Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

The Heist - Κλοπή στα στεγνά για τους Κυπρίους

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που σοβαρά θεωρεί "λύση" ή "πακέτο βοήθειας" αυτό που συνέβη πριν 48 ώρες στην Κύπρο.

Το Eurogroup και η ΕΚΤ, υπό την καθοδήγηση των Γερμανών και με την πλήρη συγκατάθεση τόσο του Αναστασιάδη όσο και του δικού μας Στουρνάρα, αποφάσισαν να βάλουν το χέρι στο παντελόνι κάθε Κυπρίου και να τσεπώσουν κανονικά το 1/10 των αποταμιεύσεών τους, καταστρέφοντας παράλληλα τον κυριότερο παράγοντα σταθερότητας της Κυπριακής οικονομίας - των ρωσικών καταθέσεων.

Το σχέδιο είχε στηθεί όπως κάθε καλή ληστεία, το τελευταίο εργάσιμο βράδυ πριν από τριήμερο αργίας, ώστε να μην μπορεί να υπάρχει καμία πρόσβαση σε ανοικτές τράπεζες. Μάλιστα πριν λίγο έγινε γνωστό ότι οι τράπεζες στην Κύπρο δεν θα ανοίξουν ούτε την Τετάρτη, ίσως να ανοίξουν Παρασκευή, αλλά κανείς δεν ξέρει. Όλα εξαρτώνται από την αντίδραση του κόσμου. Αν τα πράγματα αγριεύσουν, δεν αποκλείεται να μείνουν κλειστές επ' αόριστο.

Η Κυπριακή οικονομία χρειάζεται γύρω στα 5 δις ευρώ για να λύσει τα προβλήματά της, συμπεριλαμβανομένων την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αποπληρωμή ενός δανείου που λήγει το καλοκαίρι και τα σημερινά ελλείμματά της. Από την κατάσχεση των καταθέσεων ήδη εξασφάλισαν περίπου 5,8 δις ευρώ. Άρα ο στεγνός εκβιασμός προς την Κύπρο δεν συνοδεύεται από καμία απολύτως χρηματική βοήθεια, παρά μόνο την απειλή από την ΕΚΤ ότι θα κλείσει την ευρω-κάνουλα προς τις τράπεζες εκεί.

Οι Γερμανοί (κυρίως) και όλα τα τραπεζο-λαμόγια του ευρωπαϊκού βορρά νιώθουν απόλυτα ασφαλείς, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, να χτυπήσουν κατευθείαν τη ρωσική μαφία (άρα και την οικονομία συνολικά), επεκτείνοντας παράλληλα το γερμανικό προτεκτοράτο. Η Gazprom έσπευσε απόψε να προτείνει δικό της σχέδιο εξαγοράς των προβληματικών τραπεζών, αλλά ο Αναστασιάδης απέρριψε την πρόταση κατευθείαν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Έχουν πέσει και τα τελευταία προσχήματα και όσοι είναι μέσα στο κόλπο απλά κρύβονται και παραπληροφορούν, χωρίς καν να έχουν ούτε μισό αστείο άλλοθι.

Αντί για περαιτέρω σχόλια, παραθέτω εδώ δύο αποσπάσματα από άρθρα εδώ στο Zocalo, όταν εμείς είχαμε μόλις μπει στα βαθιά μέσα στο 1ο μνημόνιο, σχετικά με την κατάσχεση αποταμιεύσεων. Τότε όσοι τα λέγαμε αυτά χαρακτηριζόμασταν γραφικοί, τρομολάγνοι, δραχμολομπίστες. Η πραγματικότητα είναι ότι η ιστορία συνήθως επιβεβαιώνεται με τον πιο ειρωνικό τρόπο:

"Endgame - Οι τελευταίες μέρες της Βαβυλώνας" (28/9/2011):

"...Υπάρχουν λοιπόν ακριβώς τρία ακόμα πράγματα που αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει: 

3. Φορο-κατάσχεση καταθέσεων (το μόνο που έχει απομείνει)
2. Βίαιη και άμεση κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (αυτοκινήτου, σπιτιού, κτλ). 
1. Στρατό στους δρόμους, κυρίως για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εφαρμογή του #2. 

Η παραπάνω "διαδικασία" είναι carbon-copy από το εγχειρίδιο εγκαθίδρυσης νεοφιλελεύθερων "δημοκρατιών" στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στην Ινδονησία, από το Β'ΠΠ μέχρι και σήμερα. Η χρήση του στρατού πλήττει βέβαια το image των "εθνοσωτήρων", αλλά στην ανάγκη είναι η τελευταία λύση. 

Το "παρά 3" που βρίσκεται ήδη μετά την ψήφιση της φορο-κατάσχεσης μέσω ΔΕΗ, από κάτι παλικάρια σαν το Βούρο, με τις παραπάνω δηλώσεις του Benny γίνεται "παρά 2,5" (και βγάλε). Σε όρους διαχείρισης κρίσης, αυτό σημαίνει δραστική "κλιμάκωση" (escalation) της αντιπαράθεσης με έναν ολόκληρο λαό..." 


Την εποχή εκείνη δεν είχε ακόμα ψηφιστεί το χαράτσι της ΔΕΗ, κάτι που έγινε αμέσως μετά, κάνοντας ρόμπα ξεκούμπωτη τον Benny και τις προηγούμενες διαψεύσεις του.

Μερικούς μήνες αργότερα, σε σχόλιο στο άρθρο "We blame you!, του Αλκίνοου Ιωαννίδη" (7/3/2012) είχα γράψει:

"Κατασχέσεις μισθών και για 300 ευρώ!" (8/3/2012):

>> http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=181785

"...Με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ακινήτων, καταθέσεων και «εις χείρας τρίτων», απειλεί τους οφειλέτες το Δημόσιο, προκειμένου να εισπράξει μέρος τουλάχιστον από τα 42 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη που οφείλουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις...

...Για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., τα εξής μέτρα:

α) Κατάσχεση απαιτήσεων (σημ: μισθών-συντάξεων) του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

β) Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.

γ) Κατάσχεση ακινήτων..."


Νομίζετε ότι εμείς εδώ στην Ελλάδα τη γλιτώσαμε; Ότι δεν έχουν ήδη κάνει κατασχέσεις στεγνά και επανηλλειμμένα;

Guess again...Welcome to the euro-prison...

1 σχόλιο:

Προμηθέας Δεσμώτης είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το blog σας

http://lovehellas.blogspot.com