φορές την λέξη «άμεσα»..."


Ρε τί 'ναι τούτος;
Είπαμε "once a banker, always a banker", αλλά αυτός πια δεν κρατιέται!

Αν δεν κάνω λάθος, το "άμεσα" δεν το έχει πει ούτε μια φορά για άλλα θέματα, ανεργίας, ανέχειας, και άλλες άγνωστες λέξεις (για αυτόν).

Jaga είπε...

Μέσα σε όλα που έχει πει ο Βαρουφάκης κατά καιρούς, το πιο εύστοχο είναι η παρότρυνσή του προς τις ελληνικές κυβερνήσεις να πούνε ότι δεν θέλουμε την επόμενη δόση των δανείων από την τρόικα.

Εδώ στην Ελλάδα φαίνεται να έχουμε συνδυάσει άρρηκτα την άρνηση της αποπληρωμής των τοκογλυφικών δανείων με την παραμονή μας στο ευρώ, και ειδικά μετά την εκταμίευση μόνο 4,2 εκ των 5,2 δις ευρώ αποκλειστικά για αποληρωμή τόκων (το υπόλοιπο 1 δις για εσωτερική κατανάλωση είναι ακόμα σε εκβιαστική αναμονή).

Έτσι, αρκεί να πούμε στην τρόικα, εντάξει, έχουμε κενό εξουσίας προς το παρόν, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, άρα μη μας στέλνετε άλλα λεφτά. Το "στέλνετε" φυσικά είναι προσχηματικό, καθώς όλοι ξέρουμε ότι στην Ελλάδα δεν μπαίνει ούτε ευρώ από αυτά τα νέα δανεικά.

Με τον τρόπο αυτό, οι δανειστές μας είναι αναγκασμένοι να παραδεχτούν αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή εμείς δεν θέλουμε νέα δανεικά, δεν τα χρειαζόμαστε άλλωστε για να επιβιώσουμε (έστω και δύσκολα), άλλα δεν νομιμοποιούνται να μας πιέζουν σε βαθμό κατάργησης της δημοκρατίας μας.

Περιμένουμε να δούμε ποιος θα έχει τα κότσια να διατυπώσει το παραπάνω πολύ απλό αίτημα, πριν τις επόμενες εκλογές.

Jaga είπε...

"Κρατικός προϋπολογισμός: Μειώθηκαν τα έσοδα παρά τα σφαγιαστικά μέτρα" (12/5/2012):

>> http://marketbeast.gr/?p=16899

"...Μειωμένα κατά 530 εκατ. ευρώ, εμφανίζονται τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού το τετράμηνο Γενάρη – Απρίλη 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο, παρά τα εξοντωτικά μέτρα που πήρε η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου τον προηγούμενο Νοέμβρη...

...Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα προ επιστροφής φόρων του Τακτικού Προϋπολογισμού το τετράμηνο Γενάρη – Απρίλη 2012 ανήλθαν στα 5,59 δισ. ευρώ, έναντι 16,10 δισ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2011...

...Στο σκέλος των δαπανών, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν στα 25,29 δισ. ευρώ, λόγω της μεγάλης αύξησης των τόκων που καταβλήθηκαν για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους. Ειδικότερα, οι πληρωμές τόκων ανήλθαν στα 7,42 δισ. ευρώ, έναντι 3,82 δισ. που καταβλήθηκαν το 2011...

...Με δεδομένα αυτά, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 9,10 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7,37 δισ. το 2011..."


Με άλλα λόγια, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2/3 και το έλλειμμα φαίνεται να αυξάνει σταθερά, όπως είχαν προβλέψει όλοι, πλην της τρόικας και της μαύρης συγκυβέρνησης.

Ολοταχώς προς πρωτογενή πλεονάσματα!

Jaga είπε...

Από το ενημερωτικό του ΕΒΕΑ (14/5/2012):

"...Σε 9,098 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρώτο τετράμηνο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, παρουσιάζοντας αύξηση 23% σε σχέση με πέρυσι. Υστέρηση έναντι των στόχων κατά 335 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν τα έσοδα, που έφτασαν τα 14,654 δισ. ευρώ. Χαμηλότερα του στόχου, αλλά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι οι δαπάνες, συγκράτηση ωστόσο παρουσιάζει το πρωτογενές έλλειμμα σε 1,679 δισ. ευρώ (έναντι 3,555 δισ. ευρώ πέρυσι)..."

Jaga είπε...

Τρίτη ορθή στρατηγική κίνηση (μας εκπλήσσει!) του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μία εβδομάδα, αν φυσικά ευσταθούν τα περί σχεδίων εκτροπής:

"Συνταγματικό πραξικόπημα;" (14/5/2012):

>> http://www.koutipandoras.gr/?p=20228

"...θα θέσει απέναντι στο άρθρο 37, το άρθρο 84.Το άρθρο εκείνο δηλαδή που προβλέπει τι γίνεται σε περίπτωση πρόταση μομφής σε κυβέρνηση. Όταν ήδη υπάρχει αλλά για κάποιο λόγο αμφισβητηθεί. Σύμφωνα με το 84, αν υπάρξει πρόταση μομφής, ή η ίδια η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε μπορεί να την πάρει με 120 ψήφους και 60 απουσίες. Αυτό είναι σαφώς διαφορετικό από την επιβεβαίωση εντολής στη Βουλή με 151 ψήφους κατά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας..."

Αν ακούσετε στα κανάλια για σχηματισμό Βουλής και συγκυβέρνησης έστω και για ένα 24ωρο, μάλλον δεν θα πρόκειται για σενάριο συνομοσιολογίας.

Jaga είπε...

(Reuters): "Greece to pay May 15 bond - govt official" (15/5/2012):

>> http://www.reuters.com/article/2012/05/15/greece-bond-idUSA8E8GD00G20120515

Το περίφημο ομόλογο υπό αγγλικό δίκαιο που ο Σαχινίδης έλεγε πως πρόκειται να θέσει την Ελλάδα εκτός ευρώ αν δεν υπάρξει κυβέρνηση μέχρι σήμερα, τελικά οι "εταίροι" μας αποφάσισαν πως πρέπει να πληρωθεί, δηλαδή να μας το χρεώσουν και αυτό στα δανεικά.

Στους επόμενους μήνες και ίσως χρόνια, αυτή η απόφαση ίσως αποτελέσει τη βάση για τους ΈΛληνες μικρο-ομολογιούχους και τα δημόσια ταμεία που "κουρεύτηκαν" με το PSI, ώστε να εκδικάσουν τις αποφάσεις και να διεκδικήσουν τα χρήματά τους πίσω, από το κράτος ή και από την ίδια την ΤτΕ που τα υπέγραψε (ως αποκλειστικός διαχειριστής).

Jaga είπε...

Όσο ακούμε την τρομοκρατία των ΜΜΕ αυτές τις μέρες, μην ξεχνάμε την αντίστοιχη τρομοκρατία που υπήρχε ακριβώς πριν το κλείσιμο του PSI:

"Fitch Says Greece Will Default By March 20 Bond Payment" (17/1/2012):

>> http://www.zerohedge.com/news/fitch-says-greece-will-default-march-20-bond-payment

Όπως τότε, έτσι και τώρα, κάποιοι αυτή τη στιγμή βγάζουν τρελά λεφτά στην αγορά παραγώγων (CDS) και σε ελληνικά ομόλογα που τώρα αγοράζουν και αμέσως μετά θα πουλήσουν, μόλις δημιουργηθεί "βιώσιμη κυβέρνηση" και η χρεωκοπία αποφευχθεί, για 10η ή 11η φορά από το 2010.

Jaga είπε...

"ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ" (14/5/2012):

>> http://taxalia.blogspot.com/2012/05/blog-post_3295.html

"...Και θέλω να απαντήσω σ’ αυτό, τι έχουμε να χάσουμε, ας πάμε στη δραχμή, τι έχουμε να χάσουμε παραπάνω απ’ ότι χάσαμε; Την ελευθερία μας λοιπόν, ότι θα κυκλοφορούν συμμορίες με καλάσνικοφ αυτοί οι οποίοι θα καταλύσουν τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, την αστυνομία και θα κυριαρχεί ο ένας πάνω στον άλλον ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η συμμορία του και πόσα καλάσνικοφ έχει. Δηλαδή θα πάμε πια σε εμφύλιο πόλεμο..."

Ο "καταλληλότερος" υπουργός Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με τα κανάλια, αφού κρέμασε στα μανταλάκια ναρκωμανείς ιερόδουλες με AIDS λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές (ο Συνήγορος του Πολίτη σήμερα τον εγκαλεί για την απόφαση ως παράνομη), τώρα διατυμπανίζει ξεδιάντροπα χωρίς καμία αυτοσυγκράτηση ότι λίγο-πολύ αν δεν ψηφίσουμε υπέρ μνημονίου θα πάμε σε εμφύλιο πόλεμο και ένοπλο χάος.

Κάποιος να τον μαζέψει γιατί έχει γίνει πια γελοίος. Και όχι μόνο αυτό, δίνει και πάτημα να γελοιοποιούμαστε και εμείς ως χώρα με τις ασυναρτησίες του:

"Guardian: Κίνδυνος με ένοπλες συμμορίες με καλάσνικοφ στην Αθήνα!" (15/5/2012):

>> http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=41826&Itemid=85

Jaga είπε...

Οφείλω να ομολογήσω ότι υποτίμησα τις 5-6 έδρες (ή έστω τη 1) που έλλειπε από ΝΔΠΑΣΟΚ για να ξανακάνουν συγκυβέρνηση.

Όπως επίσης υποτίμησα τη δύναμη του κραξίματος από τα social media, τα οποία σε αυτή την αναμέτρηση έπαιξε σπουδαίο μετεκλογικό ρόλο στο ξεβράκωμα παλιών αλάνθαστων συνταγών "μαγειρέμματος" πίσω από κλειστές πόρτες.

Πιστοποιώντας την εξαίρεση, όλοι παρέμειναν στις αρχικές προεκλογικές θέσεις τους (έστω και συγκεκαλυμμένες) και καταλήξαμε στο φυσικό επόμενο να ξαναπάμε σε εκλογές.

Το τι θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές δεν είναι καθόλου σίγουρο, καθώς θα μιλάμε για εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Πάντως ολόκληρος ο κόσμος ήδη μιλά για το "φαινόμενο της πεταλούδας" που ήδη έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα εδώ και μερικές μέρες.

Jaga είπε...

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καμία σχέση με το εν λόγω κόμμα, απλώς θέλω να επισημάνω ότι κατά 99% έχουν προσλάβει συμβούλους στρατηγικής. Δεν εξηγείται αλλιώς ο αναπάντεχα αποτελεσματικός (για το κόμμα) τρόπος χειρισμού του μετεκλογικού τοπίου.

Για ανακεφαλαίωση, οι τέσσερις στρατηγικές κινήσεις "ελιγμού" που επέτρεψαν στο ΣΥΡΙΖΑ να ανακόψει το σχηματισμό μνημονιακής συγκυβέρνησης και να πάει σε επόμενες εκλογές με σοβαρές πιθανότητες να αυξήσει τα ποσοστά του:

1. Ήδη από το βράδυ των εκλογών, ο Τσίπρας καλείται σε πολύ ήπιους και συνεναιτικούς τόνους να συγκυβερνήσει με ΝΔΠΑΣΟΚ. Όταν ο Τσίπρας θέτει ως προϋπόθεση την επίσημη απόσυρση των υπογραφών τους (προς τρόικα) γαι την άνευ όρων στήριξη του μνημονίου, Βενιζέλος και Σαμαράς μετατρέπονται σε αφηνιασμένους κατήγορους των πάντων, που η χώρα θα πάει ακυβέρνητη προς την καταστροφή. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ γλιτώνει την πρώτη παγίδα ή καλύτερα το "καρότο".

2. Επιχειρείται δεύτερος γύρος προσεγγίσεων προς ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ΔΗΜΑΡ. Ο Κουβέλης προβάλλεται ως "σύντροφος συναγωνιστής" και τον καλεί να συνεργαστούν όλοι μαζί με ΝΔΠΑΣΟΚ σε συγκυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει αυτή τη φορά ως όρο τη σαφή δέσμευση όλων ότι θα παγώσουν οριστικά και στη συνέχεια θα καταργηθούν όλοι οι νόμοι των χαρατσιών και των περικοπών, τουλάχιστον όσων ήδη εκκρεμούν για τον Ιούνιο. Ο πάντα ήπιος ΚΟυβέλης εμφανίζεται να βγαίνει από τα ρούχα του. Οι υπόγειες διερευνητικές διαβουλεύσεις, για μονομερή συνεργασία και στήριξή του σε ΝΔΠΑΣΟΚ ναυαγούν μέσα σε λίγες ώρες, όταν στα social media (κυρίως) είναι φανερό πως μια τέτοια κίνηση θα σημαίνει την πολιτική του καταδίκη. Έτσι, η ΔΗΜΑΡ παραμένει στην αρχική θέση-όρο για συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ σε συγκυβέρνηση και το σχέδιο #2 ναυαγεί.

3. Ο πάντα υπέρμετρα "πρόθυμος" Παπούλιας κανονίζει μία ακόμα, εκτός πρωτοκόλλου, συνάντηση μεταξύ ΝΔΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ως τελευταία ελπίδα συγκυβέρνησης. Κυκλοφορούν φήμες ότι αν ορκιστεί οποιαδήποτε κανονική (όχι υπηρεσιακή) κυβέρνηση, μπορεί αυτομάτως να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, όχι η αρχική αλλά ως πρόταση μομφής. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζονται 150+1 αλλά 120+1 ψήφοι από τη Βουλή. Οι του ΣΥΡΙΖΑ μυρίζονται τη δεύτερη παγίδα και αρνούνται να παραστούν σε αυτή την άτυπη συνάντηση, έτσι ναυαγεί και το σχέδιο #3.

4. Καταλήγοντας στη συνάντηση για το σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης (για τις επόμενες εκλογές), ο Τσίπρας αποφασίζει να προτείνει ως πρωθυπουργό ένα πρώην μεγαλοστέλεχος από το "βαθύ ΠΑΣΟΚ", τον Αρσένη. Ξέρει πολύ καλά ότι ΝΔΠΑΣΟΚ θα αρνηθούν πάραυτα, αλλά στο μεταξύ κερδίζει ακόμα περισσότερους πόντους, ειδικά όταν αποκαλύπτει πως η πρόταση των δύο, όπως και του Παπούλια (αλλοίμονο...) είναι να παραμείνει ο Παπαδήμος μέχρι και τις επόμενες εκλογές. Η πρόταση Καμένου για πρωθυπουργό από το δικαστικό σώμα είναι το τελιωτικό χτύπημα, γιατί ουσιαστικά δεν μπορεί να μην γίνει αποδεκτή (αυτό προβλέπεται από το Σϋνταγμα άλλωστε).

Jaga είπε...

Σύνοψη:

- ΝΔ: Φανερός ο πανικός και η απελπισία, αστείες δηλώσεις "μετώπου" και "συσπείρωσης", όταν τα δύο μοναδικά μέρη που θα μπορούσε να αντλήσει ψήφους, η Μπακογιάννη και ο Μάνος, αθροίζουν ένα +3% με το ζότι, ενώ ταυτόχρονα η ίδια αυτή η κίνηση φαίνεται να κοστίζει το διπλάσιο. Ετοιμάζονται να καταλήξουν (ξανά) στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- ΣΥΡΙΖΑ: ενισχυμένος από τις εκλογές και με θετική τάση, είτε θα επέβαλλε συγκυβέρνηση με τους δικούς του όρους είτε θα πήγαινε σε νέες εκλογές, για ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά.

- ΠΑΣΟΚ: Εδώ ο πανικός έχει χτυπήσει κόκκινο. Καθημερινά βουλευτές του κόμματος ξεκατινιάζονται στα κανάλια χωρίς καμία συναίσθηση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η επερχόμενη περαιτέρω μείωση των ποσοστών ουσιαστικά διαλύει και τυπικά το κόμμα. Απλά κολλημένοι στον τοίχο.

- ΑΝΕΞ.ΕΛΛ.: αιδαριώδεις χιερισμοί με το περίφημο non-paper Καμένου, αλλά πολύ σωστή στάση απέναντι στο αντίστοιχο non-paper Παπαδήμου, το οποίο αρνήθηκαν να παραλάβουν ανυπόγραφο. Ακόμα σκέφτονται αν το ποσοστό τους ισχύει ή αν θα κατρακυλήσουν πολύ χαμηλότερα.

- Χ.Α.: Αφού τσίμπησαν σχεδόν 7% στις εκλογές κρατώντας το τσόμα τους ερμητικά κλειστό, τώρα που τα κανάλια ξαφνικά τους αγάπησαν και τους δείχνουν καθημερινά, ζορίζονται απίστευτα να συμπεριφερθούν στοιχειωδώς ώστε να μη χάσουν τις "περαστικές" ψήφους (σχεδόν τα 4/5). Θα μπούνε στην επόμενη Βουλή, αλλά σίγουρα ματωμένοι.

- ΔΗΜΑΡ: Με τις τόσες κωλοτούμπες και τις εκτός αριστερού εαυτού δηλώσεις των στελεχών του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι χαρίζει αφειδώς ψήφους στα υπόλοιπα κόμματα. Λίγο ακόμα και θα κινδύνευε να πέσει κάτω από το όριο του 3%. Ολοκληρωτική αβεβαιότητα.

Jaga είπε...

"Κέρδη 50% από το ομόλογο που πληρώθηκε, έβγαλε το κερδοσκοπικό Fund, Dart" (17/5/2012):

>> http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=42070&Itemid=160

"...Ένα κερδοσκοπικό fund "γύπας", το Dart, από τον παράδεισο των φοροφυγάδων στα Cayman Islands πληρώθηκε χθες με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων και έβγαλε και μεγάλο κέρδος περίπου 50% για την «επένδυσή του», να αγοράσει ελληνικά ομόλογα σε διεθνές δίκαιο. Κέρδος που αντιστοιχεί σε περίπου 140 εκ. ευρώ τα οποία θα μοιραστούν, οι άγνωστοι μεριδιούχοι και οι μέτοχοι του κερδοσκοπικού αυτού κεφαλαίου..."

Και ταυτόχρονα, εδώ στη γειτονιά μας:

"Τιμήθηκε με το Βραβείο Καρλομάγνου - Η ΕΕ χρειάζεται έναν εκλεγμένο πρόεδρο, δηλώνει ο Σόιμπλε" (17/5/2012):

>> http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4721600

"...Ο Σόιμπλε έκανε δηλώσεις με την ευκαιρία της απονομής του βραβείου Καρλομάγνου, μιας από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές διακρίσεις, με την οποία τιμήθηκε φέτος «για την συμβολή του στην υπέρβαση της διαίρεσης της Γερμανίας και της Ευρώπης και σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στην σταθεροποίηση της Νομισματικής Ένωσης»..."

Σε όλες τις δικτατορίες, φανερές και μη, αρέσκονται στο να "κόβουν κορδέλες" και να αυτοεπιβραβεύονται.

Jaga είπε...

"Τερατολογία Πάγκαλου: Άμα πάρει 25% ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει... τις εκτελέσεις" (17/5/2012):

>> http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19026%3Ateratologia-pagkaloy-ama-parei-25-o-syriza-tha-arxisei-tis-ekteleseis&catid=106%3Aekloges-2012&Itemid=161

"...Ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα της κάλπης, ο κ. Πάγκαλος μίλησε για αργόμισθους στο Δημόσιο που διορίστηκαν με κομματική εύνοια και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στην κάλπη, αλλά και για εκατοντάδες χιλιάδες φοροφυγάδες που θέλουν να παραμείνουν στο απυρόβλητο.

Το μήνυμα από τις κάλπες, είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν είναι «συνεργαστείτε» - αυτό είναι δευτερεύον:

«Η κύρια υπόδειξη του μέσου έλληνα πολίτη είναι ότι επιθυμεί να συνεχιστεί η κατάσταση όπως ήταν και να μην θυσιάσει τίποτα από αυτά που είχε στο παρελθόν»..."


Απορεί ο κόσμος και οι ψηφοφόροι του γιατί αποσύρθηκε τόσο νωρίς και στέρησε τον τόπο από ένα τόσο πλούσιο μυαλό.

Οι ομοιδεάτες του πάντως κάνουν ότι μπορούν:

"Νεολαία ΣΥΝ: 'Η ομάδα ΔΕΛΤΑ μπήκε στην ΑΣΟΕΕ και έδειρε φοιτητές'" (17/5/2012):

>> http://topontiki.gr/article/35542

"...Με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρυτανεία, τα γεγονότα περιγράφονται ως εξής: «Την Τετάρτη, 16/5/2012, διεξήχθησαν στο πανεπιστήμιό μας οι φοιτητικές εκλογές, σε απόλυτα ήρεμο κλίμα. Τη νύχτα προς την Πέμπτη, 17/5/2012 (περίπου 1:00 πμ), ομάδα αστυνομικών εισέβαλε, χωρίς προφανή λόγο, στο προαύλιο και στο κεντρικό κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), εν αγνοία των αρχών του ΟΠΑ, όπως τονίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των παρισταμένων φοιτητών αλλά και του διοικητικού υπαλλήλου βάρδιας, οι αστυνομικοί αυτοί συμπεριφέρθηκαν βίαια και εκφοβιστικά στο πλήθος των φοιτητών που παρίσταντο για την καταμέτρηση των ψήφων..."


Άντε λίγο ακόμα και θα ξαναστηθεί η ΕΣΑ, να κάνει "δουλειά" της προκοπής.

Jaga είπε...

"Σε άκρως «επιθετικό» hedge fund το 90% του ομολόγου των 436 εκ. ξένου δικαίου" (17/5/2012):

>> http://www.polispress.gr/archives/115510

"...Το εν λόγω hedge fund χαρακτηρίζεται ως hedge fund-γύπας (vulture hedge fund), καθώς η τακτική του είναι να αγοράζει ομόλογα προβληματικών χωρών και κατόπιν να «επιτίθεται χωρίς έλεος» εάν δεν αποπληρωθεί. Η βασική τακτική του σε περίπτωση μη αποπληρωμής είναι να καταθέτει μηνύσεις εναντίον των κρατών και να ζητά πολλαπλάσια αποζημίωση από την αρχική τιμή των ομολόγων..."

Jaga είπε...

"'Σκάνδαλο' στην ΕΛ.ΑΣ με 60 αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ" (17/5/2012):

>> http://topontiki.gr/article/35547

>> http://www.tovima.gr/society/article/?aid=458160

"...Τουλάχιστον 30 μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ παρατάχθηκαν έξω από την ΑΣΟΕΕ και παρά τις αντίθετες εντολές του κέντρου της ΕΛ.ΑΣ οι αστυνομικοί εφόρμησαν στον πανεπιστημιακό χώρο. Σύμφωνα με αναφορές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ «για τουλάχιστον 20 λεπτά ουδείς υπάκουσε στις εντολές. Τους διατάζαμε να φύγουν αμέσως από εκεί, αφού ελλόχευε ο κίνδυνος γενίκευσης των επεισοδίων, όμως εκείνοι δεν άκουγαν κανέναν...»."

Jaga είπε...

"D-Day: ρεαλιστικές, εναλλακτικές προς αντιμετώπιση του απευκταίου" (17/5/2012):

>> http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/d-day-realistikes-enallaktikes-pros-antimetopisi-toy-apeyktaioy

"...Ένα κείμενο των Γρηγόρη Ζαρωτιάδη και Θέμη Τζήμα, το οποίο καταρτίστηκε το Φεβρουάριο του 2012, ενόψει της ψήφισης του δεύτερου Μνημονίου. Αφορά προτεινόμενες βραχυπρόθεσμες πολιτικές διαχείρισης σεναρίων επιδείνωσης της κρίσης και συγκεκριμένα της άτακτης χρεοκοπίας ή απώλειας του ευρώ. Δημοσιεύτεται με την ευκαιρία της νέας συζήτησης περί ευρώ και δραχμής που επανέρχεται στο προσκήνιο..."

Jaga είπε...

"Η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα από B- σε CCC" (18/5/2012):

>> http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_28_18/05/2012_482556

"...Η πρώτη ισχυρή αντίδραση των οίκων αξιολόγησης απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ήρθε χθες από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος υποβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά μία κλίμακα. Με τον τρόπο αυτόν η Fitch καθιστά ξεκάθαρο ότι εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου δεν είναι προσηλωμένη στα μέτρα λιτότητας και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τότε είναι πιθανή η έξοδος της χώρας από το ευρώ..."

Είναι η επόμενη εποχή, η πρώτη φορά που ένας οίκος αξιολόγησης βαθμολογεί όχι την οικονομία αλλά την πολιτική κατάσταση μας χώρας, χωρίς να το κρύβει (όπως γινόταν μέχρι τώρα).

Αν μη τι άλλο, αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη ότι οι "αγορές" και οι δημοκρατίες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα.

Jaga είπε...

Μετά τα non-papers που πέφτουν σαν χαρτοπόλεμος, ο Παπούλιας και το περιβάλλον του μπλέκονται και πάλι σε "διαρροή" μέσα σε 48 ώρες:

"Σάλος από την πρόταση της Μέρκελ
για δημοψήφισμα" (18/5/2012, 8μμ):
>> http://www.enikos.gr/ekloges-2012/45257,Proteinei_dhmoyhfisma_gia_to_Eyrw_h_Me.html

Και λίγο αργότερα, στο τελείωμα των κεντρικών βλακοδελτίων:

"Ποιος λέει ψέμματα; Διαψεύδει κατηγορηματικά το Βερολίνο" (18/5/2012, 8:30μμ):
>> http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19064%3Adiapseydei-to-berolino-katigorimatika-poios-leei-psemmata&catid=107%3A2012-04-19-15-42-23&Itemid=161

Προβλέπεται πολύ βρώμικο παιχνίδι τις επόμενες ημέρες.

Jaga είπε...

"Geuro: Το νέο νόμισμα για την Ελλάδα" (21/5/2012):

>> http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112867488

"...Ενα παράλληλο νόμισμα το Geuro προτείνει σε ανάλυσή της με ημερομηνία 18 Μαΐου η Deutsche Bank.

Σε αυτή τη λύση καταλήγει η γερμανική τράπεζα στην περίπτωση που η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποτελείται από κόμματα που απορρίπτουν το πρόγραμμα προσαρμογής της Τρόικας..."

Jaga είπε...

Τρεις τίτλοι, χωρίς σχόλιο, από το σημερινό ενημερωτικό δελτίο του ΕΒΕΑ (23/5/2012):

** ΥΦΕΣΗ ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 2013 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΟΟΣΑ

** ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ 495 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

** ΜΕΙΩΣΗ 11,4% ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΜΝΟΜΟΝΙΟ

Αυτά, μετά από 2 ακριβώς χρόνια μνημονίων και τρόικας στη χώρα. Πρέπει να είναι παγκόσμιο ρεκόρ αποτυχίας.

Jaga είπε...

Μάνος και Στουρνάρας μαζί σε ΜΚΟ;

"ΠΩΣ Ο ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΣ, ΚΑΤΑ Τ' ΑΛΛΑ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ" (21/5/2012):

>> http://www.e-tetradio.gr/ar7251el_pwsolalistatoskatatallastefanosmanostinekanetoympekipsilokommeno.html

"...Έκανε και το... λάθος η Σιούτη να πει στον αέρα την ερώτηση που ήθελε να του κάνει. Την ανέβασε και στο twitter της: «Να απαντήσει για την ΜΚΟ που έχει συστήσει ο Στέφανος Μάνος μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα - ζήτησαν να αναλάβουν αυτοί την πώληση των δημοσίων ακινήτων»..."

Ενδιαφέροντα πράγματα, δεν μπορεί, κάποιος θα προλάβει να τον ρωτήσει.

Jaga είπε...

"Stock markets fall amid Greece concerns" (23/5/2012):

>> http://www.bbc.co.uk/news/business-18171653

Το ενδιαφέρον είναι αυτό που γράφει παρακάτω, για το νέο ρεκόρ χαμηλού επιτοκίου 2ετούς δανεισμού της Γερμανίας:

"...In an auction on Wednesday morning, it borrowed 4.56bn euros ($5.76bn) for two years at a record low interest rate of 0.07%..."

Αλήθεια, ακόμα πιστεύουν κάποιοι ότι αυτοί που μας δανείζουν χάνουν χρήματα;

Jaga είπε...

"ΕΚΤ: Ερωτηματικά για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών" (23/5/2012):

>> http://www.skai.gr/news/finance/article/203748/ekt-erotimatika-gia-tin-anakefalaiopoiisi-ton-ellinikon-trapezon/

"...Σύμφωνα όμως με τους νομικούς συμβούλους της ΕΚΤ «η διάταξη αυτή δεν καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης των εν λόγω εγγυήσεων, ούτε και τη συλλογιστική που υπαγορεύει τη θέσπισή τους»...

...Επιπλέον, ερωτηματικά προκαλεί η ασαφής οριοθέτηση των εξουσιών του ΤΧΣ σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), καθώς υπάρχουν ανησυχίες πως το Ταμείο θα έχει τη η δυνατότητα να διενεργεί ειδικούς ελέγχους (due diligence) πριν από την ανακεφαλαιοποίηση ενός πιστωτικού ιδρύματος..."


Με λίγα λόγια, η ίδια η ΕΚΤ λέει ότι τα 50 δισάκια που είναι έτοιμα για σπρώξιμο στις αμαρτωλές ελληνικές τράπεζες μπορεί να πάνε (και αυτά) στη μαύρη άβυσσο.

Και επιπλέον, ότι η ίδια η ΤτΕ μπορείνα βρεθεί να μετράει "πακέτα" να κυκλοφορούν δεξιά και αριστερά, χωρίς να ξέρει που πάνε και γιατί.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που, παρά την ξεδιάντροπη πρεμούρα του Παπαδήμου να εξασφαλίσει τουλάχιστον 18 δις για τις τράπεζες λίγες ώρες πριν εγκαταλείψει την καρέκλα, παρόλα αυτά ακόμα και αυτή η "προκαταβολή" παραμένει προς το παρόν στα χαρτιά.

Σήμερα ο Παπαδήμος έδωσε συνέντευξη και είπε ότι ο κίνδυνος εξόδους από το ευρώ είναι υπαρκτός. Αμέσως το ευρώ κατρακύλησε στα διεθνή χρηματιστήρια. Μετά βγήκε και είπε ότι "μετέφεραν λάθος" αυτά που είπε. Αλλά στο μεταξύ είχε δημιουργηθεί το απαραίτητο spread στο FOREX.

Τους πήραν χαμπάρι μέχρι και οι τροικανοί, αλλά αυτοί συνεχίζουν να κάνουν παιχνίδι και να σφυρίζουν αδιάφορα.

Jaga είπε...

Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, οι πιέσεις θα αυξάνονται προς κάθε πλευρά και με κάθε μέσο.

Η πίεση της ΕΚΤ προς την "αναθεώρηση" της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών λίγο-πολύ δίνει το σήμα στις διοικήσεις τους:

Κοιτάξτε να βγάλετε σωστή κυβέρνηση εκεί στην Ελλάδα, γιατί αλλιώς δεν θα πάρετε σεντ και θα φορτωθείτε όλη τη χασούρα που έχετε από το PSI.

Έτσι απλά.

Jaga είπε...

"Η Ευρώπη θέλει κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο" (23/5/2012):

>> http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=199440

"...«Προσδοκούμε έναν ομαλό σχηματισμό νέας κυβέρνησης η οποία θα έχει υπό την ευθύνη της το πρόγραμμα προσαρμογής και επαρκή πλειοψηφία για να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται»..."

ΟΚ καταλάβαμε. Όλη η αφρόκρεμα της ακραία νεοφιλελεύθερης ηγεσίας στην ΕΕ, εναντίον των Ελλήνων.

Θα έχει ΠΟΛΥ πλάκα στις 18 Ιουνίου να έχουμε μία από τα ίδια εκλογικά αποτελέσματα.

Jaga είπε...

Ιδού τι είπε η νέα κοινοτική μεταγραφή της μπλε ομάδας, περί ευρώ και δημοκρατίας:

"Ναι, δημοκρατία βλάκα" (24/5/2012):
>> http://topontiki.gr/article/35808

"-«Ευρώ με κάθε θυσία;» ήταν το ερώτημα του Ν. Χατζηνικολάου στον Άδωνη Γεωργιάδη στη χτεσινή ραδιοφωνική τους συνάντηση και αυτός απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια:
- «Δημοκρατία με κάθε θυσία;».
- «Προφανώς δεν το σκεφτήκατε καλά και απαντάτε έτσι», του λέει έκπληκτος ο δημοσιογράφος..."


Καταλάβατε τώρα ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών και της σύγκρουσης που υπάρχει σήμερα στην ΕΕ;

Jaga είπε...

Η κατάντια ενός επαγγελματία πολιτικού. Να στάζεις δηλητήριο για τον πολιτικό σου αντίπαλο, στα κρυφά, σε ξένους πολιτικούς, των οποίων οι πολιτικές έχουν καταστρέψει τη χώρα σου:

"Ο Βενιζέλος συμφωνεί με τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη, ότι δεν γίνεται αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου" (24/5/2012):

>> http://airetikosonair.blogspot.com/2012/05/blog-post_24.html

>> http://www.youtube.com/watch?v=AbYqj0IYQpQ

Ούτε σε σενάριο τανίας δεν θα μπορούσε να καταγραφεί τόσο ξεκάθαρα ο όρος "πολιτική απάτη".

Υπάρχουν δύο εκδοχές για τον πραγματικό λόγο που προβάλλονται τέτοιες δηλώσεις, που κανονικά κόβονται σο μοντάζ:

1. Εκεί στο MEGA είναι τόσο στόκοι που πιστεύουν ότι έτσι βοηθάνε (ακόμα) τον Βουβουζέλο.

2. Κάνουν ότι μπορούν για να εξουδετερωθεί εντελώς το ΠΑΣΟΚ, μπας και βελτιώσουν τις ελπίδες του έταιρου αμαρτωλού κόμματος να διατηρηθεί πάσει θυσία στην πρώτη θέση.

Jaga είπε...

Βρείτε τις διαφορές:

Ν. Μιχαλολιάκος:
"Ο Ν. Μιχαλολιάκος αποθεώνει Χίτλερ και χαιρετισμό Χρυσής Αυγής" (12/5/2012):
>> http://www.newsbomb.gr/politikh/story/134373/o-n-mihaloliakos-apotheonei-hitler-kai-hairetismo-hrysis-aygis

Κ. Πλεύρης:
"Ο Πλεύρης προσδοκά ανάσταση του... Χίτλερ" (5/3/2009):
>> http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=22978

Τώρα που ο Πλεύρης υιός έφυγε από το εξωτικό ΛΑΟΣ και πήρε τη θέση του ο Πλεύρης πατέρας, στην επόμενη μεταγραφική περίοδο ο μπαμπάς μπορεί και αυτός να περάσει από τα τσικό στις πιο μεγάλες ομάδες.

Προς ΧΑ τον βλέπω βέβαια, αυτός δεν είναι για μεσοβέζικες λύσεις. Άμα ανάψεις το φούρνο, να κάψεις μερικές χιλιάδες λαθρομετανάστες μαζί με ΕΒραίους και Ελοχίμ.

Jaga είπε...

Το σχέδιο διπλού νομίσματος για την Ελλάδα όχι μόνο υπάρχει, αλλά οι Γερμανοί οικονομολόγοι παραδέχονται (ανεπίσημα) ότι είναι η χειρότερη λύση ακόμα και από την πλήρη έξοδο από το ευρώ:

"'Τσακώνονται' οι Γερμανοί ειδικοί" (24/5/2012):

>> http://www.enikos.gr/economy/47107,Tsakwnontai_oi_Germanoi_eidikoi.html

"...'Για το μέλλον της Ελλάδας και του ευρώ υπάρχει μόνον η ξεκάθαρη απόφαση μεταξύ της εξόδου και της παραμονής στη νομισματική ένωση. Η προσπάθεια αποφυγής αυτής της απόφασης με το Geuro θα συνδύαζε όχι τα πλεονεκτήματα, αλλά τα μειονεκτήματα των δύο εναλλακτικών επιλογών'..."

Jaga είπε...

"Σώζουν τις γερμανικές τράπεζες και ΟΧΙ την Ελλάδα" (24/5/2012):

>> http://marketbeast.gr/?p=21928

"...Στον αντίποδα, η Ελλάδα έλαβε συνολικά 340 δισ. ευρώ σε επίσημα δάνεια για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της, να αντικαταστήσει τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό, να αναδιαρθρώσει το χρέος της και να βοηθήσει τις τράπεζες να τα βγάλουν πέρα. Μόνο 15 δισ. ευρώ ήρθαν κατευθείαν από τη Γερμανία. Τα υπόλοιπα προήλθαν από την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ..."

Jaga είπε...

"Ερώτηση Χουντή στην Κομισιόν" (25/5/2012):

>> http://www.enikos.gr/ekloges-2012/47297,Erwthsh_Xoynth_sthn_Komision.html

"...«Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.) επρόκειτο να καταβάλλει στην Ελλάδα την προγραμματισμένη δόση δανείου στις 10 Μαΐου 2012 συνολικού ποσού 5.2 δις. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του (Ε.Τ.Χ.Σ.) αποφάσισε να μην καταβάλλει ολόκληρο το προγραμματισμένο ποσό των 5.2 δις ευρώ αλλά να εκταμιεύσει το πόσο των 4.2 δις ευρώ»..."

Jaga είπε...

Update ημέρας:

- Τα 18 δισάκια πρωί-πρωί τη Δευτέρα θα βρίσκονται στα τεφτέρια των κατακαημένων τραπεζών μας, οι οποίες έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσουν για να κλείσουν χασούρες από το PSI (δεν θα πέσουν στην αγορά).

- Στο 1,3 δις το προβλεπόμενο έλλειμμα εσόδων για το 2012, στην πιο συντηρητική πρόβλεψη του ΛτΚ, δηλαδή τουλάχιστον 1,5 σε πραγματικές τιμές. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα μιλούσαν ήδη για υστέρηση 500 εκατ. το Α' τρίμηνο (άρα μπορεί να φτάσει και τα 2 δισάκια).

- Ο Χουντής κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο ερώτηση σχετικά με τη νομική βάση πάνω στην οποία κατακρατήθηκε το 1 δις από τα χρήματα που πήραμε. Εφόσον δεν έχει καταγγελθεί καμία σύμβαση, αυτό είναι παράνομο. Υπάρχει σκέψη αν χρειαστεί να δανειστούμε (φυσικά) 1 δις από τον κορβανά του EFSF που είναι αποκλειστικά για τις τράπεζες (50+ δις), αλλά όλοι σπεύδουν να πούνε ότι αυτό "Α-Π-Ο-Κ-Λ-Ε-Ι-Ε-Τ-Α-Ι".

Jaga είπε...

Ερώτηση 1:
Υπάρχει κάποιος λόγος, στις σημερινές συνθήκες, που ΔΕΝ πρέπει να φορολογηθούν έξτρα όποια φυσικά ή νομικά πρόσωπα καταγράφουν καθαρό ετήσιο κέρδος πάνω από 200.000 ευρώ, π.χ. μεσοσταθμικά την περίοδο 2008-2011;

Ερώτηση 2:
Υπάρχει κάποιος λόγος, στις σημερινές συνθήκες, που ΔΕΝ πρέπει να δώσουμε ως χώρα προτεραιότητα στη διασφάλιση της ΑΟΖ, ενώ αντίθετα προωθείται μετά μανίας το σχέδιο των ειδικών οικονομικών ζωνών;

Ερώτηση 3:
Υπάρχει κάποιος λόγος, στις σημερινές συνθήκες, που ΔΕΝ πρέπει να δημοπρατηθούν ΑΜΕΣΑ οι ραδιοσυχνότητες, ώστε όλα τα ιδιωτικά κανάλια να αποκτήσουν επιτέλους νόμιμη άδεια και να πληρώσουν συνολικά περίπου μισό δις ευρώ (αν πιστέψουμε το ΣΥΡΙΖΑ);

Jaga είπε...

"Πόσο θα κοστίσει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σύμφωνα με τον Τ.Νταλάρα" (25/5/2012):

>> http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=142062&catid=13

"...Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα η πρώτη συνέπεια της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι η χρεοκοπία της ΕΚΤ...

...το κόστος για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είναι σε καμία περίπτωση διαχειρίσιμο και θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ...

...ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να βοηθηθεί με πολύ λίγα χρήματα, σε σχέση με αυτά που ακούγονται ή πέφτουν στο τραπέζι, λέγοντας πως με επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ η ελληνική οικονομία θα έμπαινε στο σωστό δρόμο..."


...Αρκεί αυτά τα 10 δισάκια να μην πάνε και αυτά σε αποπληρωμή δανείων αλλά σε παραγωγικές διαδικασίες. Αυτό το είπε πιο αναλυτικά στη συνέντευξή του:

"Νταλάρα: Αν βγει η Ελλάδα απο το ευρώ θα κλονιστεί η παγκόσμια οικονομία" (25/5/2012):

>> http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=141921&catid=13&la=1

"...Ο Τσαρλς Νταλάρα θεωρεί επίσης ότι η ευρωζώνη πρέπει να κατευθυνθεί προς μία "πιο ρεαλιστική" προσέγγιση ως προς τη λιτότητα, ώστε να μην σκοτώσει την ανάπτυξη...

...σε αυτήν τη φάση, θα ήταν περισσότερο προσήκον να επιμηκυνθεί ο χρόνος δημοσιονομικής εξυγίανσης για να δοθεί περιθώριο στην ανάπτυξη"..."

Jaga είπε...

"Ξεπουλούσαν Ελλάδα, αλλά τους “έσκασε” η Καταλονία" (25/5/2012):

>> http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=199984

"...Έχουμε συμμαχία Ελλάδας – Καταλονίας και στο χρέος! Την ώρα που όλοι οι ξένοι επενδυτές λαμβάνουν εντολές πώλησης σε ο, τιδήποτε έχει ελληνική σημαία, η είδηση για την βοήθεια που ζήτησε, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της έως το τέλος του μήνα, η Καταλονία από το ισπανικό κράτος, «κρέμασε» το ελληνικό χρηματιστήριο και έφερε την πτώση σε όλες τις αγορές της Ευρώπης..."

Γι' αυτό εμείς πάντα θα γουστάρουμε τη Μπαρτσελόνα περισσότερο από τη Ρεάλ Μαδρίτης!

Jaga είπε...

Από το "Πρώτο Θέμα" πριν λίγο:

"Με συνέντευξή της στον Guardian η Κριστίν Λαγκάρντ,λέει ότι ανησυχεί περισσότερο γιατη φτώχεια στην υποσαχάρια Αφρική παρά για τους Έλληνες."

Και αμέσως μετά:

"Κριστίν Λαγκάρντ: 'Ώρα πληρωμής, καμία συμπάθεια για τους Έλληνες'."

Όποιος δεν έχει διαβάσει Νοάμ Τσόμσκι περί χειραγώγησης του κόσμου μέσω σύγχυσης από τα ΜΜΕ, αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα.

Jaga είπε...

Σχετικά με το παραπάνω, η συμπόνοια της κυρίας Λαγκάρντ και του ΔΝΤ για τη Νιγηρία:

"Geopolitical stakes in Nigeria: Curious role of the IMF" (29/1/2012):

>> http://www.rt.com/news/oil-subsidy-nigeria-imf-955/

"...The IMF is well aware of the real cause of Nigeria’s fuel industry problems. A Nigerian legislative committee examining the sources of the industry’s problems recently released a report documenting that at least $4 billion annually is taken from taxpayers in fuel industry corruption with the state Nigerian National Petroleum Company (NNPC) at the center. According to the commission, “every day, fuel importers drop off 59 million liters of fuel. The country consumes 35 million liters daily. That leaves 24 million liters of oil available for smugglers to export, paid for by government fuel subsidies. This costs the Nigerian people roughly $4 billion yearly, according to Reuters.”..."

Jaga είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Jaga είπε...

ΜΕρικά πραγματάκια για την ασπρομαλλούσα κυρία του ΔΝΤ, μετά το φιάσκο με τις ρατσιστικές δηλώσεις εναντίον των Ελλήνων:

"Οι αναγνώστες της Guardian απαντούν στην Λαγκάρντ" (27/5/2012):
>> http://topontiki.gr/article/35989

"Σ. Κούλογλου: 'Λαγκάρντ... κοίτα ποια μιλάει'" (27/5/2012):
>> http://topontiki.gr/article/36012

"Νίγηρας: Ιδού το έγκλημα" (5/6/2010):
>> http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=169604

"'Ανεπιθύμητη' στο Facebook η Λαγκάρντ" (27/5/2012):
>> http://topontiki.gr/article/35996

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιογράφους στη Γαλλία, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Vallaud-Belkacem δήλωσε πως τα λόγια της Λανγκάρντ για τους Έλληνες είναι "...καρικατούρα".

Εντάξει, δεν έπαθε και τίποτα σοβαρό η κυρία, απλώς θα χρειαστεί 3-4 μπότοξ ακόμα για να ηρεμήσει τις νέες ρυτίδες που απόκτησε από την ξεφτίλα της.

Jaga είπε...

"To non paper του Λουκά Παπαδήμου" (27/5/2012):

>> http://www.koutipandoras.gr/?p=21016

Από αυτά που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ (ε φυσικά, που αλλού...), το πιο ενδιαφέρον είναι το παρακάτω:

"...-Από τα τέλη Ιουνίου και μετά, η δυνατότητα του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις επόμενες δόσεις του EFSF και του ΔΝΤ..."

Δηλαδή ο Λουκάς ουσιαστικά ομολογεί πως όχι μόνο δεν κατάφεραν να συμμαζέψουν τα οικονομικά της χώρας, αλλά "κατάφεραν" να την κάνουν εντελώς υποχείριο των τοκογλύφων και εκβιαστών μας.

Υποθέτω πως θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω κάθε ειδικού δικαστηρίου. Αλλιώς δεν εξηγείται να αυτο-ενοχοποιείται τόσο απλόχερα.

Jaga είπε...

Kάτι για να θυμόμαστε τι εκπροσωπεί η κυρία Λανγκάρντ και το ΔΝΤ:

"This is not just another act of God - this is ingrained poverty" (7 August 2005):

>> http://www.guardian.co.uk/world/2005/aug/07/famine.theobserver

"...Not wishing to depress the market prices, however, the Niger government, under instruction from the IMF and European Union, at first refused to distribute free food to those most in need..."

Αφιερωμένο εξαιρετικά στους δικούς μας "ηγέτες" που ακόμα εκλιπαρούν γονατιστοί το ΔΝΤ σαν τελειωμένα πρεζάκια.

Jaga είπε...

"Μήνυμα αποποίησης ευθυνών Λαγκάρντ προς Ελλάδα. Του Πάνου Παναγιώτου" (29/5/2012):

>> http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/minyma-apopoiisis-eythynon-lagkarnt-pros-ellada-toy-panoy-panagiotoy

"...Η φορολογική αυτή συνείδηση μάλλον απουσίαζε όταν η κ. Λαγκάρντ με συνοπτικές διαδικασίες και παρακάμπτοντας τη γαλλική δικαιοσύνη εξασφάλιζε την πληρωμή αποζημίωσης 285 εκ. ευρώ από το γαλλικό κράτος στον πρώην σοσιαλιστή υπουργό και στη συνέχεια ένθερμο υποστηρικτή της κυβέρνησης Σαρκοζί, Μπερνάρντ Ταπιέ για διαφορά του με την Credit Lyonnais, προκαλώντας εισαγγελική παρέμβαση με το αίτημα για πλήρη εξέταση του ζητήματος αλλά και το ξέσπασμα ενός υπό εξέλιξη σκανδάλου στη Γαλλία..."

Να θυμηθούμε ότι και στην Αργεντινή το ΔΝΤ, ξαφνικά "τα πήρε στο κρανίο" και αποφάσισε να σηκωθεί να φύγει, μετά από χρόνια απάνθρωπης λιτότητας και αποτυχίας του εκεί "προγράμματος", βυθίζοντας τη χώρα στο χάος.

Και εκεί βέβαια δεν υπήρχε κανένας Τσίπρας ή άλλος αντιμνημονιακός να κατηγορήσουν. Απλά το έκαναν, τη χειρότερη χρονική στιγμή.

Jaga είπε...

"Αρχίζουν τα όργανα Βαγγέλη..." (29/5/2012):

>> http://topontiki.gr/article/35920

"...Ενδεικτικά η πρακτική αυτή δεν λειτουργεί μόνο στη συγκρότηση της άτυπης γραμματείας, όπου δεν συμμετέχουν μόνο εκλεγμένοι βουλευτές, «νομιμοποιημένοι» από τη λαϊκή εντολή, αλλά και φίλοι του Βαγγέλη που πάτωσαν στη σταυροδοσία..."

Σοβαρά τώρα, αυτοί θα κατέβουν στις εκλογές;...